Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 53

• 28 976
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте, чета ви всеки ден нищо,  че не пиша. Изкарах много гаден вирус три седмици мина слава богу, но доста илачи изпих.
Новото при мен е, че се върнах в залата, тренирам с треньор 20 тренировки месечно ще правя.
Отслабнах с 3 кг сега съм 63, целта ми е 57-58. Не поглеждам нищо сладко, сладоледи, тестяно, картофите и ориза са аут.
Ям сьомга, лаврак, черноморска риба, тк живея на морето, месо , обичам и дроб, яйца, морски дарове, зеленчуци , приготвям големи салати.
Мъчно ми е много, че и за напред няма как да ги ям.
От експериментите, които оравя със себе си виждам, ТСХ ми като е под 2 или в норма тк съм с Хипо и ИР е добре метаболизма ми се забързва, подпухването изчезва, свалям кг.
Харесвам се повече♥☺
Новото е че имам болки в ставите, което също било от Хипофункцията, надявам се да се овладеят.

Чинията ти изглежда доста вкусно Yum аз пък днеска сигурно от месец насам ядох смеска ориз баланс и кафяв с маслини, и въпреки, че беше вкусен, нямаше тая ситост както примерно с някоя бобова храна.
Здравейте, благодаря за споделения опит в темата.
Бихте ли коментирали резултатите от изследванията ми за ИР и дали това, че първата проба беше взета в 10 часа (на гладно), може да завиши толкова стойностите?

От години ми е невъзможно да сваля килограми, имам висок холестерол, нодозна гуша, с нормална ф-я на ЩЖ съм. Имам и хипертония.

Не е добре положението, защото имаш забавен инсулинов отговор (върховите стойности трябва да са на първи час, но и глюкозата ти е повишена.

# 631
Natka, след като и аз започнах да ям по много яйца и тези кутийки по 6 яйца, които продават в магазините взеха да ми се струват малко, се зачудих дали не мога да си поръчам директно 30 или 60 яйца от ферма, Ето от тези поръчах последно. Водят се от свободни кокошки
https://fermagurmazovo.com/product/%d1%8f%d0%b9%d1%86%d0%b0-%d0% … 1%88%d0%ba%d0%b8/
Благодаря, но не ми върши работа. За домакинство дето немалка част от времето е от един човек, наистина не си струва. Сигурно има и друга тикава ферми де, тази конкретно доставя само в София и е с минимум 50лв поръчка.
За яйцата съм се примирила че няма как да ям селски, уреждам се от време на време през познати но са по-скоро изключения. Цените им обаче са се вдигнали много, обикновено се зареждам по намаления. А сега няма намалени никъде... та затова измрънках, хем по-скоро шеговито беше. Кутии по 6 яйца хич не ги поглеждам, купувам или кора 30, или няколко по 10 или 12 яйца. За щастие, в България яйцата не се продават измити в супермаркетите и си траят дълго време, та се зареждам от промоции и рядко купувам на редовна цена. Което не променя факта че сегашните промоционални цени са колкото редовните от миналата година...
Ще го мисля още, скоро сигурно ще погостувам на нашите за някое време, а те са на село и ще ми отпадне проблемът докато съм там. Те самите не гледат кокошки, но около тях има достатъчно които гледат, та ще си отям на домашни яйчица, че и за тук ще се заредя на връщане.

# 632
Много обичам ризото с морски дарове, откакто  разбрах за ИР е мираж яденето на ориз  за съжаление  може би  1 път в годината  ще си го поръчвам на ресторант нещо, като награда за добре свършена работа през годината.

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 16:33 от Bria

# 633
Бриа, ти имаш ли ИР., ама доказана, че нямам спомен за твои изследвания, само за тежък ковид помня.
Аз веднъж споделях при няколко вилици гювече с мусака, как не бяха вписали ориза и се подлъгах, та после на първи час 9,1, на втори 3,3.
Оттогава много внимавам да няма някъде и едно зърно.

