Мъж не иска да работи...

 • 6 516
 • 100
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 7
П.П.: Ако от 2 години учи и не може да извади поне няколко проекта от туториали или сертификати от курсове, то значи не учи, а си търси оправдание да лентяйства.

Точно това ми притиснява най-много. Че той "учише" 2 години и няма нито един проект.
Веднъж взел изпит с шестица от някакъв онлайн-курс и този факт му позволява да мисли че той е нещо като гений в сферата на ИТ.
Ама интересно че аз от родната ми Държава имам доста приятели и роднини коите бачкат в тази сфера. На доста високо ниво, някои от тях в световно известни компании. И нито един от тях не губеше толково време с това "учене".

Познавам поне два човека, коите след половингодин курсове (не университетите дори), намираха много хубава работа като джуниър.

То че човек не напреднал нито на крачка за 2 години, дори сертификат няма от онлайн курсове, доста ми притиснява(((

# 31
 • Мнения: 2 739
Работа в ИТ сектора в България все още има много и ако е придобил някакви умения за тези две години и търси сериозно до месец ще е намерил нещо. Няма да е много високо платено, но ще е по-добре от касиер в магазин и подобни.
С вдигането на лихвите на централните банки обаче все повече стартъпи и малки фирми ще фалират или ще съкращават хора и конкуренцията ще стане по-голяма, а за хората без опит - по-трудно. В САЩ вече са започнали масово да закриват надценени стартъпи. Тук ефекта ще дойде след година сигурно. Затова е важно да си намери работа сега, за да придобие някакъв опит докато е лесно това да се случи.

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 09:45 от bboiko

# 32
 • Мнения: 5 004
Просто седни и го питай Simple Smile Какво мисли и какво планира. Кажи че се притесняваш за финансовото състояние на семейството, ще се наложи да искате пари на заем и т.н. Направете семеен бюджет, вижте как се движите в момента и до къде ще стигне, ако не започнат да влизат още малко парички вкъщи.
Ако не стане с разговор вече си преценявай. Дай му срок, кратък, но изпълним и действай.

Бойко, не четеш Simple Smile
Скрит текст:
Не казвам, че сте имагинерни, не казвам, че няма пукната такава компания, а че е масова практика. И ти написах защо. Не че ще ти кажа къде съм била рекрутър, но повярвай ми, говорила съм с не един и двама рекрутъри от друг фирми. Това е подходът, който се прилага в повечето случаи в момента, защото от академиите излизат стотици хора всяка година именно със съмнително качество.
Тези, които излизат от университета често имат стажове, още преди да завършат. Обикновено летни. Не знам как е сред твоите познати, но сред моите в ТУ и ФМИ беше практика да се търсят още след първи курс, макар трудно, защото повечето бяха със С++ тогава, но след втори, трети - задължително се търсеше стаж.
Чудесно, те знаят повече... Пардон, вие знаете повече...  по-комплексни неща, бази, математики и т.н. Писали ста курсови, дипломни, имате какво да покажете. Това и написах - за да имаш шанс директно за джуниър трябва да си имаш нещо написано.
Но човека на авторката не звучи така и тя го потвърди с коментар по-горе. От академиите излизат... Пардон, излизаме... хора всякакви, с всякакъв бекграунд, при някои става поприще, при други - не.
Не всеки има един и същи житейски път, не всеки има един и същи академичен път, за това и подходите са различни. Мен не ме е срам да кажа, че се наложи на 30 да си търся работа и съм била стажант, излязъл от академия. Постарах се доста. Заслужих си го, вирвам си малко нослето, че придърпаха само 5 човека от 90 на постоянен договор по-рано и аз съм един от тях. Но хората ми дадоха шанс. В момент, в която нямаш много опции това не е малко.
За това посъветвах за стажантска програма - по-лесно е и е по-постижимо за човек, който е самоук и има много дупки и пропуски, за които даже не знае. Опитът на човека е по-близо до моя, за това дадох съвет от личен сходен опит. Пък ако на някой му е под нивото ще се постарае повече, ще напише повече, ще прочете повече и ще си намери джуниър. Работа, за сега, има за всички.
Това, което ме притеснява е тези две години колко точно са били пълноценни и дали нивото на човека в момента е даже за стажант.

