Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Самоосигуряващо се лице

 • 1 329
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте,
Аз съм студент редовно обучение и като такъв ми течат здравни осигуровки. Предложиха ми работа, при която договорът е за самоосигуряващо се лице, тоест аз трябва да се регистрирам като такова в НАП. Въпросът ми е, задължително ли е това регистриране в НАП и как стоят нещата с годишните данъчни декларации. Не разбирам как с този договор за извършване на определена дейност изобщо се разбира от някой, че аз работя.  Някой ако има подобен опит моля да ми помогне.

# 1
 • София
 • Мнения: 1 385
Разбира се, че работиш и получаваш пари, защото фирмите в БГ подават информация в НАП.
Дай повече инфо от къде е фирмата? Какъв ще е договора? Може ли граждански договор и т. н.

# 2
 • Мнения: 4
Фирмата не е българска, регистрирана е в България наскоро, но аз лично трябва да внасям осигуровки и данъци като самоосигуряващо се лице. Договорът е споразумение за труд, имам платена отпуска и работно време, но е като фрийланс работа. Не съм подписала все още и честно казано се чудя, защото ми изглежда като прекалено много работа от моя страна.

# 3
 • Асеновград
 • Мнения: 2 754
Нещо в обясненията не ми става ясно.
СОЛ се регистрира, когато си свободна професия сам ще си внасяш осигуряване тоест сам си си работодател.
В нашата дейност екскурзоводска или си ЕТ или ЕООД или СОЛ по ЕГН , като при извършен труд се издава фактура , води се счетоводство и накрая на годината се декларира печалба. Другия начин е с ГД. При ГД осигуровките се удържат от работодателя и се внасят за сметка на лицето и накрая на годината се подава ГДД като всички доходи се декларират в това число и от ГД. Те са подадени от работодателя към НАП, и ако са си свършили съвестно работата излизат в ел, форма на ГДД и си я подаваш с ПИК.
В това число влизат ГД за извършен труд по проекти, или нещо друго което работодателя възлага на лицето.
СОЛ са и собствениците на ЮЛ.
По време на пандемията лъснаха много проблеми покрай СОЛ. При този начин на осигуряване  не се внасят безработица майчинство и още нещо, и ако останеш без работа нямаш право на обезщетение като при нормален ТД.
За да си СОЛ трябва да си регистрирана свободна професия или ЮЛ, а за различните има различни изисквания, за някои професии се изисква и правоспособност или лиценз за да се практикуват.
Ако някой счетоводител се включи може да обясни по детайлно. Относно всички документи.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 385
Регистрирате се като свободна професия. Внасяте месечно осигуровки. Данък на 3 месеца. Съответно подавате 1-месечни,3-месечни и годишна декларация.
Имате 25% нормативно признат разход и не събирате фактури за разходи.
Имате право на майчинство (вече зависи дали сте се осигурявали и за този риск).
Да, нямате право на безработица.
Свободната професия като документи и отчетност е много по-малко от фирмата. Регистрацията като свободна професия също е лесна, не е нужен адвокат.
Ако парите си заслужават започнете работа.
P. S.  Счетоводител съм. Описах най-накратко, тъй като пиша от телефона.

# 5
 • Мнения: 9 312
Прегледай това:
https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/osiguryavam-se-sam
Аз се самоосигурявам, на друго основание, не свободна професия. И да, заявила съм се в НАП.
На твое място бих си направила платена консултация с опитен счетоводител, за да не пропусна нещо. Моите неща като самоосигуряващо се лице ги движи счетоводител, но от НАП на мен ми пишат, ако има нещо. Аз съответно ги давам на счети да се оправя.

# 6
 • Мнения: 312
Здравейте, от няколко години се занимавам с хендмейд, също така съм и майстор към Занаятчийската камара. В момента съм в майчинство от основната ми работа. Искам да отида на няколко хендмейд базара, но е желателно да имам касов апарат (въпреки, че на такива никога не съм получавала касов бон). Как може да се реализира това в максимално улеснен вариант?

# 7
 • София
 • Мнения: 1 385
Като сте в майчинство ще се спре изплащането му ако започнете работа като свободна професия.

# 8
 • Мнения: 24
Здравейте!
Регистрирана съм като СОЛ (свободна практика като Проектант).
Задължително ли е да имам отделна банкова сметка по Булстат? Не мога ли да използвам личната ми такава, например когато ми плащат даден обект, да е по личната сметка? От банката ми казаха, че трябва да се регистрирам като фирма, а сметката е с две пластики и 18лв. месечна такса (УниКредит). Ако наистина е така, то регистрацията като СОЛ се обезсмисля.

Нямам счетоводител. Все още не мога да намеря човек, който би ми провел "лекция" срещу заплащане от моя страна. Нямам достатъчно доход, за да наема счетоводител за постоянно. На месец ще се осчетоводяват най-много 1-2 документа за приход. Евентуално за разход.
Ако някой тук се съгласи (или ако препоръчате човек), нека да ми пише да дам координати. Може и онлайн да е "лекцията", по всяко време на денонощието.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 385
Здравей,
счетоводител съм.
Ползвате си личната банкова сметка. В това е смисъла на свободната професия да ползвате личния лаптоп и личната банкова сметка Simple Smile
Само клиенти от България ли имате?

# 10
 • Мнения: 24
Здравей,
счетоводител съм.
Ползвате си личната банкова сметка. В това е смисъла на свободната професия да ползвате личния лаптоп и личната банкова сметка Simple Smile
Само клиенти от България ли имате?
Благодаря много за отговора! Nature High Brightness
Да, само от България.
Не съм регистрирана по ДДС.
Дали ще е удачно да си открия втора лична сметка, която да използвам само за тази дейност? Т.е. да не се смесват двете...

А Вие, bialata3, дали бихте се съгласила да ми обясните някои практически неща, поетапно във времето, като за всяко ще си заплатя? Онлайн примерно...
Намерих разни курсове, включващи много аспекти на счетоводството, които не са ми необходими. Но курс за СОЛ така и не намерих. А преди гледам, че е имало....
Имам въпроси от рода:
- Как да си осчетоводя приходен или разходен документ
- Този документ как се представя пред НАП
- Образуването на облагаемата с данък сума, го има обяснено доста добре в сайта на НАП (разбрах го), но все пак е добре да се затвърди
Всъщност Вие много по-добре от мен знаете какво ще трябва да науча и направя Blush

# 11
 • София
 • Мнения: 1 385
Може да си откриете друга банкова сметка. Не е изгодно, защото ще плащате банкови такси и за тази друга сметка.
Да, ще Ви обясня за облагането на свободната професия.

# 12
 • Мнения: 2
Може да си откриете друга банкова сметка. Не е изгодно, защото ще плащате банкови такси и за тази друга сметка.
Да, ще Ви обясня за облагането на свободната професия.

Здравейте,
Много бих се радвал на пояснение от ваша страна по тема относно ДДС на самоосигурващи се лица.
На каква основа се начислява? Сумата преди или след нормативно признати разходи, данъци и осигуровки?

Ако месечното възнаграждение е 10 000 лв. (за пример) , какви биха били всички разходи (осигуровки,данъци,ддс) до образуване на нетно възнаграждение.

Доста рових из нета, но не намерих конкретна иформация, ще съм много благодарен ако може да разясните.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 385
От къде ще са клиентите? България? ЕС? САЩ?

# 14
 • Мнения: 2
От къде ще са клиентите? България? ЕС? САЩ?

Здравейте, фирмата е Китайска, най-близкия клон е в Украйна, от където ще пращат възнаграждението.

Общи условия

Активация на акаунт