На море в Гърция 2022 - III

• 57 523
  • 760
  •   1
Отговори
# 285
Миленка, много хубав разказ и снимки! На мен Фолегандрос отдавна ми е мечта, но все го отлагаме за сметка на нещо друго.

Завърнахме се и ние от нашата почивка на Тинос - остров с много църкви, гледки и котки  Grinning Вятърът беше ужасен, температурата дори през деня стигаше едва до 27 градуса, но все пак си намирахме какво да правим. Макар че бяхме на косъм да си тръгнем по-рано въпреки преплатения хотел, единодушно решихме, че ако нямаше вятър, островът щеше да е перфектен и дори студената вода щеше да е поносима, а липсата на всякакви комари беше голям плюс.

Много ми харесаха селата, малки, китни и чисти. Всички са по баири и хълмове, само Хората е до брега. Пътищата са с много завои и голяма денивелация, но пък пътуването не е никак скучно, защото навсякъде има нещо за гледане. Кардиани и Истерния са селата с най-хубавите гледки към морето и донякъде по-защитени от поривите на вятъра, а в Истерния има две много приятни заведения с тераси на открито. Бях чела много суперлативи и за Пиргос, хубаво е, оживено, но на мен лично в Кардиани ми хареса повече за разходка. Дио Хория и Триантарос също са много фотогенични, а децата харесаха Волакс, заради големите камъни.

Има много плажове, но ние ходихме основно на Каливия, Агиос Романос, Киония и Агиос Фокас, защото само там беше възможно да стоим, без да ни издуха вятърът. Бийч баровете на повечето места са заградени от всички страни с огради, но беше доста празно и хората пристигаха на плаж едва в ранния следобед и то за малко. На плажовете от северната страна изобщо не стигнахме, а и хазяйката ни предупреди, че в такова време няма какво да правим на плажовете на сърфистите Simple Smile

На цялата пустош през деня, вечер в Хора преливаше от народ и беше трудно да се намери място за паркиране. В уличките на стария град беше абсолютна лудница до късно и тепърва в полунощ местните пристигаха да вечерят и да отидат на бар. Редовно виждахме и поклонници, които се пълзяха на колене от пристанището до известната църква. Храната беше хубава навсякъде и не случихме на лошо ядене, а цените бяха съвсем нормални, дори и за местните им млечни продукти.

Слагам няколко снимки в скрит текст:
Скрит текст:

Пиргос

Гледка от Кардиани

Пак Кардиани

Пиргос вечерта

Това си го поръчах в една страхотна таверна в мини селце, на име Аетофолия. Не знам как се казва, но беше нещо с тиквички, артишок и други зеленчуци.

Плаж Киония

Едно от кафенетата в Истерния

Старият град на Хората през деня

# 286
Фантастични разкази и снимки от Фолегандрос и Тинос! Много благодаря, Миленка и Deviant Art, напълнихте ми душата с гледки и емоции. (Въпреки че знам точно колко гадни могат да бъдат вятърът и студената вода.)

# 287
Параход, докато бяхме на Тинос много се дразнех на гадния вятър и се проклинах, че не отидохме на Китира, защото това беше другата опция. Ако не бяхме с деца, водата нямаше да ни притесни, но те дотолкова мрънкаха, че накрая решихме да си отпуснем още 3 дни и да завършим почивката на Ситония, поне да се почувстваме на море, а не на разглеждане на забележителности.

Е, на Ситония беше наистина топло и безветрено, децата не излязоха от водата, но обстановката остро ни напомни защо не сме ходили там в сезон вече близо 6 години Frowning1

# 288
На Китира вятърът също може да е проблематичен Simple Smile Ние не сме имали драми с него, де, а обратното - тъй като беше настанало пълно и необичайно безветрие, температурите достигаха над 40 градуса и беше адово в обедните и следобедните часове. Бяхме в хотел с тераса колкото физкултурен салон и невероятна панорамна гледка, но на практика не можеше да се излезе на нея (дори и сутрин, тъй като гледаше на изток). Освен това имаше много гадини Simple Smile
Така че вятърът може да бъде и плюс! Къде бяхте отседнали на Тинос?

# 289
Бяхме в Стени, с идеята да сме на удобно място за обиколки, но пък там се оказа доста по-ветровито, защото беше на върха на хълм и отворено от всички страни. Вечер на затворени врати и прозорци се чуваше как вие вятъра, все едно е зима, а сушилникът с дрехите хвърчеше всеки ден, въпреки че на терасата имаше щори от двете страни Grinning За съжаление терасата беше абсолютно неизползваема.

Хязяйката иначе беше голяма сладурана и много се стараеше. Все ни носеше разни неща да опитваме и се притесни, когато разбра, че се чудим дали да не тръгнем преждевременно. Питах я дали винаги духа толкова и тя каза, че на Тинос и Миконос това е обичайно време, но сме хванали по-студен период. "Успокои" ме, че на Миконос е било още по-ужасно тези дни Simple Smile Аз също си мислех, че на 40 градуса надали щеше да ни пречи вятъра, но прогнозата за всички Циклади беше за доста по-хладно време и си останахме на Тинос докрая.

