Отговори
# 555
  • София
Вече очаквам някой в прав текст да попита “какво пише две мнения по-нагоре”.
Когато съм по-спокойна гледам да отговоря на поредния, на когото не му се чете. Но когато съм яхнала метлата, много дразни.

За “Джин Атанасов” аз само добри отзиви съм чувала.

# 556
Здравейте! Остават три дни до кандидатстването и реших да пиша в темата с цел някой запознат да отговори на въпросите ми. Аз съм седмокласничка и смятам да се занимавам с технологии. Насочила съм се към СПГЕ "Джон Атанасов", тъй като не ми стига бала за ТУЕС. Въпросът ми е: Може ли някой да ми даде мнението си за гимназията, ако той или детето му учат там? От доста време се ровя и мненията са разнообразни. Благодаря и успех на всички кандидат-гимназисти!
Здравей! Нямам познато дете, но работя във фирма, която подсигурява стаж на учениците от “Джон Атанасов”. Много добри и любознателни деца, повечето от които продължава образованието си в технически университети.

# 557
Много моля,ако някой е запознат ,да ми обясни как кандидатства дете,което е родено извън България и се връща за постоянно.Трябва да е 8 клас ,а е завършило 7 клас в Австрия.Какъв е редът за кандидатстване и какви документи трябва да се представят!

# 558
Аз много се извинявам обаче ще питам нещо, коментирано вече. Моля да ме насочите към  др. тема ако се налага, ама като изтриха мненията е така...
Не ми стана много ясно какво се явяваше пречка, за кандидатстване в университетите? Примерно ако моя син запише търговска гимназия, ще ли е проблем след това да следва педагогика или филология или архитектура?

# 559
  • София
За педагогика и филология, вероятно не. За архитектура в чужбина би могло да бъде заради недостатъчен хорариум по математика и/или липса на диплома academic stream. За България към момента не е проблем

Последна редакция: нд, 03 юли 2022, 00:35 от sanaka

# 560
В България няма да е проблем. В чужбина не може да се каже еднозначно за три толкова различни специалности. В приложни университети не би трябвало да е проблем, но там не мисля, че има специалности като посочените - педагогика и филология. А архитектура се изучава основно в технически университети.

# 561
  • Майничка
Много моля,ако някой е запознат ,да ми обясни как кандидатства дете,което е родено извън България и се връща за постоянно.Трябва да е 8 клас ,а е завършило 7 клас в Австрия.Какъв е редът за кандидатстване и какви документи трябва да се представят!
Подава заявление към МОН (може и чрез РУО) да му се приравни дипломата. Оттам определят дали му признават същия клас. Със сигурност ще държи приравнителен по БЕЛ.
При нас обикновено идват с писмо от МОН , над приема.

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 22:33 от gargamela

# 562
Подава заявление към МОН (може и чрез РУО) да му се приравни дипломата. Оттам определят дали му признават същия клас. Със сигурност ще държи приравнителен по БЕЛ.
                 Благодаря!

# 563
  • София
Може и да не държи,  МОН признава  хорариум от съботно-неделни бг училища в чужбина (ако детето е посещавало такова, разбира се)

# 564
  • Пловдив
Вече не разбирам кое е проблем и кое не е. Два дена преди класирането 5.07 се обаждат от университета в Габрово на племенника, че може да иде да се запише. Там е писал кибер сигурност. Той е завършил такава паралелка, но държа матура по информационни, която е за първа година. Оценката от матурата е ниска. Но да ти звънят и да те канят да се запишеш преди официалното класиране за мен е странно. Да уточня ,че са питали дали кандидатства и в други университети и като са получили положителен отговор са го поканили директно да се запише.  Кандидати ли нямат, какво се случва не разбирам.

# 565
  • София
Може и да не държи,  МОН признава  хорариум от съботно-неделни бг училища в чужбина (ако детето е посещавало такова, разбира се)
Стана ми интересно. Дори и да признаят хорариума и да се приравни годишната оценка, какво се случва с прием в училище без положено НВО? В смисъл зачитат се само точки от оценките и с бал 100 където се класира ли 🤨

# 566
Стана ми интересно. Дори и да признаят хорариума и да се приравни годишната оценка, какво се случва с прием в училище без положено НВО? В смисъл зачитат се само точки от оценките и с бал 100 където се класира ли 🤨
                 Аз за това и питам.Системата ми е напълно ясна,защото 4 пъти участваха децата ни .Последните три поредни години го минахме упражнението,но точно такъв казус не съм срещала,а се касае за много близко мое дете.В АК няма проблем записването,но таксата е доста по-голяма отколкото за децата,които са кандидатствали по установения ред.
Може и да не държи,  МОН признава  хорариум от съботно-неделни бг училища в чужбина (ако детето е посещавало такова, разбира се)
                  Детето е ходило и в българско у-ще.Не знам дали е точно съботно-неделно.

# 567
какво се случва с прием в училище без положено НВО? В смисъл зачитат се само точки от оценките и с бал 100 където се класира ли 🤨
Това се случва. Предполагам след 3то класиране.

Кандидати ли нямат, какво се случва не разбирам.
Всички бягат масово в София и в чужбина да учат. В почти всички университети е бой за кадри. Освен определени специалности и ВУЗове, масово трудно си попълват бройките, взимат ги на амнайсто класиране. Габрово... Едва ли е топа за избор.
Лични близки наблюдения имам последните години.

# 568
  • София
Защо трябва да е странно това, че университет си кани студентите. Все пак детето е завършило 12 клас и е кандидатствало там. Най-вероятно е класирано и от университета се ориентират колко деца ще се запишат и колко резерви да поканят. А може да имат информация, че някои деца няма да се запишат и да си канят резервите.

Аз направих аналогия с кандидатстването след 4 клас. Децата си кандидатстват във всяко училище поотделно. Така в класиранията едни и същи деца се оказват в списъците на СМГ ( с прием 156 деца), НПМГ (52 деца), ПЧМГ, 107 СУ (26 деца) и 125 СУ (52 деца). И ако децата избират училищата в приблизително този ред, тогава в 125-то ще си правят класирания до септември. Като минимум трябва да направят 7 класирания. Затова публикуват класиране и след датата се обаждат и питат дали детето ще се запише при тях или да свалят линията надолу. На практика не правят второ класиране, а прозвъняват децата. Има класиране и всичко е прозрачно. Публикуват и списък на приетите деца. Така всяко неприето може да провери, че няма прието дете с по-нисък бал от неговия.

# 569
Защо трябва да е странно това, че университет си кани студентите. Все пак детето е завършило 12 клас и е кандидатствало там. Най-вероятно е класирано и от университета се ориентират колко деца ще се запишат и колко резерви да поканят. А може да имат информация, че някои деца няма да се запишат и да си канят резервите.
Какви резерви? Има си официални класирания и срокове.. Точно си вербуват бройки.
След 4 клас няма нищо общо. Там всяко училище си е за него си и сроковете са размито понятие. В различните градове да не говорим. Има едно класиране и после започват да си допълват бройките (резервите ги обявяват поне в Пловдив още на 1 класиране и ги канят по ред на бала след това, ако има места). И са само броени паралелки, след 4 клас с прием и класирания. Макар че очаквам скоро и за 4 клас да регламе тират централизиран прием, поне на местно ниво.
Представям си от Софийския как звънят на кандидатите за право и кст 😁

Общи условия

Активация на акаунт