На море в Гърция 2022 - III

• 57 485
  • 760
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Май е по-добре да ви сложа и гърбовете, за да видите анотациите:

Иначе, по-стойностна книга, макар и не точно плажна, е Мандолината на капитан Корели, която е за Кефалония след Втората световна война и по време на голямото земетресение през 1953г..
Аз чета и гръцки кримки на Ан Зуруди, но са само на английски.

# 361
Супер сте. Всичко, което го има електронно ще го чета, другите ще ги купувам като се прибера😀
Островът си го свалих от читанка. Като написа исторически си помислих някакви романи, които романизират реални събития.

"Мандолината..." Я прочетох. Първо гледах филма в интерес на истината. Фен съм на Никълс Кейдж.

Последна редакция: вт, 05 юли 2022, 20:08 от gigi-gagi

# 362
  • София
Бих добавила в списъка "Мед, маслини и октопод", както и един не съвсем пътеводител в гръцко синьо Imp, заради който няколко пъти ми триха постове, така и не разбрах защо Simple Smile

# 363
Аз много харесвам "Малка Англия". Даже навремето ходих на представянето на книгата, имах и автограф на авторката с пожелание да посетя Андрюс. Обаче, тъй като много рекламирай книгата и я давах на този и онзи да я чете останах без нея. По препоръка на Параход гледах и филма, също много ми допадна. Много истинска и силна история.

# 364
  • София
Бих добавила в списъка "Мед, маслини и октопод", както и един не съвсем пътеводител в гръцко синьо Imp, заради който няколко пъти ми триха постове, така и не разбрах защо Simple Smile
Правиш реклама 😂😂😂 Тази с октопода колко я търсих да я изтегля, само откъси намирам.

# 365
  • София
Правиш реклама 😂😂😂 Тази с октопода колко я търсих да я изтегля, само откъси намирам.

Аз на хартия си я имам Simple Smile
Обожавам четенето на хартиени книги, друго си е Simple Smile

# 366
  • София
То я има на хартия. Ще я взема задължително, щом е добра.

# 367
  • София
То я има на хартия. Ще я взема задължително, щом е добра.
Да, аз не подозирах, че все още я има на хартия. Ще си я поръчам.

# 368
Като човек, редовно пътуващ до Гърция, ще кажа, че цените са доста по-евтини отколкото в България. Нивото на обслужване и храната също са класи над това, което може да се получи на българското море.

До момичетата, които ще почиват за първи път в Гърция и не им се пътува далеч - разгледайте и Неа Врасна и Ставрос.
Ние ги посещаваме за кратките ни почивки, но сме доволни.

Цитирам Ви, но въпросът ми е и към останалите в групата 😃
За пръв път ще почиваме в Гърция, в Ставрос . Тръгваме с още 2 двойки, като едните имат роднини там и ще отседнат при тях, а ние-останалите, ще сме в хотел. Интересува ме как са цените ориентировъчно-да кажем салата и основно; има ли заведения с "обедно меню"; да препоръчате някоя типична таверна с музика и вкусна храна....
За пръв път ще сме без дете след 10 години и искаме малко да "живнем". Ще съм благодарна на всякакви мнения и препоръки 🤗
Аз не съм много съгласна с цитираното мнение. Имаме наблюдения само от острови, но цените са като в България или двойни. Салати- 8-12евро, Основни от типа на мусака, сувлаки, панирани калмари - 10евро, риби, октоподи - 14-18 евро, алкохоли-3-6 евро. Има и по-скъпи места:), ние сядаме обикновено в таверни, които са ни препоръчани от местни. Тази година и при нас много скочиха цените, но чак да е по-евтино в Гърция не е.
Между другото наистина са започнали да слагат много картофи:( Някак калмари с пържени картофи не ми е ок. В Корфу ме впечатлиха само две таверни- една в Пелекас и една в Керкира.

