Медицински Университет

• 151 145
  • 1 617
  •   1
Отговори
# 1 350
  • София
Именно. Внушава се също, че платените са все с тройки. Joy
Дъщеря ми в групата си има колега ПО, която се справя отлично, за разлика от много други, приети ДП.

# 1 351
Ами моята дъщеря в държавна поръчка, ама в крайна сметка защо си мислите, че влизат и край, каквото и да става, излизат безпроблемно. В университета си иска много учене и сериозно отношение. На дъщеря ми доста колеги са скъсани поне на един изпит, та не е като да ги оставят да правят каквото си знаят. Освен това ги изпитват целогодишно, има си система за упражненията, не можеш просто да ги пропуснеш и като цяло моето усещане е, че държат да учат.
Споделям изцяло изразеното мнение. Не е лесно и има много скъсани деца на изпити. Учат целогодишно, като по повечето предмети окончателните оценки са с натрупване на точки от колоквиуми, които са през седмица и точки от изпита в сесията.
Има деца, които са Платена форма на обучение, но  изкарват по-високи оценки на изпити и колоквиуми от други в ДП. Имаше и деца в края на първата  година се явиха на КСК отново и искараха оценки достатъчни да се класират ДП и бяха прехвърлени в такава от втората година. Същите тези деца успешно си взеха изпитите и от втория симестър.
Така, че такова генерализиране е неправилно.

# 1 352
Не разбирам какво ви пречи платеното обучение? В следващите шест години си проличава кой учи и кой не. Няма разлика в изпитите и оценяването на студентите платено и държавна.
Еdnamama, не съм засегната, моят син учи ДП, завърши и вече приключва втората  си година специализация. Разпитвала съм го много и казва, че не е имало никаква разлика.

# 1 353
  • Варненска клюкарка
Освен платеното, нека не пропуснем да отбележим, че и за държавна поръчка успеха на момчетата пада до 3 и нещо.
И всички ще завършат-и приетите с 6 и приетите с 3.
Именно! И всички и тези влачили изпити и отличниците на равно в конкурсната част за специализации, даже няма смисъл да го правят, а направо да хващат самолета за Гемания, но от това което чувам, и там скоро ще се напълни с лекари от близките до нас страни. И познайте кой получава специализациите, в т.ч. и за хирургичните специалности. Поне да забранят влаченето на невзети изпити  до не знам си кой курс, което обезмисля ликвидациите.
И да, нивото на асистентите пада - едно е да ти се падне завършил в Лондон, Барселона или  ОХ в СУ, с високо ниво на компетентност и някоя завършила дистанционно в Шумен, не правеща разлика в терминологията, примерно на ензимните съединения синтаза и синтетаза и като я питат студетите едното, или другото има предвид и каква е раликата между двете, да им отговаря че това вече трябва да са го научили и при настояване от тяхна страна да не можеда обясни нито какво представляват, нито каква е разликата... Утрепаха се студентите да се оплакват, но кел файда, като анкетните листи отиват пак в същата катедрра, а не в началството. Това е само един малък пример, а има много.
Големият прием се отразява зле на образованието, но го усещат само тези, които  разбират материята. Приетите с тройки колкото са разбирали в началото от химия и биология, толкова разбират и нататък от следващото ниво.
В МУ София прием в ДП 180, дето на там са се насочили най добрите от цялата страна, а във Варна ДП вдигната на 200 (+ 50 за последните 2 години) практически след 120-я влизат едва прескочилите двойките и се случва това за което загатвам по-горе. Оплакването- глас в пустиня. Мащабите на София и Варна и броя на университетските болници е несравним - все едно в София да вдигнат ДП на 500-600 човека, нивото неминуемо ще падне.

Чужденците не остават тук след като си вземат дипломите, т.е. да си ги мислят в техните държави, но обикновено системите им са такива, че некадърните ще отпаднат, а тук не. За другите не знам, но немците в България добре се справят, старателни и уважителни.Тяхната система не ги допуска до националния изпит за кандидатстване в медицинските факултети ако не са пълни отличници, т.е. човек примерно завършил средното си с еквивалента на нашето 5,45 няма шансда учи Медицина, затова идват тук. Влачене на изпити при тях такава терминология не съществува, при дадени 3 шанса за взимане на изпита, при неуспех следва сбогуване със специалността, независимо до кой курс е стигнал студента, при това сбогуването е завинаги на територията на страната. Безплатно образование, но студентите имат много отговорности.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 19:06 от Беллора

# 1 354
Именно! И всички и тези влачили изпити и отличниците на равно в конкурсната част за специализации,
За специализацията с предимство са тези с отлична оценка от изпита по съответния предмет. Или поне тези с най-високата.

# 1 355
Именно! И всички и тези влачили изпити и отличниците на равно в конкурсната част за специализации,
За специализацията с предимство са тези с отлична оценка от изпита по съответния предмет. Или поне тези с най-високата.
Ами, не е точно така! В България има едно друго предимство: "Мой човек!" т.е на връзкарите!