Само да кажа, че кз ми е 5,2 вече, след гръмкото 8, 2 преди два чАса и половина от цвекловия сок.
Нати, и при нас на промоция само м ки по 6 яйца, вярно не намаляват по веригите както преди.
А най - ме заболя за лидълската сметана 30 про, направили я 2 лева, аааа

# 634
Имам аз си ходя на ендокринолог 2-3 пъти год отдавна заради хипофункция която следя.Натоварване не съм правила  тк инсулина беше достатъчно висок за какво да се натоварвам още след като е ясна работата.
Не съм пила глюкофаж минах на диета, пия добавки, и си казах ако не свалям кг тогава  може би ще се наложи и да пие медикамент.
Все пак според ендокриноложката ИР я имам след като не си пия хормона пия ли го всичко влиза в норма за 3-4 мес факт, видях го с очите си, но и пазя хр. режим не знам дали е така...все пак целия организъм е едно цяло.

# 635
Мерси, Nevena,:yellow_heart: само 19 остават да ...Sweat Smile трябва да успея, с повече фастове би трябвало да се раздвижат тези кила. След кръвните започвам по-ударни дози магнезии. А защо ти се е разтуптяло сърцето, от голямата доза кафе ли или от млякото или ... Thinking
Елора , да задължително, аз чета много , стриктна съм известно време и после почвам да отпускам края, всъщност нищо не правя в крайна сметка, опитвам се да си измамя организма,ама няма да стане ..Expressionless
Омръзна ми да си намирам извинения. Започнах да ходя, почти всеки ден по едно 15км - 17км на ден, ако нямам време вън, на лента или на велото вкъщи. НО..едното коляно ми се поду, май менискус и сега поспрях докато се пооправи и после почвам по 10км примерно, докато не отслабна поне още едно 5-6-7 кила, после може да увелича на 12км и така. Плуването най- добре ми се отразява, но нямам достъп до воден басейн всяка седмица.

# 636
Мерси, Nevena,:yellow_heart: само 19 остават да ...Sweat Smile трябва да успея, с повече фастове би трябвало да се раздвижат тези кила. След кръвните започвам по-ударни дози магнезии. А защо ти се е разтуптяло сърцето, от голямата доза кафе ли или от млякото или ... Thinking
Елора , да задължително, аз чета много , стриктна съм известно време и после почвам да отпускам края, всъщност нищо не правя в крайна сметка, опитвам се да си измамя организма,ама няма да стане ..Expressionless
Омръзна ми да си намирам извинения. Започнах да ходя, почти всеки ден по едно 15км - 17км на ден, ако нямам време вън, на лента или на велото вкъщи. НО..едното коляно ми се поду, май менискус и сега поспрях докато се пооправи и после почвам по 10км примерно, докато не отслабна поне още едно 5-6-7 кила, после може да увелича на 12км и така. Плуването най- добре ми се отразява, но нямам достъп до воден басейн всяка седмица.

Какво ядеш?
Я дай тридневно меню?
И колко вода пиеш?
Вкарай петте тибетци сутрин. 10 минути са, нищо работа.
Аз края рядко го отпускам. Имам си изграден режим.
Дори и ако хапна днес нещо извън, знам, че после ще трябва да съм стриктна.
Вчера бях на разходка из Пловдив. Цял ден ходене, ама си и позволихме сладолед.
Ич не съжалявам, после още 2 часа ходене.
И ако нещо ти се яде сладко, не само може да е до навик, ами и до това, че още не си улучила правилното съотношение на храните.

# 637
Като споменахте ориз, КЗ 9 и нещо съм виждала само след него. И то след 1 пълнена чушка с кайма и ориз, не чист. След първото мерене, реших, че глюкомера не е наред. След 2 месеца пак показа толкова.
След торта КЗ не ми се е качвала над 9.
Добре, че не съм чак такъв любител на ориза.