Последна редакция: вт, 05 юли 2022, 21:52 от BettyBoop

# 369
  • Там където
В предишните теми имаше книга, която се обсъждаше, но я забравих... нещо като с дъх на лимони? Някой спомня ли си?

# 370
Тиражът на "Мед, маслини, октопод" не е изчерпан, все още може да се намери на хартия. Слагам любимия си пасаж, който ръчно съм преписвала - за който иска да придобие представа от духа на книгата.

„В Ненитуря, три села по-късно, най-сетне намирам жива душа. Там кафенион току-що е отворил врати и собственичката (която изглежда невъобразимо млада за тези места, може би само на петдесет) мете и се разтакава из кухнята. Докато ми вари кафето, аз обикалям помещението да разгледам окачените по стените снимки. Една привлича вниманието ми по-задълго: около трийсет души, всичките празнично облечени, са се събрали около нещо, което прилича на стар училищен автобус. На капака му е сложен голям венец от цветя и войник в униформа стои мирно до дясната предна гума. Пет момчета са се покатерили на покрива, а други са се събрали отзад на черния път. Само един човек гледа право в обектива: малко момче с барета и куртка, два размера по-голяма, което се усмихва ангелски на апарата, сякаш току-що е станало свидетел на чудо и иска да разкаже на някого за това.
Когато ми донася кафето, собственичката разшифрова снимката: това е първият автобус, пристигнал някога в селото, няколко години след немската окупация. Каква надежда! След годините на стагнация и трудности зад гърба им външният свят най-сетне е дошъл под формата на тази великолепна машина. Нищо чудно, че всички лица са грейнали от благоговение. Сега атракциите на град Хиос ще са достъпни, да не говорим за пристанището, корабите му и космополитните чудеса на Атина. Това поне са разбирали: автобусът им е донесъл бъдещето. Онова, което не са знаели, е, че в рамките на няколко десетилетия същият този автобус – или някой точно като него – ще откара наследниците им и те никога няма да се завърнат, а ще оставят села като това в прахта.“

Qaki,
дъхът на лимони е за Италия Simple Smile Сигурно става дума за "Горчивите лимони на Кипър" на Лорънс, по-големия брат на Джералд Даръл.

Надявам се, че поне тези постове няма да изтрият - зер пак рекламираме книги на български издателства. Но предполагам, че админите и най-вече ДОКЛАДЧИЧКИТЕ подхождат избирателно Grinning

Последна редакция: вт, 05 юли 2022, 22:02 от Параход

# 371
  • София
В предишните теми имаше книга, която се обсъждаше, но я забравих... нещо като с дъх на лимони? Някой спомня ли си?

"Горчивите лимони на Кипър"? Обаче не е развлекателен роман.

# 372
  • София
Признавам без бой, че си я взех още зимата, но не съм я прочела все още. Може би и защото е на английски. Стилът си е висок, определено не е развлекателно четиво. Но се надявам да я прочета, не съм изгубила надежда.

# 373
  • София
Здравейте!
На път за Пелопонес, мислим да спим в Йоанина (Янина). Търсим в booking хотел, но леко нощувките ми идват скъпи - около 150евро за 2 възрастни с дете - гледам 4 звездни хотели....
Има варианти някакви извън центъра, но това би било в краен случай.
Някой с препоръка за добро място в стария град със закуска?

# 374
  • София
Привет от Геракини на Халкидики! Тая сутрин минахме през Кулата в 8 ч., за 20 мин. След нас мисля,че стана опашка вече..поне така чух един човек да коментира. На връщане ме притеснява пътя..понеже ще тръгнем след плаж..за 8 дни сме само. Дано към 16 ч не е много зле..или по-добре по-късно? Ако имате наблюдения, ,пишете.
За първи път сме тук и за сега ни харесва, особено на децата. Дано и времето е с нас! Слънчево лято на всички!

Общи условия

Активация на акаунт