На море в Гърция 2022 - III

• 57 488
  • 760
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Миналата година бяхме за 23 дни Wink
Пътят беше много.
И пак тръгнахме в петък след работа, за да не загубим нито час.

# 346
  • София
Ние винаги пътуваме така, независимо къде, все по хладното търсим. Час по-рано не ни е драма, сменяме се ако някой се умори и така. С годините вече схемата е отработена - децата лягат с чисти дрехи, багажът от вечерта се товари абсолютно всичко. Сутрин правим кафе, взимаме по едно дете и до гаража не се и будят в общия случай.
Не търсим толкова уплътняване на дните, колкото комфорта на пътуване, за тази година ми препоръчаха едно село Партенонас на Ситония. Заслужава ли си да му отделим час-два и евентуално обяд?

# 347
И на мен ми се ходи 20 дни на почивка, даже месец. Мечтая си месец на Крит, но...
Аз имам доста отпуска и за парите все ще го наредим някак, обаче половинката е с отпуска от 20 дни и все пак искаме да отидем някъде и извън лятото, да построим при родители и неговата отпуска е отлетяла. Така, че като се пенсионираме тогава дълги почивки😁

Редактирам се, за да кажа за Партенона с. Ние се разходихме до него и много ни хареса, каменно село и с невероятни гледки към морето. Ние не сме яли там, само на фрапе и сладолед, тъй като отидохме в късния следобед, но според мен разходката си заслужава. Информацията ми е отпреди 5-6 години, но селото едва ли се е променило.

Последна редакция: вт, 05 юли 2022, 16:27 от gigi-gagi

# 348
  • Sofia
А не като мъжа ми, който веднъж в годината не иска да си развали рахата да стане в 3 ч. през нощта, като че ли ще е краят на света. Но аз ще се погрижа... Grin
Ле-ле, то, и ние ставаме в 3-4, ама няма да ти кажа в колко сколасваме да тръгнем от вкъщи. Laughing

То не е само до разваляне на рахата. Ако на шофьорът му се спи, как ще кара колата? Какви ще са му реакциите на пътя?
Малко на глезотия ми бие това. Като има шанс да ти се доспи, лягаш рано предната вечер. Макар че аз дори след 3-часов сън съм способна да шофирам по 10 ча̀са без прекъсване. Никакъв проблем. За мъж пък съвсем не си представям да се оправдава, че не може да кара, защото е уморен.

Ми да...! Ето така правят сериозните жени. Щом ще се погрижиш означава, че ти ще караш, а мъжът ти ще си поспи. Или бъркам?          Smile
Намираш за странно жена да шофира кола?! WTF?

# 349
  • София
Е, аз не мога да шофирам, затова си замълчах. Smile Но и аз смятам за глезотия нежеланието на мъжа ми за ранно тръгване. Иначе сме експедитивни. За 20-ина минути сме готови и газ. Багажът е прилежно приготвен и подреден до входната врата. Ако пътят е 14-15 чАса, резервирам междинна нощувка. Чак пък толкова жалене на мъжете, айде няма нужда. Моят и без това не се е претоварил от работа. А и какво по-хубаво да посрещнеш изгрева по време на път. Ето, че и романтика осигурявам на съпружието!

# 350
Малко снимки от Партенона с, стана ми носталгично! Това беше първата ми истинска почивка след раждането на голямата, предишните години само тичах по плажа след нея и това е първата година, в която седях и само я наблюдавах. Сега с бебето пак ще има тичане...

# 351
  • Варна
Ние никога не сме се замисляли за дългите пътувания. Може би защото не сме от столицата, отпуските трудно се дават, като излезеш в отпуск колегите го отнасят, персоналът е малко за цялата работа ако някой липсва. На повечето места в провинцията при малките и средните фирми е така. Ако човек успее да си вземе половината от полагаемия отпуск му иде да черпи. Аз работя вече 12г. на едно място, към момента имам останали около 80 дни отпуск от минали години, които най-вероятно никога няма да мога да ползвам. Съответно, винаги пътуваме след работа, че поне да не губим дни от почивката.
Колкото до Кулата, преди 2г. минахме от там на отиване в около 1 часа по нощите, чакахме 3 часа ... Просто беше нощта на петък срещу събота, съответно опашката беше голяма.

# 352
И ние сме от онези ненормалните, които пътуват през нощта Simple Smile Но добре разбирам, че не е за всеки и на много хора им е некомфортно да карат по тъмно, още повече когато е един шофьор.