# 1 356
  • София
Беллора, не  е съвсем верен последният ти абзац.. Simple Smile До изпита в Германия се допуска всеки  един желаещ, стига  да има диплома за средно и да си е платил таксата. Ограничение за успех няма. То няма и как да има, понеже хора се  явяват още в 11 клас на първия си от два допустими опита, за да  могат при нужда да  повторят в 12 клас с надеждата за по-добро справяне. Там приемът е по различни квоти, 3 на брой, нямащи нищо общо с нашите по пол. И може по втората квота спокойно да влезе някой с еквивалент на наше 5,45 , но пък справил се отлично на изпита (90-95% +) за сметка на друг с  5, 60, но със супер посредствено справяне на изпита (примерно 10-15%).. Или немец може да влезе по третата с отличен изпит, с  изкарана доброволческа година преди следването, даваща му бонус точки за бала,  и с  нулево отчитане на дипломата... Много далеч е системата им на прием от нашата тук и затова не следва да се сравнява кое може и кое не.  Аз затова и назад казах, че не идват тук непременно слабаците им. Но за другото е така, след  заложения максимален  брой опити -  чао завинаги. Нулев компромис, та ако ще да става дума и за финалния изпит от следването, тоест след като държавата ти е плащала  цели 6 години и малко следването и си го докарал успешно до третия държавен...

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 18:07 от Просто русалка

# 1 357
Ами, не е точно така! В България има едно друго предимство: "Мой човек!" т.е на връзкарите!
Възможно е, но аз не съм усетила такова нещо.
Ако сте така предубедени, каква ще е мотивацията ви за кандидатстване за специализация?

# 1 358
  • София
Е, няма нужда да се самозалъгваме, че не е по-лесно със специализациите за хората с "гръб" в един или друг вид. Може много голяма мотивация/амбиция да има човек, че и да са подплатени последните, ама "късметът" пак  да огрее друг.

# 1 359
Ако някой може да ми каже как с ниво по английски А2 си асистент в МУ и по две дисциплини преподаваш на чуждестранните студенти медицина?! За такива преподаватели знам със сигурност, слава Богу не са в МУ София. Но не знам и там какво ще е.

# 1 360
Аа, аз не залъгвам никой, казвам само какви са условията при кандидатстване.
Възможно е да е така, нямам наблюдения над всички, а само за моя специализант. В цялото му обучение двата изпита за които най-най-много учи, бяха по предмета, който иска да специализира и после за изпита за самата специализация.

mam, това не е редно, изисква се В2, но може да е хоноруван асистент, там критериите са занижени и заплащането много ниско.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 12:24 от Чи лу

# 1 361
  • Варненска клюкарка
И една кръгла 3 цифрена сума особено за някои специалности, но да, пъво питат кой е баща ти.

Гамала, през новата учебна  година при нашите се прехвърлят поредните 10 избягали  от Бургас.

Русалка да, ти ги знаеш най-добре нещата за там, но все пак никой играл тото на теста не може да влезе, нито нататък да си позволи да се отпусне, защото нали вече е влязъл и работата е сигурна. А и това което представлява теста  също няма нищо общо с нашите изпити - включва химия, биология физика, математика, графики, пространствено ориентиране, IQ...8часа ли беше?

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 18:59 от Беллора

# 1 362
Дъщеря ми е виждала книжките с немските тестове и ми каза,че не били трудни,но трябвало да имаш много добър немски, защото има много четене с разбиране и попълване на думи.

# 1 363
Белора, и друг път съм чела ваши постове с преместени от Бургас студенти, сигурно има и от Плевен, Стара Загора? Варна много гостоприемна, а вие се оплаквате от занижено ниво на преподаване. Много жалко, заради пари са готови да си сринат реномето.

# 1 364
  • София
Лесни, трудни тестове, това е толкова субективно.. Като при всеки един изпит е - за едни  елементарен, за други  балансиран, за трети  труден..Няма как да опира само до ниво на езика (колкото и да е  важно то, да), когато се проверяват толкова други неща с този тест, за част от които реално не е нужен език въобще. Познавам чисто българче с  сборен  резултат 97 %  след просто 5 години в немска гимназия (започнало от АБ в 8 клас) и немалко  германци, за които езикът е матерен,  дипломата е висока, имат високи оценки на  зрелостния им изпит  (абитур) по немски  и литература, но са с доста по-ниски резултати на  теста за медицинските специалности. Изпитът е  за селекция/класиране на входа, точно както е и навсякъде другаде, но  отличното представяне не гарантира, че после ще си непременно мотивиран на макс и ще си по-по-най като справяне. 

Беллора, по-малко е , понеже в  това време влиза и почивката по обяд, а и  един изпитен елемент в последните години отпадна. Но да, някога  ( в бъдеще неопределено) би могло да се помисли за някакъв такъв комбиниран изпит и тук и най-вече за  система за единно класиране във всичките  медицински факултети в страната. Това  би вдигнало много минималните балове, дори и с риска  съотношението мъже към жени да не е  непременно  1:1. Макар че едва ли би станало това (поне не и скоро).

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 20:02 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт