Живот без деца

• 11 620
  • 223
  •   1
Отговори
# 150
Парите не са под 1000, а под 850.

# 151
  • София
Аз съм се само и изцяло валидирала, така че нямам нужда да го правя тепърва. Дори не говоря за себе си в темата, не става въпрос за моя избор. Един-единствен път съм го споменала в темата, и то като отговор на конкретен въпрос. Колкото до ръфането, който ще да ме ръфа, все ми е тая - аз каквото е трябвало да направя - направила съм го.

Съвсем реално хората си живеят и раждат деца без да чакат "базисни" условия, защото дори за тези условия не е ясно какво е нужно. Може би се разбира единствено при посещение на социалните какво евентуално може да означава базисни условия, но и там границите са доста широки. Минималните са покрив, храна и дрехи. Това е по отношение на детето. Дори не е нужно родителите да са грамотни. Няма условие чий и какъв е покривът - важното е детето да не е на улицата или в някоя прогнила барака. Нататък всеки може да си фантазира и да си поставя каквито си ще условия, но само за себе си. Не за другите хора.

# 152
  • Пловдив
Абе, аз принципно нищо не съм прокламирала в тази тема, само оспорвам чужди доводи, но...

Цитат
Дори да оцелеят, вероятно ще имат сериозни здравословни проблеми.
Колко вероятно? И то - ако случайно, нали, оцелеят. Всички ли у циганската махала на някое забутано село (преди около 15 години в такива махали съм виждала най-мизерните в живота си жилища) имат сериозни, не какви да е дори, а сериозни, здравословни проблеми? И сериозен процент ли не оцеляват?
В пързалката, ако не е пързалка, съм сигурна, че става дума за доста по-добри условия.

И кой изобщо тук бил представял избора си като единствено правилен? Андариел, доколкото виждам, също само оспорва чужди аргументи, които се опитват да доказват, че не може, не бива в никакъв случай, безумно е, безобразно е хора с такива доходи да правят деца.

# 153
Е, кой човек с минимум здрав разум ще намери за ОК деца да растат в условия като в цигански коптор?

# 154
  • София
Със същия, с който много деца, включително студентски бебета са отгледани по тавани с мивка и тоалетна в края на същия тавански етаж. Добре, че навремето социалните не са се сетили да проверяват.   Изведнъж сега тук всички в темата си надвиха на харча и започнаха да поставят условия кое било редно и здрав разум и кое не било.

# 155
  • Варна
При здрави-прави, млади хора, с време пред себе си за развитие, ще се справят. Но ще има много компромиси и е въпрос на нстройка да ги приемеш или не. Дете се зачева, само когато осъзнато го искаш, оттам насетне другото са подробности. Ако си задаваш, обаче въпроса "Дали" - значи няма смисъл.               
Лошото е, че никой не знае след време какво ще се случи - могат да се променят обстоятелствата, които сега са спирачка, може майчински инстикт да се отключи (заради цъкащ биологичен часовник), може нови партньори да се появят и тогава  героите да поискат деца, ама да не става... В живота има горе и долу, че и бързо си менят местата.

# 156
  • Пловдив
Е, кой човек с минимум здрав разум ще намери за ОК деца да растат в условия като в цигански коптор?
Е, кой е казал, че условията са точно такива? И че не подлежат на промяна? Включително и ЗАРАДИ дете, включително и с помощ от родители (не, това не е престъпно и не прави никого нещастен)?

И какво точно означава тук "ОК"? Няма стандарт за ОК живеене.
Как може възрастен да живее всеки ден, цял живот при битови условия Х - които не са затвор, лудница, болница или друго, а собственото му дете да не може? И то преценено от трето лице, не от този същия възрастен? Циганетата от карловските или ботевградските села много ли са нещастни? Всеки ден?

# 157
Със същия, с който много деца, включително студентски бебета са отгледани по тавани с мивка и тоалетна в края на същия тавански етаж.
Нали и сама разбираш, че думата "студентски" прави съпоставянето с цигански коптор нелепо. Ако родителите са студенти, значи те имат перспектива за добра работа и значително по-добро жилище от тавана. Нима в циганския коптор имат подобна перспектива?

Магдена, условията подлежат на промяна, но не точно в циганския коптор. Ти самата би ли искала твое дете да живее като описаните от теб циганета? Би ли го допуснала?

