Медицински Университет

• 154 038
  • 1 617
  •   1
Отговори
# 195
Успявате ли да се ориентирате колко за колко бройки студенти по медицина се борим в различните университети. За момче питам.

# 196
Успявате ли да се ориентирате колко за колко бройки студенти по медицина се борим в различните университети. За момче питам.

Няма още решение на Министерски съвет за бройките.

# 197

Да, резултатите са излязли. Статистиката се свежда до брой кандидати от същия пол с по-висока оценка. Успех!
[/quote]

Там е работата, че той в Сф ще ходи на редовна сесия, защото някоя умна глава е решила изпитите в Плевен и Варна да съвпадат с тези в СУ, което не разбирам с каква цел се прави. Т.е статистиката в СУ не е достъпна за всички.

# 198

Да, резултатите са излязли. Статистиката се свежда до брой кандидати от същия пол с по-висока оценка. Успех!

Там е работата, че той в Сф ще ходи на редовна сесия, защото някоя умна глава е решила изпитите в Плевен и Варна да съвпадат с тези в СУ, което не разбирам с каква цел се прави. Т.е статистиката в СУ не е достъпна за всички.
[/quote] да, аз така изгорях със самолетни билети за варна. Моят се тръшна, че иска в София

# 199
  • Варненска клюкарка
Здравейте! Имаме си кандидатстуден по Медицина, на който вчера му излязоха оценките в Плевен. Доволни сме от резултата, но с тази оскъдна информация ( в т.ч и децата помежду си не са склонни да споделят)  не можем да преценим с много добър успех трябва ли да се явява на редовната сесия.

Ако оценките започват от 5 и нагоре, за мъжката квота ще ви стигнат и за Плевен, че и за Варна и за София. От сигурно място знам, че тази година за Варна теста по химия е бил значително по- лесен от предишни години, голямагта задача, която носи и най-много точки била само от неорганична химия, много рядко се падало подобно нещо, т.е.  по-лесна и кратка за разписване и е възможно доста хора да дръпнат напред, още повече че от миналата година леко занижиха критериите за тройка, а го направиха, защото и в София направиха същото. Така че тази година повече ще прескочат двойката, а там където е било лесно, логично е и оценките да са по-високи.
Миналата година синът ми имаше съученичка, която се яви в Плевен, понеже предварителния там беше седмица преди предварителния във Варна и две седмици преди Софийския и изкара петици и на двата изпита. Приеха я във Варна на трето класиране, а през септември и звъняли от МУ Плевен да я питат няма ли да се записва, въпреки че вече си изтеглила документите от там за да се запише във Варна, търсили я и от Тракийския, а там едната и оценка нямала пълно 5. Места има, въпросът е кой на какви компромиси е готов в избора си на университет....

# 200
От сигурно място знам, че тази година за Варна теста по химия е бил значително по- лесен от предишни години, голямагта задача, която носи и най-много точки била само от неорганична химия, много рядко се падало подобно нещо,..

Синът ми беше във Варна, решавал е миналогодишни изпити и казва, че са били доста по-лесни от този тази година. По-сигурен източник от това здраве му кажете Wink