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 13:39 от Deviant Art

# 290
  • София
Честно казано, при нас не беше чак толкова студена водата, че да ми провали почивката, нито вятърът беше толкова силен. Слава Богу, Фолегандрос е така разположен, че едната половина си беше почти защитена от вятъра и морето си беше напълно спокойно и подходящо за плуване. Аз определено бих останала там цяла седмица, няма да ми стане скучно. Съкратих периода само заради съпруга ми, който смяташе, че няма да му харесат плажовете. Като ги видя, естествено си промени мнението. Не са нещо уау, но са съвсем прилични, а водата - кристално чиста. На него не му хареса наличието на много мъжки двойки, явно в търсене на по-усамотени дестинации там имаше доста. И на мен единият ден ми се видя странно да гледам мъж на средна възраст да си тръгва от плажа с рокля, но какво да се прави хора има всякакви. Иначе Фолегандрос е може би следващата предпочитана сватбена дестинация за европейците след Санторини. Моята позната, която работи там няколко лета, каза, че се правят доста сватби. Едната вечер и ние се натъкнахме на сватбено тържество в Хората и ми направи впечатление, че нищо не беше оградено и туристите си минаваха покрай сватбените маси необезпокоявани.
Островът предлага и възможности за трекинг т.е. може да се обиколи целия по пътечки, което на мен ми е доста приятно, но в случая нямахме достатъчно време. Комари също почти нямаше, една вечер на Санторини излязоха и една на Иос (за разлика от София, тези дни направо ме изядоха).

# 291
Миленка, аз гледах картата на Windy за температурата на морската вода на всички Циклади и най-студена беше около Андрос и Тинос, а най-топла на Милос и Иос. Явно на юг е малко е по-добре, но за по-нататък ще го имам предвид. На Наксос сме ходили 3 пъти и винаги ми се е струвала по-студена водата, в сравнение с другите острови, но Тинос би всички рекорди Grin
А на Фолегандрос имаше ли коли под наем или автобусът е достатъчен за придвижване?

# 292
  • София
И по наше време имаше сватба на Фолегандрос в Хората. Много беше красиво на сватбените маси на площада под лампичките. Преди това след обед гледахме как ги редят и украсяват. На следващия ден същата или друга сватба продължи на таверната на плажа Аг. Нилолаос, до който се стига с лодка от Ангали. Та си останахме без обяд. Simple Smile

А таверната в Аетофолия беше страхотна - Sta Fys 'Aera, и като храна, и красивите съдове и рисувани масички.

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 14:37 от dechy

# 293
Dechy, точно тази беше - Sta Fys 'Aera Simple Smile Първата вечер попаднахме там малко случайно, защото преди това бяхме в Пиргос, но единствената таверна, в която имаше места, ни изненада, че вече затваря, а беше само 20:30 в събота Rolling Eyes Тръгнахме да се връщаме към Стени и докато пътувахме намерих тази таверна на картата. На следващата вечер се върнахме специално да пробваме и другите им вкуснотии от менюто, а и защото никакъв вятър не се усещаше там, за разлика от другата таверна на селския площад.

# 294
  • София
Deviant Art, има си коли под наем колкото искаш. Даже в Хората имаше една фирма с доста ниски цени https://www.venetiarentals.gr/en/prices/, на пристанището бяха по-скъпи и с по-малък избор. Аз мислех също да вземем кола или АТВ за единия ден, но тъй като не можеше да се разглежда източния бряг, се справихме с автобусите и видяхме всичко, което бях набелязала. Те разстоянията са малки там и бързо се пътува. Пътищата се тесни, но не толкова стръмни като на Иос. Само до Ангали е малко по-неприятен, но след като автобус се движи по него... Разбира се, разминаването на два автобуса е невъзможно в някои участъци.

# 295
  • Там където
Здравейте. Не сме ходили досега на почивка в Гърция и моля за съвет , къде да отседнем. Петима сме и предпочитам вила на брега на морето . Пътуваме от Пловдив и предпочитам да е по близо да България. Къде да търся? В кой район?

Много сте закъснели, но никога не е късно. Щом сте от Пловдив излезте през Маказа и се огледайте в района на Миродато, Авдира, Фанари, Мандра, Ароги и т.н. За Booking може би е късно и има само кофти оферти, но пишете в тази група във фейсбук- всеки ден излизат доста оферти:
https://www.facebook.com/groups/387639621794044
В краен случай, може да пробвате и на място, ама ще е студенстко -младежка история по това време Simple Smile Успех!

# 296
Миленка, аз гледах картата на Windy за температурата на морската вода на всички Циклади и най-студена беше около Андрос и Тинос, а най-топла на Милос и Иос.
Има голяма разлика между островите наистина и по наши впечатления. Аз на Миконос много не си спомням, че бяхме отдавна и за кратко, но на Андрос умряхме от студ, точно както вие на Тинос тия дни. Но например на отсрещния Сирос два пъти съм била през юни и си беше приятно топла (а аз съм зиморничава), макар че не липсваха ветровити дни и двата пъти. Но в тая част определено си е по-студена заради течението Cavo d'oro.

За другите острови май не зависи само от това колко на юг са, а какви ветрове вият по това време, пък и от плажа и изложението му, разбира се. На мен на всички западни Циклади ми е била чудесна - от Серифос и Сифнос до Милос и Кимолос, макар че сме ходили повече пъти на тях и сме уцелвали и ветрове. Но всички ходения са били септември, явно той е по-благодатен.
На Наксос за щастие не страдахме от студена вода и вятър, както мнозина други, но когато пет дни по-късно отидохме на Аморгос, бях изумена колко по-топла е там.

# 297
  • София
Божеее, къде ми беше акълът, когато резервирах! Ще пътуваме на 16 юли, пада се събота. Явно ще тръгнем в 3 през нощта, за да не чакаме с часове, то е ясно, че пак ще чакаме, ама... И да се ядосвам и да не се - мачът е свирен вече. Направо ми се скапа настроението.

# 298
Нямаше ли към Кавала и Фанари да ходите? Илинден винаги е по-доброто решение при наличието на опашки лятото.

# 299
  • София
Тонка, запази още 1 нощувка за петък някъде и тръгвайте ден по-рано. В петък до обяд няма още такива опашки.

Общи условия

Активация на акаунт