(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 34 863
  • 783
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Здравейте прекрасни градинари!
Може ли да ми дадете рецепта за песто?Помня ,че преди време се коментираше ,но не съм си я записала😊,а се оказа че имам доста босилек и може да си направя някое и друго бурканче домашен.
Аз ползвам последните пъти тази рецепта и съм доволна - https://bezmotika.com/topic/47-%D0%BF%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE-%D … 0%BB%D0%B5%D0%BA/

# 706
Аз правих скоро. Пасирах само босилек със сол и зехтин и замразих във формите за лед. След това извадих и прибрах в пликче с цип в камерата.
За хапване сега правих босилек, зехтин, шепа орехи и настърган зрял чедър. Това имах. Стана добро. Мерки нямам, всичко на око.

# 707
  • София
Класическата не е ли с кедрови ядки?

# 708
  • Стара Загора
Класическата не е ли с кедрови ядки?
Да, но много трудно се намират и са доста скъпи.

# 709
Боб от новите семенца,набрани от стария боб

# 710
Малко не съвсем по темата, но се опитвам да намеря решение. Става дума за едно куче, което сина ми беше прибрал от улицата и го отглежда в двора на склад на Еконт. Обаче сега напуска и не иска да остави кучето там. У дома имаме две кучета и котка, а сме в двустаен апартамент. Освен това кучето е голямо и не е за апартамент. Къщата, където гледам двор, не е наша, а на леля ми и ходим само почивните дни. Кучето е голям сладур, няма проблем с други кучета и котки, взимали сме го в нас да го къпем... Та... Търсим му дом в двор. Транспорта от нас, където и да се намери дом. Има си и къщичка, която също ще донесем.

Ето го и като размер:
https://m.youtube.com/shorts/OOE-Nv8tzeo

# 711
Не е точно градинарски въпрос, но пък някой може и да прави такова сладко и да знае как се вадят семките на круши с  вретено..
В кратце - имаме круша петровка, която тази година се оля с плодове, и сестра ми се сети, че навремето баба ни е правила сладко с цели круши присадки/петровки с извадени семена.. Искам да направя такова сладко, но не знам как хем да запазя крушата цяла, хем да извадя семките.

# 712
Има едни джиджавки, с които се изтърбушват чушки. Има и по-големи и по-малки откъм диаметър. С тях ще стане.

# 713
  • Между гори и планини
Не знам, аз крушата петровка я раздавам на хората, много ражда, падат като бомби, натъртват се и не ми харесва. Правя сладко от вилямовата масловка, но беля, почиствам и на кубчета. Много ароматно сладко става.

# 714
Доня, аз за идеята да си припомним вкуса на бабиното сладко, иначе от зимните круши и аз правя сладко на кубчета, на една голяма тава слагам само 1 кг захаре ( без захар втората доза) и палачинките се ядат само с това сладко

# 715
Скарида, майка ми ги дълбаеше с лъжичка за кафе. Отрязваше малко капаче от към цвета и после с лъжичката.
 Днешната реколта краставици.

# 716
  • София
Благодаря много на Nothinger за корените ягоди. Бяха много старателно подредени и опаковани, но се изненадах от голямата бройка. Бях планирала докато направим новото място на ягодите да са в саксии, но тъй като са към 50 броя ги сложих временно около капковото на пипера Simple Smile И без това не съм доволна от него, особено от единият сорт, който мислех че е друга чушка, но явно съм се заблудила миналата година, кое -кое е. А и има много разстояние между всеки два реда, съответно сега сея от външната страна на реда моркови, магданоз, а вече и садя ягоди Simple Smile
Тази година батата върви по-добре от предишни години, най-вероятно заради капковото. Досега не беше цъфтя изобщо, а сега масово цъфти и то още юли-август. Оказа се, че дори вече има малки батати, лилави Simple Smile Eдин се беше открил и дори от самият батат си беше пуснал филизи, което не ми хареса.

Батати :
Скрит текст:

Тук се виждат новите филизи от самият батат, където са тръгнали. Отчупих ги и го зарих.

Това е друг батат, на друг корен, но не смеех много да ровя.  Предвид, че имат да растат още над два месеца, очаквам да станат доста големи.

Патладжаните, които не бяха между зелето са добре, другите тъмните тепърва се освестват. Набрах вчера отново малко патладжани и тиквички. Предният път готвих имамбаялдъ и останаха няколко сурови, сега ще видя и с тези, какво да ги правя. Мога да ги изпека и замразя за по-късно, когато стане пипера, за да си направя айвар.
Колорадските бръмбъри много ги харесват и напоследък само обирам и мачкам и аз. Първо карах половинката, но аз ходя по-често и затова вече и аз започнах.
Скрит текст:

От предното бране на домати, станаха към 14 бурканчета сос за спагети, като останаха няколко касетки. Вчера набрах още малко. Днес няма да мога, но се надявам утре и тях нещо да направя и съхраня.
Домати :
Скрит текст:
Това са 15 кг само домати, след като са минати през машинката.

