Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Минимална заплата

 • 7 002
 • 101
 •   2
Отговори
# 60
 • Мнения: 9 034
Минималната заплата е 710 лева. Според стажа, нето тръгва от 550лв до към 700 с 20 години стаж, ама сигурно е рядкост такъв казус. Две минимални заплати на село или в малко градче са доход от 110-1200лева чисто + 100лв детски за две деца (четиричленно пълно семейство). Обаче няма наем или ипотека, няма или е минимален разходът за транспорт - разстоянията са пешеходни, ползват се и повече колелета. 200лв за спорт просто няма къде да се дадат, там ако има футбол или борба с такса, то тя е минимална. Към читалищата може да има безплатни занимания - танци, вокално студио, рисуване и други... Цената на 1 билет за кино в Русе е 8-12 лева и то детски, в Ахтопол миналият месец беше 6лв за дете и 8лв за възрастен (2Д и 3Д).
Мисълта ми е, че разходите могат съществено да се различават в София, Пловдив, Варна и Провадия, Дряново да речем. Както и възможностите за работа и заплащането. Във всички случаи минималната заплата не може да осигури

# 61
 • Мнения: 1 675
На юен ми е ненормално да имат интернет, пък да реват, че нямат пари.
E, интернета е не повече от 10-15 лв на месец, не е кой знае какъв разход, а според мен ползите от него са повече. Примерно, вместо да се купуват книги, могат да се четат онлайн. Има много безплатни онлайн курсове, което също спестява време и средства. От интернет може да се осведомяваш за промоции. Също могат да се гледат и филми без да се ходи на кино. Може да се изброят още много полезни неща.
По-скоро за мен е ненормално да пушат цигари, а да реват, че нямат пари.

# 62
 • Мнения: 10 776
Аз неслучайно в предното си мнение натъртих, че да може е едно, а какво се случва - съвсем друго. Не е въпросът дали е възможно да си потърсиш работа в интернет или да изтеглиш някоя книга - ясно е, че е възможно. Въпросът е като е възможно, имаш ли манталитета да го направиш.

# 63
 • Мнения: 39
Идеята ми по-горе беше, че в повечето случаи хората (семействата) изпитват сериозни финансови затруднения не толкова заради ниските си доходи, колкото заради финансовата си неграмотност. Под финансова неграмотност визирам в случая визирам предимно управлението на разходите. Аз съм живял и с много ниски доходи и съм установил, че при стриктен бюджет и дисциплина човек може да си позолява повече неща. Много често парите се харчат за неща, които не са съществени. Поне според мен е важно да се направи бюджет, да се изведат приоритетите на семейството, т.е. за кои неща задължително трябва да се отделя ресурс, кои неща са след това по важност и накрая да останат перата от по-нисък приоритет.

Давам примери за несъразмерни разходи:
- Семеен доход от 2к, двамата с телефони за по 1к. Или пък със скъпа кола. Или с големи разходи за цигари/алкохол.
- Нисък семеен доход, но семейството живее в къща/апартамент за 250к евро. Дори да притежаваш къщата/апартамента, живеейки в нея ти все едно се лишаваш от голям доход, който би получавал от наема или от парите.

В България огромна част от населението има собственост. Това е част от net wealth-а и би следвало да се разглежда като такова. Преди ходех по огледи в 4стайни апартаменти за по 250-300к евро в Изток, в които живееха бабички (само в кухните) с мизерни пенсии и ровеха по кофите.

# 64
 • Мнения: 4 029
.

Давам примери за несъразмерни разходи:
- Семеен доход от 2к, двамата с телефони за по 1к. Или пък със скъпа кола. Или с големи разходи за цигари/алкохол.

С това съм съгласна. Масово с телефон последен модел, висок клас, смарт часовник, всичко на лизинг, после като сложиш 24 м договор плюс лизинга и едни 300 лв отиват в мобилния оператор. Алкохол, цигари, всякакви други дребни глупости, които се купуват. Хората се радват я днес парцалче, я днес парфюмче, харчат без да правят сметка и после... няма пари.

