(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 720
  • 783
  •   1
Отговори
# 480
Всичко навън гледам, само домата и краставиците са под противоградна мрежа..
За разсада - направих го в съндъче, защото в градината имам много мравки, така докато по кълнат семейната съндъчето беше на прозореца на спалнята

# 481
  • София
Правите ли някакво обеззаразяване на почвата при втори култури?
Ще оскубя краставици и тиквички, но понеже там е капковият маркуч, новите краставици трябва пак на същото място да сложа, което не е много добре.
Чета за поливане с вряла вода - не е вариант. Обилно поливане с бордолезов разтвор? Чета и за 3.5% р-р калиев перманганат?

# 482
В София стават смокини,имам 2дръвчета, едно посадено от нас преди 20години и едно, което само си поникна.Много раждат и са вкусни.Като малко, първото дръвче му завивахме ствола с малко вата или дървени трици,сега вече не.В самия център на София.

# 483
И аз в някакъв съд ще направя разсада салати, че в градината мравките много ги крадат семената.От цял пакет карфиол един корен не поникна,а от късния алабаш 4-5 корена станаха само.
Ще купя тези дни и червен дъбов лист и ще правя и аз разсад щом е време.

Краставици се издължиха много -отново 🤦‍♀️🤷‍♀️.Да ги оставя или нови семки да слагам🙄 ?

# 484
  • София
Здравейте отново, да ви питам, това просто женска пъпка на тиква ли е или да се радвам, че нещо е вързало и ще ям поне тиква-две тази година😁🙃😂

# 485
Това трябва да стане на тиква, ако растението не реши да я "изхвърли" преждевременно.
Аз засега от 6 корена тикви имам завързали 7 тикви... Направо не могат да си изплатят водата.

# 486
Това трябва да стане на тиква, ако растението не реши да я "изхвърли" преждевременно.
Аз засега от 6 корена тикви имам завързали 7 тикви... Направо не могат да си изплатят водата.

И аз съмтака, но с тиквичките - 7 корена, досега 3 тиквички.

# 487
  • Между гори и планини
Моите краставици започнаха да едреят и всеки ден ще има по 2-3 за бране. Не е много, но идеално за салата. И доматите започват да зреят, изведнъж ще станат. Няма, няма - хоп, всички на първа китка зрели. Боб бера и пъхам във фризера, тиквички ме е страх да погледна, пак има. Аз не ги поливам често, на 4 дни веднъж някъде. От много вода загниват докато са бебета. Чушки рибки и чорбаджийски бера за всяко хапване. Не съм сложила много корени. Пипера расте, въпреки че от жегите има доста прегорял цвят. Идват две седмици по 40° на сянка, започнах да поливам рано сутринта, в 5ч влизам и поливам всичко много обилно.

# 488
До сега не съм слагала тор на почвата, но май ще трябва. В двора имаме коприва, имам черупки от яйца, утайка от кафе, мая, от комшията мога да взема пилешка тор.  От кое най-добре да сложа, и по колко и как се правят разтвори. Имаме домати, краставици (леко пожълтели и много малко раждат), тиквички, пипер ( не знам колко големи трябва да станат но си седят около 30см, 2-3 корена са малко по-високи, имат цветчета и малки чушки). За доматите знам,  че по някое време им се чупят върховете, но кога и какво точно се чупи не знам. Някои са към 1.5м почти други са дребни към 1м. Ако има значение, поливам през вечер горе долу. Благодаря.

# 489
  • Русе
Отварата от коприва е по-подходяща за азотно торене. Така че ако нещо бая ти изостава в растежа, налей му. Доматите май обичаха утайка от кафе, но нека потвърдят колегите така ли беше. Пилешката тор е мнооого богата и подходяща за всичко. Но в малки дози. Наистина малки. При мен се отрази много добре на патладжана.
Браво на Доня и всички останали градинарки!!!
Ние сме сложили противоградна мрежа на доматито и държи по-хладно. Че се очакват дни наред с по 40гр на сянка. Сушата също е много сериозна. Лятна работа. На краставиците опънах едни бели чаршафи. Същото ще направя и за пипера. И ще изтикат така няма как.
Зеленият боб е пълен с цвят, който със сигурност ще изпада в тази адска жега. В Англия беше за ден, тук за поне седмица същото, че и по зле. Защото тук земята вече е много затоплена, градовете са спарени.
Да се похваля, че защитих дипломната работа с Отличен, на всички показатели имам Отличен. Крайна оценка за 4те години обучение имам 5,95. Голям зубър! Simple Smile
Може ли на когото краставичките му раждат добре, да сподели какви семена е купил?

# 490
  • Между гори и планини
Домати се чупят в оранжерии, като стигнат тавана, твоите дребосъци, защо ще чупиш?

# 491
  • София/Варна
Браво Ники! Както казвам на сина ми - на мама зубърчето. Честито!

# 492
Привет градинари и градинарки!
Ники, поздравления за дипломирането! Да не губиш ентусиазма си и да си все така нахъсан за селскостопанска работа.
За краставиците, аз съм доволна от късоплдните "Тимор" и от дългите "Тести Грийн". От корнишоните не съм доволна. Сях "Левина" и "Екселсиор". Нямат много рожба и са много тумбести, та чак топчести.
Звездички, върха на доматите се чупи към края на лятото, да може да наедреят и узреят завръзите.  Иначе силата на растенията отива в стъблата.

# 493
Браво, Ники! Много успехи пожелевам - и в живота, и в градинарстването!

# 494
  • София
Ники, честито дипломиране! Какво завърши?
Вчера и в София беше ужасна жега. Не съм ходила от вторник до градинката, обмислям утре много рано сутринта да отида, за да пусна да се полива.
Да похваля 2-та реда целогодишни ягодки. Масово цъфтят и набрах две шепи узрели и хапнах. Трябва да видя новозакупените целогодишни колко ластунчета са пуснали и да почна и тях да ги вкоренявам.
Иначе за тиквичките я разбирам Доня, аз отскоро имам и вече не знам какво да ги правя. Доматите също почнаха да остават и да не можем да ги изядем, но не са и достатъчно за буркани. Люти чушки също има прилично количество, но и те остават. Днес може би ще затворя няколко буркана краставички и люти чушки.
Във вторник изчистих краставичките от изсъхналите листа, напръсках тях и тиквичките със сода, както и краставичките с нийм, че мравките бяха почнали и там да си развъждат листни въшки.

Общи условия

Активация на акаунт