ДЕКЕМВРИйчето вече е голямо дете, сяда, яде и отива на море! (Тема 5)

• 19 606
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
Мами, помощ! Втори ден не ще да си яде пюрето на обяд. Вчера сварих картоф, батат, морков, червена чушка и магданоз + жълтък. Едвам успях да набутам няколко лъжици, стиска устата с двата зъба и реве. Пробвах и с купешко пюре, което преди е яла и одобрила, но пак същата работа. Накрая след около 40 гр. заспа и реших, че не е била гладна. После обаче пак отказа зеленчуците и накрая яде бананово с ябълка 190 гр. Обядът и СЗ се сляха. Днес отказа бататът със заешко, отказа купешкото пюре, рева като магаре, пробвах с биберона за плодове, но не успях да я излъжа. Направих й млечна оризова каша, но нарочно без плод, и яде сърдито. Какво е това чудо, ново 200?! Дано да са зъби, защото така знам, че ще мине, ама ако е от каприз...

# 661
  • до най-прекрасния мъж
Каприз едва ли, виж й венците, ако разрешава. При нас се появи проблем с кашите следобед и свършат ли, хич няма и да купувам повече. Ще видя какво ще й давам, може да минем на друг вид СЗ. На обяд, ако я болят венците, крещи, сърди се, не иска да яде, но пак зеленчука повече го тачи от кашата следобед. Криво-ляво яде само царевична каша и с охота елда. Може да проявяват вече и предпочитания. То като не може да си каже. Но не е от липса на апетит, защото дам ли коричка хляб, яде си я.

# 662
Зеленчуково пюре давам към 14 часа, ако  е гладен си го изяжда, но към 13 часа му давам салата и ако се наяде повече с нея, не успява да изяде всичко. Понякога се изместват храненията с час и следобедната закуска става към 17:30 часа.

При нас също има проблем със зъбите, излиза трети. Не му пречи на храненето, а на спането. Постоянно търка очи, така се зачервяват. Слагам го да спи, а той става и мрънка за сън. А спи по 3 и 4 пъти на ден и вечер си спи добре и не му стига съня. Хем гледам да го приспивам след хранене, за да спи повече, но лесно се пробужда и после му е трудно да заспи.

# 663
dee, ще се радвам, разбира се. А тези неща, които описваш за 20те минути сън, направо... не мога да си ги представя. Flushed

Трудно ще й видя венците, не дава. Иначе кашите си ги хапва без проблем, но ги правя с плод, и затова почвам да подозирам предпочитания. Дано греша. Едно нещо се пооправи (почна да заспива сама като изляза от стаята), друго се развали. Ех, няма пълно щастие. Grinning

# 664
Взех екзотики като амарант, без да знам какво да го правя. 😀
Тара, готвиш и после замразяваш дозите или? Каква мазнина слагаш и в какви зеленчуци ги харесва?
Дайте идеи моля за закуска. 😀
Амарантът се вари и може да го даваш с плод или със сирене и масълце. Идеален е за закуска солен и с плод за следобедна.
С готвенето различно действам, според ситуацията. По принцип когато малката спи сутрин, аз пия кафе и готвя. Не меря нещата. Днес например сварих картоф, тиква, морков и малко лук. Купила съм си едни бурканчета от Кауфланд малки по 200-210 мл. Слагам вътре пюрето, да имам бурканче за обяд. Днес обаче съм сложила повече продукти и се напълниха две бурканчета. Едното го оставих за обяд и в него добавих четвърт жълтък и половин лъжичка гхи, а другото още горещо му сложих също половин лъжичка гхи и го затворих с капачката и го обърнах. Така капачката се вакумира. Когато изстине малко го слагам в хладилника. То ще ми е за другиден, когато пак има постно ядене. Тогава няма да готвя. Ако ми излезе малко повече от сготвеното, например бурканчето за днес го напълня, а ми остане половинка бурканче, тогава го слагам във форми за лед и в камерата. После прехвърлям в пликче с цип и надписвам какво е. Така винаги имам и замразени заготовки. Онзи ден купих от една баба от пазара четири току що откъснати тиквички и веднага ги сварих всички, пасирах и сложих във форми за лед. После размразявам кубчетата на водна баня и готово ядене. На него слагам зехтин. Така редувам и мазнините. Месо също правя на кубчета. Сварявам го и претеглям по 20гр. и във всяка кутийка на формата за лед слагам по 20гр. Така имам кубчета с месо. По същия начин и бульона правя. Плодове давам вече сурови и пасирани, но ябълката например още е варя за 3-4  мин. На нея добавям кокосово масло. На обяснения звучи сложно, но е супер лесно и домашно сготвено всеки ден.
За закуска, щом ти е въведен глутена и млечните може всичко да даваш. Прословутата попара, кус кус, макаронени всякави глутенови и без, юфка, амарант, киноа, овесени ядки. И може и солено, и с плод. Ти захранваше по ЗВБ, нали? Там може вече палачинки, мъфини и т.н.
Дее, радвам се, че намираш начин. Ако има на кого да оставяш детето се възползвай и прави нещо за себе си, пък ако ще и гледане в тавана да е.

