Майчинството счетоводно - 4

• 102 571
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 330
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Мерси, Зина, страхотна си!

# 331
Здравейте отново. Благодаря , че така бързо отговорихте на въпроса ми. Ако правилно съм разбрала , значи :
 Осигуровките ми трябва да са преведени към датата на подаване на болничния лист и декларация обр.1? След това вече осигуровки - ДОО  не се превеждат от фирмата  , само здравните трябва да се превеждат вски месец? Като представям поетапно всички необходими болнични до 135 дни и молба за остатъка от 315 - те дни? Би трябвало превеждането на обезщетенията след това да не се прекъсва след като не се дължат осигуровки?.
Разбирате ли ? Проблемът ми е , че фирмата не превежда на време осигуровките. Събират се по 5-6 месеца неплатени. Плащат се и после  пак започват да се трупат.

Ами не е точно така. Значи, в действителност, за вас осигуровки за ДОО не се дължат. НО здравното осигуряване също се събира от НОИ. Така че, дори и само здравна осигуровка да се дължи, пак имате невнесени осигуровки. Освен това, ако не се внесът осигуровки, не се подават и данни ( Декларация 1 ). А за да ви се изплати обезщетение, задължително за вас трябва да се подадат данни за съответния месец. Иначе НОИ няма да ви изплати обезщетението.

# 332
Зина, извини ме ако ставам досадна, но се опитвам да помогна.
По горе ти си описала този вариант:

Другият вариант е да започне работа един ден преди да излезе в болничен за бременност и раждане. така няма да плаща здравните осигуровки до тогава, а за месеците, през които не е осигурявана, за база при изчисляване на обезщетението ще се вземе МРЗ.

Може ли той да се приложи в случай ,че майката продължава да се осигурява на 4 часа и просто в последния момент да я назначим на друго място? Има ли смисъл?

# 333
Зина, извини ме ако ставам досадна, но се опитвам да помогна.
По горе ти си описала този вариант:

Другият вариант е да започне работа един ден преди да излезе в болничен за бременност и раждане. така няма да плаща здравните осигуровки до тогава, а за месеците, през които не е осигурявана, за база при изчисляване на обезщетението ще се вземе МРЗ.

Може ли той да се приложи в случай ,че майката продължава да се осигурява на 4 часа и просто в последния момент да я назначим на друго място? Има ли смисъл?

Еми няма никакъв смисъл в това. Единствената разлика ще е в това кой работодател ще и представя болничните в НОИ. Не мога да разбера какъв ефект мислиш, че ще има подобно нещо.
Идеята на това, което съм предложила е, че и при осигуряване на 90 лева и при случай, в който изобщо не се осигурява, обезщетението ще е все 180 лева. Така че, може да не се осигурява на тези 90 лева. Но този вариант е неприложим, ако тя иска да ползва болнични през този период.

# 334
Благодаря ти от сърце!!

# 335
  • Пловдив
Здравейте, имам следния казус:
Работя по трудов договор и през август месец ми предстои да излезна в болнични 45 дни преди раждане. Базата за изчисление на обезщетението ми съответно ще бъде от февруари до юли. Ако получа за месец юли по допълнителен граждански договор определена сума, то тя ще се включи ли в базата за изчисление на обезщетението ми? Не съм наясно какви осигуровки се внасят при Граждански договор и ще Ви бъда много благодарна за разяснение.

# 336
Здравейте, имам следния казус:
Работя по трудов договор и през август месец ми предстои да излезна в болнични 45 дни преди раждане. Базата за изчисление на обезщетението ми съответно ще бъде от февруари до юли. Ако получа за месец юли по допълнителен граждански договор определена сума, то тя ще се включи ли в базата за изчисление на обезщетението ми? Не съм наясно какви осигуровки се внасят при Граждански договор и ще Ви бъда много благодарна за разяснение.

Сумите, изплатени по граждански договори, не влизат в базата за обезщетения.

# 337
Добре аз ще говоря за това? А каква е тази Декларация 1. В нета някъде мога ли да я намеря. Защото аз говорих с наща счетоводителка и тя нищо не можа да ми каже. Аз съм първия случай - бременна от 2007г. Щяла да се поинтересува. Но аз има да чакам.

# 338
  • Пловдив
ZinaSt , Благодаря ти за бързият отговор   bouquet

# 339
  • Разград
Здравейте отново! Много хубаво е, че има кой да съветва бъдещите и настоящи майки по тези въпроси, защото нещата съвсем не са ясни за човек, който не е е сблъсквал.
Вчера писах за пръв път и получих наистина изчерпателни отговори, за което благодаря.
Както вече казах в работата ме осигуряват на 255 лв. Вчера една позната ми каза, че ако си внеса осигуровки за още една заплата със задна дата, т.е. от март до септември (6 месеца) като излезна в отпуска по майчинство ще ми плащат по-голяма сума. Вярно ли е това и може ли да се направи? Ако е така колко трябва да внеса и колко ще ми изплащат в периода 315 дни?
Другият ми въпрос е, ако прехвърля част от отпуската по майчинство на някой (и на кой мога при положение, че нямам сключен брак с бащата на детето), той ще получава сумата, която аз или според неговата заплата?
Благодаря предварително!

