Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 653
  • 990
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Когато човек има финансова подкрепа от родители е много лесно да плаща наем, по-голям от приходите му. Много хора не разполагат с години за да си стъпят на краката, защото ежемесечните разходи си вървят през това време, а фонансова подкрепа няма отникъде.

Немога да разбера защо си мислите, че всички разчитаме само на мама и тати?!?  

Работих каква да е работа в малкия град и събрах пари за билет до Лондон.. после общ работник в строителството. Накрая с приятелка (сега жена ми) квалифицирана работа в София. Има борси по труда, социални и европейски програми, сайтове за работа. Който търси - намира. Вземете се в ръце!

Пух, когато човек си е стъпил на краката е много лесно да критикува.
Но е хубаво да вземеш предвид и това, че всички хора се раждаме различно умни, различно оправни и имаме различен късмет. Доста често, освен много труд, разбира се, човек има и доза късмет, за да успее.

Освен това - ако един човек е бил инженер-химик в Девня, да речем. Трябва ли да става брокер в София? Или сервитьор? Особено ако е на 55, да речем и има да се грижи за възрастен човек. Положението е тежко извън големите градове, колкото и да се взема човек, понякога нещата са доста по-сложни и вземете се в ръце никак не върши работа. А и малко съчувствие и разбиране към проблемите на хората не вреди, да знаеш.

# 91
Като не става в Девня - пътува до Варна да речем. Немога да имам съчувствие към човек, който на всеки мой коментар и опит за съвет опонира, съжалявам. А и невиждам с какво ще помогне съчувствието. И не е критика това. Имам болен роднина и познавам и двете страни на монетата. Не всеки си заслужава съдбата, но има закон за привличането и винаги има надежда. Ако мислиш негативно, който и да се опита - няма да ти помогне. Относно положението в градовете - защо тези хора не са на площадите, когато се обявят протести. Достатъчно офтопик - всеки да се оправя както може :-х

https://www.edna.bg/svobodno-vreme/tajniiat-zakon-na-privlichane … a-zhivoti-4643543

https://www.gnezdoto.net/vdyhnovenie/1544-7-stypki-kak-da-izpolz … -za-privlichaneto

https://change-life.eu/attraction/

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 12:46 от Пух

# 92
Аз пък мога да съчувствам и знам какво е да нямаш нищо и да се чувстваш в безизходица. Щото светът не е розов за всички и някои хора нямат на кой да разчитат дори и за филия хляб.

Да, варианти има, но не всеки може да ги съчетае.
Ама, както се казва - "Ситият на гладния не вярва!"

# 93
  • Бургас
Когато човек има финансова подкрепа от родители е много лесно да плаща наем, по-голям от приходите му. Много хора не разполагат с години за да си стъпят на краката, защото ежемесечните разходи си вървят през това време, а фонансова подкрепа няма отникъде.

Немога да разбера защо си мислите, че всички разчитаме само на мама и тати?!?  

Ами така си помислих заради простата аритметика. Когато човек работи за 200лв, а квартирата му е за 300лв, все отняктде трябва да се материализират тези 100лв. + плюс още за храна и сметки. Или аз грешно смятам?

# 94
  • София
И мен ме загуби със закона на привличането 😀. Иначе е прав за някои неща, и нас прехода ни удари жестоко едно време, но майка ми не се спря... От текстилен експерт през какво ли не мина... Купи клетки за кокошки, отвори ферма за кокошки, продавахме яйца две години,после сирене правеше вкъщи, след това по хранителни магазини работеше, шивачка беше по едно време, отворихме магазин за хранителни стоки, след това в тютюнев комбинат, та ми е пример че срамна работа няма, за горните неща нямаше умения учеше се в движение, все влизаше някакъв доход.

# 95
Бях изкарал пари от чужбина и един вид дотирах стажа си в София. А и вече имах човек до себе си, на който мога да разчитам. Часовете на работа бяха дълги, тежки и уморителни (на моменти повече от 12 часа). След време на работа забелязаха усърдието ми и ми повишиха заплатата. Хубаво е мама и тати да помагат, но всеки сам си кове съдбата. Вчера един щангист отгледан от баба, дядо и треньора си ми направи силно впечатление - винаги е знаел, че ще стане шампион. Ето в това е силата на положителното мислене и закона за привличането. Но докато е мечтал в несгодите е положил и много труд, а не е мрънкал, нито се е присмивал.