# 65
 • Мнения: 101
Не няма да си тегля ножът, ако една година не отида на море ( почивка ), но не е нормално да не може семейство да си позволи това удоволствие.
В живота не всичко е само да работиш от сутрин до вечер необходимо е да се разпуска.
Кино, театър, ресторант понякога са съвсем нормални неща.  Дрехи също е необходимо да си купи човек.
Животът с нисък доход е обвързан  с огромни  лишения.
Харченето без да си правиш сметка също не е нормално.
Цигари не пушим.  За много хора обаче те са жизненоважни. Имах приятелка детото нямаше за ядене, но мъжът й беше важно да има цигари..Абсурдно е....
Относно коментара, че не е нормално да се седи на касиерка заплата и че тя била 1800.00 лева. Една работа за човек със средно образование .
Мога само да кажа, че много специалисти с висше образование са на по- ниска заплата.
Не не са глупави.
Освен това не всеки живее в гр. София Simple Smile и не всеки е в ИТ сферата.

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 14:34 от fif92@abv.bg

# 66
 • Мнения: 709
Коментирах, че не е нормално 4 членно семейство с двама здрави родители да разчита на само заплатата на само единия, когато тя не е висока или пък и двамата да работят на минималната заплата. Не и в съвременна България, където възможности за работа има много. Ама трябва човек сам да ги потърси. А това със София и ИТ сферата е редовното оправдание на всички чакащи някой друг да им оправи живота.
Кой се мисли за много умен и кой за глупав няма значение, много работни места със заплати 2000-3000 лева има, без нужда от висше образование и не само в София.
Море, кино, театър и т.н. се плащат с пари, който иска да ходи си ги изработва, това е нормалното. Има ли воля, има и начин.

# 67
 • Мнения: 4 029
Аз продължавам да не вдявам как заплатите ниски, ама по морето не можеш да намериш празно заведение или хотел! Наистина не разбирам! Уж хората малко изкарвали. Добре, а как същите тия хора успяват да платят ношувки, ресторанти, път до морето.

# 68
 • Мнения: 709
По същия начин както половината нови черни немски джипове в София са на безработни, но пък много мускулести и татуирани инвалиди...

# 69
 • Мнения: 4 029
Бойко, не говоря за това. За на вид обикновени хора, които сигурно също са на две заплати в семейството. Нямам предвид джипове, джетове, татуирани, не знам си какви....

# 70
 • Мнения: 709
Принципа е същия, само мащаба е различен.
Мнозинството хора в България укриват доходи и не се хвалят,а си мълчат за да намалят потенциала за проблеми. Просто не са в милиони, а по няколко стотин или хиляди месечно.
Някой апартамент под наем, аренда на земя, далавери в olx и подобни, дроп-шипинг в Амазон и прочие, начините са много.
Виж в Лидл кога пускат следващата промоция на инструменти и отиди сутринта в някой от по-големите им магазини и гледай сеир. После виж в olx и bazar колко обяви ще се появят с 20-50 лева надценка.

Отделно заплатите под масата. Общ работник на строеж, който само носи кофи взима по 2000 в момента в големите градове.