Започнахме да пътуваме така, когато синът ни беше бебе, защото можеше да спи с часове в кошницата за кола, ако е тъмно, а на светло се събуждаше моментално. Впоследствие установихме, че нощното пътуване ни харесва повече за далечните дестинации защото е тихо, спокойно и никой не пита през 10 мин кога ще пристигнем. Но сме двама шофьори и понякога дремваме на смени. Освен другото, не губим първия ден от почивката, пътищата са доста по-малко натоварени и минаваме бързо през границата. Дори ако отиваме в посока Пирея или Рафина, вечерта се мятаме на колата и сутринта сме на ферибота, децата изобщо не усещат пътя. Въпреки че вече не са бебета и могат да пътуват с часове будни, пак предпочитаме този начин и планираме пътуването така, че сутринта около 7-8 да сме там, където отиваме. Но пак казвам, това си е лично наше препочитание и имаме само една двойка приятели, които пътуват като нас. Другите смятат, че не сме добре Smiley

# 353
Здравейте! Включвам се скромно в темата с малко снимки от Миконос от миналата седмица. Духаше яко, печеше още по-яко, ама при 22 градуса Т на морската вода няма начин дълго да се задържим вътре :/
Отскочихме за 3 дни с Wizzair, капитан Симона Радкова ни закара за 1 час и десет минути. Е, не помня кой ни върна, но се впечатлих от женското присъствие в кокпита, май за първи път летях с жена Simple Smile Настанихме се в Панормос в едно изключително спокойно хотелче, разположено на хълма - освен вятъра не се чува нищо друго, а заливът се разкрива пред теб. Сутрин към 6 и нещо се чуваха козички, които си пасат наоколо. Ако някой има интерес ще дам координати на мястото. Домакинът ни взе от летището и после ни върна последния ден вечерта преди полета. Взехме кола под наем за 3 дни, с предварителна заявка към хотела за съдействие - беше по 60 евро на ден, като 1 път само сложихме гориво за 30 евро някъде. Обиколихме няколко плажа, разходихме се из столицата, видяхме мелниците и Малката Венеция. От плажовете най ми допадна и най-близкият до нас - Агиос Состис - няма шезлонги, няма нищо, много спокоен. Посетихме също Калафати, който също ми допадна - там има свободна и зона с шезлонги в двата края на плажа; Агия Ана - супер малко плажче с малка свободна зона и останалата част беше платена към някакъв баровски хотел; бяхме и на Лия - също малък закътан плаж със свободна и платена зона. Хвърлихме по един поглед на Елия и Кало Ливади и толкоз за 3 дни. Подбирахме плажовете по обективни причини $$ Trollface  За мен лично това беше предостатъчно от този остров. Изобщо не помня имена на кръчми, но хапвахме вкусно за около 55 евро - двама възрастни и дете на 6. 
Това беше за загрявка, спонтанна разходка по-скоро. Резервирали сме Тасос за края на юли 8 нощувки и Лефкада за 10 (с 2 междинни, че за нас е много път това Stuck Out Tongue)
Скрит текст:

Спокойно и гръцко лято на всички Blue Heart

# 354
Като човек, редовно пътуващ до Гърция, ще кажа, че цените са доста по-евтини отколкото в България. Нивото на обслужване и храната също са класи над това, което може да се получи на българското море.

До момичетата, които ще почиват за първи път в Гърция и не им се пътува далеч - разгледайте и Неа Врасна и Ставрос.
Ние ги посещаваме за кратките ни почивки, но сме доволни.

Цитирам Ви, но въпросът ми е и към останалите в групата 😃
За пръв път ще почиваме в Гърция, в Ставрос . Тръгваме с още 2 двойки, като едните имат роднини там и ще отседнат при тях, а ние-останалите, ще сме в хотел. Интересува ме как са цените ориентировъчно-да кажем салата и основно; има ли заведения с "обедно меню"; да препоръчате някоя типична таверна с музика и вкусна храна....
За пръв път ще сме без дете след 10 години и искаме малко да "живнем". Ще съм благодарна на всякакви мнения и препоръки 🤗

# 355
Нещо малко извън темата, но ще препоръчате ли някоя книга на гръцка тематика за плажа.

# 356
  • София
gigi-gagi, пускам ти две, ама са баш за плажа, демек любовни романи, особено първата (Закинтос)

Иначе аз съм чела Виктория Хислъп - пак са романи, но поне имат някакъв исторически фон - обаче на български бяха изчерпани и ги четох в оригинал.

Последна редакция: вт, 05 юли 2022, 19:22 от миленка_д

# 357
Миленка, благодаря много. Не съм ги чела. Предпочитам да няма исторически фон, че леко се изнервям на неточности😁

# 358
  • София
Без да съм много веща в историята, мисля, че Хислъп подхожда доста педантично с фактите, които ползва в книгите си. Топ романът й е Островът, в който се разказва за семейни драми и проказа на Крит, в частност на Спиналонга. Тя е голям фен на Гърция и прекарва доста време там. И гърците я обичат, защото им прави реклама и привлича туристи.

# 359
  • София
Още бозички с гръцка тематика.
  - Корфу

- Ерикуса

Общи условия

Активация на акаунт