Майчинството счетоводно - 4

• 102 549
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 420
Сега и аз да продължа с въпросите по моята сага  Sad оказва се наистина, че грешка при изчислението има и сега въпросът, т.е. въпросите са как, къде и към кого да обжалвам, за да се коригира сгрешеното?

Не съм в час за каква грешка ства въпрос - моля поясни. Ако е при изчисление на болничен, то се подава жалба до НОИ и се иска преизчисляване на сумите.
Грешката е при изчисление на сумата ми за обезщ-е за майчинство. До кого да е жалбата, свободен текст ли и има ли значение в кое поделение на НОИ, т.к. фирмата, към която работя е в Сф, местоработата ми е Вн, а местожителството ми - Дч?

# 421
  • В полите на Пирин планина
Здравейте мили мами! Много се лутах из форумите и търсех информация за моята ситуация, но не открих. Затова се регистрирах и ви пиша с надеждата да ми помогнете. Ето моя казус:
Управител съм на ЕООД (и собственик). В момента се осигурявам на 220 лв. Вече съм в 3м. и мисля, че е време да взема мерки и да се осигурявам върху по-голяма сума. Навсякъде има коментари как работодателя е длъжен ..... относно бъдещата майка. А какво трябва да направи работодателя(ката), когато и предстои да излезе в майчински? Как държавата обезпечава работодателите в майчински? Трябва ли да назначавам друг на моето място? С какво възнаграждение (т.е. какви осигуровки ще трябва да му внасям в бюджета)? За мен важат ли същите условия: мин.6 месеца стаж, 315 дни майчински (135 дни 90% от нето възнаграждението, останалите - 180 лв./месец). Аз ли трябва да си издавам болнични, майчински, детски.. от фирмата? Каква е максималната бруто заплата, която мога да си плащам, за да получавам най-високото обезщетение като родя? Има ли други данъци, които (да бъдат дължими от ЕООД) ще възникнат в резултат на излизането ми в майчинство.

Максималният осигурителен доход е 1400 лева. Обезщетението при тази сума ще е 1260.00 лева. Всички други изисквания за минимален осигурителен стаж важат, както и правото на 315 дни болничен за бременност и раждане и отпуск за отглеждане на малко дете до навършване на 2 год. възраст. Представянето на болничните листове и необходимите декларации става чрез осигурителя / ЕООД - то / за самоосигураващото се лице - ти. Естествено, ако дейността на дружеството продължава, то трянбва да има друг представител - минималният осигурителен доход на това лице, зависи от вида дейност, който осъществяваш.

# 422
Сега и аз да продължа с въпросите по моята сага  Sad оказва се наистина, че грешка при изчислението има и сега въпросът, т.е. въпросите са как, къде и към кого да обжалвам, за да се коригира сгрешеното?

Не съм в час за каква грешка ства въпрос - моля поясни. Ако е при изчисление на болничен, то се подава жалба до НОИ и се иска преизчисляване на сумите.
Грешката е при изчисление на сумата ми за обезщ-е за майчинство. До кого да е жалбата, свободен текст ли и има ли значение в кое поделение на НОИ, т.к. фирмата, към която работя е в Сф, местоработата ми е Вн, а местожителството ми - Дч?

Принципно е свободен текст, посочват се трите имена, ЕГН на лицето, осигурителя / работодателя ти, ако имаш информация посочи и вх. номер на болничния лист.

# 423
Здравейте и от мен!Ами бебенцето ми вече е на 3 месеца.На мен ми изплащат майчинските от фирмата,въпреки че по новия закон трябва да е по сметка.Осигурявана съм с прекъсване от 1 месец,защото работех сезонно и получавам 180лв майчински,защото се водя безработна за този един месец.Кажете ми моля, как се изчислява сумата?

Коя сума как се изчислява? Ако говорите за размера на обезщетението, той се изчислява от осигурителния ви доход 6 месеца преди месеца, в който излизате в болничен.

# 424

Принципно е свободен текст, посочват се трите имена, ЕГН на лицето, осигурителя / работодателя ти, ако имаш информация посочи и вх. номер на болничния лист.

Само да допълня, че молбата се подава в ТП на НОИ по регистрация на осигурителя. Но пък не е задължително да я подаваш лично. Можеш да си я напишеш, да я изпратиш в София и счетоводителката ти да я подаде от твое име.