# 71
 • Мнения: 9 034
Всичко е въпрос на приоритети и сметки. Хората, които живеят с по-огранечени бюджет умеят да си правят сметката.
Не пуша, не пия, кола нямам, ГТ ползвам рядко. Смятайте колко пари не харча за тези пера. Нооо, не живея в София, т.е разстоянията  позволяват да вървя пеша. .
Сега да направим и друга сметка. Аз детски не вземам, че леко надскачам дохода, който се изисква, но много хора с по-ниски доходи вземат
 В момента за две деца е 100лв, ако нямам грешка. Ако тези пари не се пипат, за една година са 1200. С тези пари спокойно може да се отиде на море. Варианти има всякакви от олинклузив на Слънчака или Златните, през НВ до бунгала за 50-60 лева на нощ или студио. Всеки може да избере според джоба си.
Още нещо. Тази година за първи път имаше прилично данъчно облекчение от 4500лв на дете или върнати по 450лв на родител за едно дете, 900 за две деца.
И какво излиза? Семейство с двама души на 800 - 1000лв заплата с две деца ще вземат 1200 лв детски и 900лв под формата на върнат данък. Това са 2100 лева, което вече си е доста прилична сума.
За всяко нещо може да се прецизират разходите. Телефоните и таксите са голямо перо в някои семейства. Обаче телефон за 200 върши същата работа като телефон за 1200 лева. Може да си вземете такъв за 1200 с план за 60лв / месец и безлимитни разговори и нет, може да си вземете и за 200 и да сте на ваучер за 10лв с 400 минути и 5-6000 ГБ нет. Ако сте с ниски доходи едва ли са ви нужни безлимитен план и скъп телефон.
За кино, театър, концерти, цирк се появяват ваучер в Грабо. Това спестява пари. Дори за вечеря навън съм виждала ваучери на доста сносни цени.
Богатите, затова са богати, защото не пилеят пари докато по-бедните се опитваме да надскочим чергата си.

# 72
 • Мнения: 39
Всичко е въпрос на приоритети и сметки.
Точно. Когато доходите са ти ограничени (а те никога не достигат, защото при по-високи доходи хората имат и по-големи разходи), трябва да приоритизираш разходите си - повече ресурс за важните неща, по-малко - за маловажните. Различните хора имат различни приоритети, но важното е да са наясно какви са те и да разпределят според тях. Ако основен приоритет ти са пътуванията - ами ще живееш по-скромно през другото време, няма да излизаш често, няма да си купуваш скъпи вещи и в крайна сметка ще ти останат за пътуване. Иначе си оставаш с "нерелизирани" приоритети.

Аз съм минал по тоя път с много ниските доходи и лично съм се убедил какво чудо е дисциплината, спазването на бюджет и разум при харчене.

П.П. При желание човек може да живее с малко разходи, без да се лишава от забавления. Може да нямаш пари за почивка в хотел на морето, но можеш да отидеш с децата (и или с приятели) на палатки на някой от къмпингите и ще ти излезе в пъти по-евтино. Изживяването със сигурност ще е не по-малко хубаво. Може да нямаш пари за ресторант, но вместо това да отидеш на пикник в планината. Винаги има начин.

# 73
 • Мнения: 10 776
Това изживяването със сигурност ще е не по-малко хубаво е много витиевато, но не е особено вярно Simple Smile Аз искам на хотел, с удобства и течаща вода, а не на палатки да ме хапят насекомите. И понеже не ми стигат за хотел, не ходя по палатки.

# 74
 • Мнения: 9 034
При всички случаи, дори и на село, ако разчиташ само на чиста минимална заплата си е въпрос на оцеляване, защото 710лв чисти ще ги вземеш след 20-25 години стаж. И да, толкова взема лелката в ДГ или училище. Ама е работа, осигуровки, стаж, пенсия. И ако не може да работи и живее в града, бута с 550-600 лева нето и с двора в помощ. Защото там друго допълнително няма откъде, работа на договор и заплата почти няма, така и избор няма почти никакъв. В града е малко по-различно, но отварям джобса и за моя град заплата от 1500-2000 лева има основно позиции/ професии, подходящи повече за мъже. И да кажем от 150 обяви 15, подходящи за жени. От тях 7-8 имат изискване за книжка и английски, а някои динозаври като мен ги нямат. Така изборът за една жена е изключително стеснен. За заплати над 2000 лева да не говорим, това са специфични позиции, т.е с изискване за определено образование и квалификация. За масата остава работа като шивачка, продавачка или работничка в предприятие. При нас са основани шивашки фирми и химия. Ако искаш. Заплати - 800 - 1200, рядко до 1500 лева. Средното за града за работничка е около 1200 основна заплата, не нето. А цените са като на морето, понякога дори и по-високи.

Общи условия

Активация на акаунт