Майчинството счетоводно - 4

• 102 644
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 915
здравейте, искам да попитам още - болничния и ползването му обвързан ли  е със соц. осигуровки, т.е. аз сега не мога да ползвам ли, въпреки че имам 6 месеца стаж, защото са ми платени само за 3-4 месеца?

П.П. Извинете за глупавите въпроси, но ми е първа работа да кажа пак в своя защита и няма представа от нищо, ама от нищо?

Възможно е да имаш проблем с изплащането на обезщетението. Говори с работодателя ти. Можеш да потърсиш и съдействие от НОИ, ако се наложи. Ще му направят проверка и ще постановят да си внесе дължимите осигуровки.

# 916
Здравейте!Моят казус е следният - о4ертава се да сменим града в който живеем,а съм бременна.Какво мога да направя в този слу4ай??-според мен да си подавам болни4ни до деня на полагаемата ми отпуска,за да не изгубя бъдещото май4инство??т.е.не мога да напусна,поради смяна на града.Това с подаването на болни4ни ще налага ли моето идване/присъствие/ в софия от където ще се местим през тези месеци на бременността??или мога да ги пращам и по пощата.Другия въпрос който имам е -4е смятях да си доплащам както правят други мами,осигуровки върху поне 500лв,тъй като сега ме осигуряват на 240,за съжаление SadНо въпросът ми е 4е - аз през последните 6 месеца които се вземат за май4инството,аз дефакто ще съм в болни4ен-може ли да стане това осигурявяне върху по голямятя сума която искам?

# 917
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!Моят казус е следният - о4ертава се да сменим града в който живеем,а съм бременна.Какво мога да направя в този слу4ай??-според мен да си подавам болни4ни до деня на полагаемата ми отпуска,за да не изгубя бъдещото май4инство??т.е.не мога да напусна,поради смяна на града.Това с подаването на болни4ни ще налага ли моето идване/присъствие/ в софия от където ще се местим през тези месеци на бременността??или мога да ги пращам и по пощата.Другия въпрос който имам е -4е смятях да си доплащам както правят други мами,осигуровки върху поне 500лв,тъй като сега ме осигуряват на 240,за съжаление SadНо въпросът ми е 4е - аз през последните 6 месеца които се вземат за май4инството,аз дефакто ще съм в болни4ен-може ли да стане това осигурявяне върху по голямятя сума която искам?

Първата част от пистинга ви не го разбрах. Какво искате да направите?
Докато сте в болнични не се внасят социални осигуровки и няма как да се осигурявате ан по-голяма сума. Ако между болничния за общо заболяване и този за бременност и раждане няма прекъсване базата си остава същата както при първия болничен лист.

# 918
  • Попово
Здравейте, аз искам да попитам след изтичането на 135 дневния болничен от къде се превеждат парите за майчинството от работодателя или от НОИ  bouquet

# 919
Здравейте, аз искам да попитам след изтичането на 135 дневния болничен от къде се превеждат парите за майчинството от работодателя или от НОИ  bouquet

От същото място, от където са ти превеждани и по време на този 135 дневен болничен.

# 920
Здравейте, искам да ви попитам вярно ли е че за майчинството се вземат 6м. назад а ако си била в болничен се вземат месеците преди болничния? newsm78

# 921
Здравейте, искам да ви попитам вярно ли е че за майчинството се вземат 6м. назад а ако си била в болничен се вземат месеците преди болничния? newsm78

Ако говориш за 315-те дни, точно така се смята. Сред 315-те дни сумата е фиксирана и не зависи от дохода на майката

# 922
Здравей ДейзиГ и мерси за отговора!Зна4и искам да кажа-в на4ална бременност съм и работя ,оба4е се местим в друг град да живеем - какво да правя??Да напусна работа??!!или да подавам болни4ни до раждането?Варианта -отивам в другия град и си търся работа бременна просто отпада по разбираеми при4ини.Та..си  мислех 4е да изляза в болни4ни е най добре,но пък исках да си доплащам за пове4е осигуровки последните 6 месеца които се взимат,НО както рабирам  newsm78това е невъзможно SadКОЕ е най доброто което мога да направя всъщност в моя слу4ай??

