Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 53

• 29 000
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
  • Paris, France
За овцете - едва ли някой им дава зърно ако могат да ги пуснат да пасат навън. Около Видин климатът е субтропичен и има трева целогодишно, поне около реката. И да им дават зърно, дават по малко и като добавка, а не е да ги хранят само с това. В Америка хранят овцете със зърно за да не мирише месото, но в Европа не. Млекодойните крави, тези дето произвеждат по 60 литра мляко дневно по 6 месеца годишно са хранени със зърно, няма как. Овче и козе месо е винаги по-добър избор от краве и особено свинско. Свинско и говеждо не ям.

Jerami, а мазнина добавяш ли или никак? В WFPB имам предвид. Браво 💐.

Melusine, с две деца приоритетите ти са да почиваш и да можеш да идеш до кенефа и така ще е още поне 4-5 години 🥳. Ще отслабнеш, някак си, ама не си трови живота с подробности. 99.5, 82.3 - все тая. Ще си върнеш заветните 62кг. Аз даже сега съм по-слаба, отколкото преди втората бременност, ама остарях. Интересно, че с кърмене отслабвам. Котките, в първите дни след раждането нищо не ядат и пак кърмят. Не спирай да кърмиш за да отслабваш! Кърменето гори енергия и я отделя. А какво е pomace? Мислех, че са маслините, от които е изтеглен зехтина. Да не би да си дефицитна на Д3? И от това да ти се яде захар, примерно? По-добре почни витамини и почивай. Тренировки ще те доскапят. 

sharpy, само EVOO ползвам и често суров. Не пържа на много високи температури. То и маслото може да е вредно заради реакцията на Maillard. Препечената коричка е гликация. Бръчките са гликация. Еми не мога да ям само варени буламачи и това е положението. Всъщност мога, ама домашните не ги щат.

А кефирените гъби, които ядат захар полезни ли са или само млечните?

# 571
Да, след първото раждане имах дефицит на вит. Д, оправих го с едни френски добавки (Uvédose по 100 000 единици). За втората бременност уж бях подготвена, пих през цялото време, след раждането взех пак в два поредни месеца по 1 уведоза, паралелно приемах пробиотик и още вит. Д ежедневно, и 4 месеца след раждането пак бях с дефицит, а също и калцият беше под нормата (а приемах и калций заради кърменето). Направих курс сега пак предписан от ендокринолог, следващия месец като пускам пак инсулин и липиден профил (че ми е зле и той), ще видя и витамина как е. Кърмата ми спря точно на 6 месеца на детето, така че е затворена страница за мен, ужасни мъки ми костваше, ама пуст инат.

# 572

А кефирените гъби, които ядат захар полезни ли са или само млечните?

Комбучата ли имаш предвид? За нея се сещам като другия вариант на млечната гъба -  от нея се прави чай като метода е пак на принципа на ферментацията,  но при комбучата има пак гъба "майка" ( много гнусно изклеждащо нещо ако питате мен Grinning), слага се стабилно количество захар ( виждала съм и рецепти където гъбата си я отглеждат в мед или друг вид захарно нещо) , вода и това си ферментира някакви седмици. Те я орават и с други добавки де - ананаси, плодове всякакви но базисно е само гъба , захар и вода.
Аз не съм правила, нямам гъба, но не съм и опитвала до сега. Буквално вчера четох за комбучата, защото рязко рвших да си намеря гъба и да си направя. Водят я много полезна, но и опасна ако не се направи като хората заради бактерии и мухъл. Четох в нета и за влиянието и върху кз - на места пише, че имала положителни реакции при диабетици  с това че понижавала КЗ, но четох и че подпомага секретирането на инсулин на едно място.
Общо взето точно за нея и ИР не можах да намеря много релевантна информация, та затова и се отказах засега от нея. Иначе във ФБ и за комбучата има групи където си разменят готови гъби.

