На море в Гърция 2022 - III

• 57 357
  • 760
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Giada, питай във ФБ групата Кулата-Промахонас, там има много живеещи в Гърция и предполагам ще ти дадат по-адекватен отговор. Иначе, аз не съм купувала, но не  вярвам да има ограничения. Миналата година тези тестове се ползваха за феритата и се разчиташе единствено на съвестта на хората. Дано е фалшива тревогата ви!

Последна редакция: нд, 10 юли 2022, 21:27 от миленка_д

# 556
  • София
Миналата година се коментираше, че тестовете се продават свободно в аптеките и струваха 5-6 Е. Вече, ако в аптеката ти направят теста, резултата влиза в тяхната система.

# 557
Тестове се купуваха съвсем свободно миналата година от аптеките, никъде не са ни питали защо. Купувахме ги заради фериботи.

Миленка, върна ме в спомените за Иос, много хубав остров! Heart Нашият хотел беше в Милопотас и беше доста тихо вечер, но по улиците на Хора си имаше доста купонджии. А на всичкото отгоре ходихме там през 2020 г. - очаквахме да няма почти никой, изненадахме се Simple Smile

# 558
Благодаря за отговорите! Утре ще минем през аптека, че сега докато се сетим, и стана късно. Дано наистина е отрицателен резултата...

# 559
  • София
Аз съм сигурна, че около Милопотас е тихо, но е подходящо за хора с кола и по-дълъг престой. За мен шумът не беше особено проблемен, но все пак ние бяхме преди Мидсомър. Сигурно след това вече е лудница.
Най-интересното е, че на Фолегандрос бяхме на супер тихо място, но едно пискливо коте не остави мъжа ми да спи и трите нощи - към 2-3 започваше едно истерично мяукане, което го побърка. Мен пък ми пречеше тропането от вятъра, това и на Крит не ме остави да спя - имам някаква фобия, че нещо ще излети - например банските от сушилника или плажните кърпи и ставам да ги прибирам. То в София ми се е случвало да ми излетят разни неща от терасата и сигурно затова.

# 560
Благодаря за отговорите! Утре ще минем през аптека, че сега докато се сетим, и стана късно. Дано наистина е отрицателен резултата...
Има нова разпоредба отпреди два дни, че положителните туристи не подлежат на изолация. Могат да пътуват дори с обществен транспорт, ако са с висок клас маска. Изобщо навсякъде. Селф-тестовете, които купувате, не се регистрират никъде.

https://news.gtp.gr/2022/07/07/greece-new-rules-for-tourists-inf … ed-with-covid-19/

Последна редакция: нд, 10 юли 2022, 23:32 от Параход

# 561
Каламари тиганита са с гарнитура пържени картофи, както ги обичам и порцията е за двама. Тиквичките-за двама, гръцката салата- за двама. И узото.....както си му е реда. А сметката.....почти като в студентски стол. Stuck Out Tongue

Скрит текст:

Хапване за двама, за 75 лева не е баш като в студентски стол. Не е супер скъпо, но си е цифра.

# 562
Най-интересното е, че на Фолегандрос бяхме на супер тихо място, но едно пискливо коте не остави мъжа ми да спи и трите нощи...

На Цикладите котките са навсякъде Simple Smile Имам приятелка с фобия от тях, една година бяхме заедно на Наксос и вечер в таверните беше на тръни, защото винаги се намираше по някоя нахална до масата. А на Тинос бяха дотолкова свикнали с хората, че се излежаваха по средата на улицата и не си даваха труд да се помръднат, ако някой минава. Тази тук не спи, едва ни обърна внимание и пак си полегна:

Скрит текст:

# 563
Каламари тиганита са с гарнитура пържени картофи, както ги обичам и порцията е за двама. Тиквичките-за двама, гръцката салата- за двама. И узото.....както си му е реда. А сметката.....почти като в студентски стол. Stuck Out Tongue

Скрит текст:

Хапване за двама, за 75 лева не е баш като в студентски стол. Не е супер скъпо, но си е цифра.
Със студентският стол може малко да съм "попресолил манджата", но погледнахте ли какво включва сметката? А количествата? За сравнение Ви предлагам менюто на един български ресторант, рекламиращ се като "гръцки:
https://ribarnikabg.com/menu-ribarnika/
Понеже съм го посещавал и Ви уверявам, че снимките са точни /за разлика от грамажите/. Цените на салати и храна са същите, но размерите-не. Узото дори е доста по-скъпо.
И това е ресторант във вътрешността на страната, а не ми се мисли какво е по бетономорие.
Аз в Гърция не смятам в левове, а и на жената съм забранил. Сметката е 37 евро, а снощната беше дори 32. Като за почивка на море съм доволен. Да не отварям дума как ни посрещнаха и обслужваха в таверната, че ще стане много дълго.

# 564
Ох, много мразя тия сравнения, особено пък рано сутрин Wink, ама калмарите и тиквичките на двете места са на една и съща цена. Едното място е в един от трите най-големи града на Бг, в место с претенции, поне по вида. А другото къде е всъщност?

# 565
  • Варна
Аз в Гърция не смятам в левове, а и на жената съм забранил. Сметката е 37 евро, а снощната беше дори 32. Като за почивка на море съм доволен. Да не отварям дума как ни посрещнаха и обслужваха в таверната, че ще стане много дълго.

