В момента чета ... 78

• 43 043
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
А при мен и за насилие над животни.Затова зарязах “Момчето,което чуваше всичко”,още първите страници ме ужасиха ,а и като цяло как тръгна книгата с двама отблъскващи герои,викам си-а,не..

# 361
Изобщо не. Даже напротив. Просто ми стана гнусно като видях корицата.
А на мен ми се прииска да запаля скарата. Ммм, пържолки. Heart Eyes

Чета 4-тата на Саймън Бекет, ама нещо се изложил с тази, не ми е особено интересна, поне до минатата вече 1/4. Чак съжалих, че не почнах Кинг.

# 362
  • София
Приключих Момичето с гръмовния глас и получи заслужена 5-ца! Може би една от най-категоричните ми оценки тази година. Отново браво за превода, както и за супер интересната интерпретация в изказа.

Поисках си някои от коментираните в последните страници книги от Мейлбукс, а до тогава ще избутам Инспекцията на Джош Малерман на хартия. Преполагах, че ще дублира Институтът на Кинг, но май няма да се окажа права.

# 363
Една от книгите, които чета сега е - Певицата взема властта на Иво Сиромахов. Аз лично съм голям фен на Иво - не избягва от типичния си стил - просташки хумор. С жена ми се заливаме от смях.

# 364
  • Русе
Прочетох "Червените орхидеи на Шанхай". Много ми хареса, тежка е и ме хващаше за гърлото. По действително случили се събития за пропиления живот на едно младо момиче, подложено на физически и емоционален терор.
Предлагаха ми "Момичетата от мочурището", но имах нужда да сменя жанра.
Започнах "Хладнокръвно" на Труман Капоти.

# 365
Аз не бих казала, че "Кървавата годеница" е чак толкова ужасна, макар че не съм чела още "Съвършени останки". В Годеницата се описва един доста необичаен и доста отблъскващ метод за убийство, но общо взето почти няма други гадости. Не знам де, може да съм претръпнала, защото книгата ми мина през очите преди почти година.

# 366
  • София
Приключих "Деликатесен труп" - 5*!

Да не се чете от хора със слаби нерви или от по-нежни и впечатлителни натури:

Скрит текст:
"Правителството иска да те манипулира, затова и съществува."
"Всъщност откакто свят светува, се ядем едни други, нали? И не само символично - буквално се поглъщаме."
Това несъмнено е най-добрата антиутопия, която съм чела някога и пред ужасните внушения на която всички останали бледнеят. Книгата е жестока, безпощадна, хвърля те без предизвестие в дълбините на едно чудовищно трансформирано общество.
Факт: Аржентина е сред най-крупните производители и износители на месо в света.
Това е индустрия за милиарди. А сега да си представим какво би се случило, ако пандемия от неизвестен вирус по животните, причиняващ смърт сред хората след консумацията на месо, би застрашила тази индустрия с крах? Да, биха се търсили алтернативи."Деликатесен труп" от аржентинската авторка Агустина Бастерика разглежда именно една такава "алтернатива" - живота в общество, извършило "Прехода" и  узаконило канибализма, удобно именуван като консумация на "специално месо".
Бастерика описва един анти-свят, в който бизнесът с хора е хитът на икономиката - аналог на отношението към животните в нашето общество.  Създадени са специални развъдници и ферми за отглеждане на хора с цел консумацията им. Всичко от човека се използва - месо, кърма, кожа, субпродукти... Хора се ловуват в специални ловни стопанства, подобно на дивеч, с хора се правят ужасяващи експерименти, пред които Менгеле и компания биха изглеждали като свенливи ученички. Обществото е до такава степен изродено, че дори вече не съществуват погребения, тъй като катафалките биват нападани, а труповете на починалите - открадвани за храна на маргинализираните групи, наричани в книгата "Мършояди".За мен най-тягостното в книгата беше безнадеждността и оскотяването на хората. Особено ме потресоха някои епизоди с насилие върху животни. А краят е просто потресаващ, но напълно логичен, защото няма вариант да останеш нормален в  общество от ненормални.
Дали въпросният "вирус" не е просто манипулация на световния елит за поддържане човешката популация в някакви граници или е реалност не става ясно, по-интересни самножеството морални дилеми, които романът повдига. Всъщност, книгата е като обем малка - едва 200 страници, но четейки я , човек се чувства смазан от съдържанието ѝ , от безпределността на анти-света, създаден от Бастерика, от моралните казуси, от всичко.

Сега продължавам с "Последната мисис Периш", а след нея - "Кървавата годеница", йей! Blush

# 367
Започнах "Чаеното момиче" - Лиза Сий. В началото съм, но много хубаво пише Сий. Обожавам книги за Азия. 😍
След нея планувам "Кървавата годеница" и аз.

# 368
От всичко, което изчетох за "Деликатесен труп" и въпреки маскировката, за да е по-удобна, прозира съвсем ясно веганството.
Явно това е новата прокламираща мода, след книгите ала "Бягащият човек", предвид и останалите корици с пържоли, които се засилват по пътеката.

# 369
  • Berlin
Не знам защо, но ми изникна разказът “Прасе” на Роалд Дал с неговата доста изненадваща за мен развръзка (или завръзка) на края.

# 370
  • София
Няма нищо веганско в деликатесния труп. Идеята изобщо не е да се отвратиш от яденето на месо.
Краят наистина те удря в главата.

Много съм доволна.

# 371
Ееее, ще ме накарате да го чета, значи! Както нямах интерес... Подстрекателки такива! 😁

Някой с отзиви за "Дървесна история" ? Загледах я и ѝ се чудя.
Замислям поръчка към Озон, засега съм се спряла на "Обещанието", "Затворничка в Техеран" и евентуално "Между два свята".

# 372
  • София
Няма нищо веганско в деликатесния труп. Идеята изобщо не е да се отвратиш от яденето на месо.
Краят наистина те удря в главата.

Много съм доволна.

Абсолютно!
И, да, няма нищо общо с веганството, но колкото хора , толкова интерпретации (особено от нечелите книгата Simple Smile )

Вили, "Затворничката" не влиза в промоцията "4 книги за 3" Sad

# 373
Не помня дали споделих.
На море съм, и чета "Неохотният бог" - първи том от новата трилогия за Малазанската империя на Стивън Ериксън. Изключителен майстор е, разтърсващ и опустошителен, мъдър, брутален и състрадателен, епичен виртуоз на перото. Прозата е удоволствие за четене, но емоциите минават през страшна мелачка.
Не знаех, че ще има нова трилогия, и съм много щастлива от факта.
Трудно започнах Малазанската поредица, след третия том го обикнах. ❤

# 374

Вили, "Затворничката" не влиза в промоцията "4 книги за 3" Sad

И аз така мислех, но ми я начислява накрая и от 4-те споменати ми приспада "Обещанието"...
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт