Сто и втора всесезонна плетаческа тема

• 52 016
  • 903
  •   1
Отговори
# 675
Е ... Ами, Китай ще помогне..../казвам го със смесени чувства/. А имахме и прекрасна копринена прежда, която се произвеждаше тук, у нас...

# 676
Вие за преждата жалите,цялата страна е затрита

# 677
Много неприятна новина . Съжалявам за хората нека Бог да им е на помощ .
Относно преждите , сега дори и малкото хора, които гледат овце ще се затрият .

Следвам едно младо момиче в инстаграм има ферма за овце и гледа и ангорски зайци . Показва от самото начало как кисне преждата в един казан с вряла вода, за да я изчисти. После как я суши и я четка с една четка ,после я оцветява и прави преждата на специални дървени машини и после как прави кълбетата . Сама си я прави и плете дрехи . Много е красиво ако я мярна пак ще пусна да гледате и вие . Много е интересно .

Cedar Hill Fiber Farm - това и е фейсбука , инстаграма и е същия . Потърсете и разгледайте .

Последна редакция: ср, 15 мар 2023, 09:59 от alisa212

# 678
  • София
Прочетох статията и аз - да се надяваме да преодолеят сътресението и се възстановят, все пак са започнали да подкрепят хората на местно ниво ... Усещам, че ще си използваме запасите прежди дотогава ... Neutral Face

# 679
Няколко подобни пелени съм плела с тази прежда  Nako Luks Minuos Baby. Мамите бяха много доволни и ги ползваха дълго време. Даже мисля едната подължава да я ползва, въпреки че детенцето вече е на 3 годинки. Но пък и ги бях направила големички - 100/115 см.

Много красиво одеалце, ако е удобно бихте ли дали схема.
Аз плета в момента одеалцето със слончетата, по напред в темата ви питах за него, като го свърша ще го покажа.
Някъде мернах мнение, че първото изпиране е по-специфично, това така ли е, преждата е памук и акрил.
Благодаря!
Започната на 252 бримки
4 ръбчета жартиерна и после от опаковата страна наддадох 11бримки - 21/1/  - 11 пъти = 263бр. + още 2 трябва - така че да са 265 бримки
Заредих така:
5 жартиерна; * 2оп; 6л - за осмицата; 2 оп; 4 жарт; 2 оп; 13 фигурата; 2 оп; 4 жарт* - 7 пъти; 2оп; 6л;2оп 5 жартиерна
 Ажурната фигурка се среща като плетка Фойерверк. Има много клипчета. Аз съм я плела на 13 бримки така:
1 ред: 4л свивам в една както плета лицевите бримки (сиреч от четвъртата към първата бримка - помагах си с кука за чорапи); *наддавка 1лиц* - 5 пъти, наддавка; 4л свивам в една като бъркам от първата към четвъртата бримка
2 ред: 13оп
3 ред: 13лиц
4 ред: 13оп

Дано е ясно обяснението ми . . .Smiley

# 680
  • София
Много благодаря, по напред беше пусната точно тази схема на фигурата с дупките, но стигнах до извода, че има нещо грешно, защото беше с 6 наддавки, а свивките бяха по 3 бримки от двете страни, явно съм била права, като чета вашето обяснение.
И само едно уточнение, въпросната жартиерна плетка, която не знаех, че така се казва Hug погледнах да видя каква е, та установих, че аз  си я знам от двете страни опакова, но съответно от клипчетата я плетат от двете страни лицево, ясно е, че се получава едно и също, но вие как я плетене?

# 681
Няма никакво значение. Аз плета лицева, защото ми е по-лесно, мисля че за повечето хора е така.

# 682
kupu, както ти е по-лесно, или само лицеви, или само опакови. Ако плетеш на врат, опаковите са по-лесни, ако не, лицевите.

Нина, много хубава пеленка. Аз трябва да изплета за подаръци за един юнак и за една девойка. За юнака съм решила, но за девойката ми е голям зор да измисля. Тя е мома англичанка, на 3 месеца и нямам идея кога и как ще успея да изпратя изплетеното, затова се отказах от пелена. Може би някоя рокличка, жилетче за едногодишно. Но не мога да харесам нищо и нямам идея колко да е като размер. А ми се иска да е нещо функционално и красиво, което по-дълго да носи и да я кипрят с него. Помагайте, моля.

ПС Намерих това клипче за фойерверк, но не ми изглежда като на пелената. Или греша?

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 01:56 от Diorela

# 683
  • София
Благодаря, да на врат плета и опаковата наистина по-бързо върви.
Аз намерих това клипчетата - мисля, че то е правилното в случая.
https://m.youtube.com/watch?v=YYr7PD2IiUY

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 04:27 от kupu

# 684
Идеята за пелената "откраднах" от тук:
https://www.liveinternet.ru/users/olhinka/post288203336/
Жартиерната аз плета с лицеви бримки, но както са казали момичетата няма никакво значение - дали лицеви или опакови получава се все едно и също.

# 685
Diorela,
помня като малка мама имаше една разкошна блуза от "Яница" Елхово.
Вероятно и тя не съществува.

# 686
# 687
Много загробено ми се стори Яница, като неработещ сайт.

# 688
Здравейте и от мен. Нова съм в темата. Ще чета и при нужда ще питам.
Хубави почивни дни 🍀

# 689
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и ще показваш Wink

добре дошла.

Общи условия

Активация на акаунт