На море в Гърция 2022 - III

• 57 530
  • 760
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Гърците са се юрнали да почиват у нас. Simple Smile

# 256
Информация от първа ръка - билетите Нидри -> Фискардо се купуват от самото пристанище, откъдето тръгва и фериботът. Задължително трябва резервация, иначе качват само ако някой от резервиралите не се яви.
Днес напуснахме Лефкада, която ми остана в сърцето. Ще разкажа повече като се върнем.
Благодаря на всички в темата, които ме ориентираха какво, кога, как...
С коя компания пътувахте? Питам, защото някой беше писал, че будката на westferry е на околовръстното на Нидри, а Вие казвате, че е на пристанището, та да знам откъде да си вземем билетите. Колко време по-рано резервирахте?
Пътувахме с West ferry. От околовръстното ни насочиха към пристанището. Резервирах 5 дни по-рано. То разписание излиза за няколко дни само.

# 257
Информация от първа ръка - билетите Нидри -> Фискардо се купуват от самото пристанище, откъдето тръгва и фериботът. Задължително трябва резервация, иначе качват само ако някой от резервиралите не се яви.
Днес напуснахме Лефкада, която ми остана в сърцето. Ще разкажа повече като се върнем.
Благодаря на всички в темата, които ме ориентираха какво, кога, как...
С коя компания пътувахте? Питам, защото някой беше писал, че будката на westferry е на околовръстното на Нидри, а Вие казвате, че е на пристанището, та да знам откъде да си вземем билетите. Колко време по-рано резервирахте?
Пътувахме с West ferry. От околовръстното ни насочиха към пристанището. Резервирах 5 дни по-рано. То разписание излиза за няколко дни само.
Благодаря!

# 258
За да видим костенурките карета карета в колко часа трябва да сме при рибарите в Агростоли?

# 259
  • София
За да видим костенурките карета карета в колко часа трябва да сме при рибарите в Аргостоли?
Казват, че трябва да се отиде сутрин, но винаги сме ходили към обяд. Рибарите ги хранят и докато има рибарски лодки, костенурките се мотаят около тях.

# 260
За да видим костенурките карета карета в колко часа трябва да сме при рибарите в Аргостоли?
Казват, че трябва да се отиде сутрин, но винаги сме ходили към обяд. Рибарите ги хранят и докато има рибарски лодки, костенурките се мотаят около тях.
Към 12 например?

# 261
Здравейте, ако е възможно някой да сподели дали ще ми направят проблем на границата, ще пътувам с племенницата с пълномощно от майка й и баща и. Дали ще ми е необходим и някакъв друг документ освен пълномощно и червен паспорт?

# 262
  • София
В същата ситуация - аз носех и нотариално заверен препис от удостоверението за раждане на моята племенница, за да е ясно, че декларацията е заверена от родителите на детето.
Не че не ни отклониха в страни, за да проверят в базата данни (вероятно) кои са родителите на това дете. Simple Smile
Минахме през Илинден тогава.

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 08:37 от Vivi

# 263
  • София
Към 12 например?
Да. Все около 11,30-12 часа сме ходили.

# 264
За да видим костенурките карета карета в колко часа трябва да сме при рибарите в Агростоли?
Винаги сме ходили след 10:30, дори и когато сме спяли съвсем близо до Аргостоли. Винаги са били там.

# 265

Миналата година, при разходка привечер, около 18.30, костенурките бяха при пристана.

# 266
Здравейте, ще ходим на Керамоти, ще се радвам да чуя как е положението там, плажове, ресторанти, заведения, цени, храна търся актуална информация за там.

# 267
Плануваме Корфу след месец. Столицата добър вариант ли е за настаняване? 😊
Да:) Керкира е прекрасна и ако обичате да пътувате е добра отправна точка.