Води се че има все пак някаква остатъчна захар в крайния продукт, защото колкото и да се изяжда при ферментацията пак оставало..затова колкото повече се ферментира, толкова по добре..повече захар се изяжда..общо взето за здрав човек ( или с излекувана ИР) може да се пробва

Овче и козе месо е винаги по-добър избор от краве и особено свинско. Свинско и говеждо не ям.
Говеждото агнешко ли беше? Знам, че не си в БГ, но тук поне овче и козе месо не съм виждала да се продава..само агнешко, телешко , от време на време пуешко и патешко..
В това отношение - за свинското разбрах , какво ти е мнението за пуешкото, патицата, заешко, агнешко? Избор за месо няма много в Пловдив за жалост..масово свинско..е свинско преди като имахме прасенца на село беше хубаво ..бяха домашни и обичани и после изяждани...
Та сега съм минала основно на пуешко, патица като има, пилешко от време на време - няма как, бъкано с хормнони ама избора не е голам..
Последно време и заешко взимам..то си е пилешко , да се надяваме без хормоните обаче..

# 573
Невена, pomace е гадният зехтин, не първа преса и т.н. Един такъв жълтеникав- не купувам изобщо. Само екстра върджин студенопресован влиза вкъщи.
 Само аз ли грам не отслабнах от кърменето?😆 Хем 3 г. и 8 месеца, хем по много (до 6 месеца беше изцяло на кърма, денонощно през час-два-три сучеше), до 1 г. и 7 месеца изобщо не искаше и да близне вода- караше само на кърма...Като цяло, спането беше мираж по всяко време на денонощието, спеше по малко...че и беше супер енергична.😬
Скрит текст:
Забременях на едни кила, в края на третия месец бях вече с 5-6 кг надолу (имах страшно гадене), а като родих, бях с поне 3 кг по-лека, отколкото преди да забременея...Като изключим гаденето и едни периоди на силен стрес в началото и в края на бременността, имах много лека и приятна бременност. Но след раждането (и недоспиването) се започна с ужасния цикъл на качване и сваляне по няколко кг...Сега  и звучи смешно, но тогава се оставих някои хора да ме убедят, че не е нормално това бебе толкова да плаче и толкова често да суче и, че вероятно е недохранено...и реших да включа по повече хляб и да увелича порциите...А до около месец след раждането все още хляб ядях по залък-два и порциите ми не бяха големи, но се засищах.
Kokix, ябълковият ни оцет на Веда 5% (не е био, обикновен оцет от Т-маркет) такава хубава оцетна гъба е заформил...😃 Аз и' се радвам.🙂
Аз в понеделник ядох праскови (2 малки) и диня (1 парче) и...на следващия ден баммм...+2кг!😡😤🤬 КЗ си беше ок, през деня не ядох кой знае какво друго- кафе, машко кисело мляко към прасковите, за вечеря малко над 100 гр печен хек и салата от зеле, краставица и зелена чушка...

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 16:21 от dolce miele

# 574
Мен ме интересува - от какво се получава това сърцебиене след хранене, понякога и аз имам. Пия магнезий от време на време, но сол нигари - не. От висока КЗ ли е или висок инсулин? Или неподходяща храна?

Получава се от това, че след нахранване няма достатъчно магнезий за черен дроб и черният дроб дърпа от кръвта. Моментното падане на магнезий, който отпуска кръвоносните съдове води до рязкото им свиване. Това не се случва при достатъчно клетъчен магнезий. Само добавяне на магнезий намалява ИР с над 40%. Един от механизмите на действие на Метформиновите препарати е закарването на повече магнезий към черен дроб. Само дето така го изчерпват с времето, а и изчерпват Б12. Добавка на магнезий е по-ефективна от Метформин във всякакъв план. Инсулинът също свива съдовете и ги втвърдява.

Melusine, честито бебенце! Да сте живи, здрави и много щастливи и елегантни заедно 💐. Много се радвам да те засеча, никак, че е точно в тази тема. ИР и килата пречат и на кърмене. Ще си върнеш старата форма, споко! Трябва време. 

За зехтина - Еxtra virgin olive oil (EVOO), нерафинирания зехтин с миризма на маслини издържа много добре на пържене на много високи температури, но само нерафиниран. Идеално маслините се берат леко недозрели и маслото се вади веднага. Съхранява се в тъмен съд. Тук е обяснено:

https://www.realsimple.com/food-recipes/cooking-tips-techniques/ … -smoke-point-myth

Бабите ми са от район, в който се готви основно със зехтин. Пържеха в зехтин. Няма проблем. Студено пресованият издържа до 210°С преди да почне да дими. Само студенопресован. Друг не ям и не купувам.

