Мъж не иска да работи...

 • 6 521
 • 100
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 3 121
Да не се окаже само, че програмиране на телевизора е научил.
За мен това е тотално неприемливо. Когато аз тръгнах да се преквалифицирам, учех СЛЕД работа. В първия възможен момент си намерих работа по специалността, където всъщност научих най-много. Ако ще е джуниър или стажант някъде има смисъл, но така да си седи вкъщи за да "учи" не съм оптимист. Академия някоя ли ще посещава?

# 16
 • Мнения: 7 117
Много безотговорен тоя мъж. Поговори с него и ако продължава да иска да мързелива всеки по пътя си.

# 17
 • София
 • Мнения: 15 797
Авторката, на твое място ще го пратя да пазарува нещо, да се разходи или подобно. През това време сменям бравата и му изнасям 1 сак с багаж пред вратата. Да си го гледа майка му или да си намери друго, лековерно гадже.

# 18
 • Мнения: 2 760
Да се хваща да си намира стаж/работа сега веднага, че да му мине изпитателния период преди да е ударила яка рецесия, че поне да има право на обезщетение, ако го уволнят след това. А ако войната в Украйна продължи и другата зима, то тогава инфлацията и комуналните разходи ще са страшни. Хубавото е, че в Българя договор за стажант няма и реално това ти е изпитателния срок. Ако почне сега изпитателния му срок ще изтече декември, преди големите студове януари и февруари.
На диплома от онлайн курсове никой не вярва сляпо, та няма смисъл да чака да ги завърши. По време на стаж се учи още повече от колкто на такива курсове, а се трупат и осигуровки и стаж за в CV-то.

Авторката да му иска всяка седмица да го вижда на поне 2 интервюта докато си намери работа. Сега почти всички ги провеждат дистанционно, та няма оправдание.

# 19
 • Мнения: 18 107
Еее, че то има толкова жени, дето не искат да работят, голямата врява, че мъж не искал. Да гледа детето и да домакинства и готово. Wink

# 20
 • Мнения: 5 022
Бойко, за стаж си има отделен договор Simple Smile Имам два платени стажа, в две различни сфери в рамките на 5 години Simple Smile И преди това още един, неплатен, когато все още беше законно да не плащат на стажантите. Навсякъде, където съм работила стажантите си имат стажанти договор. Разликата е, че стажантския е срочен, за 4 месеца примерно, може 6 и т.н. Могат да го прекратят по-рано, мен ме наеха на втория месец, вместо на четвъртия. Минеш ли на постоянен договор си имаш изпитателния срок, който е съвсем отделна работа.

# 21
 • Мнения: 2 760
Това не е договор за стаж, а обикновен срочен договор, може да се сключи по много причини - заместване на друг служител, краткосрочен проект и т.н. Няма общо със стажа. Малко хора се навиват на срочен договор, ако имат вариант за постоянен със сходни пари, затова повечето компании в ИТ сектора предлагат директно постоянен. Единствените за които съм чувал със сигурност, че пробутват срочни договри на стажантите са от най-долнопробните аутсорски.
Освен това не съм сигурен дали след срочен договор могат да ти изискват пълен изпитателен срок, тъй като максимума е 6 месеца изпитателен срок за една позиция при един работодател, дори да ти прекратят и веднага подновят договора, не се подновява срока. Но не съм адвокат и не гарантирам. Фирми дето не спазват закона няма смисъл да се коментират.

Нищо от това обаче няма отношение към описаното от авторката. В нейния случай най-добре е мъжът и да започне работа по изучаваната специалност възможно най-скоро, а единственият начин за това е като започне да ходи по интервюта. Колкото повече, толкова по-добре, защото ще има избор и ще може да се договаря.

# 22
 • Мнения: 5 022
Хубаво, де, не пише стажант на тях, но са срочни. Това е масова практика не само в тази сфера.
Малко хора се навиват на срочен договор, ако имат вариант за постоянен със сходни пари
Работих като рекрутър в ИТ доста време. На директен договор без нито един ден опит е близко до невъзможно да се наеме човек. Може, ако си е имал проект, цъкал си е нещо, писал е, има портфолио.
Стажовете в общия случай включват много обучения и почти никаква работа. Почти няма малка, не-долнопробна ауторс компания, която да се интересува от хора без никакъв опит и да ги наема на директен договор. Излиза твърде скъпо да обучаваш от 0. Най-добрата опция е да си изкараш стажа, да изкараш изпитателния срок, имаш вече в СВ-то почти година опит и си намираш работа другаде, защото бюджета за наемане е по-голям, от колкото за промотиране. Повечето големи компании са инкубатори за джуниъри и си го знаят. За това стартират програма с 90 човека.

И разбира се, че ще ти искат после 6м изпитателен срок, работодателя няма да пропусне опция да има свободата да те разкара, когато реши.

