С какво ви дразнят свекървите? - 138

• 37 508
  • 761
  •   1
Отговори
# 120
  • София
А, защо тъстовете да строят? Мъжете да си търсят бездомни жени сираци и готово. Пък нали господ бил събирач? Това важи и в двете посоки.

# 121
За съжаление снаха и дъщеря е различно. И съдя не по свеки, а по мама.

Хубава жена за брат ми няма да се намери. Преди какви неща е правила, жал ми е било за тия гаджета на брат ми. Естествено, с годините брат ми се отдалечи и спря да ги води. Сега познават бегло настоящата, гледат да се държат уважително, че и той не е първа младост. Ама да видите пък тъща мечта… то баничка за мм, то като дойде на гости домашна питка, това яде ли, онова яде ли…  Лоша дума за него не е казала, даже ако види, че аз съм му ядосана ме успкоява как той е добро момче и бива ли сега така да прекалявам! Ама ако беше нейният син, ти да видиш…

# 122
Kазват, че това е отношение от патриархалните времена, когато се е угаждало на зетя , за да не тормози  жена си, да не ѝ посяга. А и жените сме си лоши една към друга. Не напразно се казва , че най-големият враг на жената е другата жена. И се пресъздават тези отношения от поколение на поколение . Тази тема е от 20 г. сигурно. Все същото. Някогашните онеправдани снахи, сме на път да станем свекърви - както се описват нещата , същите са като някогашните.

# 123
Доброто отношение към зетя няма да се промени. Това е защитна реакция на майката от старо време. Реално сега дъщерята не зависи от благоволението на зетя като преди 50 г., но отношението си остава - да му е добре на него, че и на дъщерята да е добре. Да не я изгони и т.н.

Писала съм с ananas заедно.

# 124
  • София
Угаждането на зетя е - първо, защото изобщо е "взел" жената и второ - да не я изгони, че голям резил.
Виц:  Една жена се карала на мъжа си: „Не мога да продължавам да живея с теб - още утре отивам и подавам молба за развод!“. „Добре бе, върви подай молба! А после, като излезеш на площада, хората ще викат - виждате ли я тая, дето и Киро пияницата даже я остави“.
Ако се сещате един разказ на Хайтов, главният герой куц и затова не го взимат на война, съответно връстниците му са избити и на село всички моми го искат и той избира най-богатата.

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 12:44 от Cuckoo

# 125
Не точно. Майка ми наистина го харесва. Тя знае, че имам много труден характер и тя дори с мен трудно се има. А той ѝ се вижда добър, какъвто наистина е. Реално "да ме изгони" може, защото живея в тях, но пък имам и "у нас". Смисъл.. не съм някаква там завряна снаха, която няма собствен дом, работа и чака на мъжа си.

Но ти да видиш снахите.. все лоши бяха. Нито една достойна не се намери за моят красив, висок, рус и синеок брат.

Аз по отношение на свека съм малко 50/50. Държи се добре, дори постоянно напира с внимание към нас, винаги ще ни посрещне с 10 манджи, софра опъната, ако я потърсиш с нещо да ти помогне направо е от тези хора, които се чувстват полезни и умират от кеф, че правят нещо за теб. Иска да сме приятелки, да споделяме, да си правим маникюр, да пием кафе, а аз съм една буца лед. Прост не я чувствам. Държа се уважително, ходим си на гости, те у нас, ние в тях, но аз си оставам резервирана. С баща му резонирам повече.

# 126
  • София
Майка ми критикуваше зет си, но колкото да си почеше езика. А много пъти е казвала : "Ама и ти си една остра, като баща ти" (да се разбира - доста зле Laughing)
За 4 години живот на зет им у тях само дето не ходеха на пръсти - сакън да не го обидят нещо. Дори когато оставяше душа да тече отгоре и чат-пат я поливаше (те не го оставяха така) - тя си го изкарваше на мен.

Sherilyn, това на мен ми идва малко в повече. Да си споделяш какво - ще се оплакваш от нейното дете ли?
Такава лоша шега може да ти изиграе

Последна редакция: пн, 25 юли 2022, 14:59 от Cuckoo

# 127
Sherilyn,

Моя приятелка е така със свекърва си. Нейната живее в едно село (преместили са се там) и явно няма много дружки и явно затова напира да си говори със снаха си. При теб не знам, как е.