# 158
  • Пловдив
Ами не знам какво щях да допусна, ако живеех за постоянно в такъв коптор аз самата, хипотетично. Не живея. Вероятно във всички случаи щях да искам да имам деца както сега, така и тогава. Затова и не предписвам забрани.

# 159
Подозирам обаче, само подозирам, не съм сигурна, че освен да искаш деца, щеше да направиш всичко по силите си да промениш условията на живота ви към по-добро. Всъщност тук никой не предписва забрани, а съветва точно това - да се постараят да променят условията на живота си към по-добро и тогава да раждат деца. Тези промени не е задължително да отнемат 10-15 години. 1-2-3 години усилия могат да са напълно достатъчни.

# 160
Просто си представих някой попревалил като ЛГ, който живее под прага на бедност и намира проблем за всяко решение, как внезапно лично си променя условията.

# 161
  • München, Deutschland
...Изведнъж сега тук всички в темата си надвиха на харча и започнаха да поставят условия кое било редно и здрав разум и кое не било.
Въпросът на темата (първо мнение) се отнасяше към хора без деца, конкретно: дали са щастливи или не. Както става ясно от по-нататъшните включвания, реално авторът (който вероятно не е пуснал реална тема, но попринцип въпросът му вълнува и други хора) се интересува при какви условия би било разумно, нормално, приемливо за всеки от нас да създаде дете. Така че съвсем по темата е да се каже кое на кого се вижда като здрав разум и кое - не. Не разбирам недоволството.

Ясно, че според едни, дете се гледа с още един черпак вода в супата. Е, според други пък - не.
Именно това е дискусията.

# 162
  • София
Със същия, с който много деца, включително студентски бебета са отгледани по тавани с мивка и тоалетна в края на същия тавански етаж.
Нали и сама разбираш, че думата "студентски" прави съпоставянето с цигански коптор нелепо. Ако родителите са студенти, значи те имат перспектива за добра работа и значително по-добро жилище от тавана. Нима в циганския коптор имат подобна перспектива?

Магдена, условията подлежат на промяна, но не точно в циганския коптор. Ти самата би ли искала твое дете да живее като описаните от теб циганета? Би ли го допуснала?

Когато има бебе не се оценяват перспективи, а условия към момента. В перспектива утре палачинката лесно може да се обърне. Един общ работник на строежа изкарва доста повече от един студент, та хайде по-полека с копторите и студентите с перспективите!

По критериите на бегемамите авторът трябва да няма деца никога. Ама никога. Няма перспективи.

# 163
  • София
Подозирам обаче, само подозирам, не съм сигурна, че освен да искаш деца, щеше да направиш всичко по силите си да промениш условията на живота ви към по-добро. Всъщност тук никой не предписва забрани, а съветва точно това - да се постараят да променят условията на живота си към по-добро и тогава да раждат деца. Тези промени не е задължително да отнемат 10-15 години. 1-2-3 години усилия могат да са напълно достатъчни.

Точно, но странно защо, това удобно се пропуска всеки път и се надават вопли за забрани за раждане и златни люлки.

И да, смъртността при етносите, живеещи по гетата е висока, продължителността на живота ниска, а здравословните проблеми изобилстват. Най-близкият ми приятел работеше като социален психолог по такива места, разказвал ми е впечатления от първа ръка. Условията са потрес, той не издържа дълго да ходи на място да ги наблюдава, камо ли да ги приема за приемливи и желае за детето си.

# 164
Когато има бебе не се оценяват перспективи, а условия към момента. В перспектива утре палачинката лесно може да се обърне. Един общ работник на строежа изкарва доста повече от един студент, та хайде по-полека с копторите и студентите с перспективите!

По критериите на бегемамите авторът трябва да няма деца никога. Ама никога. Няма перспективи.
Аз, а сигурна съм, че не съм само аз, винаги съм мислела с поне два хода напред и съм оценявала перспективите. Никой не знае по-добре от мен, че е възможно целият ти свят да рухне за секунда, но това не значи да не планираме и да не преценяваме възможностите за в бъдеще.
Относно автора, по-точно лирическия герой на пързалката, естествено, че двама души с общ доход 850 лв. не трябва имат деца, освен ако тези деца не могат да фотосинтезират.

Общи условия

Активация на акаунт