Но съм съгласна, трябва много разглеждане на jobs, на LinkedIn, да се види какво се търси, как да се продаде. Да поразпита познати, да се ослушва, да ходи по събития. Сега лятото се правят всякакви събирания с цел промотиране на фирмите пред ИТ обществото - то са барбекюта, пикници, бири Simple Smile

# 23
 • Мнения: 2 760
Работих като рекрутър в ИТ доста време. На директен договор без нито един ден опит е близко до невъзможно да се наеме човек. Може, ако си е имал проект, цъкал си е нещо, писал е, има портфолио.
Стажовете в общия случай включват много обучения и почти никаква работа. Почти няма малка, не-долнопробна ауторс компания, която да се интересува от хора без никакъв опит и да ги наема на директен договор.
Ами добре тогава, значи и аз, и всичките ми познати не съществуваме и работим в имагинерни фирми. Включително тези хора, които аз съм интервюирал и наел за текущата ми работа. Тези ви писания само ми показват, че не искам дори да чувам фирмата за която сте работила.
Действително, аз и повечето ми познати сме завършили истински университети, не разни академиики и онлайн курсчета, което има значение, но хич не е вярно, че това е масовата практика, особено в големите компании. Аз човек с реални знания и умения, който да се съгласи на срочен договор не познавам, особено в ИТ и с малко дете. Иначе фирми (или отделни мениджъри и HR-и), които търсят вратички в закона има много, но като чуят магическите думи "адвокат" и "инспекция по труда" масово сменят тона.
В допълнение, според авторката въпросният господин учи това от 2 години, значи все някакви проекти или сертификати трябва да може да извади, та не е съвсем без нищо. Да пусне CV по всички обяви в LinkedIn и jobs.bg които са с изучаваните от него технологии и ако до месец няма предложение с разумни условия, значи ИТ не е неговата област и да се насочва към друго. Не всеки може да се справи с всичко, не зависимо какво рекламират академиите.

П.П.: Ако от 2 години учи и не може да извади поне няколко проекта от туториали или сертификати от курсове, то значи не учи, а си търси оправдание да лентяйства.

П.П. 2: Липсата на опит и знания при стажантите се отразява в заплатата, а не в типа на договора. Ако 6 месеца изпитателен срок при стандартния договор не са достатъчни на работодателя да разбере един човек става ли или не, то и 6 години няма да му стигнат. Всичко останало са импровизации на БГ чорбаджии.

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 02:15 от bboiko

# 24
 • Мнения: 7
С този правопис трябваше няколко пъти да прочета, за да схвана.
Ами не е нормално това. Но границите ги определяш ти, не ние.

# 25
 • Мнения: 12 476
Удобно му е да работи върху себе си и да се помотва, щом има кой да плаща.
Заплаши го да оправя нещата, иначе ще разкажеш на всички какво става. Това - като първа стъпка.
След като само ти имаш доходи, банката не събира ли и без това всички вноски по кредита от твоята заплата?

Отговор на въпроса ти: Не, нямам опит с мързелив мъж.

# 26
 • Мнения: 1 025
Имам опит с такъв мъж. Напуснах го.
То не бяха преквалификации, то не беше на кръстопът в живота, беше в дупка, пък беше болен, то всички вода му подливаха, че шефовете му бяха гадни, че го уволняват след месец-два.
Нещата не се промениха след толкова години. Позволи си да не работи година, когато детето беше бебе, сега пак си позволява - не дава никакви пари за детето си.
Ти си го познаваш твоя мъж, за да знаеш какво можеш да очакваш в бъдеще. Аз моя бивш го съдя.

# 27
 • Мнения: 6 315
Ако можеш да издържаш сама семейството, той може да гледа детето и да домакинства, докато "учи". Има и такива конфигурации, ако те устройва. Ако не - казваш или да започва работа, или да си събира багажа.

# 28
 • Мнения: 18 107
Да, да, да...
Представям си мъж да беше писал - "Жената иска да не работи една година, а само да учи за по-добра работа!"
Щеше да бъде брутално наруган и осмян защо не е съгласен и горката женица как не е случила на мъж. Trollface

# 29
 • Мнения: 14 473
Крякането за правописа е, защото малко звучи като тъмнозелена
Авторке, раздухай на роднините. Искай пари назаем и като те питат защо - казвай, че мъжът ти е напуснал работа, за да учи.
Аз лично бих го напуснала. И съм напуснала, но нямахме деца и брак. Съкратиха го от работа, дотук ок, случва се... но той пусна няколко кандидатури в джобса и каза, че чака да му се обадят от още няколко места, където бил питал, и седна да играе с таблета. Че и питаше дали ше му взема тютюн и бира, когсто ходвх за сирене. Не знам дали имаше и две седмици да го изтрая и му казах да си събира багажа.

Общи условия

Активация на акаунт