# 638
Тайс, недей така със сока от цвекло!😝 От Кауфланд веднъж взех био сок от цвекло, намален. Да пробвам. Но мисля, че се водеше ферментирал, нещо като зелевия сок. Нищо общо нямаше с прясно изцеден сок.😉 Аз от 2017 г сигурно не съм пила сок от цвекло и морков...от 1-2 глътка ставах бяла, зелена, жълта...побиваха ме ледени тръпки, гадеше ми се, треперех...(майка ми и леля ми така си оправят анемия, но при мен ефектът беше ужасен и спрях с мъченията...опитите де).☺️
Джерами, още малко и ще те конвертираме в друг режим май...😝 Ориз, без мазнинка и протеин, трудно засища...преди да си преял.🙂
Аз за ябълковия оцет измивам много добре ябълките, не беля, не махам семки и дръжи, не стържа...Нарязвам ги и готово. И 1-2 лъжици мед мисля слагах...
Натка, кора яйца Л от Лидъл- 10 лева. Това купуваме обикновено вкъщи. Другата седмица в Кауфланд ще има М размер, 10 броя за около 3 лева. Ако имате К....Това е положението, уви. В кварталния магазин, където продават пликчета по 5 или 10 броя, също поскъпнаха яйцата и не ми е по-изгодно (а и си е късмет да занеса 30 броя в пликчета без да има счупени)...А преди яйце ХЛ беше по 21-22 ст...
За напуканите пети...ако и кожата на стъпалата по принцип е суха, трябва си мазане. А аз ненавиждам да се клепам...Реших си проблема като след мазане с крем или кокосово масло слагам за кратко чорапи- попиват, ако има излишно. Или след малко попивам с кухненска хартия.

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 17:02 от dolce miele

# 639

Какво ядеш?
Я дай тридневно меню?
И колко вода пиеш?
И ако нещо ти се яде сладко, не само може да е до навик, ами и до това, че още не си улучила правилното съотношение на храните.

Ето давам

Ден 1
ставане към 5 - 5 и нещо горе-долу, пия кафе после омлет или варени яйца 2-3 на брой и после пак кафе

обяд
2 телешки пържоли или 2 свински или 2-3 кюфтета (каквото имам) , пържа предимно в масло или зехтин, по принцип месото в масло, а зеленчуци (най-вече ям карфиол) в зехтин. Гарнитура салата от авокадо лук и магданоз с лимон и сол,моя измишльотина.

следобяд пия обекновено кафе черно без захар естествено

вечеря
салата от сурови чушки, маслини, лук, копър, краставици ,много голяма чиния, понякога слагам и риба тон от консерва в зехтин.

и после се наливам с вода , за да не си мисля че съм още гладна...
пия горе долу 1,5л вода в най-добрия случай 2л.  (преди обяд почти вода не пия , често и глътка не, толкова ми е натоварено).

Ден 2

2-3 кафета с протеинов хляб (2 филийки с кашкавал) на 100гр  11гр въглехидрати , преди си правех с бадемово брашно и кашкавал само без яйце , но спрях..

обяд
пак нещо месно ,пържоли свински или телешки и пак салата от домати, лук, магданоз и малко чесън, много обичам,но мога да го ям само като съм си вкъщи или Понякога си правя домашна майонеза и хапвам с месото € карфиол.

следобяд кафе 1

вечеря

дробчета , пилешки ..с лук и масло, черен пипер мога да изям повече от 600гр

вечер на дивана понякога ръфам чушки или си резвам кисели краставички, знам че не е ок ама ..

ден 3

2-3 кафета ако бързам не ям или ако не ми се яде също не ям разбира се
закуските ми са все едни и същи протеиновия хляб 2 филийки с кашкавал или яйца варени 2-3  или омлет

обяд

овалвам кашкавал в яйце и бадемово брашно и после пак яйце и панирам , не го меря кашкавала,но е дебела плочка , гарнитурата ми е домати със сол
ако съм на вън не обядвам или пък взимам маслини.

