Майчинството счетоводно - 4

• 102 567
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 390
Термина ми беше за 27.09.2006 г.
И именно това искам да знам - какво изтича сега, кой отпуск? И по кои закони се "водя", по старите от 2006-та или по новите от 2007-ма?

"Воденето" по стария закон е до толкова, че ще си получаваш обезщетението от работодателя - не от НОИ. Сега / аз сметнах от 01.07.2007, но може и да бъркам / започва да ти тече отпускът за отглеждане на малко дете.

Щом термина ти е бил на 27.09.2007, това означава, че 315-те дни започват да се броят от 13.08.2006 г. От тогава трябва да си била в болничен за бременност и раждане. Имаш 19 дни за Август, 30 за септември, 31 а Октомври и т.н.  Стават 19+ 30 + 31 + 30 + 31 + 31 + 28 + 31 + 30 + 31 до края на Май са 292 дни. Следователно 315 дни стават на 23.06. До тази дата си в отпуск за бременност и раждане ( а не до 27.06, както са ти казали ). От 24.06 трябва да си пуснеш молба за отпуск за отглеждане на дете до 2 години.

# 391
Здравейте отново и от мен!
Ето, че вчера получих парите за 45-те дни преди раждане. Първо помислих, че е станало объркване и са ми превели повече, защото уж си изчислих каква сума трябва да получа, но сега като проверих на страницата на НОИ за изплатени обезщетения излиза, че сумата не е за един месец, а за целия 45-дневен период. Sad Което прави доста по-малко от моите сметки. Та въпросът ми е на база кои месеци се изчислява това обезщетение, при положение, че от 12.03.2007 съм в болнични без прекъсване и от 30.04.2007 съм в болнични за 45 дни преди раждане? И ако месец март се включва в тази база с каква сума е включен? Това ми е от справката за социалните осигуровки на страницата на НОИ за м.март.

Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    137.77
3    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица       229.24

И още един въпрос: защо от месец март натам всички месеци в табличката са на два реда, първия от които с осигурителен доход нула, а вторият с някаква цифра. Ето така
4    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    0.00
4    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица       327.49

Тези данни за осигурителен доход, които сте показала за кои месеци са?
 Обезщетението ви се изчислява на база дохода от Октомври до Март, като за месец Март се взима осигурителния доход, от който ви е изчислено обезщетението за болничен ( т.е. средния доход от Септември до Февруари ).
За дните на болничен сумите са на два реда, защото първото е това, което е подал работодателя ви. При нето вие цял месец сте в болничен, той не ви изплаща заплата и затова сумата е 0. А второто е осигуритления доход от който ви се изчислява обезщетението.

# 392
  • Пазарджик
Здравейте, тъй като влязох във спор със счетоводителката на фирата в която работих преди да изляза в майчинство искам  да си изясня тя ли е права или аз, та въпроса ми е:
Преди да изляза в болнични за бременност и раждане, съм осигурявана на минималната работната заплата за моята професия тогава (шивачка), и съответно обезщетението което получавам е 180 лв.(минималната работна заплата за страната). Аз смятам че трябва да попълвам документи както му е реда по новия закон, за 315 дни и така на татък, и при изчисляването като се види че съм осигурявана на минималната работна заплата и аз ще получавам съответно 180лв или колкото е минималната работна заплата , а счетоводителката на фирмата ми каза че трябва да подам само молба за майчинство както е било по стария закон, и че няма смисъл да подавам всички документи по новия закон, защото ако ги подам ще ми се изчисли майчинството, по малко от минималната работната заплата и тогава ще получавам по малко пари и освен това всеки месец щели да намаляват тези пари защото (според нейното тълкование, което аз оспорвам smile3512) базата им за изчисление т. е тези 6 месеца назад всеки месец щели да бъдат различни и съответно по ниски
Питам трябва ли да подавам документи по новия закон както си му е редът или не и мога да мина само с молба за майчинство

# 393
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, тъй като влязох във спор със счетоводителката на фирата в която работих преди да изляза в майчинство искам  да си изясня тя ли е права или аз, та въпроса ми е:
Преди да изляза в болнични за бременност и раждане, съм осигурявана на минималната работната заплата за моята професия тогава (шивачка), и съответно обезщетението което получавам е 180 лв.(минималната работна заплата за страната). Аз смятам че трябва да попълвам документи както му е реда по новия закон, за 315 дни и така на татък, и при изчисляването като се види че съм осигурявана на минималната работна заплата и аз ще получавам съответно 180лв или колкото е минималната работна заплата , а счетоводителката на фирмата ми каза че трябва да подам само молба за майчинство както е било по стария закон, и че няма смисъл да подавам всички документи по новия закон, защото ако ги подам ще ми се изчисли майчинството, по малко от минималната работната заплата и тогава ще получавам по малко пари и освен това всеки месец щели да намаляват тези пари защото (според нейното тълкование, което аз оспорвам smile3512) базата им за изчисление т. е тези 6 месеца назад всеки месец щели да бъдат различни и съответно по ниски
Питам трябва ли да подавам документи по новия закон както си му е редът или не и мога да мина само с молба за майчинство