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 09:44 от Inferiya

# 33
 • Мнения: 14 473
Само да кажа, че и аз уча. Висше, дистанционно. Уча го, за да започна по-добре платена работа. Уча след работа, уикендите, взимам отпуска, ако трябва (дават ми , вярно трудно, но дават).  Ама да напусна, за да уча - никакъв шанс. А съм сама и си гледам само собственото дупе, никой не зависи от мен, освен котката ми.

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 10:02 от Нарцùса

# 34
 • Най-красивата страна
 • Мнения: 12 190
Не бих търпяла млад,здрав мъж да не работи.
Не бих крила от роднини и приятели-напротив,всички ще научат колко е безотговорен и мързелив.
Поставям ултиматум и срок да си намери работа.
Ако не-да си хваща пътя.

# 35
 • Мнения: 1 169
Ако за 2 години няма какво да покаже като опит и знания, и не дава признаци да си търси работа, е крайно време да му биеш шута. Даже много си го изтърпяла, още преди година и половина е трябвало да му поставиш ултиматум да си намира работа. Крайно несериозно е толкова време да си клати краката у дома.

Моят мъж също е ИТ, магистратурата си я кара докато работеше, учеше до късно вечер и през уикендите. Карал е и много други курсове за допълнителна квалификация, все в свободното му време. Първоначално работеше за по-ниска заплата, докато натрупа знания, но никога не е стоял без работа.

# 36
 • Мнения: X
Попринцип големите хора съвместяваме учене с работа. Не сме на по 20..

За мен поведението е безотговорно, освен ако не сте се уговорили ти да работиш, той да е повече вкъщи да гледа детето и домакинството.

# 37
 • Мнения: 12 442
Аз познавам млад, здрав мъж, който не работи, а "търси себе си". Работи от 19-годишен, сам се издържаше, докато учеше, получаваше много пари и на под 30 години си купи и къща. Сега, все още под 30, я продава.
Ноооо най-първо се раздели с гаджето си. Сега си се търси, може да го прави и с години, но сам си отговаря.
Така че винаги зависи от обстоятелствата.

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 14:46 от Uncommon

# 38
 • Мнения: 2 739
Бойко, не четеш Simple Smile
Не казвам, че сте имагинерни, не казвам, че няма пукната такава компания, а че е масова практика. И ти написах защо. Не че ще ти кажа къде съм била рекрутър, но повярвай ми, говорила съм с не един и двама рекрутъри от друг фирми. Това е подходът, който се прилага в повечето случаи в момента, защото от академиите излизат стотици хора всяка година именно със съмнително качество.
Чета, чета и пак повтарям че не е масова практика. Не и сред чуждестранните компании, нито сред продуктовите компании.
Скрит текст:
Да, сред разни български аутсорски - има такива практики и не само, всякакви номера се въртят. Ама те тези фирми си имат съответната репутация и за хората, които са разучили пазара са най-много резервен вариант. Част от тия фирми като почна пандемията съкратиха няколко стотин човека само с един имейл и без обезщетение. Тоя номер с 90 човека да ти работят 6 месеца за почти никакви пари и после да ги махнеш също не е нов и не виждан. Имената на фирмите дето ги прилагат си се носят сред интернет пространството.

