(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 722
  • 783
  •   1
Отговори
# 465
На Франгенското плато, това е над Варна, но сме с надморската височина на Доня в Елена Simple Smile

# 466
Тези смокини не трябва да се късат всичките, защото опрашват новите, които ще станат по-късно.

# 467
Не знаех, дървото е отрупано с дребни и едри смокини и си мислех, че мъжките вече са си свършили работата

# 468
  • София
скаридке, страхотни смокини!
В София не стават смокини.
Ние сега ходихме да полеем и да нагледаме строежа. Явно е малко водата, която пускам, но все я пестя, много ми е неудобно от това наливане от комшиите. Днес са изкопали дупката за ВиК шахтата, строителят обеща да направи кофраж и тази седмица заедно с първа плоча да налее и там, за да пуснем водата.
Краставиците са заминали. Сложила съм нови в кофички в къщи, започнаха да се показват. Също и вейков фасул, една комшийка ми го донесла от пловдивско.
Домати откъснахме 2-3, имат малко черни мушици, не ги пръскам. Откъснах и първите два патладжана, както и зелен фасул за една манджа, но и той е маносан.

А това са изоставените домати. Сипах им общо една лейка вода, изглеждат по-добре от другите. Странно, но по тях няма мушици...

В дъното се вижда тревата, която само косим. Въпреки че тревният чим е около 20 см, на обработеното място почти няма трева, скубала съм само веднъж.
И бататите от Aila - в крайна сметка не са ги затрупали и измачкали. Поливани веднъж, нали уж щяха да го заровят.

# 469
На Франгенското плато, това е над Варна, но сме с надморската височина на Доня в Елена Simple Smile
По- ниско сте от Еленския "балкан". Като родена и цял живот живяла в София, където е по-високо, ми е доста странно как височина от 400 метра е планина.
Няма нищо общо с континенталния климат в Софийското поле, което е котловина, с ниско плато до морето със съвсем различен климат. И в София и околностите няма как да има смокини, че и да раждат огромни плодове.

# 470
Скаридка, миналото лято ги сушихме смокините. Поради липса на специален уред ги слагахме за цяла нощ във фурната на 90-100 гр. После издържат дълго време, една смокиня замества усещането за порция шоколад.

# 471
И при мен е пълно със смокини за първа година толкова много. Чак страх ме хваща какво ще ги правя ако станат всичките. До сега съм правила сладко от смокини и съм правила сушени, а от листата сироп.
Много обичам да раздавам. Тъй ,че ако станат всички приятелите ще намажат.
Във Варна съм.

Искам и тук да благодаря на Nothinger. Получих вчера разсада от ягоди перфектно опаковани и тази сутрин ги засадих в две сандъчета. Обмислям сега къде да ги садя. На какво разстояние тряба да са и дали е ок на шарена сянка?

Последна редакция: чт, 21 юли 2022, 09:04 от Реа

# 472
Pea, имам едни ягоди под клоните на слива. Зелена листна маса без плод, по-добре не рискувай.

# 473
Значи ще ги опна на слънце!

# 474
Ако около вас изкупуват плодове и имате големи смокини носете ги там.Баба така правеше, последната година преди да я отреже над 200 лв си беше събрала.Колкото и да раздавате и консервирате голяма ли е няма как да се оползотвори цялата,освен ако не я ползвате и за ракия.

Кога се прави разсад за салати, за да станат готови за ядене октомври-ноември?

# 475
За сладко от смокини правя сироп 1:1 захар и вода.Редя смокините в дълбоката тава на печката и заливам малко над половината на смокините.Пека на 160 градуса.По някое време обръщам смокините.Ако е силна фурната намалявам.Така смокините остават цели и сиропа им карамелен.При малки количества става и в тенджерка.От сиропа с един кг захар заливам две тави.Нашите смокини са толкова големи, но са звлени отвън.Тази година нещо закъсняват обаче...

# 476
Като ви гледам реколтите, направо ви се възхищавам.Качвам и аз това, което откъснах днес…

По краставичките обаче има жълти петна, тези дни ще снимам и ще ви ги покажа, а на другия край на градината имам краставички, които са по-късни, те пък имат много въшки, пръсках днес с вода и сапун, но ме съмнява, че ще подейства.

# 477
Аз вече сложих разсада за есенните марули. Уикенда ще сея ряпа и арпаджик за зелен лук към салатките.
С кеф ще изкореня бустана, айде поне част от него

# 478
  • София
Аз вече сложих разсада за есенните марули. Уикенда ще сея ряпа и арпаджик за зелен лук към салатките.
С кеф ще изкореня бустана, айде поне част от него
Мерси за информацията.
В какво и как правиш разсада за есенните марули?

# 479
скаридка, на вън ли ги гледаш или в оранжерия?

Общи условия

Активация на акаунт