# 201
  • Варненска клюкарка
Не знам колко по-сигурно може да е от мнение на проверяващ по химия. И съученичка която миналата година не се справи, въпреки че мина през всички МУ в страната, а тази година вероятно ще е с висока оценка. Затова и започнах от там че задачата е била само от неорганична химия, и че такъв късмет се случва много рядко. Неорганична химия е по лесната и кратка част в подготовката като цяло, с нея се започва по начало, по-сложната и по-обемна е органичната химия. А най-сложни са смесените задачи - органична + неорганична, също и най-дълги за разписване. Миналогодишната беше с раазписване  към 4 листа размер А4 и на много от децата дори времето не им стигна. Изпитът беше общо 4 часа за химия и за биология и някои рискуваха много като писаха само по единия тест, а оставиха другия за редовния изпит...А в София искат някои допълнителни неща за разписване и вероятно такава задача би изглеждала още по-дълга, по принцип нашата учителка обясняваще и с думите " а ако ходите в София, там искат и това и това...." Синът ми беше и с подготовка за София, но на 13.04 се разболя, не можеше да стои на краката си, камо ли да пътува и да мисли на изпита на 16.04. Две седмици преди това ние с баща вму бяхме с Ковид, веднага го отделихме в друго жилище, теста му така и не позитивира, но състоянието му позволяваше само да лежи, добре поне че успя да мине във Варна, но след хубавите резултати така и не отиде на редовния в София....
След излизане на резултатите тази година лесно може да се сравни, аз много си падам по статистиката. За 2021 г на предварителния по химия е имало 62% двойки, миналата година 60% - това за Варна. Тази година и кандидаттващите са по-малко- сега не ми се търси сайта, че съм през телефона, но мисля че видях към 1100. Миналата година бяха 1400, та и процентно ще се види.
Ако ще си говорим за сложност и статистика - на предварителния в Тракийския миналата година изпита по химия по информацията в темата която следах е бил най сложен и само с 2 шестици от около 700 кандидати. Но там лошите резултати може да се дължаха и на това че не издават сборници, а препоръчват един куп учебници, които реално няма време да се прочетат, камо ли да се синтезира материалът   необходим за подготовката по техните изисквания. Една много голяма част от кандидатстващите, ходят там като за сигурен резервен вариант, разчитайки на подготовката си за други МУ, още повече че от ТрУ откриват сезона на КСК за МУ. Изпита м.г. беше онлайн, имаше такива, които дори са успели да поотворят някакви неща уж да преписват, но оценките им пак бяха около четворки... Накрая приемаха с четворки и момичета и момчета, защото след н-тото завъртане с класиранията се започва едно разместване по всички МУ в БГ...Примерно от Варна на второ или трето класиране за момчета се освободиха наведнъж 16 места - вероятно тези 16 класирали се на първо (второ) попълниха класациите на следващо класиране някъде другаде... Това се случва всяка година откакто следя. А започнах да следя нещата с КСК за медицина 2 години преди детето ми да кандидатства. Племенницата ми също следва медицина - вече е трети курс, беше приета и във Варна (КСК 2020, когато заради Ковид имаше само редовен изпит) и в София, но накрая отиде да учи в чужбина, та и тя е една от тези, които освободиха 2 места в България. Както казах това се случва всяка година. Затова писах по-нагоре че места има, важното е кой какви компромиси може да направи с желанието си за конкретен МУ и в този смисъл колко изпита ще мине....
Стана доста дълго, за което се извинявам!

Последна редакция: пт, 14 апр 2023, 17:26 от Беллора

# 202
Ами различни деца са все пак, на моят син органичната определено му е по-лесна. Въпреки, че и Неорганичната я е написал, при това повече от 5 страници и каза, че не му е стигнало времето да я довърши. Каза миналата година във Варна изпита е бил елементарен. В Плевен не намерихме качени такива и малко се изненада от формата и да се доближава до този във Варна. В София знаем, че изписването на задачите е различно. Ние също говорим с учителите тук, всеки с мението си , така че общо взето за мен мнението на детето ми, което знам колко време и как се готви е най-миродавно, както и на преподавателите му.

# 203
  • Варненска клюкарка
Да, явно си е до дете...
По химия регламента за оценяване е такъв, че на всеки изпит се определя различен максимален брой точки на основната  задача, според големината и - на миналогодишния предварителен за нея бяха дали максимален брой 31 точки, на малките едната беше с максимални 11 т. на другата 10. Това го решават след излизане на теста. Разбрах и че са запазили миналогодишния формат от една голяма задача, две малки + 20 тестови въпроса. Сменили са сборниците както се очакваше. Пожелавам ви хубави оценки на изпитите!

# 204
Да, смениха сборниците и това забави много подготовката, защото излязоха късно. Беше голямо предизвикателство. Живи и здрави да са, всяко с късмета си. Блгодаря за разясненията, всяко мнение ми е полезно по един или друг начин.

А и другото изнервящо е, че въпреки преиздаването на тези сборници, продължават да са пълни с грешки. Не знам кой ги пише и как, но трябва повече да се постараят.

Весели празници!

# 205
  • Варненска клюкарка
Излезли са резултатите от Варна. Химията с 92 оценки над 5.00 от които 27 пълни шестици (миналата госдина бяха само няколко) Двойките при кандидати около 1080 са около 400 - т.е. по най-общи сметки към 40% (миналата година двойки 60% а през 2021 62%)
По биология отново по-високи резултати в т.ч и 2 пълни шестици - миналата година нямаше нито една пълна шестица по биология нито на предварителния, нито на редовния изпит.В София също нямаше пълна шестица по биология.

Който знае как е било в София тази година ще е полезно да сложи цифри и от там.
Миналата година толкова таблици ми минаха пред очите в темата за 12-ти клас, за резултати от София и Варна,  съжалявам че не запазих нито една, поне за статистиката да се намират и за тези търсещи отговор какъв е бил минималния бал в предишни години. Макар че не знам какво би помогнало това в случай когато се падне примерно значително по-сложен или по-лесен тест от предишни години  тогава статистиката не върши работа.

