Майчинството счетоводно - 4

• 102 585
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 1 455
Здравейте, Зина!
Може ли да помоля за още две уточнения по темата за яслата преди 2-годишна възраст:
1. ако детето постъпи в частна ясла, тогава необходимо ли е да се уведоми работодателя и да се прекъсне отпуска, или това се отнася само за държавните ясли
2.ако изляза в неплатен отпуск за повече от 30 работни дни, докато детето навърши 2 г., после мога ли да ползвам неплатен отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст
Благодаря!

# 1 456
  • Sofia
Зина, и аз пак да питам нещо.............добре че си тук Hug
Как точно трябва да уведомя работодателя за това че съм бременна. Ще взема от докторката медицинско или каквото там е редно и след това на кого трябва да го дам? Моя шеф ще отсъства три седмици, а вече е време да им кажа. Може ли да дам документа на счетоводителката?  Необходимо ли е да ми се подписват че са уведомени или не?
Ками   bouquet

# 1 457
Имам следния проблем: подготвих документите за прехвърляне на майчинството на майка ми ,а  моят работодател ми отговаря,че това можело да стане,едва октомври,защото трябвало да се носят до НОИ.Въпросът ми е не трябва ли документите да се носят от фирмата,работодател на майка ми.Ще съм много благодарна,ако ми покажете и документите,които трябва да се подадат при такъв случай!

Не, не трябва да се носят до НОИ. Вие сте заварено положение. Освен това, дори и да трябваше да се носят до НОИ, не виждам логика в това да се носят чак през Октомври. НОИ не е в лятна ваканция. Нито има нещо вярно в това, което са ви казали, нито пък откривам някаква логика в подобно твърдение. Документите се представят на работодателя на майка ви. После единият екземпляр се връща на вашия работодател.

Благодаря ти за компетентния отговор,Зина!

# 1 458
а не са ли задължени еднакво и частните и общинските ясли да уведомяват нои за това, че детето не навърши 2г. пък е на ясла

# 1 459

Пиша Ви по повод възникнал конфликт между мен и предприятието, в което работя!По майчинство съм от 10.01.2007 година. Започнах работа преди месец на граждански договор в друга фирма.Работя си в къщи и това не ми пречи при отглеждане на детенцето ми. Работодателят ми ме принуждава да си подам молба за напускане, тъй като съм започнала на друго място работа.а това не му харесва. Тук вече има сблъсък на лични интереси между двете фирми.
Въпросът ми към Вас е, дали, ако си подам молба ще си получавам майчинството и 90% от заплатата за месеците които ми остават? Запозната съм, че докато съм по майчинство не могат да ме уволнят по закон.Прекъсвайки работа в едното предприятие и започвайки в другото ще получавам ли половината от майчинството си до 2 години на детето?

Моля за Вашето съдействие и отговор, за което предварително Ви благодаря!!!

# 1 460
а не са ли задължени еднакво и частните и общинските ясли да уведомяват нои за това, че детето не навърши 2г. пък е на ясла
.. има регистри .. но не знам до колко има кой да гледа в тях .. принципно биха могли при мерак да "вгорчат" живота на хората ..

# 1 461
  • В полите на Пирин планина

Пиша Ви по повод възникнал конфликт между мен и предприятието, в което работя!По майчинство съм от 10.01.2007 година. Започнах работа преди месец на граждански договор в друга фирма.Работя си в къщи и това не ми пречи при отглеждане на детенцето ми. Работодателят ми ме принуждава да си подам молба за напускане, тъй като съм започнала на друго място работа.а това не му харесва. Тук вече има сблъсък на лични интереси между двете фирми.
Въпросът ми към Вас е, дали, ако си подам молба ще си получавам майчинството и 90% от заплатата за месеците които ми остават? Запозната съм, че докато съм по майчинство не могат да ме уволнят по закон.Прекъсвайки работа в едното предприятие и започвайки в другото ще получавам ли половината от майчинството си до 2 години на детето?

Моля за Вашето съдействие и отговор, за което предварително Ви благодаря!!!

Да, ако си на трудов договор правото на обезщетение се запазва. Принципно никой не може да те принуди да напуснеш от "първия" работодател.

# 1 462

Пиша Ви по повод възникнал ...................