# 340
Здравейте!Искам  да ви задам малко по-различен въпрос.Как и къде мога да подам Жалба  за некомпетентност и нежелание за вършене на задълженията си от страна на работодателите ми.1-во здравните и социалните ми осигуровки не бяха вкарвани на време в следствие на това ми се бавеха болничните ми. ( около 4 месеца бях в болничен преди 45-те дни) 2-ро болничните 45 дни преди и след раждането ми бяха вкарани в НОИ с 4 месеца закъснение.Аз съм самотна майка.Нямам брак и не съм получила 4 месеца никакво обезщетение за болничен.3-то Некомпетентността и нежеланието им да си свършат задължението ме доведе до там че не ми пуснаха Молбата –декларация до 315 дни вече месец след изтичането на последния ми болничен и по този начин на мен отново ми спря майчинството.Къде да отида ? На Аксаков 22 или някъде другаде. Има ли някакъв закон за защита на детето и майката или незнам какво.Искам да си получат заслуженото.Много съм бясна,а има още две новоизлюпени майчета във фирмата и те страдат по-същия начин.Благодаря предварително!  bouquet

# 341
  • В полите на Пирин планина
Здравейте отново! Много хубаво е, че има кой да съветва бъдещите и настоящи майки по тези въпроси, защото нещата съвсем не са ясни за човек, който не е е сблъсквал.
Вчера писах за пръв път и получих наистина изчерпателни отговори, за което благодаря.
Както вече казах в работата ме осигуряват на 255 лв. Вчера една позната ми каза, че ако си внеса осигуровки за още една заплата със задна дата, т.е. от март до септември (6 месеца) като излезна в отпуска по майчинство ще ми плащат по-голяма сума. Вярно ли е това и може ли да се направи? Ако е така колко трябва да внеса и колко ще ми изплащат в периода 315 дни?
Другият ми въпрос е, ако прехвърля част от отпуската по майчинство на някой (и на кой мога при положение, че нямам сключен брак с бащата на детето), той ще получава сумата, която аз или според неговата заплата?
Благодаря предварително!

Прехвърля се само отпускът за отглеждане на малко дете - обезщетението за него е фиксирано - 180 лева тази година, а не отпускът за бременност и раждане. Прехвърля се на осигурен роднина - баща, баба, дядо. Бащата трябва да е припознал детето.
Иначе за увеличението е много хипотетична ситуацията и трудно може да се отговори. Най-общо осигуровките са 36.4 % + данък, който варира по подоходната таблица. Така можеш да видиш горе-долу каква сума се дължи за опредлена заплата, но един месец допълнително осигуряване едва ли ще окаже толкова силно влияние.

# 342
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!Искам  да ви задам малко по-различен въпрос.Как и къде мога да подам Жалба  за некомпетентност и нежелание за вършене на задълженията си от страна на работодателите ми.1-во здравните и социалните ми осигуровки не бяха вкарвани на време в следствие на това ми се бавеха болничните ми. ( около 4 месеца бях в болничен преди 45-те дни) 2-ро болничните 45 дни преди и след раждането ми бяха вкарани в НОИ с 4 месеца закъснение.Аз съм самотна майка.Нямам брак и не съм получила 4 месеца никакво обезщетение за болничен.3-то Некомпетентността и нежеланието им да си свършат задължението ме доведе до там че не ми пуснаха Молбата –декларация до 315 дни вече месец след изтичането на последния ми болничен и по този начин на мен отново ми спря майчинството.Къде да отида ? На Аксаков 22 или някъде другаде. Има ли някакъв закон за защита на детето и майката или незнам какво.Искам да си получат заслуженото.Много съм бясна,а има още две новоизлюпени майчета във фирмата и те страдат по-същия начин.Благодаря предварително!  bouquet

Пусни жалба в Инспекция по труда и в НОИ срещу работодателя си, но не очаквай незабавен резултат. Процедурата е тромава.

# 343
Добре аз ще говоря за това? А каква е тази Декларация 1. В нета някъде мога ли да я намеря. Защото аз говорих с наща счетоводителка и тя нищо не можа да ми каже. Аз съм първия случай - бременна от 2007г. Щяла да се поинтересува. Но аз има да чакам.

Не разбирам защо ви трябва да я намирате тази декларация. Още по-малко разбирам как може счетоводителката ви да не е чувала за нея. Нещо се бъркате според мен. Това е декларация, чрез която се подават данни за осигуряването на служителите. Тази декларация се подава от много години, подава се всеки месец и се подава за абсолютно всички служители, без значение дали с в майчинство, в платен отпуск или работят. Не може да не знае за тази декларация счетоводителката ви.
А вие и да ви дам линк, не виждам с какво ще ви помогна, тъй като тазидекларация представлява една огромна таблица с много, много полета, от която просто нищо няма да разберете.

# 344
Благодаря предварително!

В допълнение към написаното от Incamdescent, само да напиша, че осигуряването със задна дата, дори и в случаите, в които е възможно, е доста трудоемко и неприятно, защото трябва да се правят редица корекции. Така че, вероятността работодателя ви да се съгласи не е голяма.

Общи условия

Активация на акаунт