# 128
Майка ми критикуваше зет си, но колкото да си почеше езика. А много пъти е казвала : Ама и ти си една остра, като баща ти (да се разбира - доста зле Laughing)

Ох, лелеее, цял живот го слушам това от майка ми! Характерът на баща ми е изцяло наследен от мен. А мама е по-мека и балансираща, по-отстъпчива и батко ми е нейно копие. Затова тя повече го жали, че той видиш ли с по-нежна душа, а "тва малкото е оправно".

Deni-meni, моята е в София, ама какво от това? Контактите ѝ са много ограничени, не умее да си мери приказките и после се чуди защо няма приятелки. Доста ѝ е трудно с комуникацията. И мен ме е изнервяла, докато ѝ хвана спатиите. Родила е рано мм, вече гони 60. Той е отгледан и самостоятелен от много години, тя няма внуци. Тоест.. няма за какво да се грижи.. и свободното време се инвестира в досаждане понякога. За нас досада, за нея опит за грижа.

# 129
  • София
Sherilyn, може да не ме разбереш сега, но се радвай, докато не се налага вие да се грижите за тях и са относително здрави.
Вече на възраст и аз оценявам, че моите свекъри може да не са помагали, но поне и не са ни занимавали сериозно със себе си.

# 130
О, Сиско, така е, сигурна съм. Те са доста самостоятелни, че като чета какви случаи има, настръхва ми косата. Ще видим като някой ден се появи заветното внуче коя баба ще се вре повече да го иска, да дава вода със захар и не знам си какво. И не го казвам подигравателно към предишни постове, а наистина.. защото за тях АМ е отрова, която нито едно дете не бива да близва, но виж вода със захар, сокче от картонена кутийка - няма проблем!

Аз съм с ИР и до ден днешен нито майка ми, нито свека вдяват защо не ям определени храни. Винаги ме канят с кафе и торта, десерт, баница, домашна питка и подобни неподходящи за мен храни.

# 131
То и преди 50 години не се даваше каквото ти хрумне ,има правила. Каква картонена кутийка , прясно  изцеден от морков, ябълка, на момента. че и домашно произведени. То си бяхме селско население.
 А вода и сега зъболекарите препоръчват след последно хранене дори с мляко, заради зъбите, малко водичка. Да изплакне уста.
Докато се стигне да разбира миене на зъби.

И въобще ,не е нужно да изпълняваш на всеки каприза, но и не  е нужно да правиш  драма от едни думи. За какво да си говорите, ако не пита как е  детето,  храни ли се ,има ли зъбче? То добре ,че за твоето дете пита ,не за нейното ,че тогава става манджа с грозде.
 Да не пита ,пък после що не контактува с него? Едно време колежка ми каза, като мрънкам и аз(не съм изключение) че виждам предната торба ,пък задната не виждам. Има предвид дисаги през рамото. То мрънкането не е от днес, нито от вчера,  от хиляди години  е. Намеса , пък и помощ си има, да се наложи ,има на кого да се разчита, това са торбите на дисагите.
 Ако ти каже нещо съсед, пътник в трамвая те засегне, колега ,не нолиташ на бой, замълчиш или си тактичен. В къщи(семейството)е  същото.

# 132
Sherilyn,
Може пък да решиш да кърмиш и тогава АМ отпада. Никога не съм ревнувала децата си от бабите им. Подозирам, че донякъде се дължи и на факта, че ги кърмех. Знаех си, че само аз мога да ги нахраня, сами отказваха мляко от шише и ме чакаха да се върна, ако съм излязла за 2-3 часа. Съответно като дойдат бабите или ние отидем на гости, като вземат бебето, ги оставях да си го гушкат, носят, гукат, ако искат памперси да сменят. Аз си почивах. Като се разплаче, ги оставях да го успокояват. Лесно се отказваха и хайде аз пак насреща с гърдите и млякото.
Имало е съвети и "съвети", ама за няколко часа, какво да се настройваш и ядосваш. После нали пак сама си гледам бебето.

# 133
Разбира се, дени, то да не говоря за нероден петко. Просто като брат ми е бил бебе са му давали кисело мляко. Сега за нас това е остаряло. А майка ми го е правила, защото кърмата й е свършила. За мен това са “съвети от комунизма”, както се изразиха преди мен.

# 134
  • София
Sherilyn, дори тогава не са били толкова тъпи, колкото звучи.
Киселото мляко е по-добро от прясно, когато става дума за бебе.
И на мен са давали инцидентно, обаче разредено наполовина с оризова вода. И то не майка ми, баба ми го е знаела (родена 1904 г., без някакво образование)

Общи условия

Активация на акаунт