Живот без деца

• 11 617
  • 223
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
Лъвица, не се измъквай с "по-висока", много ясно, че е по-висока детската смъртност в подобни махали (общата смъртност показва други неща - например високата сочи повече застаряло население, отколкото мизерен живот), а продължителността на живота е по-ниска. С не чак толкова фрапиращо много обаче. Точни данни нямам, но мога да предположа.

Ти употреби изразите "ако оцелее" (което предпоставя, че има съществена вероятност да не оцелее) и "много вероятно". Затова питам колко много вероятно е едно такова дете да има сериозни здравословни проблеми, съответно да не оцелее.

Допълвам. Попитах също и дали са нещастни всички в тези махали. Wink

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 15:12 от Магдена

# 166
Подозирам обаче, само подозирам, не съм сигурна, че освен да искаш деца, щеше да направиш всичко по силите си да промениш условията на живота ви към по-добро. Всъщност тук никой не предписва забрани, а съветва точно това - да се постараят да променят условията на живота си към по-добро и тогава да раждат деца. Тези промени не е задължително да отнемат 10-15 години. 1-2-3 години усилия могат да са напълно достатъчни.

Точно, но странно защо, това удобно се пропуска всеки път и се надават вопли за забрани за раждане и златни люлки.

И да, смъртността при етносите, живеещи по гетата е висока, продължителността на живота ниска, а здравословните проблеми изобилстват. Най-близкият ми приятел работеше като социален психолог по такива места, разказвал ми е впечатления от първа ръка. Условията са потрес, той не издържа дълго да ходи на място да ги наблюдава, камо ли да ги приема за приемливи и желае за детето си.

Освен лошите условия при голяма част от този етнос (виждал съм и точно обратното, циганска къща, голяма и уредена, вътре истински лукс, при тва не някви цигански барони, а обикновени гурбетчии и далеч не единичен случай), другия проблем е в манталитета и ниската култура. Циганките се почват още от 11-12 годишни, далече не преувеличавам, раждат по на 15-16, пушат цигари и пият алкохол на поразия, тъпчат се с боклуци по време на бременност,  близка родственост при родителите, изобщо все хубави неща, при които фактът че живеят в коптор няма чак такова значение.

# 167
  • София
Лъвица, не се измъквай с "по-висока", много ясно, че е по-висока детската смъртност в подобни махали (общата смъртност показва други неща - например високата сочи повече застаряло население, отколкото мизерен живот), а продължителността на живота е по-ниска. С не чак толкова фрапиращо много обаче. Точни данни нямам, но мога да предположа.

Ти употреби изразите "ако оцелее" (което предпоставя, че има съществена вероятност да не оцелее) и "много вероятно". Затова питам колко много вероятно е едно такова дете да има сериозни здравословни проблеми, съответно да не оцелее.

Нямаш данни, но можеш да предположиш? Твоето твърдение не лежи на нищо. Аз казах на какво лежи моето. Когато няма средства за адекватно лечение и лекарска помощ, неща, които струват пари, разбира се, че може да не оцелее. Пак добре, че ги израждат безплатно, че тогава щеше да е съвсем страшно. Другото са волни интерпретации на казаното от мен.

# 168
Ох, с глас се смея...когато има бебе.
В момента няма бебе. Точка.

# 169
  • Пловдив
Т.е. "може да не оцелее" (което важи за всяко бебе в различна степен, даже на Илон Мъск му умря едно) и "има сериозна вероятност да не оцелее" са синоними?
Същото за "по-висока" честота на здравословни проблеми в сравнение с общата популация и "много е вероятно да има сериозни здравословни проблеми" - синоними са?

# 170
Магдена, нещо не мога да схвана за какво се бориш. Сериозно ли очакваш някъде да има статистика за циганите точно в копторите, че да се позовем на нея?
На мене ми стига да му видя беззъбата уста, гуреливите очи, гъбясалите нокти, скъсаните дрехи, калта в ушите, да му подуша некъпания торс, за да ми стане ясно, че този човек не е точно в превъзходно състояние на духа и тялото.

# 171
  • Пловдив
Боря се да докажа, че циганинът от коптора също не е всекидневно нещастен, нито пък има голяма вероятност утре да умре той млад-зелен или децата му - малки. По друг начин казано, дори и циганинът от коптора и децата му надали съжаляват, че са се родили.
Още по-малко основание има да предполагаме такова нещо за детето на хипотетичния нециганин Х, който хипотетично има доход 850 лева, които иначе несъмнено са малко пари за доход на семейство.

# 172
Хайде бе, тея са по щастливи от почти всички тука във форума. Неска два лева да има за хляб и още някой лев за ракия, радиото да свири и купона тече. Дреме му, че живее в найлонова барака, вечерта ( а и няколко пъти през деня) да опъне циганката и всичко е 6.

# 173
Че кой е твърдял, че циганинът от коптора е перманентно нещастен??
А детето на хипотетичния нециганин от темата ще има ⅓ от 2*413 - 275,33 лв.

# 174
  • Пловдив
И? Ще бъде цял живот, всеки ден нещастно? Пък циганинът не е, щото е друг биологичен вид?
Родителите на детето и те не са много нещастни в момента, но то ще е и те с раждането му ще станат.

# 175
Живот без деца не е живот!Средства винаги се намират.

# 176
  • София
Пак изпадане в крайности, сега и вкопчване в семантичен разбор на всяка дума за да се изтиска някаква опорка. От цялата работа разбрах, че някои хора са готови да си доставят лична радост създавайки деца, без изобщо да ги интересува дали тези деца ще са добре. За мен това най-малкото не е морално, но хора всякакви. Аз не видях смислен аргумент, който да ми промени мнението, само опити за манипулация.

# 177
Оф, все ще се намери някой разбирач да се провикне на мегдана какво е живот и какво не е.

# 178
Всички тука виждаме достатъчно хора, които искат нещо или имат нужда от нещо, но не могат да си го позволят. Това предизвиква неприятно, нещастно чувство, което може да не трае 24/7, но това не го прави по-приятно. В тази тема отново се вижда как се злобее срещу ония, дето имат нещо, което нашата особа в буквалния смисъл не си е заработила.
Как ще е цял живот маргиналчето мен не ме касае особено, стига да не проси от мен, да не ме краде, да не ми опикава входа и да си стои в дупката, където е мястото на такива като него.

# 179

Аз познавам двойки без деца, които са щастливи. Те са направили този избор, защото не желаят да стават родители и са преценили, че са си ОК двамата. Финанасите не са били фактор в решението, защото това са прилично печелещи хора.

Не познавам нито една двойка, която да е решила да остане без дете, защото нямат пари. При желаещите да станат родители, манталитетът е по-скоро да отложат година-две, докато си стъпят на краката, или да се справят с наличното.

Общи условия

Активация на акаунт