# 206
Да попитам минали вече, по ваше мнение редовните или предварителните са по-сложни? Синът ми е с хубави оценки, но леко граничещи и решихме да се яви и на редовните за всеки случай.

# 207
  • sofija
Софийските деца не са много доволни от резултатите си във Варна. Знаете ли има ли голяма разлика в критериите за София и Варна по химия по-конкретно?

# 208
  • Варненска клюкарка
Не знам какво се разбира под гранични резултати за тази година. За миналата на пето класиране имаше приети момчета  с 3 оценки около 4,5. Макар че за вас третата компонента в оценяването все още е неизвестно число (БЕЛ) можете да си направите статистика според известните до момента 2 оценки на всички явили се на изпита, на кое място е в момента вашето дете. Подчертавате всички мъжки оценки над вашия кандидат и броите мястото му.  На редовния нещата не се променят много драстично и ако в момента се побирате в мъжката квота, вероятно и на класирането ще е там някъде. Но ако е много в края на класацията примерно със 71-ви резултат от 75 места за мъже по-добре не рискувайте и  не пропускайте редовните изпити.
Миналата година на редовния по химия се е паднала още по гадна задача от предварителния, много дълга времето изобщо не е стигнало, но моя беше с отлична оценка на предварителния и не се е явявал по химия на редовен, информацията ни е от учителката и от неговипсъученици. Не може да се каже как ще е тази година, защото изпитът е жребий теглен от над 1000 генерирани варианта, т.е може и да е много по-трудно . Вече описах случая как след всяко класиране, според това кой къде е успял според основните си предпочитания се започва едно разместване във всички МУ в БГ и наведнъж за Варна имаше едно освобождаване на цели 16 места за момчета. А в София, те  бягат на тълпи от СУ ако ги приемат в МУ, от Варна и Плевен отиват  към София, някои от приетите в МУ София се изнасят извън БГ и така.... Няма как да се каже какво ще се случи след поредно завъртане на класиранията...

Софийските деца не са много доволни от резултатите си във Варна. Знаете ли има ли голяма разлика в критериите за София и Варна по химия по-конкретно?
Има.  Учителката на сина ми винаги уточняваше- това за тук, а това и това го искат в София. Когато кандидати се явяват по формата на друг МУ за който нямат специална подготовка е нормално на финала да има разминавания в очакванията.  Миналата година в темата за 12-ти клас в която пишехме и майки на кандидатстващи в няколко МУ, на предварителния, деца от София бяха с оценки под 5.00 във Варна, а седмица по-късно в София изкараха отлични оценки. И обратното- съученичка на сина ми, която в София се провали по химия, влезе с висока оценка във Варна за където и беше подготовката. Синът ми се готви по двата формата, но вече описах по-горе случая как въобще не стигнахме до предварителния в София...  Обикновено ако дете с подготовка за едното място отиде да кандидатства на другото, се оплаква че в теста е имало неща които изобщо не е учило.
 С подготвка за  София и Варна се проваляха в ТрУ, но там беше нещо като резервен краен вариант ипочти никой не се готви специално по техните изисквания, но и на финала приемаха с доста ниски оценки заради крайното завъпртане на класиранията в други МУ, даже от ТрУ си събираха студенти по телефона, че да си попълнят бройките....Не е до незнание, а до липса на специална подготовка за конкретен МУ  На едното място се изискват едни неща при разписването на задачите, на другото има допълнителни изисквания...Тази година във Варна е имало спор за разписването на някакви задачи и две от проверяващите са напуснали, заради спор с професор по химия от университета. При нашата подготовка знаехме за една такава задача, запомнила съм номера и 62 от нашите сборници, но не помня от кой раздел, органична или неорганична химия. Учителката е казала че е наясно че преподава грешно въпросната задача, но след много спорове, така я искат  професорите от МУ Варна и точка. Та спорове има и между проверяващите, между проверяващите и професорите, та какво остава ако някой  не е достатъчно подготвен, или разчита че всичко му е ясно и няма нужда да ходи на уроци....А някой по-назад, или в друга тема беше казал че за МУ София на нейния студент по медицина му казали да забрави всичко което е учил до момента по химия и да свиква с новите изисквания в МУ....

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 16:11 от Беллора

# 209
По оценки е в първите 40 резултата при момчетата. Според преподавателите му със сигурност е вътре, ама аз нали все се притеснявам.. Той си иска във Варна, опитах се да го убедя да пробва на редовен в Сф, но не иска и това е.
Точно така се получи в Плевен, имало е неща, които ги е чувал, но не ги е учил в подробности. Когато започна да ходи на уроци го питаха къде иска да учи, за да се насочи подготовката за конкретните университети.

Общи условия

Активация на акаунт