Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Плоско стъпало ( дюстабан ) или друго ?

  • 498
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 14
Здравейте .  Преди всичко искам да напиша ,че имаме направление и чакаме да се освободи час за отопед . Знам ,че за отговор на въпроса ми трябва специалист, но докато чакаме за свободен час за преглед меко казано се побърквам. 

Забелязах ,че детето ми (на две години и половина ) има някакво изкривяване в крачето . Като гледам снимки в интерент изглежда почти по същия начин и пише ,че това е дюстабан .
Аз съм дюстабан . Сестра ми и нейното деде също . Баба ми също.. като цяло имаме си го в родата.
Сега като дойде лятото и детето тръгна босо видях как стъпва различно . Особено с едното краче .
На такова ли ви прилича . Прикачвам снимки .

 

# 1
  • Мнения: 3 768
Да, пронация Simple Smile Може да се наложат ортопедични стелки, които да коригират, но те се прилагат по-нататък.
Погледни тази стара тема, има дами, споделяли мнение https://www.bg-mamma.com/?topic=41744 Да, за 15 години има промени, но поне ще те насочи какво да питаш Simple Smile

# 2
  • Мнения: 9 265
Синът ми (на 8г.) стъпва така, но не е дюстабан, а с хиперподвижни стави. Понеже го диагностицираха късно, отказва да носи ортопедичните стелки.

# 3
  • Мнения: 3 768
Мама Ру, то едното не е ли следствие на другото? От хиперфлексията се извива крачето, свода пада и стъпва "плоско" с времето? Каква следа оставя крачето като е мокро?
Аз съм с хиперфлексия, но по-изразено на горните стави - лакти и пръсти.

# 4
  • Мнения: 9 265
Според кинезитерапевти при когото водих дъщеря ми, когато беше на 3 и половина години сводът се оформял след четвъртата година. Факт, че към днешна дата има оформен свод, а тогава нямаше. Така че за малкия не съм гледала това, но той стъпваше така още от годинка и нещо. Има свод, на 8г е, но е с хиперфлексия на всички стави явно. След едно падане (лятото пада много често като тича) в спешното на снимка се видя стара контузия на ставите на ръката. Вече имахме епикриза от ортопед за освобождаване от ФВС и дежурният лекар в спешно ме пита от какво са старите контузии. Не повярва, взе му ръката и огъна пръстите му на 90°. А при едно падане назад от люлка, за миг си помислих, че го виждам как чупи врат, отново го огъна на близо 90°, но стана отупа се и продължи. Аз самата и майка ми имаме свод, моят е дори доста изразен (висок), но сме с нестабилни глезени. При мен с годините има леко износване на обувките от едната страна на подметката, но не кривя обувки и нямам изкривено стъпване. При сина ми е като на снимката.

Общи условия

Активация на акаунт