В момента чета ... 78

• 42 932
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
И около мен не четат особено. Поне не художествена литература. Затова съм тук в темата Simple Smile Тъкмо се захванах с един book club в реала и се случи пандемията.

В училище имах няколко приятелки, които също четяха много. Дискутирахме книги. Не знаех колко е рядко като явление тогава.

Ще трябва да си заформим клуб тук  Simple Smile  Не знам как би могло да се осъществи за да четем една книга.

В интерес на истината, и на мен не ми се четат сериозни книги напоследък или по-скоро рядко намирам добри в този жанр: literary fiction. Сега чета "Умираща Светлина" на Стюарт Макбрайд--втората от серията. Удава му се да пише на автора и изгражда образите добре.

# 616
Според мен, четенето никога не е било нещо супер популярно. Не може да се сравни, например с ритането на топка. Както и писането, впрочем. Едва от около два века се приема за норма всички да са грамотни.
Че защо? Ритането на топка е популярно от по-скоро, след като първата гумена топка е създадена преди няма и 170 години Grinning

По темата - прочетох "Тревожни хора" на Бакман. И си мисля, че ако беше авторът почакал поне още две десетилетия, за да натрупа нужния житейски опит, както и ако не бяха задължителните "политкоректни" елементи, без които никоя нова книга не се издава (в случая - семейство от лесбийки, едната от които бременна, а втората - мигрант), можеше да се получи нещо действително добро. Докато сега - чак лепне от захаросан оптимизъм, особено в последните глави... Нещо като "Алхимикът" на Паулу Коелю, но за една идея по-тъмно руси читателки...

Подхванах "Изгубените" на Патриша Гибни - пак греда! Ще взема вече да начертая една блок-схема в помощ на начинаещите автори на криминалета! Детективът ако е мъж - задължително разведен, в краен случай вдовец, страдащ безутешно по бившата/мъртвата си съпруга. Ако е жена - претърпяла сексуално насилие или в семейството си, или като тинейджърка. В краен случай - разведена с деца тинейджъри, с които има куп проблеми. Сестра или брат наркомани - препоръчително. Шеф - задължително некомпетентен и вечно мърморещ. Симпатичен колега, с когото накрая самотната разследваща се събира - задължително! Положителни герои и/или невинни жертви с нетрадиционна сексуална ориентация - колкото повече, толкова по-добре. Ако се намират и в роднинска връзка помежду си и/или са цветнокожи - филмирането и многомилионният хонорар са гарантирани!

Накрая вдигнах ръце и започнах петата част на цикъла за Себастиан Бергман - "Хората, които не го заслужаваха".

Сега чета "Умираща Светлина" на Стюарт Макбрайд - втората от серията. Удава му се да пише на автора и изгражда образите добре.
Свалих си четири негови книги от цикъла за Логан МакРей и първите два от Олдкасълските романи. Навярно ще продължа с тях след Юрт и Русенфелт.

Последна редакция: пт, 12 авг 2022, 00:10 от Dark blonde

# 617
  • София
Не знам дали беше популярно да се чете, но всичките ми съученици имаха библиотеки в хола, къде по-малки, къде по-големи. Дали са чели родителите им или само от мода са си купували книги, кой знае. Сега е модерно да имаш голям телевизор в дневната и всеки в къщи да има устройство. Като че ли хората основно 'четат' из социалните мрежи, форумите , сайтовете.
Завърших "Чайната на ъгъла", много приятна книга, с добре обрисувани герои, намиращи се в средата или края на живота си. Всички носят белези от миналото си, които в един момент излизат наяве. За разлика от Победителите, тази я прочетох за 3 дни. Без да блести с изказ или някакъв много завързан сюжет, книгата ми донесе истинско удоволствие. Сега чета "Тясна врата" на Джоан Харис. Много харесвам тези нейни две страни на писане - романтично-мистичните като Шоколад, и на другия полюс - смразяващите като Синеоко момче, в които се вижда най-лошото от човешкия характер. За сега ми върви много бързо.

# 618
Лиу Цъсин ме изненадва все повече и повече с всяка страница :
“..едно общо нещо между човека на пиедестала и човека на гилотината е, че и двамата нямат избор”.
Аз пък се радвам, че избрах да чета трилогията “Земното минало”, а превода на Стефан Русинов е чудесен. И спирам вече по темата, тъй като ме чака книгата, а тя за мен се изкачва като най-доброто попадение тази година.

# 619
Благодаря, Феникс! Този човек определено ми допада Hands Thumbsup Особено симпатичен ми стана, като прочетох в Уикипедия, че:

Цитат
Лиу Цъсин е женен и има дъщеря. Политическите му възгледи са тясно свързани с тези на китайското правителство. В интервюто си за „Ню Йоркър“ през 2019 г. изразява „твърда и недвусмислена“ подкрепа за действия като въвеждането на лагерите за превъзпитание на мюсюманите-уйгури в Синдзян и политиката на държавата за едно дете.

Да ти се намират негови книги в електронен вид?

Edit:
Вече намерих на руски цялата трилогия "Земното минало", както и отделния роман "Кълбовидна мълния". Ако някой иска да ги споделя в общ архив, да пише.

Последна редакция: пт, 12 авг 2022, 02:22 от Dark blonde

# 620
Лиу Цъсин няма избор, освен да подкрепя правителството. Иначе ще има много неприятности. Освен това, не всеки си мечтае да се изнесе на Запад.

Всъщност, една от основните теми в първата част от трилогията, е за жестокостта на Културната революция.