# 425
Здравейте момичета! Страшно сте компетентни и затова искам да ви се доверя с едно относително спешно въпросче. Има ли начин да прехвърля майчинство на майка ми, която е от няколко дни пенсионер? Моите 9 месеца "скъпо" майчинство изтичат на 16 юли, аз се връщам на работа, но ми се искаше да знам дали има начин, може би чрез трудов договор с нея? Ако да, то чрез кого трябва да го сключа - трудовата борса, социални грижи? Има ли въобще начин или да си го "запазя" за мен, тъй като връщайки се на работа, ще имам право на 50% от мин. работна заплата, т.е. от 180 лв., т.е. на 90 лв. към работната ми заплата. Правилно ли съм разбрала? БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО! ooooh! Rolling Eyes
Ще си позволя аз да ти отговоря, т.к. този въпрос е доста коментиран, надявам се никой няма нищо против - за да прехвърлиш майчинството на майка си, тя трябва да е назначена на работа по трудов договор. може би чрез трудов договор с нея - не може вие двете като ФЛ да си сключвате трудови договори помежду си, но може нея да я назначат фиктивно на работа някъде. Дано съм била полезна.

И аз да допълня. Не може трудов договор да се сключи чрез социални грижи или трудова борса. Първо, пенсионерите изобщо нямат право на регистрация на трудовата борса, но това е друг въпрос. трудов договор се сключва между работник и работодател. Трябва да намерите фирма, която да назначи майка ви на трудов договор.
Това със запазването за вас - не го разбрах.

# 426
  • София
Здравейте!
Може ли някой да ми каже какъв е законовият срок за издаване на акт за раждане на бебчо? Роден е на 25.06, т.е днес навършва 22 дена... дали трябва да чакам да стане на 21 години, за да го издадат? Някак "обаждайте се да проверявате" на мен никак не ми е достатъчно. Може ли някой да ми помогне, кой нормативен акт урежда този въпрос? Благодаря много...

# 427
1 месец след раждането отивате в общината с двете лични карти - вашата и на мъжа ви и си вземате акта за раждане. информацията за бебето се подава от родилния дом към общината

# 428
Ето поредния абсурд, с който се сблъсквам: Звъннах на телефоните на НОИ и от там ми казаха, че жалбата трябва да я подам на същото място, където е подаден и болничния лист. Да, но фирмата, в която работя е със седалище гр. София, а местоработата ми е в гр. Варна. На мен не ми е възможно да пътувам до столицата толкова километри с малко дете. Ще пробвам моя позната да я пусне. Сега остана и да искат да е подадена лично жалбата и вече не зная къде да се оплача и жалвам от тази идиотска схема. Ако някой знае дали има изискване да е лично или не, или има опит с пускане на жалби срещу НОИ,моля да пише.
 #2gunfire

# 429
Ето поредния абсурд, с който се сблъсквам: Звъннах на телефоните на НОИ и от там ми казаха, че жалбата трябва да я подам на същото място, където е подаден и болничния лист. Да, но фирмата, в която работя е със седалище гр. София, а местоработата ми е в гр. Варна. На мен не ми е възможно да пътувам до столицата толкова километри с малко дете. Ще пробвам моя позната да я пусне. Сега остана и да искат да е подадена лично жалбата и вече не зная къде да се оплача и жалвам от тази идиотска схема. Ако някой знае дали има изискване да е лично или не, или има опит с пускане на жалби срещу НОИ,моля да пише.
 #2gunfire

Зина по-горе написа, че може и счетоводителката на фирмата да подаде молбата.

# 430
 #2gunfire

Зина по-горе написа, че може и счетоводителката на фирмата да подаде молбата.

Да, благодаря, за което   bouquet
Просто не е успяла да ми се рефрешне страницата преди да го напиша.
 Praynig Сега ми остава да се моля да се оправят нещата в тази календарна година, ако може  Praynig

# 431
  • София
Много благодаря!

Чудно, как са го докарали този 1 месец - ако трябва 10 дена по-рано да го занеса същия документ на педиатъра... Ама то пък защо ли е нужно да са синхронизирани нещата - много по-хитро е да трябва да се носи несъществуващ документ... Но все пак има някакъв срок, това е утешително.

Благодаря!

# 432
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Този път си питам нещо за мен, благодаря за търпението:

Ако дам детето си на ясла преди да ми е изтекъл отпуска за отглеждане на дете до 2 години, ми спират майчинството, нали така? Ако обаче едновременно с това започна работа, то ми се полага половинката, докато детето навърши две години, нали?

# 433
Този път си питам нещо за мен, благодаря за търпението:

Ако дам детето си на ясла преди да ми е изтекъл отпуска за отглеждане на дете до 2 години, ми спират майчинството, нали така? Ако обаче едновременно с това започна работа, то ми се полага половинката, докато детето навърши две години, нали?
така е, да

# 434
Здравейте, мами!

Имам въпрос, на който ще ви бъда много благодарна, ако можете да ми отговорите:

Има ли значение за излизането в майчинство дали ви е преглеждал гинеколог, който работи със Здравна каса, или сте ходили на частно?

Общи условия

Активация на акаунт