Ся остана да се похвалиш колко ти се радва жената като и носиш левове , а не евро Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Ми дали бетономорие или лайноморие се тая , ама тук сме си родени и му се радваме.В събота на едно мъничко , неизвестно на тълпите плажче на 6 км. на юг от Варна до 11 00 бяхме само двамата. На миникръчмето отзад пържените картофи , цацата и бирата беше по 4 лв.( 2 евро)  Simple Smile Simple Smile Simple Smile . Разбира се по стъргалото най -  тъпата пица е 10 - 15 - 20 лв. и разбира се всичко останало е по трънския курс. И съвсем друга работа е , че морето е на 15 мин. пеш от в къщи и гледам да няма ден дето да не топна дупето Simple Smile Simple Smile Simple Smile  даже преди сън в 22 00 най ми е кеф Simple Smile . Не че не се кефя и на турско , италианско , костариканско или балийско море ама на нашето кво му има ???Разбира се бедничко си е  - в Средиземно море има 1100 вида риби , в нашето къде 100тина няма калмари , няма октоподи , ядливата мида само 1 ама това си е. И да не забравяме , че има морета дето миналата година имаше мн.хубаво лято - беше в четвъртък Simple Smile Simple Smile Simple Smile . И все пак за всички има място под слънцето - всеки да се кефи на това което му харесва ( или му се е паднало )  Simple Smile

Последна редакция: пн, 11 юли 2022, 08:16 от peterky2002

# 566
За сравнение Ви предлагам менюто на един български ресторант, рекламиращ се като "гръцки:
https://ribarnikabg.com/menu-ribarnika/
Не е по темата, затова ще го сложа в скрит текст.
Скрит текст:
Рибарникът е едно от най-противните заведения, рекламиращи се като рибни. Без значение какво поръчваш - риба, калмари, картофи, тиквички - всичко има един и същ безвкусен вкус, предполагам и заради нискокачествената мазнина, в която се приготвя, а и лошото качество на продуктите. Никаква връзка с гръцкия вкус и качество на храната.
Несериозно е да се сравнява с гръцката кухня.

# 567
  • София
миленка_д, за втори път пишеш, че Иос е с много денивилация. Странно, но аз изобщо не го усетих така. Да, до Манганари си има едно изкачване и спускане(всеки ден го минавахме по два пъти), но май на Крит съм имала далеч по-неприятни изживявания с моята фобия от високо. И по пътя през планината до Аполонас на Наксос.
Ох, като стана дума за неприятни изживявания умрях от ужас, докато стигнем до Шейтан Лиманя в Крит. Стръмен път, с много резки завои и липса  на мантинела. Срам не срам направо се разревах, докато вземем участъка навръщане с пандата под наем, която едвам набра скорост нагоре😂 Иначе плажът и гледката са супер.

Представи си как се минава със 7-метрово МПС с 3 метра височина.
На връщане се наложи да спирам движението в селото, за да успеем да минем.

Миленка, страхотни снимки показваш.

Тази година ще е годината с най-малко прекарано време в Гърция. Много страдам.

# 568
  • Sofia
миленка_д, за втори път пишеш, че Иос е с много денивилация. Странно, но аз изобщо не го усетих така. Да, до Манганари си има едно изкачване и спускане(всеки ден го минавахме по два пъти), но май на Крит съм имала далеч по-неприятни изживявания с моята фобия от високо. И по пътя през планината до Аполонас на Наксос.
О, да, именно на Наксос са най-големите денивелации и най-отвесните пътища, с които сме се сблъсквали. Simple Smile Понеже в един от дните времето беше доста лошо и не ставаше за плаж, обиколихме почти целия остров с колата. Далеч по-екстремно ми се стори от Крит, например. Ходенето до Балос по-скоро го свързвам с усилието и времето, което отнема. Но височините не са проблем, по мое мнение.
Ето една снимка от Наксос, по пътя към Lionas Beach, но за съжаление, фотосът не е уловил дори на 1/3 величествеността на пейзажа:

Скрит текст:

Пътят беше кофти, но не се изплаших толкова, може би защото нямаше други коли.
И за нас беше OK, въпреки че колата ни е голяма, но може би наистина нямахме притеснения, защото липсваха други автомобили. Не се разминахме с никого, нито надолу, нито обратно нагоре. Просто случихме период, в който беше пълно мъртвило – септември 2020 г.

Колкото до цените по заведенията – въобще не ги вземам предвид и не сравнявам. На почивка съм отишла, все пак. Ако там не потроша някой лев / евро отгоре, то къде и кога? Simple Smile

# 569
  • София
Много сте писали тези дни, пък и хубави снимки сте показали Blue Heart
Чакам и тръпна вече за нашата почивка, даже и фериботните билети букнах, сакън да не свършат, нищо ,че остават 3 седмици.
 Divi_86 за плажовете на Лефкада, горещо препоръчвам Мегали Петра. Любим ни  стана , не е много плитко , но е една идея по ок от Егремни. Пефкулия има големи камъни във водата (  или поне там където бяхме). На Агиос Йоанис обикновено духа силен вятър и карат кайтове там. Не е вярно , че западните плажове са все с големи вълни. От общо 14 дни на Лефкада  само първите два дни морето беше по-бурно  , през останалите дни си беше много спокойно. Зависи на какво време ще попаднете.
Първи ден- Пефкулия

Втори ден - Милос

Трреи ден- Мегали Петра

Егремни- не знам кой ден

Най-плиткия плаж на Лефкада който посетихме е на Василики или по-точно пред Понди. Вървиш , вървиш и водата ти е все до колене Smile

За питейната вода сте писали. Не готвя там , само мия плодове и зеленчуци. Кафето си го правим с изворна или минерална. А най-хубавата вода която съм пила в Гърция е на Пелион. Там няма нужда да се купува бутилирана. Разкошна вода тече от чешмите.

Последна редакция: пн, 11 юли 2022, 11:40 от nellyli

Общи условия

Активация на акаунт