Денц, не се притеснявай за храненето. Те нали имат периоди, когато отказват да хапват. Недей да мериш и няма да се разочароваш. Както писах горе, слагам в бурканче, за да имам представа горе-долу колко яде. Хапнала ли е половин бурканче или малко повече, мисля, че е ок. Давам пример. Вчера сварих пилешко, едно картофче, две средни морковчета, половин малка тиквичка, кромид лук, магданоз и добавих гхи. Това всичко пасирано се събра в едно бурканче. Уж малко, но ако погледнете зеленчуците, които сте сложили като количество и обем, хич не са малко. Така се успокоявам. Спирам да пиша, че заспаха двете деца и аз се олях.

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 15:15 от tara 2

# 665
Месо слагам 10%. Като готвя нищо не меря. Всичко на око. Като стане говово тогава претеглям порцията и колкото е добавям 10%. Вижда ми се логично (инфото пак е от лекциите на сп Кенгуру).

А да питам за юфката - на всички пакети пише сол -1,6 гр. И не смея да давам. Вие каква юфка давате?

Май само малчугани няма още зъб. Надявам се до първи клас да изкара поне един 😃

Dentz, където чукне-пукне. То оправия няма.

Ние пък май имаме онова нещо - регресията. Казвам ние, защото и аз съм в регресия😂 Наближава почивката ни и от вълнение се събуждам посред нощ и не мога да заспя. Детето и то сигурно се вълнува за морето и те така - затова не ще да спи. Обаче вчера спа два пъти и за първи път, от сигурно месец, само се завъртя да яде и това е - не е мръднал. Иначе друг път ще изкърти леглото от въртене. Надявам се това да е началото на постоянен режим с две дремки.

# 666
  • до най-прекрасния мъж
Оф, с тия падания, които тепърва започват, ми се изправя косата. Одеве тръгна да лази да си гони топката, но понеже лази от няколко дни не е стабилна и се излепка по лице. Друг път става и продължава, сега се разрева. Вдигнах да я утеша, че няма нищо и гледам по венеца й тече кръв. Явно с долните зъбки е натиснала мястото, където никне горното зъбче и е прокървило.  Викам, Айде разби си устата, но няма нищо, измих я и 1 мин по-късно вече лазеше. Как ще ги опазим да не се пребиват, не знам. А тепърва започват. Аз само си казвам Да не пада от високо, другото е неизбежно.

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 17:02 от blue.angel

# 667
Голямото ми момче много лазеше, но отначало постоянно си удряше главата в земята. Лази и туп главата. Добре, че няма последствия. Сега Митето повече се приплъзва, повдига дупето, заема стойка за лазене за една минута и продължава пак с приплъзване. Не ми се мисли, като започне да лази хубаво.

# 668
Нахлувам с въпрос за закуската - който вече дава как я заменихте? Постепенно ли или изведнъж?
От 2-3 седмици нашата госпожица започна да отказва млякото към 9-10 сутринта (пие 60-90мл), та си мисля да започна на място на това мляко да давам вече закуска.. обаче се чудя дали изведнъж да го махна и да дам закуска или да и давам малко мляко и после закуската.. 🤔 Обяда и СЗ ги заменихме постепенно.

# 669
  • до най-прекрасния мъж
Ако си въвела всички храни, които ще даваш за закуска, може и по-бързо да действаш. Аз давам на Мими вече втори ден към обяда по ч.л. масло и няколко дни й слагам парченца сиренце върху коричка хляб и й давам да си дъвче. Така че, мисля със закуската да действам по-смело. Ще направя половин порция и ще видя как ще се хареса. Първият ден ще дам няколко лъжички и ако одобри, може за седмица да й я заменя напълно. Така действах с чушките и лука. Давах й парченца от нашето ядене и следих за реакция. Щом няма, направо си дадох в храната по-голямо количество.
Относно млечните, аз си давам млечни каши от началото, така че мисля, че няма да има никакъв проблем. А и тя е на АМ, ако имаше нещо, до сега да се е проявило.

# 670
Започнах глутен с малко овесени ядки и ги давам на обяд. След около седмица или малко повече ще започна да давам сутрин като закуска. От вчера започнах да предлагам плодово пюре сутрин, колкото да свиква да хапва. Вчера не искаше да го опита, днес хапна десетина лъжички. Така, че при нас явно ще е постепенно.

# 671
Аз я замених рЕзко. Направо дадох попара, хареса му, даже май не му е достатъчна, но още опипвам почвата. Освен попари, кускус, какво друго давате за закуска?

# 672
Аз я замених рЕзко. Направо дадох попара, хареса му, даже май не му е достатъчна, но още опипвам почвата. Освен попари, кускус, какво друго давате за закуска?
Колко грама нещо трябва да дам за да се замени? Пак ли колкото е млякото?

# 673
Колко грама нещо трябва да дам за да се замени? Пак ли колкото е млякото?

Ами да. За закуска давах 180 мл мляко, сега порцията попара пак е толко + - .
Слагам 3 сухара, 100 мл вода и сирене.
Понякога ако съм хванала по-голямо парченце е ставала и 200 гр. но той яде доста.
Иначе аз давам грамаж, както е по месеци. След навършване на 8-ми, минавам на 190 гр. и т.н.

# 674
Жожи, и аз съм с беззъб 😀 Усети/ща се регресия да, радвам се, че отлага зъбите, но ме е страх какво идва 😂 На една приятелка нейното на около година и за около седмица 6 избили, бам бум и готово. Дано 😂

Весела, спокойна и безревова почивка, за който предстои! 🤗

Общи условия

Активация на акаунт