Медицински Университет

• 150 982
  • 1 617
  •   2
Отговори
# 1 110
Здравейте,
бихте ли пояснили тази нова наредба, която влиза в сила от учебната година 2025/2026, как се разбира?
Питането ми е дали ще важи за учениците, които завършват през следващата учебна година май 2025 (набор 2006). По мое мнение, за тях ще важи старият начин на балообразуване, в който се включва матура по БЕЛ. Но, тъй като много нашумя темата, и щеше да има отмяна на тази разпоредба, та затова не съм сигурна за догодина как ще е балообразуването.
Чл. 2. (1) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2024 г., в сила от учебната 2025/2026 г.) Приемането на студенти се извършва чрез писмени конкурсни изпити по биология и химия, провеждани по ред, определен от висшето училище. Учебното съдържание за конкурсните изпити се определя в съответствие с държавния образователен стандарт за общообразователна подготовка по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда.
(2) (Нова - ДВ, бр. 1 от 2024 г., в сила от учебната 2025/2026 г.) Конкурсните изпити по ал. 1 се провеждат по график, съгласуван между висшите училища, който не допуска провеждането на конкурсни изпити в един и същ ден в различни висши училища.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 1 от 2024 г., в сила от учебната 2025/2026 г.) Приемането на студенти може да се извърши и по реда на чл. 68, ал. 4 и 5 от Закона за висшето образование.
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 1 от 2024 г., в сила от учебната 2025/2026 г.) Състезателният бал се образува от утроените оценки от конкурсните изпити по биология и по химия и оценките по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда от общообразователната подготовка за първи гимназиален етап.

Изучаваният в първи гимназиален етап материал е един и същ, независимо дали се изучава в 8, 9 и 10 клас, или само в 9, 10. Окончателнитет оценки от първи гимназиален етап се образуват като средноаритметично от оценките 8, 9, и 10-ти, респективно 9 и 10-ти клас.

# 1 111
По моите разбирания тази промяна засяга тези ученици, които сега ще бъдат 11 клас. И веднага казвам от къде идват тези мои разбирания. Съгласно чл.2 ал.2 от Наредба №10 от 2016 г. учебната година е 12 месеца, т.е от 15 до 15 септември, следователно този текст влиза в сила от 15.09.2025 г.

# 1 112
Аз пък мисля, че.влизат в сила новите правила за тези, които ще са сега 12 клас....съдейки по определянета на кандидатстуденската кампания тази година 2024/2025 , другата трябва да е 2025/2026 ,което означава.че влизат в сила новите правила....

# 1 113
  • Пловдив
Аз пък мисля, че.влизат в сила новите правила за тези, които ще са сега 12 клас....съдейки по определянета на кандидатстуденската кампания тази година 2024/2025 , другата трябва да е 2025/2026 ,което означава.че влизат в сила новите правила....
Много се надявам да си права 😉 И аз така си го тълкувам , но какво ще стане, само времето ще покаже. При тези условия поне няма да мислим и ДЗИ Бел.

# 1 114
Mrancho, да така е, но пък всичко ще зависи от изпитите, защото повечето деца имат 6ци по химия и биология....та не знам кое е по- добре....само времето ще го покаже

# 1 115
  • София
По моите разбирания тази промяна засяга тези ученици, които сега ще бъдат 11 клас. И веднага казвам от къде идват тези мои разбирания. Съгласно чл.2 ал.2 от Наредба №10 от 2016 г. учебната година е 12 месеца, т.е от 15 до 15 септември, следователно този текст влиза в сила от 15.09.2025 г.
И аз така го тълкувам. Влиза в сила от учебната 2025/2026, т.е. влиза в сила от 15.09.2025-та. Съответно няма как да се приложи за кадидатстващите през 2025-та, защото не може една разпоредба да се прилага преди да е влязла в сила. Т.е. новите разпоредби ще важат за тези, които ще кандидатстват през 2026-та година.

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 22:11 от sanaka

# 1 116
Здравейте!
Някой знае ли дали е възможно студенти от други университети да ползват общежитие на МУ? Питам, понеже видях, че МУ-София имат блок в Лозенец, а пък Медицинския факултет на СУ също е в Лозенец, и ни се струва добра идея да се пробва, ако изобщо е възможно.

# 1 117
Здравейте!
Някой знае ли дали е възможно студенти от други университети да ползват общежитие на МУ? Питам, понеже видях, че МУ-София имат блок в Лозенец, а пък Медицинския факултет на СУ също е в Лозенец, и ни се струва добра идея да се пробва, ако изобщо е възможно.
Знам, че има в момента студент от СУ със специалност Журналистика в блока на МУ в Лозенец, обаче как се прави врътката си нямам и напредстава, но явно е възможно по някакъв начин.

