Седмокласници 2022/2023 - Тема 1

• 56 802
  • 759
  •   1
Отговори
# 225
  • Sofia
Вярабел в Младост 4 подготвят за АК, ако не се лъжа. Или поне по БЕЛ съм сигурна, че го правят.
Кортезов имаше център за курсове по състезателна математика, ходили сме там в 4 клас при Мария Томова, но не зная дали той води курс.
Да писах по-горе, във Вярабел има специално за АК и по мат и по БЕЛ, но аз лично се чудя защо са нужни и каква е разликата, пък и са по-скъпи. Но да има.
Много благодаря на всички за отзивчивостта! Аз искам най-вече заради логичните задачи, които са отделен модул от изпита в АК. Оказа се,че във Вярабел има такъв интензивен курс от януари до март, който ме устройва напълно.

Последна редакция: пн, 25 юли 2022, 11:28 от Sashy

# 226
Нямат ли сборник с предишни изпити?

# 227
  • Отвъд алеята зад шкафа
Не просто няма сборник, а няма нито един изтекъл изпит от АК. В Колежа не правят и пробни изпити.

# 228
  • ВАРНА
От нета -
"(!) По-равномерно разпределение на почивките и учебните дни предлага Министерството на образованието и науката (МОН) за следващата учебна година. Според проекта на заповед, публикуван за обществено обсъждане, ваканцията между първия и втория срок ще бъде пет дни – от 1 до 5 февруари 2023 г. Досега тя беше само един ден, което е твърде малко за възстановяване на силите на учители и ученици.

(!) За да компенсира недостатъчното време за отдих, миналата зима министърът на образованието и науката обяви четири допълнителни дни за неучебни и заедно със съботите и неделите училищата затвориха за цели девет дни. Сега по-дългата междусрочна почивка става норма.

(beachball)  Последният ден на октомври 2022 г. ще бъде неучебен. Така есенната ваканция ще бъде четири дни, включително празничния 1 ноември. Последните учебни занятия за 2022 г. ще бъдат на 23 декември. Учениците ще се върнат в клас на 3 януари 2023 г. Великденската ваканция ще започне на 8 април 2023 г. за учениците от I до XI клас и на 12 април за дванадесетокласниците. Всички ще влязат отново в училище на 18 април 2023 г.

(checkmark)  Както и досега, няма да се учи в дните на задължителните държавни зрелостни изпити и на изпитите за национално външно оценяване в VII и X клас. Ако предложението на МОН бъде прието, матурата по български език и литература ще бъде на 19 май 2023 г., а изпитът по втори предмет по избор, както и този по теория за придобиване на професионална квалификация – на 23 май 2023 г.

(checkmark)Седмокласниците и десетокласниците ще се явяват на национално външно оценяване в един и същи ден и изпитите ще започват по различно време, както досега. За да се намали рискът от грешки при организацията обаче, разминаването на началните часове се увеличава на два часа и тестовете ще са съответно от 9 ч. за VII клас и от 11 ч. за Х клас. Изпитите по български език и литература ще са на 13 юни 2023 г., а по математика - на 16 юни 2023 г."

Мисля да планирам пътуване от 16 юни до датата на излизане на резултатите от нво. Дестинация  - място без обхват на телефоните Simple Smile

# 229
просунчо ама с кого? Simple Smile
те децата не са ли на училище до 30 юни?

# 230
  • ВАРНА
С детето  Simple Smile Трябва да си е "опекла" работата по оформяне на годишните оценки. Само класна да нямат след нво-тата. Съвсем сериозно го обмислям това нещо Simple Smile

# 231
С детето  Simple Smile Трябва да си е "опекла" работата по оформяне на годишните оценки. Само класна да нямат след нво-тата. Съвсем сериозно го обмислям това нещо Simple Smile
Ооо, това с опичането на работата хич не го вярвам. Като четох тази година седмокалсната тема, единици бяха учителите оформили децата преди НВО. После се почнаха тестове и изпитвания. Пусти оценки ама са важни за класирането.

# 232
  • София
Да, до 30.06 са Simple Smile
Чудесно би било да разпуснат след НВО, но май повече от уикенд не им се полага. След 16ти ще са във вихъра на оформяне на годишни оценки, поне до 27-28.06 според у-щето.
Предполагам видели сте и тази новина:
https://nova.bg/news/view/2022/07/22/376945/%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D … 1%8F%D1%82%D0%B0/
Не знам дали някъде реално ще се отрази. Старото ни у-ще беше едносменно, но пак си бяха по 40 м часовете. Дали някъде се учи въобще по 45 мин.

# 233
И при нас часовете са по 40 минути. И аз това се чудех има ли някъде по- дълги.
С големия ми син ходихме на почивка последната седмица на юни. Бяхме предупредили че ще отсъства и не е имало проблеми. Оформиха го нормално. И с малкия така мисля да процедирам 😁 ходим на почивка от години в края на юни . И без това после е напрежение покрай класирането, поне да сме отпочинали 😀

# 234
прасунчо, благодаря за информацията относно предложенията за ваканции и дати за НВО. Само да сме живи и здрави, плановете за почивки ще ги правим в движение.
И в нашето квартално училище часовете са по 40 минути, но се учи на две смени.