# 923
Благодаря, ZinaSt Peace Да си отдъхна,че има начин да уължа връщането си на работа  ooooh!

Чакам да кажете за платения отпуск защото моя мъник ще е на 1г. и 5м. като тръгне на ясла та по мои сметки ще имам към 30дни платен отпуск за ползване. Или не...
 Heart Eyes

Еми зависи какво и как си ползвала до сега. Имаш право на 20 дни за всяка календарна година. Но не знам какво си ползвала преди да излезеш в майчинство. Аз например, сега като ми изтекоха 315-те дни, си ползвах първо всичката насъбрала се платена отпуска и след това ще изляза в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Така че, догодина, независимо че съм била в майчинство, ще имам право само на 20-те дни за 2008-ма.

Еха супер Mr. Green значи аз за 2006г. не съм си ползвала отпуската и мога да си добавя цялата за 2007г. та стават 40дни платен отпуск...ура. Нали се смятат без събота и неделя.
А неплатения е само 30дни на година, но сигурно само за настоящата ще стане-да не се уливам.
Сумарно става 70дни максимум, което вече е предостатъчно Hug

Целувки и много, много благодаря отново  bouquet

# 924
Благодаря, ZinaSt Peace Да си отдъхна,че има начин да уължа връщането си на работа  ooooh!

Чакам да кажете за платения отпуск защото моя мъник ще е на 1г. и 5м. като тръгне на ясла та по мои сметки ще имам към 30дни платен отпуск за ползване. Или не...
 Heart Eyes

Еми зависи какво и как си ползвала до сега. Имаш право на 20 дни за всяка календарна година. Но не знам какво си ползвала преди да излезеш в майчинство. Аз например, сега като ми изтекоха 315-те дни, си ползвах първо всичката насъбрала се платена отпуска и след това ще изляза в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Така че, догодина, независимо че съм била в майчинство, ще имам право само на 20-те дни за 2008-ма.

Еха супер Mr. Green значи аз за 2006г. не съм си ползвала отпуската и мога да си добавя цялата за 2007г. та стават 40дни платен отпуск...ура. Нали се смятат без събота и неделя.
А неплатения е само 30дни на година, но сигурно само за настоящата ще стане-да не се уливам.
Сумарно става 70дни максимум, което вече е предостатъчно Hug

Целувки и много, много благодаря отново  bouquet

Да, без събота и неделя се броят. Само работните дни. Същото е и с неплатения отпуск. Така че имаш право на 70 работни дни, което си е близо 3,5 месеца. За 2008-ма също имаш право на 20 дни платен отпуск и 30 дни неплатен, така че, мисля че ще съумееш да си в отпуск докато детето навърши 2 години.

# 925
  • В сърцето на ММ
Благодаря за отговора на Зина  bouquet

# 926
Здравейте!
Бих искала да попитам дали имам право да работя на хонорар докато съм в отпуск по майчинство /платен и неплатен/.
Благодаря!

# 927
Здравейте!
Бих искала да попитам дали имам право да работя на хонорар докато съм в отпуск по майчинство /платен и неплатен/.
Благодаря!

Зависи какво имате предвид под отпуск по майчинство. По време на болничните за бременност и раждане нямате право. После - може.

# 928
Много благодаря, Зина!
Остават ми 5 месеца платен отпуск, след това имам право на 6 мес. неплатен, доколкото знам.
Може ли да попитам още нещо: има ли ограничение за часовете, изработени на хонорар?

# 929
Много благодаря, Зина!
Остават ми 5 месеца платен отпуск, след това имам право на 6 мес. неплатен, доколкото знам.
Може ли да попитам още нещо: има ли ограничение за часовете, изработени на хонорар?

Shocked При работа на хонорар нямаш работно време. Хонорар се изплаща за извършена работа, а не за отработено време. Не разбирам въпроса ти.

Общи условия

Активация на акаунт