Шкембе чорба - 500, 600г 1кг или колкото намеря агнешко или овче шкембе измивам и нарязвам на много, много малки парченца. Заливам с вода да го покрие изцяло и варя на максимално налягане 30мин. Отварям като падне налягането, сипвам краве мляко колкото да стане повечко течност и загрявам, но да не кипва. В хаван счуквам 5-10 скилидки чесън със сол. Може и в резачка на пасатор. Слагам в купичка, доливам оцет и слагам лют, червен пипер на флейки, не на прах, но и на прах става. Серворам в купички и всеки си добавя от оцетната смес сам.

Майка ми първо вари цялото шкембе, после вади, реже и връща парченцата, но за мене това е трудоемко и цапащо, освен че пари. Тук се продава на парчета, не цяло.
Много често след хранене  ми се свиват кръвоносните съдове на ръцете, стават тънки като конци, това от липсата на магнезий ли да е? Колко доктори питах, всички ме гледат и мислят ,че съм психо. Постоянно пия някакъв магнезий, но явно не е достатъчно. Нигари пих също преди 2-3 месеца , обаче той е на кристали и е зверски горчив. Разтваря се във вода . Сега пия магнезиев цитрат на NOW по 1 т вечер.
Аз също си купувам екстра върджин зехтин, но все от промоции и не знам колко е качествен, ама всичко е толкова скъпо,че всеки според възможностите си пазарува.

# 575
Нали за магнезия все си казваме лафа че докато не се поакаш от него, не е прекалено много? Grinning
Не знам колко има в тая 1 таблетка, ама както го разказваш ми звучи да не ти стига.

# 576
  • Paris, France
kokix, говеждото е месо от възрастна крава или бик. На цвят е тъмночервено, а не розово лато телешкото. В България не е популярно. Незнайно защо, в България колят животните млади и хората предпочитат телешко и агнешко пред овче и говеждо.

Виждала съм овче и козе месо в една месарница на женския пазар в София. Месо от заек не съм яла и не мисля да пробвам. Приличат ми на котка зайците. Тук ги продават в арабските месарници цели, одрани и изкормени . В арабските страни им оставят ушите като ги одерат, та да личи, че е заек, а не котка, ама таквоз чудо не мога да вкуся.

Патките и пилетата ги угояват със зърно. Пуйките и тях така  май. Купувам пуешки гърди без кожа и добавям мазнина.

Аз съм отгледана основно на риба, с агнешко и козе месо веднъж седмично максимум и пуйка за Коледа. Съответно друго не мога да готвя, нито да ям, като магарешко, камилско, конско, заешко месо не бих вкусила и с пари да ми го дават.

Мляното месо и колбасите предизвикват ИР и ги отбягвам.

Не знам какво е Комбуча. Предложиха ми кефир на зърна, който се храни с плодове и захар. В чай го слагат. Още мисля по въпроса.

Summer99, може да ти липсват АТФ кофактори, Б12, фолат, разни транспортиращи магнезий вещества, а не просто магнезий. На мене явно ми е липсвал точно магнезий, защото пиех Б витамини, но след ядене си чувах пулса в ушите. Другото е да ядеш много натрий или калий, а те пречат на работата на магнезий. Като казваш, че пиеш по 1 таблетка, ми звучи като нищо да не пиеш. Колко магнезий има в тая таблетка? Да не е 500мг? Ако да е смешно. Трябва да пиеш с всяко ядене.

Нали за магнезия все си казваме лафа че докато не се поакаш от него, не е прекалено много? Grinning
Не знам колко има в тая 1 таблетка, ама както го разказваш ми звучи да не ти стига.

Да, хомеопатични дози, дето викаш🌞. А не се и усвояват повечето форми. Сложно е. Посиране и след пенсиониране му е майката 🤐.

Melusine, Е и аз не кърмих успешно първия път. То ако си в дефицит е по-добре бебето да пие и адаптирано мляко, че поне съдържа витамини. Проучванията показват, че храненето с адаптирано не ощетява в дългосрочен план. Важна е коластрата за първоначален имунитет. Оправи си Д3 и всичко друго, та тогава диета. Иначе само се мъчиш. Никой нормален, здрав човек, без някакви липси, не става 96 кила, па ако ще да яде през 5 минути.

