Мъж не иска да работи...

 • 6 521
 • 100
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7
Имаме следният казус.
ММ реши да напусни работата и поне година да сиди вкъщи и "учи" програмиране. Проблема е в това, че той почна да учи още преди две години и все още не постигна нито минимален резултат
Когато колегите му, с коите едновремено стартираха обучение, вече успешно работат.
Ама проблема още и в това че имаме два кредита и малко дете на две години. Аз тъкмо почнах нова работа, само месец работа. Аз нямам възможност да издържа целото ни семейство само от моя заплатата.
И също така ми притиснява, че той ми помолил да пазим тайна от роднини и приятели че той де безработен. Аз като попитах защо ти е срам, ми вика, че ще почнат да му дават непоискани совети и насоки, че има дете, кредити и поне затова трябва да поема минимална отговорност.
Честно казано не знам...
Някой имал ли подобен опит като издръжка на един голям мъж? Колко време Ви заеме изчакването докогато не му намрази да сиди вкъщи и хващи да търси работа?

# 1
 • Мнения: 1 247
Яко си се минала. Направил ти е дете и е решил и той да играе ролята на едно. Само че другото има нужда от памперси и мляко, а голямото от алкохол, цигари, храна и квото-се-сетиш.

Поставяй му ултиматум - или да почне работа до месец или да ходи у майка си на хранилка. Ако не му се работи, да муфти техните за пари. Ай сиктир.

# 2
 • Мнения: 18 137
Да сиди гладен като не ще да работи.

# 3
 • Мнения: 3 973
Ще ме извинявате, ама с вашата кръв досега е трябвало да сте му събрали багажа и изпратили да работи или да не се прибира вкъщи. С дете и кредит ще учи след работа, не вместо работа, или да ходи го храни някой друг. Спокойно можете да останете в апартамента, дори да не е на ваше име, защото е семеен дом на детето, и няма да го дадат на него, при условие, че няма доходи.

# 4
 • Мнения: 9 440
Изключително неразумно решение от негова страна. Откъде го намери тоя мързел?

# 5
 • Мнения: 7
Ще ме извинявате, ама с вашата кръв досега е трябвало да сте му събрали багажа и изпратили да работи или да не се прибира вкъщи. С дете и кредит ще учи след работа, не вместо работа, или да ходи го храни някой друг. Спокойно можете да останете в апартамента, дори да не е на ваше име, защото е семеен дом на детето, и няма да го дадат на него, при условие, че няма доходи.
Благодаря!
Не се притеснявам за апартамента изобщо, щом купен на моето име с моята първоначална вноска.
Притеснява ми, щом той е безработен да не прехвърли банка всички кредити на мен, то като аз все още нямам сигурена работа.
И бихте ли да ми казали, може ли да поискам елементи за издържка на дете или тук няма такъва практика.
Благодаря.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 15 449
Авторке, ти си познаваш мъжа най-добре. Ако по принцип е отговорен и сериозен, неработенето в рамките на година не е краят на света. Все ще се справите някак, а след това съпругът ти ще има престижна и добре платена професия.
Познавам двойка, в която жената е издържала мъжа си (забележете!) по време на цялото му студентстване! Сега са щастливи, с две пораснали деца. Та, всякакви случаи има.

Като по-голям проблем към момента, виждам нарастващата инфлация и нестабилната икономическа обстановка в страната. Виж, това не знам дали няма да ви е в ущърб.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 616
С този правопис трябваше няколко пъти да прочета, за да схвана.
Ами не е нормално това. Но границите ги определяш ти, не ние.

# 8
 • Мнения: X
А ти две години не забеляза, че той нe учи ли?

Последна редакция: чт, 23 юни 2022, 23:51 от Анонимен

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 15 449
Жената е рускиня – затова пише леко странно.

# 10
 • Мнения: 1 466
Той ако е сериозен и отговорен няма да седне във вкъщи като има кредити и малко дете.
Издръжка ако е припознал детето дължи дори да нямате брак. За кредитите, зависи какви са и имате ли брак. Ако имате ипотечен и без брак става сложно.
Най-добре започвай да го овикваш да си намира работа.

# 11
 • София
 • Мнения: 34 606
Авторке, откъде си внос?

Ако си руска школа, не знам изобщо как си позволила подобно нещо.
С кредити и малко дете се сетил да лежунка и да учи със съмнителен успех.
Вдигай врява и го вкарвай в правия път.

# 12
 • Мнения: 3 973
Няма нужда да се подигравате за правописа на чужденец.
Всичко се разбира прекрасно и без вашите прикрякания.

# 13
 • Сф
 • Мнения: 10 529
Не бих търпяла мъж да не работи. А какво пречи да учи и работи? Дори жени правят това. Вече за кредити, апартаменти и т.н. ще трябва да се посъветвате с адвокат .

# 14
 • Мнения: 5 022
И аз не разбирам каква толкова е драмата с писането от очевиден чужденец - има си точки, запетаи, явно не е въпрос на неграмотност.

Мацка, сядаш и питаш - какво му трябва, за да започне работа, има ли план в момента. Изобщо как ги вижда нещата в близко бъдеще. Трябва да има някакъв план този човек. Ако иска да е stay at home father няма лошо, но тогава и задълженията му трябва да са по-различни.

От опит - започнах курс за програмиране края на септември, два месеца и половина, до началото на декември. Изрично избрах този курс, защото е най-кратък, макар тежък, има и по половин година, и по година. Курса беше вечерен! Връщах се от работа и сядах да уча до 10 вечерта. Два дни лекции, но трябва упражнения през другото време. ММ се грижеше за всичко вкъщи през това време, носеше ми вечеря на бюрото и т.н.

Януари обявиха стажантска програма в голяма фирма, дистанционно, започнах февруари. Зверски гърч беше тази програма, много интензивно, за човек с малко познания, то си е също учене, академия един вид, но ти трябват някакви познания все пак, за да кандидатстваш.
Да, стажантска заплата 1000 лв, не е ултра мега уау, но за нула опит не е зле. Плащат ти, за да учиш. Като те наемат на договор става 1300 лв. Като изтече изпитателния срок стават 1700... За под година може да изкарва не съвсем лоши пари като начинаещ. Но трябва да иска. За две години, ако наистина е учил, както трябва, би трябвало да може да кандидатства. Виж, ако си е цъкал игрички и е казвал, че учи... Тогава не знам.

Общи условия

Активация на акаунт