-------
Сигурна съм, че преди да навлязат гумените топки, се е намирало какво друго да се рита (парцалена топка, надут мехур, или каквото и да е).

# 621
Относно политкоректността. Дали авторите си поставят "автоцензура" или гласно или негласно им налагат такива изисквания. Прочетох "Риск печели, риск губи" на Джефри Арчър. Първата за детектив Уоруик. Ни в клин, ни в ръкав се споменава, че сестра му, която е второстепенен персонаж, живее с жена. Тази жена въобще няма нищо общо с историята и интригата, не се появява като действащо лице. Ей така, да има и такива. Дразнещо е.

# 622
Трилогията чета на български език - хартиено издание, нямам електронен вариант такъв.
В началото и първата книга Цъсин много описателно е представил Културната революция, тогава погледнах случайно, че в интеренет някъде имаше въпрос  “дали е минала в Китай през редакция книгата”, така че всеки, който има желание може да се запознае лично с творбата. А пък издателите видях, че са организирали събитие на 30.08 за обсъждане на книгата, ето още един вариант за желаещите за дискусия да намерят място за обсъждането ѝ.

# 623
Доколкото знам, в Китай е била цензурирана - тези части не са махнати, но са подредени по различен начин. Книгата не започва с тях, а са преместени някъде към края.

В САЩ има нещо като цензура - има задължителни изисквания да се включват цветнокожи и полово неопределени в сюжетите, както и всички да са либерали. Интересно е, че това не отговаря на нагласите в обществото и идва от определи хора с пари и власт (т.е. олигарси), които държат да наложат някаква своя гледна точка.
Скрит текст:
Преди отпуската ми гледах едно видео в Ю туб, в което авторката на комикс (не е известен, той даже не е издаден) разказа, как получила оферта комиксът й, който тя е написала заедно със съпруга си, да бъде издаден от известно издателство. Тя, естествено е изпратила работния вариант, който бил одобрен. Случката, обаче има обрат. От издателството поискали снимка на авторите (тази жена и съпруга й) и когато тя предоставила снимка, те били в известен шок (който се опитали да прикрият, но все пак признали, че са очаквали друго) - тъй като името на мъжа й е полово неутрално (знаем, че при западняците това е често срещано), те си мислели, че авторите са двойка лесбийки. И така, уж подписали , но след няколко седмици й писали, че в крайна сметка няма да се стигне до издаване, защото в момента имат други приоритетни проекти.

# 624
Записвам се в тази тема и аз. Последните две години нямах възможност и време за четене, и това ми се отрази доста негативно. Изчетох "Хавра" на Захари Карабашлиев за няколко дни. Сега съм на "18% Сиво",но тя ми върви доста по- бавно. Последната я взех от библиотеката заедно с книга от списъка за училище на дъщеря ми. Вече не намирам смисъл в купуване на книги, нямам къде да ги съхранявам и затова ще се възползвам от услугите на библиотеките. Ще следя темата за вдъхновение и се надявам трайно да се върна в отбора на четящите.

# 625
Тази тенденция с полово неутралните имена е набирала сила и тук.
Например Алекс  персонално мен много ме дразни 😂 Да наречеш някоя съвременна Александра Сашка , а не "Алекс" се приема за лична обида.
Същото е и с разните Ники-та от Никол и т.н.и т.н.

# 626
Явно днес е ред на Джефри Арчър да му намирам кусури. Чета "Ези печели". Действието се развива 1968. Съветски гражданин и то ленинградчанин, попада в западна държава и за пръв път вижда и е впечатлен от невиждано изобретение-прахосмукачка. Хайде, де! В България има прахосмукачки шейсетте години и то съветско производство. Дразня се от такива измислици. Те са имали ракети и човек в космоса, но виж, прахосмукачка-не. Нищо, че е изобретена началото на 20 век.

Последна редакция: сб, 13 авг 2022, 11:43 от W

# 627
  • Mediterraneo

По темата - прочетох "Тревожни хора" на Бакман. И си мисля, че ако беше авторът почакал поне още две десетилетия, за да натрупа нужния житейски опит, както и ако не бяха задължителните "политкоректни" елементи, без които никоя нова книга не се издава (в случая - семейство от лесбийки, едната от които бременна, а втората - мигрант), можеше да се получи нещо действително добро. Докато сега - чак лепне от захаросан оптимизъм, особено в последните глави... Нещо като "Алхимикът" на Паулу Коелю, но за една идея по-тъмно руси читателки...

Аз не знам защо изобщо подхванах отново книга на Бакман, след като веднъж стъпих на криво с него и знам, че не го понасям... Не съм минала и половината, не знам дали ще я издържа. Бла-бла-бла, малко духовити мисли, много бла-бла...

# 628
  • София
Който не е харесал веднага Бакман, май няма смисъл да упорства. Аз преборих Уве и Бабата с големи усилия и вече даже не помня за какво се разказваше. Зарязах "Бьорнстад" съвсем в началото и нямам желание да пробвам да я дочета.
Сега покрай "Тайната вечеря" на Хавиер Сиера откривам интересни неща за учениците на Леонардо да Винчи. Самата книга е слабовата, но фактите, които се споменават, ме карат да ровя из нета за допълнителна информация.

# 629
  • Mediterraneo
Баш Бабата ме препъна мен преди години. Пътят обаче ми влезе директно в сърцето. Няма да упортствам повече с негови книги, не.

Общи условия

Активация на акаунт