# 235
Успех на всички бъдещи седмокласници! Записвам се да следя

# 236
Кортезов ИМА курсове за АК. Тази година бяха само онлайн, но догодина доколкото разбрах се предвижда и присъствена група.
Пуснах моята за един модул, просто да видя за какво иде реч. Категорично не смятам, че е нужно това. Задачите, които се решават са от сборника му "Теми от математически лагери", том 3. Предимно логически. Не, че не са полезни хинтовете, които се научават, но при информацията последните години, че задачите на изпитите са изцяло на учебен материал, не го смятам за наложително. Полезното е наличието на тестове онлайн по формата на математическата част на изпита за време, които могат да се закупят без да се присъства на курс. Може да се плащат и пробните изпити.
Проучих и Лого-3. И ги смятам за сериозно надрусали се. Два модула: един по 6 учебни часа математика и един от 4/5 учебни часа Бел. И това всяка седмица, като има деца, които още от 6 клас ходят. Обща цена на курса за 7 клас - 5400 лв.
Дъщеря ми беше на летния курс за есе във Вяра бел. Самата Вяра според мен им бърка нещо в мозъците и ги облъчва. Simple Smile Моето необичащо да пише ала-бала дете седна и само с огромно желание започна да пише есета. Математиката не знам как е там. Но няма да продължим, защото ни е много далече, а и не смятам да се готви специално за изпита за АК. Научи как се пише есе. Математиката и Бел са им топ в училище.

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 14:05 от Не се сърди, човече

# 237
  • София
Скрит текст:
Вярабел в Младост 4 подготвят за АК, ако не се лъжа. Или поне по БЕЛ съм сигурна, че го правят.
Кортезов имаше център за курсове по състезателна математика, ходили сме там в 4 клас при Мария Томова, но не зная дали той води курс.
Да писах по-горе, във Вярабел има специално за АК и по мат и по БЕЛ, но аз лично се чудя защо са нужни и каква е разликата, пък и са по-скъпи. Но да има.
Много благодаря на всички за отзивчивостта! Аз искам най-вече заради логичните задачи, които са отделен модул от изпита в АК. Оказа се,че във Вярабел има такъв интензивен курс от януари до март, който ме устройва напълно.
[/quote]

Не разчитайте само на този курс. Ако няма предварителна подготовка, т.е. ако детето не е високо ниво по математика, няма да Ви е от голяма полза. Лично мнение.

# 238
  • София
От страницата на Дидева, но не знам как да пусна линк:
Цитат
Министерство на образованието и науката

·
РЕЗУЛТАТИ ОТ ОЛИМПИАДИ ЗАМЕНЯТ ИЗПИТИТЕ В VII КЛАС В ИЗВЪНРЕДНИ СЛУЧАИ
Когато седмокласник пропусне изпитите от националното външно оценяване (НВО) поради тежък здравословен проблем, настъпил в последния момент, той ще може да участва в класирането за гимназиите с резултатите си от областния или националния кръг на олимпиадите по български език и литература и по математика. За учениците, които не са участвали в олимпиади, ще важи сега съществуващият ред – ще се взимат предвид само оценките от свидетелството за основно образование, без точки от НВО.
Такава промяна предлага Министерството на образованието и науката (МОН) в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование. Документът е в процес на обществено обсъждане до 22 август 2022 г.
Всяка година в дните на националното външно оценяване в VII клас има единични случаи на ученици, чието здравословно състояние не позволява да се явят на изпитите. В средата на юни т.г. например две деца пропуснаха единия или и двата изпита поради непреодолими причини – едното беше оперирано по спешност, а другото беше под домашна карантина заради заразно заболяване.  
С промените МОН иска да даде възможност при такива извънредни ситуации седмокласниците, които преди това са доказали своите знания в олимпиади, да участват в класирането за VIII клас наравно със своите съученици. В тези случаи балът ще се формира, като вместо резултата от изпита от националното външно оценяване се използва по-високият от резултатите от областния или от националния кръг на олимпиадата по съответния учебен предмет. Резултатът ще се отчита в точки, изчислени като процент от максималния брой точки за съответното състезание. В момента само учениците, класирани на първите три места на тези олимпиади,  имат право да използват резултатите си от състезанията вместо тези от изпитите.
При възникването на извънредни обстоятелства, свързани със здравето на детето, родителите трябва незабавно да уведомят началника на регионалното управление на образованието (РУО) и не по-късно от три дни след датата на пропуснатия изпит да представят в РУО документи от болница или от Регионалната здравна инспекция, които доказват невъзможността на ученика да положи изпита.

# 239
Не знам дали ми е смешно, или ми се плаче. Отсъствах за кратко и през последните дни наваксвам с четенето.  Предложението за изменение на Наредба 10 е качено в сайта на МОН на 22.07.2022 г. В него няма и намек за подобна промяна. Реших да проверя как стоят нещата в портала за обществени консултации. Открих добавка в коментарите под проекта за изменение на наредбата от e.kostadinova ( предполагам, че става дума за Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование"), направена днес 29 юли 2022 г. в 10:57:16 ч.
Конкретното предложение, изчистено от обяснения:
В чл. 57 на Наредба № 10 за организация на дейностите в училищното образование да се създадат две нови алинеи – 9 и 10, със следното съдържание:

(9) Когато здравословното състояние на ученик не му позволява да се яви на изпит от националното външно оценяване, защото е в болнично заведение или поради карантина не е в състояние или не е възможно да се осигурят условия за полагането на изпита, но ученикът е взел участие на областен и/или на национален кръг на олимпиадата по български език и литература, съответно по математика, балът му се формира, като вместо резултата от изпита от националното външно оценяване се използва по-високият от резултатите от областния или от националния кръг на олимпиадата по съответния учебен предмет и резултатът се отчита в точки, изчислени като процент от максималния брой точки.

(10) В случаите по ал. 9 родителите незабавно уведомяват началника на регионалното управление на образованието за възникналите обстоятелства и не по-късно от три дни след датата на съответния изпит от националното външно оценяване представят в РУО документи от болнично заведение или от регионалната здравна инспекция, доказващи обстоятелства, поради които ученикът не се е явил на изпита.

Общи условия

Активация на акаунт