# 577
Ех, а аз се успокоявах навремето, че и да имам някакви липси, то бебето ще си дърпа достатъчно от каквото му трябва...😆 И явно е било точно така, "железен" имунитет има...но 5 г. и половина след раждането аз се оказах със страшни дефицити и някои от тях още се опитвам да оправя...Всъщност, от 5 години продължава тази сага, Б 12 още не мога да го вдигна достатъчно...И неслучайно на доста места пише, че запасите от Б 12 се изчерпват за около 5-6 години- при мен точно така се случи...

# 578
Сега като пак става дума за този магнезиев цитрат, моля, припомнете тази форма хубава ли е,
https://remedium.bg/magneziev-tsitrat-pulv-227gr-now-065048/p

Аз не пия магнезий и си спя като сукалче, и крампи нямам, но щом е препоръчително, ще си взема.

# 579
То аз докато разбера какво ми липсва, ще психясам съвсем Joy Магнезий 200 мг от магнезиев цитрат, знам ,че не е хубаво пък да се прекалява с приема ,заради бъбреците. Имах песъчинки миналата година, сега уж нищо не се видя вече. 6 месеца приемах подезичен б 12. Сега спрях. Сестрата на гастрото ме изкара ,че съм се натровила от толкова б 12, пък той се беше качил минимално Stuck Out Tongue Winking Eye

# 580
Невена, заешкото затова го взимам разфасовано да не го гледам на какво ми прилича..и се надявам да е заешко де, дано Лидл не продават котки под прикритие Grinning

За гъбите - това са тези млечните гъби дето става кисело мляко от тях :

А това е гъбата за комбуча, дето се прави чай от нея

Как изглеждат тези зърна които са ти дали? Стана ми интересно..

Долче, тази гъба оцетна може ли да се ползва занещо или си е само за гледане Grinning

Пс: да се "похваля" - след обяда реших да ходя..щеше да е кратко,че в 1.30 на обед навън беше 42° тук в Пловдив ..е прибрах се след 2 часа, след около 12 км и с вероятност за слънчев удар..можех и още ама проклетото слънце щеше да ме утрепе..сега не ми е много хубаво, слънчасах яко..

# 581
Невена, аз преди години имах доста висок кортизол, той доколкото знам "играе" в един отбор с тестостерона и инсулина, и според мен при мен от това се върти колелото, но ендо не ми вярват и не ме отразяват. Знаят си една КЗ, щитовидни и метформин. При мене има ужасно много мускулна маса и костна тъкан, тренирала съм доста време неща, които не са били за мен, и съответно бързо и неусетно съм ги покрила с мазнини. Комплексна е картината и индивидуална за всеки, за съжаление сякаш лекарите търсят само как да те вкарат в тяхната си универсална схема и това е. Аз съм писала в други теми как преди 3 години една ендо щеше да ме умори с метформин 1500 или 2000 г при HOMA 2,1 и аз се чудя защо ми е зле. Добре, че бързо се отказах. Но пък се обезверих тотално от лекари вече.

# 582
Мelusine , като спомена кортизола...Четох, че в слюнка били най-устойчиви пробите, дори и на стайна температура. А го изследват и в кръв...И после, като погледна референтните граници, ами, те са толкова широки и разтегливи, че...знае ли се после как трябва да се тълкуват...🤔
Кokix, оцетната гъба може да се полза, когато си правиш домашен ябълков оцет. По-бързо ставал (предполагам, че и обогатява състава). Хубаво е да я има. Примерно, от магазинната мрежа, само в лидълският ябълков оцет и в този на Веда се заформя оцетна гъба. Също и в био ябълковия оцет на Веда (но в био-тата не ме учудва, че има). Ето така изглежда, малко е неуловима за снимки...и малко се е понакъсала. Малко медузеста е.😄 На последната снимка все пак се вижда един оформил се диск "в профил"😁:
Скрит текст:

# 583
Сега се сещам, чв точно на тази гъба в оцета му викат "майка" 😀 ..био оцет с майка ..взех такъв да пробвам само веднъж на Лидия, 4.5% беше обаче..ама сега ше си гепя на Веда че е 5%

# 584
Да, така я наричат.😄 В магазина нямаше гъба. Вкъщи се появи по някое време. Ние пускаме климатик по малко, само в най-горещите часове. Възможно е стайната температура вкъщи така да му влияе (по принцип, оцетът стои и далеч от климатика).🙂

Общи условия

Активация на акаунт