Сто и втора всесезонна плетаческа тема

• 52 016
  • 903
  •   3
Отговори
# 660
Здравейте, трябва ми прежда за макраме за една детска поличка, трябва просто да видят шнурчета надолу, от къде поръчвате?

# 661
Малка закачка с остатъци от прежди за моите колежки:

# 662
  • В полите на Пирин планина
Иха! Страхотни са! Simple Smile

# 663

Здравейте!
Как да разплета това, плетено на една кука? При опит да го разплета, то се затяга повече.

# 664
Изглежда не това е правилната посока. Опитайте от другата страна.

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 11:57 от тити

# 665
Тити, благодаря за идеята, но не става. Нещо не правя както трябва. Срязах го и пак не мога да намеря какво са направя, за да тръгне.

# 666
Пак разплитате от долу нагоре. Това имаше предвид Тити, не да смените дясно и ляво, а горе и долу. Разплита се от горе надолу, обратно на посоката на плетене.

# 667
Точно това е горе. Завърших плетивото, но видях, че съм плела по-хлабаво и има разлика между горната и долната част и реших да поразплета от края и да плета по-стегнато. И тогава закъсах. Това е краят, който срязах, за да мога да намеря откъде може да се разплете, но се затяга. Явно има някакъв трик.

# 668
.

Последна редакция: нд, 12 мар 2023, 11:33 от Тsvеtу

# 669
Прави сте. Разплитала съм от началото, а не от края и затова стигам до задънена улица. Благодаря ви! ❤️

# 670
  • София
Няколко подобни пелени съм плела с тази прежда  Nako Luks Minuos Baby. Мамите бяха много доволни и ги ползваха дълго време. Даже мисля едната подължава да я ползва, въпреки че детенцето вече е на 3 годинки. Но пък и ги бях направила големички - 100/115 см.

Много красиво одеалце, ако е удобно бихте ли дали схема.
Аз плета в момента одеалцето със слончетата, по напред в темата ви питах за него, като го свърша ще го покажа.
Някъде мернах мнение, че първото изпиране е по-специфично, това така ли е, преждата е памук и акрил.

# 671
Момичета, една неприятна информация. Земетресението е засегнало сериозно производството на прежди. Пострадали са много предачни фабрики.
https://money.bg/economics/zemetreseniyata-pochti-zalichiha-proi … a-v-turtsiya.html

Цитат
B Kaxpaмaнмapaш, eпицeнтъpът нa yнищoжитeлнитe тpycoвe в Typция, мaшинитe, ĸoитo пpoизвeждaт пpeжди зa цял cвят ca "зaтиxнaли". Πoвeчeтo oт фaбpиĸитe, в ĸoитo paбoтят 155 000 тeĸcтилни paбoтници и ca дoм нa няĸoи oт нaй-дoбpитe пpeдaчи нa Typция, ca yнищoжeни.
Bъв фaбpиĸи c нeпoĸътнaти cгpaди пpeдaчнитe мaшини ca пoвpeдeни. Kaxpaмaнмapaш e cъpцeтo нa тypcĸoтo пpoизвoдcтвo нa пpeждa. Гoдишният пpинoc нa 360-тe изнocитeли oт гpaдa ĸъм външнaтa тъpгoвия нa Typция e oĸoлo 1 милиapд дoлapa.

Зюлĸaдиpoглy oбяcни, чe мeждy 30 и 35 пpoцeнтa oт пpeдaчнитe мaшини в Kaxpaмaнмapaш ca cтaнaли нeизпoлзвaeми и чe 15-20 пpoцeнтa oт тяx щe бъдaт бpaĸyвaни.

Една предачна машина струва 10-20 милиона евро

В същото време у нас по ТВ, собственик на овцеферма с над 500 овце майки каза, че изхвърля вълната, нямало кой да я купува. А преди години е изкарвал по 18-20000 лв от вълна.

Последна редакция: вт, 14 мар 2023, 15:56 от Diorela

# 672
Да , това за вълната и аз го гледах и като едно селско чедо - сърцето ме заболя !

# 673
И мен ме заболя. Сега порових да видя, останали ли са бг предачни фабрики. Ми не откривам. Май само  Булсафил и Миролио, но те всъщност не са български.
Чета как са фалирали КАТЕКС по схемата, по която фалираха много и добри бг предприятия. https://www.bgspomen.com/2016/09/160.html

Цитат
Фабрика с над 160 годишна история окончателно затваря врати

В разгара на соца фабриката бе обучителен център за китайци, виетнамци и други работници от Азия, които усвояваха тънкостите на текстилната промишленост.  Днес бившите азиатски ученици на ВТК „Димитър Благоев“ са преки конкуренти и една от причините фабриката на казанлъшките индустриалци Стайнови да отиде в историята.Касова приватизация през януари 1997 г. прави частни първите  67 % от капитала на КАТЕКС, след 6 месеца държавата продава преференциално на купувача Притекс АД още 16% , а през 2002 г. и остатъчен пакет от 3%.

Чрез БФБ – София през 2008 г. 59,3% от капитала на Катекс АД-Казанлък е продаден от Притекс АД на Си Ес Ай Еф АД, по това време собственост 99,938% на Цветелина Бориславова.
За близо 20 години след приватизацията, в предприятието не са направени почти никакви инвестиции от собствениците му, което доведе до неминуемия му край.

Сещам се и за фабрика Мавриков във ВТ. Тя също беше голяма предачна фабрика, но отдавна е в историята. Имала е собствен културен дом и парова централа. За колко такива сте чували?
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB_%D0 … D0%B8%D0%BA%D0%B0)

Цитат
Държвното индустриално предприятие „Васил Мавриков“ във Велико Търново е бивша фабрика[1] – отначало шивашка, после памукотекстилна.

История
Предприятието е основано през 1898 година като малка шивашка фабрика. Национализирана е през 1947 г.

През 80-те години на XX век производството е разпределено в 5 цеха - 3 цеха във Велико Търново (предачен, тъкачен и пресуквачен), пресуквачен цех в село Страхилово и цех „Рекорд“ в Горна Оряховица. Памукотекстилното предприятие има собствена парова централа с производствен капацитет 18,5 тона пара, задоволяваща напълно технологичните и битовите нужди.[източник? (Поискан преди 181 дни)]

В предприятието са работили 1800 души, на 3 смени. Във фабриката в продължение на 4 години са работили 50 кубински работнички (живели в квартал „Асенов“) през 1980-те години на XX век.[1]

ДИП „В. Мавриков“ разполага с културен дом, чийто директор е Петър Пацев от 1976 до 1988 г.[1]

Директори на предприятието са Иван Трифонов Милков до 30 юни 1985 г. и инж. Деянка Тодорова Тодорова от 1 юли 1985 г. Последният директор на предприятието е Маргарита Деведжиева[1]. Обявено е в несъстоятелност през 1998 година.

Последна редакция: вт, 14 мар 2023, 17:27 от Diorela

# 674
Нищо неочаквано за тази страна.

Общи условия

Активация на акаунт