А други варианти в момента все още има много. Търсените и желани фирми предлагат постоянна работа (с изпитателен срок) на всички, които им минат интервютата. И да повечето хора (включително аз) във ФМИ започват работа във втори или трети курс, някои дори още в първи. Тоест преди още да имат диплома или някакви смислени лични проекти, които да не са с код зает от преподаватели. Една не малка част така и не се дипломират, защото след като почнат да си докарват добри пари решават, че им е не нужно. И все пак работа си намират почти всички на постоянни договори. Мен срочен договор в България до сега не са ми предлагали. В чужбина - да и пак със срок минимум година.
Интервюирал съм десетки хора и съм ходил на десетки интервюта като кандидат, хората които не стават и се опитват да пробутат чужди проекти за свои се виждат лесно на интервюто, независимо от академия ли са или от университет, колкото и да са им разкрасявали CV-то и да са ги учили как да лъжат на интервю. Разбира се ако интервюиращия знае какво прави, ако самия той е излязал от някоя академия преди няма и година, то тогава явно цялата фирма е зле.
Това обаче няма пряка връзка с темата. На авторката вече ѝ казах - ако мъжът ѝ сериозно е решил да сменя професията и вече е напуснал старата работа до месец трябва да има поне няколко предложения с разумни условия - тоест приемливо заплащане и нормален трудов договор. Ако не, то значи просто той не е за тази работа, не е срамно това. Казвам го като имащ опит "и от двете страни на барикадата". Нататък сами си преценят. В момента все още имат избор, след 7-8 месеца, ако удари очакваната рецесия, избор няма да имат.
Аз ако бях с "два кредита и малко дете на две години" не бих си позволил да почна работа на срочен договор или във фирма, която назначава 90 човека с идеята да остави накрая 5. Определено не и при сегашната обстановка в световен мащаб. Но аз и не бих си позволил да напусна работа без ясен план къде ще започна след това.

# 39
 • Мнения: 2 809
Ако има спестени пари , може да си позволи някой месец , но година е много . Човек трябва да изкарва пари , особено с дете .
Кажи му , че и ти ще напуснеш .

# 40
 • Мнения: 793
Не му се работи просто. И аз имам позната с мъж като твоя - от една година не може да си намери работа, “защото никъде не взимат джуниъри”. Което съвсем не е вярно, дори му предложих да се пробва там където аз работя - веднага се извъртя, че няма да стане, защото не е учил езика, на който работим там. Отново измислици за хора, които харесват идеята да си програмист, но не и професията.

А и освен ако не си с талант и не се развиваш постоянно, работата не е чак толкова бляскава и интересна. Ако мъжа ти бленува големите пари - и те са само за онези, които си ги заслужат. В случай, че го мързи толкова и след наемане, никога няма да го повишат, а джуниърската заплата не стига. Не го виждам в тази среда, помогни му и той да се осъзнае и да си намери каквато и да е работа.

# 41
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 14 846
На търтей си попаднала, те не носят мед. Такъв ще си остане, така че мисли ти искаш ли да работиш за повече за да си го отглеждаш като стайно цвете 🤨

# 42
 • Мнения: 261
Авторката, на твое място ще го пратя да пазарува нещо, да се разходи или подобно. През това време сменям бравата и му изнасям 1 сак с багаж пред вратата. Да си го гледа майка му или да си намери друго, лековерно гадже.

Съгласен НО мами ако мъжът не работи -при мама ,ако бгмама не работи то мъжът е длъжен да я обгрижва цветя ,ресторанти,екскурСии апартаменти - добре пе моята я изпратих при мама и тати -абре много меркентилност БРЯ

# 43
 • Мнения: 12 442
Бати, не е така. Мъжът ще обгрижва неработеща жена, ако иска. Защо би искал? Амии, за да гледа децата.... да оправя домакинството... защото има много пари и иска да си има държанка в къщи за секс... Такива съображения.
А жена защо би издържала мъж? Ако се наеме да гледа децата, или да се справя с домакинството, много хубаво. Доста рядко се случва жената да взима много пари и да иска ей така да си държи мъж за секс вкъщи - всъщност, не съм чувала за такъв случай.

# 44
 • Мнения: 2 739
Доста рядко се случва жената да взима много пари и да иска ей така да си държи мъж за секс вкъщи - всъщност, не съм чувала за такъв случай.
Какви сексистки социални стереотипи!

Общи условия

Активация на акаунт