Базата / 6- те месеца / естествено не се променят. Ти имаш право на 315 дни отпуск з бременност и раждане, а след неговото изтичане - на отпуск за отглеждане на малко дете. След изтичане на 135-те дни с болнични листове трябва да подадеш декларация за остатъка от 180 дни, а след това - молба-декларация за отпуск за отглеждане на малко дете. Това са необходми и задължителни документи, независимо, че през цялото време ще вземаш една и съща сума - 180 лева. Сумите работодателят ли ти ги изплаща?

# 394
  • Пазарджик
Да работодателя ми ми ги изплаща защото бях в болнични преди да изляза тези 45 дни преди термина и казаха че тъй като нямам прекъсване, на болничните, и нямам тази година работни дни  - парите ги получавам чрез работодателя
Значи няма да мина само с една молба както твърди тя - Ок, много благодаря за бързия отговор, само да видя сега как ще я убеждавам че съм права
Много моля кажете ми и от къде да изтегля образци на декларациите и молбите който се подават след молбата която придружава болничния от личната лекарка на детето - т.е. болничния който изравнява 135- те  дни

Последна редакция: пт, 13 юли 2007, 12:12 от koteto_24

# 395
Да работодателя ми ми ги изплаща защото бях в болнични преди да изляза тези 45 дни преди термина и казаха че тъй като нямам прекъсване, на болничните, и нямам тази година работни дни  - парите ги получавам чрез работодателя
Значи няма да мина само с една молба както твърди тя - Ок, много благодаря за бързия отговор, само да видя сега как ще я убеждавам че съм права
Много моля кажете ми и от къде да изтегля образци на декларациите и молбите който се подават след молбата която придружава болничния от личната лекарка на детето - т.е. болничния който изравнява 135- те  дни

На www.noi.bg В раздел Нормативни актове отиваш на Нормативни актове, свързани с осигуряването и там първото е Наредбта за изплащане на обезщетенията от НОИ и в скобички пише текст на наредбата с приложенията. От там можеш да си ги свалиш и да прочетеш кое приложение кога се подава.

# 396
  • Пазарджик
  bouquet

# 397
в едни таблици гледах, че при осигуряване върху 180 лв работодателя дължи 43 лв осигуровки. колко се дължат от работника?
значи ли това, че за 4 часов работен ден работодателят внася прибл. 21 лв или има друга методика на смятане?

# 398
Здравейте момичета! Имам едно въпросче:
 Родих на 06.11.06 и от 14.02. ми започна отпуска за отглеждане на дете след 135 дни болничен за раждане. В началото счетоводителката ни ми изплащаше по 180лв. / почти цялата бременност бях в болнични и съм осигурявана на МРЗ/, но този месец получила писмо от НОИ, че понеже съм родила 2006, съм била в заварено положение и трябвало да получавам 160лв и трябвало да ми удържи парите за предните месеци. Честно казано малко съм объркана, нали уж сумата неможе да е по-малка от МРЗ за страната, но пък от друга това се води отпуск, а пък аз съм осигурявана на 160лв.  newsm78! Помогнете, че съвсем се оплетох  Tired! Кой е правия и кой кривия?
  Благодаря ви предварително   bouquet!

# 399
в едни таблици гледах, че при осигуряване върху 180 лв работодателя дължи 43 лв осигуровки. колко се дължат от работника?
значи ли това, че за 4 часов работен ден работодателят внася прибл. 21 лв или има друга методика на смятане?

Удръжките от работника са 22.93 лева. За сумите на вноските има значение най-вече осигурителния доход. Ако той е 180 лева на 4 часов работен ден, то сумите са същите.

# 400
Здравейте момичета! Имам едно въпросче:
 Родих на 06.11.06 и от 14.02. ми започна отпуска за отглеждане на дете след 135 дни болничен за раждане. В началото счетоводителката ни ми изплащаше по 180лв. / почти цялата бременност бях в болнични и съм осигурявана на МРЗ/, но този месец получила писмо от НОИ, че понеже съм родила 2006, съм била в заварено положение и трябвало да получавам 160лв и трябвало да ми удържи парите за предните месеци. Честно казано малко съм объркана, нали уж сумата неможе да е по-малка от МРЗ за страната, но пък от друга това се води отпуск, а пък аз съм осигурявана на 160лв.  newsm78! Помогнете, че съвсем се оплетох  Tired! Кой е правия и кой кривия?
  Благодаря ви предварително   bouquet!