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 12:00 от Пух

# 96
  • Бургас
Чудесно, че си изкарал пари от чужбина. Явно си доста млад. По времето на моята младост работа в чужбина легално много трудно можеше да се намери, почти невъзможно, а нелегално слагаха черни пачати. Вярно, че кучето скача според тоягата и зависи къде ще опре ножа, но след една определена възраст, хора с изградени професии трудно могат да се навият да ходят да берат ягоди.
Не си мисли, че ние не искаме да привличаме хубавите неща, като млади всички са много позитивни, но когато остарееш и те поочука живота придобиваш един по-особен цинизъм.

# 97
И двете страни са прави в някаква степен - от една страна който мотивирано си гони целите и не се отказва накрая все постига нещо. Твърдя го от личен опит. От друга страна успелите хора, без съмнение и благодарение на качества, хъс, находчивост и прочее, проявяват склонност да пренебрегват (съзнателно или не) ролята И на късмета за своя успех.

# 98
Стръвното преследване на цели и игнорирането на нормални човешки потребности повлияват на социален живот в някаква степен. Не всичко трябва да е на всяка цена, животът дава, но и взема.

# 99
Не видях някой тук да е говорил за всяка цена и прочее.
Но иначе ако децата ти гладуват ще търсиш доходно занятие на всяка цена, нали?

# 100
  • в сърцата на децата <3
Когато човек е решен да успее - успява. Аз работих през цялото си следване, а след това отложих дипломирането си за да работя още повече и приятелят ми (настоящ съпруг) да завърши тежка и сложна магистратура. Благодарение на това, днес той има работа, с която издържа цялото ни семейство, а аз гледам децата вкъщи от началото на Ковид. Използвам времето да се преквалифицирам, защото прецених, че няма да продължа да работя по образованието си. Всяко нещо струва друго нещо. За закона на привличането не знам, но ако само стоим и викаме "олеле", теглим кредити и чакаме чудо, то шансовете да се случи чудото са значително по-малки, спрямо човек, който подхожда рационално и мисли с главата си.

# 101
  • Бургас
Никога не съм отричала, че най-хубавите ми работи до сега са ми били именно заради късмет, а не заради някакъв хъс и амбиции. Особено сегашната. Когато съм подхождала нахъсано и амбициозно, не се е получавало нищо. (Говоря за себе си, не за общовалидното)

# 102
Вижте, споменах късмета, както и закона за привличането не случайно. Вероятността, успеха и постиженията са не само наследство, Математика, а и малко Психология. Смятам, че провалите/трудностите са необходима част от житейският ни път и се уча от тях. Всеки, обаче приема провалите и успехите си по различен начин - карма, проклятие, даденост и какво ли още.. Вярвам, че хъса и амбицията са необходими, но не достатъчни условия, за да се случи дадено нещо или не. Моята истина е, че всичко хубаво, което ми се е случило съм си го представил преди време и по един или друг начин вселената ми е отвърнала (колкото и метафизично да звучи). Досега например несъм виждал медалист от някое Европейско или Световно първенство, който да е казвал, че не е сънувал или бил сигурен в успеха си.

"Британският психолог Ричард Уайзман е изучавал явлението „късмет“ и е доказал, че можем действително да му повлияем."
https://www.obekti.bg/chovek/ucheni-dokazaha-che-ksmett-sshchest … -da-go-privlechem

"Хората не се раждат късметлии, всъщност, късметът идва при онези, които, понякога без да знаят, сами го пораждат с нагласата на съзнанието си и с поведението си."
https://sovapsychologist.com/psichologiq-na-kusmeta/

"И всеки може да премине мислено през целия си живот и да се увери, че количеството късмет, което е консумирал, е равно на броя на неуспехите."
https://iskamdaznam.com/kakvo-e-ka-smet/

пп: Мога да препоръчам и книга по темата, ако на някой му е интересно.

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 13:21 от Пух

# 103
Има разлика в количеството провали, които човек преживява и това влияе на мотивацията.

Едно е да изпратиш 100 СВ-та и да ти се обадят само от 1-2 места за интервю и съвсем различно преживяване би било от 100 да ти се обадят от 15 фирми.

Или някой да изпрати 100 СВ-та и да му се обадят от 5 места, а друг да изпрати 10, но неговата успеваемост също да е 5 интервюта.

Обикновено, хората, които имат късмет/успяват, не са преживели достатъчно на брой провали (както житейски, така и професионални) и затова много лесно твърдят, че някой не е бил достатъчно мотивиран или постоянен и затова не е успешен.

# 104
Хората се демотивират лесно, защото не търсят проблема в себе си. Зле направено св и на 200 места да го пратиш, няма да се счупят да ти звънят. Добрите професионалисти и с 10 св-та ще почучат 5 оферти, защото знаят къде и как да се продадат.

Общи условия

Активация на акаунт