.. сега .. докато сте в отпуск .. няма как да ви уволнят .. след това .. когато сте в отпуск за отглеждане на дете до 2г. можете да подадете молба за напускане .. да напуснете .. да постъпите на друго място .. да "поработите" няколко дни и пак да излезете в отпуск за отглеждане на дете .. по принцип .. това е "гимнастиката" .. но вие си преценявате до колко има смисъл да я правите .. така или иначе докато не ви навърщи детето 2г. възраст .. не могат да ви уволнят .. а ако не ви плащат /не разбрах по старата или новата система за плащане на обезщетения сте/ .. се жалете .. до дупка .. и те ще получават ревизии до дупка ..

# 1 463
  • В полите на Пирин планина
Зина, и аз пак да питам нещо.............добре че си тук Hug
Как точно трябва да уведомя работодателя за това че съм бременна. Ще взема от докторката медицинско или каквото там е редно и след това на кого трябва да го дам? Моя шеф ще отсъства три седмици, а вече е време да им кажа. Може ли да дам документа на счетоводителката?  Необходимо ли е да ми се подписват че са уведомени или не?
Ками   bouquet

Видът на документа няма значение. Гинекологът ти записва, че си бременна в еди коя си г.с. и това се връчва на работодателя. Едва ли има проблем да се даде и на счетоводителката, но според мен е редно да кажеш на работодателя лично. Най-добре е да получиш входящ номер, ако се води такава документация, или поне подпис от приелото го лице и дата на получаване.

# 1 464
Здравейте!
Искам да ви попитам нещо...
Ако през последните 6 месеца преди 45-те дни преди термина съм се осигурявала, както следва:
- първите два месеца от фирмата "Х", а
- следващите 4 от фирмата "У", то значи ли, че всички документи, болнични и т.н. ще се водят от фирмата "У" и няма да се налага да занимавам първата за нищо?
И тъй като това са ми единствените 6 месеца стаж, могат ли да ми създадат проблем от НОИ?
Благодаря предварително!

# 1 465
zdraveite
moqt vapros e sledniq
predi 2 meseca izlqzoh v bolni4en,no o6te ne sa mi privedeni parite ot noi,tai kato dokumentaciqta mi ne be6e izrqdna
i sega 6te se zabavqt s o6te nqkoi druk mesec
ta vaprosa mi e
POSLE NA EDIN PAT LI 6TE MI IZPLATQT BOLNI4NIQ ILI MESEC ZA MESEC?
Blagodarq predvaritelno

# 1 466
izvinqvaite 6te moje li da mi otgovorite na li4nni
 Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig

# 1 467
  • София
Здравейте!
Моля за съвет! Моят случай е такъв: Започнах работа по заместване на трудов договор, до завръщане на титуляра. Момичето беше по майчинство. В последствие аз също излязох по майчинство. Сега титулярката иска да напусне работа, а аз искам да ме назначат на постоянен договор. Какъв е редът това да стане? Благодаря предварително!

# 1 468
Здравейте!
Искам да ви попитам нещо...
Ако през последните 6 месеца преди 45-те дни преди термина съм се осигурявала, както следва:
- първите два месеца от фирмата "Х", а
- следващите 4 от фирмата "У", то значи ли, че всички документи, болнични и т.н. ще се водят от фирмата "У" и няма да се налага да занимавам първата за нищо?
И тъй като това са ми единствените 6 месеца стаж, могат ли да ми създадат проблем от НОИ?
Благодаря предварително!

Да, болничните ви ще се издават, адресирани до настоящия ви работодател.
Не виждам повод да ви създават проблеми.

# 1 469
zdraveite
moqt vapros e sledniq
predi 2 meseca izlqzoh v bolni4en,no o6te ne sa mi privedeni parite ot noi,tai kato dokumentaciqta mi ne be6e izrqdna
i sega 6te se zabavqt s o6te nqkoi druk mesec
ta vaprosa mi e
POSLE NA EDIN PAT LI 6TE MI IZPLATQT BOLNI4NIQ ILI MESEC ZA MESEC?
Blagodarq predvaritelno

Болничните се изплащат месец за месец. Възможно е, ако се съберат няколко превода, да ги получите наведнъж. Но това ще са отделни преводи.

Общи условия

Активация на акаунт