За 2006 г. обезщетението ти трябва да е 160 лева. От 01.01.2007 год. - минимум 180 лева. Между другото отпускът за бременност и раждане вече е 315, а не 135 дни.

# 401
Благодаря за отговора!  Тя и нашата счети така мислеше и за това от 01.01.07 ми изплаща по 180, но сега с това писмо, че съм в заварено положение...
  Между другото мислех че останалите 180 дни са регламентирани като отпуск, а 135-те дни като болничен   bouquet!
  Сега разбрах, че не било писмо, а счети си вижда на банковите извлечения за получените преводи, че превода от НОИ за майчинството ми е 160лв.

Последна редакция: пт, 13 юли 2007, 17:33 от benighted

# 402
Благодаря за отговора!  Тя и нашата счети така мислеше и за това от 01.01.07 ми изплаща по 180, но сега с това писмо, че съм в заварено положение...
  Между другото мислех че останалите 180 дни са регламентирани като отпуск, а 135-те дни като болничен   bouquet!

Нарича се "отпуск по болест", "отпуск за бременност и раждане"отпуск за отглеждане на малко дете". Няма понятие "болничен", то идва от болничен лист.

# 403
Първо, няма да те цитирам, защото нещо в цитата ти не е наред и е ужасно объркано.

По отношение на отговора на Стики, аз просто допускам, че тя се е объркала и не е имал предвид болничен за бременност и раждане, а болничен за общо заболяване. Или пък въпросът е бил така зададен.

На твоя въпрос - щом има съдебно решение за ликвидация на фирмата, няма нужда от разрешение от Инспекцията по труда. Колкото до срокът, през който се изплаща обезщетение положението е следното. При прекратен договор, служителят има право да ползва болнични посредством вече бившия си работодател за срок до 75 дни след прекратяване на договора. Това обаче се отнася само за болничните за общо заболяване. Болничните за бременност и раждане не попадат в този текст. За болничните за бременност и раждане има отделен регламент и той е, че ако към датата на прекратяване на договора болничния е започнал, обезщетение се изплаща до края на 315-те дни. Ако обаче към датата на прекратяване на договора, болничният за бременност и раждане не е започнал, тогава обезщетение не се изплаща, дори и за този 75 дневен срок. Просто нищо не се изплаща.
Ако те интересува, мога да ти цитирам и конкретните текстове от КСО, които регламентират това.

По отношение на видовете договори. Положението между първия и втория вариант е аналогично. Ако работодателят не прекрати договора, майката може да си ползва всички полагаеми отпуски. Важно е обаче да се отбележи, че отпуските прекъсват срокът на изпитване. Т.е. няма никакъв проблема майката да излезе в болничен за бременност и раждане преди да е изтекъл изпитателния срок, но когато се върне на работа ( дори и това да е след 2 години и половина ), тя все още ще бъде в изпитателен срок. За изпитателен срок се брои само реално отработено време. Ако изпитателния срок е 6 месеца, той изтича едва след като реално отработите 6 месеца.
По въпросът със срочните договори положението е следното. С изтичане на уговорения срок, договорът се прекратява, освен ако страните не уговорят нов договор. Работодателят не е длъжен да подновява договора и той не може автоматично да се продължи, ако работодателят не реагира на датата на изтичане на срока. Просто няма такова положение, в който договорът се счита автоматично подновен. Има една хипотеза, при която договорът се смята, че е преминал в безсрочен, но тя е неприложима при отсъствие на майката.  Кодекса на труда предвижда следната възможност. Ако служителят продължи да работи работата си 5 работни дни след изтичане на срока на договора и работодателят не възрази срещу това и ако длъжността е свободна, тогава се счита, че договорът е преминал в безсрочен. Но за да стане това трябва първо - длъжността, която е заемал служителя да е свободна ( да не е заета от новоназначен или върнал се на работа служител ) и служителят действителност да работи 5 дни. Което, ако сте в болничен за бременност и раждане няма как да стане.

На другият ви въпрос - какво става, ако работодателят не уведоми служителката,че договорът се прекратява. Работодателят няма задължение да уведомява служителката, че договорът и се прекратява и съответно и се спират майчинските. Служителката чудесно знае това, защото тя знае кога изтича договорът. Не може да е изненадана от прекратяването, тъй като датата на прекратяване е написана в самия договор, а срочните договори, както вече поясних не се подновяват нито автоматично, нито задължително. Работодателят следва да уведоми служителката само в случай, че иска да преподпишат договора. В противен случай се счита, че те просто слагат край на съвместната си работа.

По добър и точен отговор от този не бих могла да получа.Страшно много благодаря.бъди много щастлива!!!!:) Simple Smile

# 404
Incandescent, благодаря още веднъж за отговора и разясненията   bouquet!

Общи условия

Активация на акаунт