Италия 154

• 42 210
  • 409
  •   1
Отговори
# 195
Супер. Мерси. `Ще си внимавам, но не се шашкам вече Simple Smile

# 196
Знае ли някой как се казват едни моркси животни, които продават на рибните пазари из Италия и им викат тартуфи и изглеждат наистина малко като трюфели, но не са гъби, животни са . Вътре са оранжеви като се сварят.
Продадоха ни едни на един рибен пазар, заедно с едни морски таралежи и някак си успяха да ни обяснят как се готвят таралежите, но за тези тартуфи нищо не разбрахме. Сварихме ги като начало. Какво нататък ? Леко нагарчат.

# 197
Здравейте! Търся информация от някой запознат от първо лице. Свава въпрос за пътуване до Рим и стачка в деня на пътуване. Колебая се между 19.май и 26 май. За жалост и двете дати са в списъка с обявени стачки. Какво  представляват. Всичко ли е затворено?SCIOPERO GENERALE DEI SETTORI PUBBLICI E PRIVATI CON ESCLUSIONE DEL SETTORE AEREO.Превеждам го с гугъл. Но все пак ми се иска някой запознат да се изкаже. Въобще да летим ли в този ден? Ще сме с деца и ако няма градски транспорт и всичко е затворено ? Благодаря много на отзовалите се.

# 198
  • Варна и...духом на Босфора
Попитайте в темата за Рим,в подфорум "На път в чужбина"

# 199
Попитах, там са туристи. Знаят и предполагат толкова, колкото и аз.  Исках лично мнение от някой живеещ в Рим, ако има разбира се. 🤗

# 200
  • Милано
Момичета, месец  юни ще пътуваме за първи път с нашето бебе за България,но без съпруга ми.Ще е нужна ли декларация подписана от него и къде да я направя?Благодаря ви предварително!!!

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 00:49 от K.Lera

# 201
За пътуване към България не ви трябва нищо. За връщане от България ще ви трябва пълномощно от бащата ако е българин , ако е италиянец не трябва нищо. Бебето какви документи има ?

# 202
Някаква промяна в законодателството ли има?🤔🤔 Когато ние правихме пълномощното, нямаше значение българин ли е или не бащата (в нашия случай не е българин и искаха пълномощно). Разбира се, зависи и кой проверява на излизане от България, понякога не са ни искали пълномощното...
Мъжът ми направи пълномощното в посолството на България в Рим (с детето вече бяхме в България). Най-добре го направете да е до навършване на пълнолетие на детето, за да не правите често такова пълномощно. На границата си носете винаги копие, за да не взимат оригинала.

# 203
Когато детето е с италианска лична карта ,valida per espatrio няма нужда от никакво пълномощно. Още при ваденето на съответния документ се подписват и двамата родители че , детето може да пътува с единия родител където пожелае . На 15 януари се върнах от България с детето ми . Така че знам от първо лице. Имам двама племенника на 12 и 9 години пътуват без проблем с майка си където пожелаят. Правиха пълномощно родителите на бабата да ги води в България.

# 204
И моето дете имаше италианска карта, точно такава.🙂 Докато пътуваше само с нея, не е имало проблем. След като вече имаше и българско гражданство, правилото беше, че ако дете е с двойно гражданство и покаже и двата документа на границата, пълномощно няма да бъде искано. На бг границата ги интересува, че детето има бг гражданство...Затова попитах дали има промяна.🙂

# 205
Никога не съм показвала и двата документа на границата,само италиански и никога нее имало проблем . И абсолютно никой не иска и двата документа. Ако майката избере да пътува детето с българските документи,на излизане от България задължително искат пълномощно от бащата.

# 206
  • Милано
За пътуване към България не ви трябва нищо. За връщане от България ще ви трябва пълномощно от бащата ако е българин , ако е италиянец не трябва нищо. Бебето какви документи има ?
Баща му е италианец и документите на детето ни са италиански. Много ви благодаря!

# 207
В такъв случай патувате спокойно,нищо не трябва.

# 208
Ако майката избере да пътува детето с българските документи,на излизане от България задължително искат пълномощно от бащата.
А като питат има ли бг гражданство, трябва да лъжа, че няма ли?🙃 Защото сме пътували точно с италианския и' документ и са ме питали неведнъж...И съответно са ме питали има ли и бг документ или пълномощно от бащата...И са ми казвали друг път да показвам "и двата документа".
Опитах да помогна просто. Както и да е.🙂

# 209
според мен е по-добре да не лъжеш. аз си мисля че те питат за да ти напомнят да покажеш, но в същност си знаят. особено ако не пътувате за пръв път.

Общи условия

Активация на акаунт