следобяд кафе

вечер
 салата от магданоз 3-4 връзки ,лимон, чесънче, зехтин, авокадо 2 може и 3

ако ми се хапва сладко, това се случва вечер правя следното приготвям си крем с 500гр маскарпоне , 5 яйца , разделям жълтъците от белтъците, слагам в маскарпонето жълтъците,8гр захар с вкус на ванилия разбърквам с миксер , после разбивам белтъците и ги прибавям към маскарпонето. Става чуден крем, проблемът е обаче че го изяждам на два пъти  тоест имам за две вечери..е по-добре е от вафлите, шоколадите които съм пукала в големи количества...
Другото което си приготвам е  разтапям цял шоколад над 75 % какао в животинска сметана и става ганаш и това го ям ... да мога да го изям цялото наведнъж...опитвам се на два пъти да го ям получава ми се, но пак е много.
Плодове не ям, единствено може да ме съблазни диня , малинки и грейпфурт от червените който са кисело-горчиви. Но ям макс 4-5 пъти в годината плод. Ако ми се прияде сладолед правя следното, режа банан на кръгчета, замръзявам и после пасирам с животинска сметана, супер става.Ей  тези неща редувам ..не е много разнообразно, но нямам време да майсторя неща в кухнята.

# 640
А колко пъти годишно ти се прияжда сладолед?😝 Защото за плодовете пишеш, че ядеш 4-5 пъти годишно? А бананите са плодове.🙂 Според мен, има какво да изчистиш от менюто. Протеиновият хляб, тези сладките неща вечер, също си мисля, че можеш да ядеш на 2 пъти месо, вместо по 2 пържоли за обяд, а на вечеря огромни салати...Вероятно затова ти се прияжда вечер сладко. Ако имаш достатъчно калории от мазнини и белтъчини към вечерята, не вярвам да ти се прияжда много сладко.😉

# 641
С колко пъти годишно ти се прияжда сладолед?😝 Защото за плодовете пишеш, че ядеше 4-5 пъти годишно? А бананите са плодове.🙂 Според мен, има какво да изчистиш от менюто. Протеиновият хляб, тези сладките неща вечер, също си мисля, че можеш да ядеш на 2 пъти месо, вместо по 2 пържоли за обяд, а на вечеря огромни салати...Вероятно затова ти се прияжда вечер сладко. Ако имаш достатъчно калории от мазнини и белтъчини към вечерята, не вярвам да ти се прияжда много сладко.😉

хаха, да бананът за мен не е плод, а го таксувам в графа изкушения хаха:stuck_out_tongue_winking_eye:..сладолед ми се прияжда лятото ,ям лятото поне веднъж в месеца от този сладолед, понякога 2 пъти в месеца..
Мда, ще пробвам, въпреки че вечер месо не ми се яде , мога да заменя с гъби,но гъби не обичам..само на супа мога да ги ям,ще опитам със супа.
Мерси dolce miele !:yellow_heart:

# 642
Долче е права. Ако имаш достатъчно добро съотношение м/у протеини и мазнини, няма да ти се яде сладко.
Макар че има и друг момент.
Ако си заек в това хранене има и психологически момент на влечение  към сладко.
Но с правилно хранене трябва да отмине бързо.
Абсурдно е такова количество маскарпоне аз да омета.
Правя си ганаш като теб. С шоколада на лидл ,ама 85 % + тяхната течна сметана.
И не мога да го изям на два пъти дори. Последния път даже ми остана.
Вечер сладко не ям. Ако ми се прияде, парче натурален шоколад.
Сладкото го ям обикновено следобед. Изключение за вечер може да направя на мц, но пак ще е малко.
Или ако съм някъде навън, може да се хързулна, но това е рядко.
А защо ставаш толкова рано?
Имаш ли достатъчно часове сън?