# 1 118
Каквото и да е, едва ли е нещо легално през официалното класиране. В най-добрия случай някакво изключение от варианта съпрузи, братя и т.н. В момента не можеш да кандидатстваш за общежитие, ако не си записан в МУ, нямаш факултетен номер и уверение. Попълването на бланката е онлайн и просто системата не те пуска, ако нямаш факултетен номер. Същевременно класирането излиза много късно - чак септември - и дори на мен ми е притеснено как ще успеем да реагираме с квартирата, ако не го класират или не ни допадне общежитието по някаква причина. А този блок в Лозенец е май единственият ремонтиран, мисля че по-горе съфорумка беше споменала, че дъщеря й искала да е там, но не е успяла, така че едва ли има свободни места.

# 1 119
Не е настанен през това класиране, а най-вероятно е отишъл на комисия през семестъра. Един път в месеца май заседава тази комисия и тези, които имат право на общежитие, но не са се възползвали или искат да се преместят от едно място в друго отиват и ако има възможност ги местят. Да, единственият ремонтиран блок е този в Лозенец, но за година и половина ползване, се появи мухал из стаите, който става по-голям и най-вероятно идва от спукана тръба. Кога ще го оправят, не знам. В момента се ремонтират два блока - 7 и 56Б, единият мисля, че догодина трябва да го пуснат, но не съм сигурен, ще прегледам обществените поръчки. Когато ги открият през някои от семестрите, със сигурност ще има заседания на комисията и може да се преместят там.

# 1 120
Не е вярно, че блокът в Лозенец е единственият ремонтиран, и 11ти бл., и 25ти блок са ремонтирани.
Всички университети в края на октомври пускат свободни места и тогава може от всеки университет да се пробва настаняване.
Всъщност, блокът в Лозенец на пръв поглед е мега як, но има неудобства. Няма наблизо магазини, а ако пък си от друг университет, колегите ти и потенциални приятели ще са в студ град, а ти ще си сам в Лозенец. Стаите са малки, дъщеря ми каза, че са по-малки от нейната, а съквартирантката й пък е живяла там един семестър и след това се е преместила в Студ град заради тези маломерни размери. Което говори, че очевидно и в някакъв момент се освобождават места.
Има и положителни неща естествено - добре ремонтиран изглежда, имат си перално помещение, кухни на всеки етаж.
Не става въпрос дали има места или не, при класирането те слагат равномерно из всички блокове. Примерно от 30 медицина разделят по 10 в трите основни блока, по същия начин денталната, фармацията и колежа. Сега, дали ги разпределят по успех или някакъв друг признак, нямам идея.

# 1 121
Нашият младеж кандидатства единствено в МУ - Пловдив. Приеха го на първо класиране, първо и единствено желание, държавна поръчка, специалност дентална медицина.
Ходи на уроци по химия през последните 20-тина дни преди изпита по един час дневно (20 лв./ч) при пенсионирана учителка, а по биология учеше сам.
Завършил е професионална гимназия без засилено изучаване на биология и химия.
Така се прави!!!

# 1 122
Е, поне следващите поколения ще са наясно
Нека някой сподели и как се прави с момиче, Медицина в София
Може и аз- 2 години школа и учене до среднощ.

# 1 123
Нашият младеж кандидатства единствено в МУ - Пловдив. Приеха го на първо класиране, първо и единствено желание, държавна поръчка, специалност дентална медицина.
Ходи на уроци по химия през последните 20-тина дни преди изпита по един час дневно (20 лв./ч) при пенсионирана учителка, а по биология учеше сам.
Завършил е професионална гимназия без засилено изучаване на биология и химия.
Така се прави!!!

Даже много е учил, прецакал се е Smirk. В Пловдив в Дентална приеха на второ класиране всички мъже, които са кандидатствали и пак не им стигнаха хората. При това МУ-Пловдив приема с най-ниския бал - 24, за разлика от другите университети, които са сложили праг 25.

# 1 124
Назрява моментът за махане на квотите. Мисля,че ще преживея и жена хирург да ме оперира:grinning: Как се разбира дали момчетата влизат медицина с много по-нисък бал, защото не се стараят поради липса на конкуренция или просто толкова си могат! Нали смисълът на подбора е да се селектират студенти на подобно интелектуално ниво, за да отговорят на уж немалките изисквания по време на следването. В противен случай ще страдаме всички ние като пациенти , защото у нас го няма ситото след приема. Повечето завършват без проблем. Като прибавим и 50 броя студенти платено, някои от тях с по три тройки, което е брутално, особено за ДЗИ, става чудно! За чужденците няма да отварям дума какво им е нивото, защото се надявам да се приберат по родните страни като завършат!  Изводът за мен е, че държавата се подиграва с нашите момичета! Е то в 7 клас изоставали в развитието си момчетата и хайде квоти, ама и на 19 пак ли?!

Общи условия

Активация на акаунт