# 268
Идеята ни е точно опознаване и пътуване из острова. Благодаря на двете дами, които ми отговориха 🌺  Ще чета и отминалите теми, но в възможно пак да попитам ☺

# 269
  • София
Продължавам с разказа си за нашата почивка (извинявайте за забавянето, но седмицата ми беше ужасно нагрегната).
Вторият остров, който посетихме, макар и само за няколко часа, беше Наксос. Първоначално не беше в плановете ми, но се оказа, че в петък, когато си тръгвахме от Санторини, единственият ферибот до Фолегандрос беше на Seajets на доста солена цена (почти 63 евро на човек). Затова реших да тръгнем от Санторини рано сутринта и да прекараме деня на Наксос, а в късния следобед да хванем Артемис на Блу Стар до Фолегандрос. Речено – сторено. Програмата ни за Наксос включваше плаж на Агиос Прокопиос (на 20 минути с автобус от пристанището) и след това разглеждане на Хора. Куфарите оставихме на съхранение точно срещу пристанището срещу 7 евро. Плажът се оказа прекрасен, с уникална синя вода, направо ме хипнотизираше, не можех да откъсна очи. За съжаление беше студена и минах с едно къпане. След плажа се разходихме из тесните улички на Хора-та. Въпреки че беше доста горещо, те са построени така, че жегата да е поносима даже в ранните следобедни часове. По Кастро-то течаха ремонтни дейности и не успяхме да видим много. Все пак изкарахме много приятно и смятам, че си заслужаваше докосването до този красив остров.
На Фолегандрос пристигнахме малко преди 21 часа, тъй като Артемис се движеше с час закъснение. Настанихме се бързо в Coral Apartments в Каравостасис и хапнахме наблизо вкусна паста с бейби калмари и пържени тиквички. За следващия ден имахме резервирана и платена разходка с лодка около острова от Diaplous Travel за 40 евро на човек с включен лек обяд. Този път нямаше суетене относно резервацията, хората бяха изключително добре организирани. Лодката беше малка и не беше пълна, а персоналът изглеждаше част от семеен бизнес. Храната, която ни предложиха, беше домашна, очевидно приготвена сутринта от жените в семейството. Конкретно в този ден разгледахме западната част на острова, тъй като от другата страна имаше вятър. Прекарахме изключително, плувахме на 5 различни места в кристално чисти води (макара и малко студени), имахме и две спирания на плажове за по-дълго, с излизане на сушата. Получихме и доста подробна и интересна информация за миналото и настоящето на острова с около 500 постоянни жители. Върнахме се на пристанището към 17 часа и към 19 часа хванахме автобуса до Хора за разходка и хапване. Насладихме са на залеза от почти най-високата точка на острова – църквата Панагия.
Следващият ден посветихме на плажа Ангали и третото населено място на Фолегандрос – Ано Мериа – прочуто с ръчно приготвената паста мацата. Вятърът още не беше стихнал и трябваше да се придържаме към западния бряг на острова. Всъщност Ангали е най-хубавият плаж на острова и най-пясъчният. До него се стига с автобус за 2 евро от Хора и за 4 евро от Каравостасис. Наистина плажът беше чудесен. Всъщност той не се намира в населено място, до него има само няколко хотелчета и таверни, разположени амфитеатрално и разполагащи с прекрасна гледка към плажа. Следобед се върнахме в Хора за по-обстойна обиколка и снимки. После хванахме автобуса за Ано Мериа. Заведението, което бяхме избрали за вечеря, беше Синандиси – на стотина метра от последната спирка на автобуса. Хапнахме славно прочутата местна паста с козе месо. После отидохме до близкото параклисче Агиос Панталеймон да наблюдаваме поредния красив залез – този път слънцето се скри зад остров Милос.
Последният ни ден на острова прекарахме на плаж Ливади – на двайсетина минути пеша от Каравостасис. Супер спокоен плаж със смес от пясък и камъчета и малко естествена сянка от тамариксови храсти. Наблизо има къмпинг, който явно още не работеше. Между Ливади и Каравостасис имаше още 3 малки залива, предлагащи възможност за плажуване, а от другата страна на пристанището е плаж Вардя, който изглеждаше доста добре, но имаше вълни заради вятъра и затова не го посетихме. Може би това е и единственият остров, на който бих се изкъпала на плажа на самото пристанище – изглеждаше съвсем ОК, а и акустиращите кораби през юни бяха 1-3 дневно. Определено не съжалявам с избора на място за отсядане в Каравостасис, тъй като местенцето е изключително красиво, удобно и спокойно и разполага с всичко необходимо, като единственото, което липсва, е навалицата в Хора-та.
Като цяло остров Фолегандрос ме впечатли с автентичното си излъчване и завинаги си запази място в сърцето ми.
Снимки от Фолегандрос
Снимки от Наксос
Снимки от Санторини

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 06:45 от миленка_д

Общи условия

Активация на акаунт