# 643

diabetes
на мен ми прави впечатление количеството храна, според мен е доста.
Хляба и бананите също са въглехидрат, желателно е да не се яде хляб колкото и да ни се иска...
Плодовете трябва да са с нисък гликемичен индекс  или  да са - малини. боровинки , грейпфрут също го дават с нисък гл индекс.

# 644
  • Столичанин ама не в повече :D

Какво ядеш?
Я дай тридневно меню?
И колко вода пиеш?

Ето давам

Ден 1
ставане към 5 - 5 и нещо горе-долу, пия кафе после омлет или варени яйца 2-3 на брой и после пак кафе

обяд
2 телешки пържоли или 2 свински или 2-3 кюфтета (каквото имам) , пържа предимно в масло или зехтин, по принцип месото в масло, а зеленчуци (най-вече ям карфиол) в зехтин. Гарнитура салата от авокадо лук и магданоз с лимон и сол,моя измишльотина.

следобяд пия обекновено кафе черно без захар естествено

вечеря
салата от сурови чушки, маслини, лук, копър, краставици ,много голяма чиния, понякога слагам и риба тон от консерва в зехтин.

и после се наливам с вода , за да не си мисля че съм още гладна...
пия горе долу 1,5л вода в най-добрия случай 2л.  (преди обяд почти вода не пия , често и глътка не, толкова ми е натоварено).

Ден 2

2-3 кафета с протеинов хляб (2 филийки с кашкавал) на 100гр  11гр въглехидрати , преди си правех с бадемово брашно и кашкавал само без яйце , но спрях..

обяд
пак нещо месно ,пържоли свински или телешки и пак салата от домати, лук, магданоз и малко чесън, много обичам,но мога да го ям само като съм си вкъщи или Понякога си правя домашна майонеза и хапвам с месото € карфиол.

следобяд кафе 1

вечеря

дробчета , пилешки ..с лук и масло, черен пипер мога да изям повече от 600гр

вечер на дивана понякога ръфам чушки или си резвам кисели краставички, знам че не е ок ама ..

ден 3

2-3 кафета ако бързам не ям или ако не ми се яде също не ям разбира се
закуските ми са все едни и същи протеиновия хляб 2 филийки с кашкавал или яйца варени 2-3  или омлет

обяд

овалвам кашкавал в яйце и бадемово брашно и после пак яйце и панирам , не го меря кашкавала,но е дебела плочка , гарнитурата ми е домати със сол
ако съм на вън не обядвам или пък взимам маслини.

следобяд кафе

вечер
 салата от магданоз 3-4 връзки ,лимон, чесънче, зехтин, авокадо 2 може и 3

ако ми се хапва сладко, това се случва вечер правя следното приготвям си крем с 500гр маскарпоне , 5 яйца , разделям жълтъците от белтъците, слагам в маскарпонето жълтъците,8гр захар с вкус на ванилия разбърквам с миксер , после разбивам белтъците и ги прибавям към маскарпонето. Става чуден крем, проблемът е обаче че го изяждам на два пъти  тоест имам за две вечери..е по-добре е от вафлите, шоколадите които съм пукала в големи количества...
Другото което си приготвам е  разтапям цял шоколад над 75 % какао в животинска сметана и става ганаш и това го ям ... да мога да го изям цялото наведнъж...опитвам се на два пъти да го ям получава ми се, но пак е много.
Плодове не ям, единствено може да ме съблазни диня , малинки и грейпфурт от червените който са кисело-горчиви. Но ям макс 4-5 пъти в годината плод. Ако ми се прияде сладолед правя следното, режа банан на кръгчета, замръзявам и после пасирам с животинска сметана, супер става.Ей  тези неща редувам ..не е много разнообразно, но нямам време да майсторя неща в кухнята.
Яденето сладко вечер е много лоша идея, защото тогава се превръща в мазнини, на вечеря имаш нужда от протеини.

Общи условия

Активация на акаунт