Седмокласници 2022/2023 - Тема 1

• 56 883
  • 759
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Така е, 2009 е най-големият набор, но бройката на момчетата е почти същата. Родили са се много момичета. При тях борбата ще е жестока.

# 361
Здравейте! Да се запиша и аз в темата, че и моята дъщеря е в редиците на най-многобройния набор. Приятелките ѝ, които сега ще бъдат 8-ми кл, изкараха не блестящи резултати. Някои даже бяха разочаровани - по мат задачите им се сторили трудни. Не знам с класиранията как е минало, не съм питала, ама трудно ще е било. Все пак и набор 2008 е многоброен. Та така. Ще видим как ще се завъртят нещата. От Варна сме, тя се е насочила към МГ, 3-та и езикови, но без приоритети засега. Като гледам с какви балове влизат там тази година, се плаша. Balloon
Това напъване в 7ми кл ми се вижда ненормално, сякаш животът на човека зависи от това. После за университетите няма желаещи, че чак по време на учебната година ги приемат в някои специалности. Пък за профилирането да не говорим - дето в 7ми кл избираш какво ще учиш в 11ти. Хората завършват университет и изведнъж казват: "А, това не е за мен." и правят рязък обрат, а тук се очаква от човече без кой-знае какъв поглед върху живота, вселената и всичко останало, да вземе такова важно решение. Чувала съм за деца, дето знаят какво искат да учат, ама хората са различни и узряването не се случва с една скорост при всички.
Както и да е - обстоятелствата са еднакви за всички, това поне е донякъде добре. Nerd

# 362
Няма желаещи за БГ университетите, което е съвсем нормално с това качество.
Ако МОН си направи труда да изготви статистика колко деца от всеки випуск отиват да учат в университет в чужбина, може и да се окаже, че навън са повече от вътре. Като не си правим илюзии, че навън всички унита са по-добри от нашенските, нали?!?!?!?!?

Профилирането е европейска тенденция. В някои държави и по-рано се случва. Та просто ще трябва да се ориентират по-отрано. Или просто да избират математически профил пък после каквото дойде. Simple Smile

# 363
Деси_слава, точно геометричните задачи са проблем и при нас! Дъщеря ми само като види, че има чертеж и заявява, че не може да я реши… Дори не я прочита! Замислям частни уроци по математика (даже имам разговор с една госпожа), но ще изчакам входящото ниво, за да видя какво е положението.

# 364
За мен абсурдното е, че на децата им зависи цялото гимназиално обучение от два дни. Какво става, ако се разболеят? Или се потрошат, не дай Боже? Решението е да има поне по две дати за БЕЛ и МАТ, но никой не мисли.

# 365
  • София
И аз да се отчета - книгите от списъка са прочетени и домашното по математика е написано. Направих проверка на домашното по отговорите, и както и предполагах всяка 6-7 задачка е грешна. Или е преписано грешно условието, или пише минус , тя ги е събрала и така. Няма нищо дето да не знае, но какво от това, като не умее да се съсредоточава за дълго време. Досадно й е и едва ли това ще се промени. Иначе може да се концентрира и един-два часа да играе шах без да мръдне, но това явно не помага. По бел направи едната книжка с тестове, там открихме, че доста неща е забравила. Другата я опростих, хайде стига толкова мъчение през ваканцията.
Иначе ако някой иска да си тества детето върху целия 6 класен материал по математика, то в сборника Книга на ученика на Архимед има 15 теста по 20 задачи всеки, има и отговорите.

# 366
Хоп и аз при вас Simple Smile
Синът ми е готов със задачите по математика, госпожата ще им ги провери, аз не го правя, за да може тя да види какво му е нивото. Започнал е да пише преразказите, които са им дадени по БЕЛ, а стихотворенията не знам дали ще има време да ги учи … През лятото основно се забавляват, чете, обикновено книги, които не от задължителния списък Simple Smile

# 367
  • София
, след като изгълта Игрите на глада и се надява до септември да вмъкне още някаква поредица от този сорт. Какво четат вашите деца извън задължителните неща, че нещо вече не съм в крак и не мога да препоръчвам нови неща за четене.
От същата авторка на Игрите на глада, Елена изчете поредицата Подземните хроники за Грегор Горноземеца и много я хареса. Но тя е юношеска, не е като Игрите на глада.
Остана му една книжка с упражнения по немски, която му е за лятото. Остава ни едно море в първата седмица на септември и то свърши ваканцията.
Леле, добре че напомни. Съвсме сме забравили за домашното по немски Simple Smile
Иначе ако някой иска да си тества детето върху целия 6 класен материал по математика, то в сборника Книга на ученика на Архимед има 15 теста по 20 задачи всеки, има и отговорите.
Много благодаря за съвета! Поръчала съм сборника ,но не съм го разглеждала, не знаех че има задачи и за шести клас.