След което приложихме трика с маркуча и махнахме много вода, след което се сгъсти за съвсем кратко време останалата част. На снимката изглежда по-червена водата, но като се утаи си е направо бистра водичка. Спестява много време и усилия този трик. Благодаря на споделилият го Simple Smile

А ето и готовата продукция.

Към доматите добавих лук, чесън и морков. Както и пропуснатият да го обера предният път босилек за пестото, но пък ми свърши работа за соса за спагети.

Тези домати останаха от първото приготвяне на бурканил

Надявам се с набраните вчера, утре да направя отново сос за спагети или пюре, което да си чака чушките Simple Smile :Може и само домати да затворя.

Втора реколта насаден зелен боб, на мястото на граха и праз. Малко е дребен още, но почна много да расте, откакто го поливам по-често. Вчера им пуснах и на всички малко течна биотор към контейнерите за капковото.
Скрит текст:

Вчера една съседка ми даде голяма кофа сини сливи, уникални. И ние имаме, но не се маха лесно костилката, дребни са и не са узрели още. А тези са огромни, много вкусни и с лесно махаща се костилка.
Свих от приятелка дехидратора, повечето ги сложих да се сушат, после и домати мисля да заредя, а останалите ги минах през машинката, стана пълна тенджера и ще направя сладко с тях довечера Simple Smile
Скрит текст:

Тук са посредата на сушенето. Впечатлена съм колко по-добре се справя този дехидратор от моят и колко много повече материал събира.

Като видях краставиците на morskibriz се сетих и за моите. Тази година са тести кинг, не съм особено доволна, вече са едно 100 см високи вторите насадени. Миналите години си бях по-доволна от Южна наслада, затова отново си поръчах от Германия такива семена. Този път 4 пакетчета, вече са в посредника и ще ходя да си ги взема. Съответно за догодина ще съм подготвена. Ако някои иска мога да му дам да пробва, аз навремето от Градина Солей си взимах разсад.

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 15:24 от Aila

# 717
  • Перник
Aila, ако мислиш, че твоят праз е дребен, ела да видиш моя - като тревичка е, а беше още по-тънък като го садих Joy За пръв път садя праз, майка ми ми го даде да си запълня освободеното от салати и спанак място. Оказа се обаче, че не съм оскубала спанака навреме и се е самозасял. Не се оплаквам, де. Миналата есен така се сдобих с чудесна рукола.

# 718
  • Бургас
armeria точно преди година отчаяно се бореше със съсели. Жалко, че не пише сега.
Дъждец, забрави за устройствата със звук - работят до време. Изчела съм десетки страници в някакъв форум и освен рабицова мрежа няма друга ефективна преграда.
При мен имаше много тесен процеп в ъгълъ на стената, явно могат да си сплескват тялото до 5-6 мм !
Ние сложихме капани с примамка орех и праскова и периодично ги изпразваме.
 ОТРОВАТА може да доведе и до отравяне на котки или до вмирисване на мърша от незнайно място...
Даааааа, борихме се.....
Докарахме я работата до един отрязан орех,/който съхнеше, но и беше магистрала за съселите. Поорязахме и една череша, за да не се мятат от клоните й- направо на тавана. Тази година имам един съсел. Като стана топло някъде изчезна или се скри. Може да му е много горещо на тавана, защото е с битумни керемиди и става топло вътре. Капаните са празни- никога не успяхме да хванем звяр в някой,макар че им купувах нектарини. Всички бонбони с отрова за плъхове си стоят по чинийките. Някъде бях прочела, че съселите прогонват плъховете.
Но, интересното е, че у съседите ни и у една приятелка на село, тази година също се движат съсели до полуда. В едната къща са под навеса и докато си пият ракийката вечер, те се мятат от греда на греда. В другата къща съселът скача в стаята, в която спят.. Влизат и го виждат на масата, а той скача на хладилника....луда работа. Тайно и непочтено се надявам моите съсели да са отишли у тях. Щегувам се, но като знам как целият ми таван е пълен с чували с дрехи, надписани за различни възрасти през 3 години, си мисля че никой съсел няма да напусне такъв уют. Представям си как изпращам по Еконт чувал с дрехи за някоя внучка и от там скача съсел! Ще дам банкет- "Ура! Отървахме се !"
Сега разбрах, че почти два месеца не съм влизала тук.

# 719
  • Между гори и планини
Айла, велика градина имаш за поредна година! Браво!

Общи условия

Активация на акаунт