Eлена се старае и учи лятото, но имаше доста пропуски, така че основно е за запълването им.
Не е чела почти да не кажа нищо от задължителната литература, затова ще се възползвам от препоръката да прочете направо Христоматията. Едната и сестра също процедираше по този начин и има отлични точки по БЕЛ, така че явно може и така или поне се успокоявам по този начин Simple Smile.
Записала съм я на школа по БЕЛ само, по математика решихме, че ще се занимаваме ние с баща и. Другият вариант е частен учител, защото определено и е трудно и в група надали ще се получат нещата. Предпочитаме да сме ние, макар да си лазим по нервите, но можем да се занимаваме, когато тя има възможност и време, което е трудно да стане с частен учител при нейният график.
Записала съм я и на преговорен курс и по БЕЛ  и по МАТ в същата школа, който е 5 дни, от 8-ми до 14-ти септември.

# 368
Айла и аз взех книга за ученика за 7 клас.Там има тестове по Математика за 7 клас. Починах си 2 години без да гледам какво се случва по предмета, но след лятото, видях колко се знае и какво се преговори и научи и ще поемем нещата с мъжа ми по Математика.Иначе сега си взеха ново книжки от библиотеката, отново фентъзи с исторически елементи.

# 369
  • у дома
Ели пише за Книга за ученика за 6 кл-там има тестове.

# 370
Периодично на наборен принцип за мен би било много отрезвяващо тук да пописват и родители с деца в чужда образователна система, за които изпитите са година по-рано и ги държат върху всичко, и не са прегрели от школи и уроци. Въпреки разликите в образованието, децата са си деца.
Понеже не помня кой писа назад за срещите в разни части на центъра на София, имайте предвид, че отнякъде се взе модата на пиротехниката по никое време. Хлапаците няма как да се оставят без забавления, както те си ги разбират. Ние /имам предвид родителите/ им намиламе и им натягаме пружините, те си търсят начин за освобождаване на напрежението, което им задаваме.

Последна редакция: нд, 28 авг 2022, 14:01 от рони

# 371
  • ВАРНА
Точно от прегряване се страхувам най-много.
До четвърти клас дъщеря ми се подготвяше за състезания по математика в школа, в която нямаше никой от класа ѝ. Така и двете си спестихме много напрежение. Детето ми беше спокойно, уверено в знанията си и приемът ѝ в мг беше естествено продължение на подготовката, която направи.
Надявам се и сега в седми клас да мине без сътресения и да се съхрани.
Обаче чувам, че учителката, при която ще бъде на школа по математика, друго не я интересува. Само бел и мат били важни... Бих спестила на дъщеря ми школата по мат, но просто не вярвам, че учителките ѝ в училище. За две години не успяха да я накарат да разписва задачите. Почти всичко се прави на ум. С една дума - тази година ще плащам не за учител по мат, а за пъдар  Simple Smile

# 372
Лятото почти мина. Остава малко до учебната година и на мен ми се изправя косата. С момче съм.  На него му се играе по цял ден и хич не му се учи. Попрочете задължителната литература и това е.  Не ми се мисли каква ще става. Според мен е забравил много от миналата година.
Стискам си палци да издържа тази година !!!

# 373
  • София
Щеше да е странно, ако 12-13 годишни деца предпочитат да учат вместо да играят 😂.

Още не сме настроени на училищна вълна - пътувахме из Азия, в момента наборката е на лагер с клуба по плуване, надявам се да направим и още едно море, ще изпращаме каката да учи в чужбина….. Има още от лятото, не бързам за началото на учебната година.
Иначе прочете задължителната литература, решава малко задачи, но БЕЛ и е голяма мъка.

# 374
Хайде да се включа и аз Simple Smile
Бях направо шокирана да чуя след курса, на който я записах през юли по математика, че вече сметките са и по-лесни от БЕЛ…като знам каква мъка беше досега с тази математика, сега се надявам и следващата година да продължи да е на същото мнение. Прочела е всичко по литература от задължителната. Мисля, че и една две други книжки допълнително е изчела. Научила е наизуст почти всички стихотворения, да на не си губи времето да ги учи през годината.
Доволна съм от усилията и през ваканцията, ще видим как ще стартира годината. Най-много да направи и един бърз преговор на материала в уча.се
Заминаваме на море от 2-ри, може би това ще ни е последната почивка преди матурите, защото с тези курсове едва ли ще можем да мръднем някъде за повече време.

Общи условия

Активация на акаунт