КЛАСИЧЕСКА ХОМЕОПАТИЯ - споделяне на опит и знания - 40-а тема

• 66 597
  • 917
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте и от мен, аз ползвам хомеопатия от няколко години за детето. Когато има остри състояния като хрема, кашлица и т.н. се повлиява много добре от хомеопатичното лечение. Сега, обаче, имаме друг проблем, и нещо все не успява да се повлияе от лечението. Детето е на 9 години, много чувствителен, срамежлив, страхлив, и от почти три месеца има тикове на очите основно, но и главата мърда леко назад понякога. Малко след като се появиха тиковете започна от време на време да става нервен, понякога не го свърта на едно място. Посетихме невролог - според лекаря проблемът не е неврологичен. Посещаваме и психолог. Много разчитах(и все още е така) с хомеопатия да се справим с тези състояния, сменихме няколко лекарства. В началото имат някакъв ефект, после нещо се случва и спират да му действат, и минаваме на следващото. Досега са му изписани Каустикум 200, после Натрум муриатикум LM1, Карцинозин 200, сега последно Стафизгария 200. Къде грешим?

Здравейте! Вие като родители посетихте ли психолог за вас? Детето в случая (предвид възрастта му) е огледало на родителите, тъй като усвоява мисловни и поведенчески характеристики главно чрез подражание.... Склонна съм и поради това, че всяко едно лекарство бързо изчерпва действието си, да предположа, че в случая става въпрос точно за това - родителски маниер на поведение и възпитание.  С две думи - например ако лекуваме едно дете от последствия от кавги, караници, наказания, но вкъщи продължават кавгите, караниците и суровите наказания, то няма да бъде излекувано, тъй като (според хомеопатията) имаме негативна поддържаща причина, а според психологията (коекс система травматизъм). Тоест ако някой от родителите е твърде страхлив, срамежлив и т.н., няма как детето да усвои модел на адаптивно поведение, тъй като няма от кого да го види и поема.

Здравейте, нова съм в темата и искам да питам мога ли да ликувам нервни кризи с хомеопатични лекарства?Тъй като работата ми е много напрегната през летния сезон изкарах с валериан.Имам телефона на хомеопат от нашия град , дали да не се обадя и направо да попитам нея?

Няма да помогне хомеопатията за емоционални проблеми. При напрежение е възможно първоначално да има някакъв резултат, но след това всичко се връща отново и отново.

Хомеопатията може да помогне, ако обаче сте готова и да отстраните това, което ви разболява. Пример: лекуваме алкохолик (проблеми с черен дроб например), но той продължава да пие.... Понякога, тъй като хомеопатията не е панацея, се налага работа "на терен" - преосмисляне на грешни, и изграждане на нови адекватни житейски споразумения и т.н.

Аз не разбирам много, но не е ли прекалено да се дават всеки месец такива потенции при положение, че още след първия прием е имало не само подобрения, но и не е боледувал след това.
Точно така. Една-единствена доза ХЛ може да действа месеци наред, може и повече. Когато процесите са задвижени, те си вървят - човек е живо същество, не машина, която трябва на N-брой часове да бъде навивана, тъй като не може сама. Много колеги изписват медикамент при посещение, само защото трябва да "имат очи" да си вземат таксата. Такса се взима за свършената работа. Човек е отделил време, изслушал е, прегледал е, дали ще назначи медикамент няма никакво значение, тъй като за да стигне до преценката "нямате нужда този път от лекарство", също е работил. Впрочем ревизирайте този рус токс....

# 196
Здравейте и от мен, аз ползвам хомеопатия от няколко години за детето. Когато има остри състояния като хрема, кашлица и т.н. се повлиява много добре от хомеопатичното лечение. Сега, обаче, имаме друг проблем, и нещо все не успява да се повлияе от лечението. Детето е на 9 години, много чувствителен, срамежлив, страхлив, и от почти три месеца има тикове на очите основно, но и главата мърда леко назад понякога. Малко след като се появиха тиковете започна от време на време да става нервен, понякога не го свърта на едно място. Посетихме невролог - според лекаря проблемът не е неврологичен. Посещаваме и психолог. Много разчитах(и все още е така) с хомеопатия да се справим с тези състояния, сменихме няколко лекарства. В началото имат някакъв ефект, после нещо се случва и спират да му действат, и минаваме на следващото. Досега са му изписани Каустикум 200, после Натрум муриатикум LM1, Карцинозин 200, сега последно Стафизгария 200. Къде грешим?

Здравейте! Вие като родители посетихте ли психолог за вас? Детето в случая (предвид възрастта му) е огледало на родителите, тъй като усвоява мисловни и поведенчески характеристики главно чрез подражание.... Склонна съм и поради това, че всяко едно лекарство бързо изчерпва действието си, да предположа, че в случая става въпрос точно за това - родителски маниер на поведение и възпитание.  С две думи - например ако лекуваме едно дете от последствия от кавги, караници, наказания, но вкъщи продължават кавгите, караниците и суровите наказания, то няма да бъде излекувано, тъй като (според хомеопатията) имаме негативна поддържаща причина, а според психологията (коекс система травматизъм). Тоест ако някой от родителите е твърде страхлив, срамежлив и т.н., няма как детето да усвои модел на адаптивно поведение, тъй като няма от кого да го види и поема.

Благодаря за отговора! И аз, и баща му посещаваме психолог, защото очевидно проблемът е общ. Внимаваме много с поведението си, с начина, по който правим забележки. Опитваме се да ограничим до минимум възможните провокатори на стрес. Но се чудя относно хомеопатията и по-скоро различните потенции - дали там е възможно да има нещо сгрешено? Ако някой е достатъчно компетентен, бих се радвала да ми обясни как се използват различните потенции.

Здравейте, нова съм в темата и искам да питам мога ли да ликувам нервни кризи с хомеопатични лекарства?Тъй като работата ми е много напрегната през летния сезон изкарах с валериан.Имам телефона на хомеопат от нашия град , дали да не се обадя и направо да попитам нея?

Няма да помогне хомеопатията за емоционални проблеми. При напрежение е възможно първоначално да има някакъв резултат, но след това всичко се връща отново и отново.

Хомеопатията може да помогне, ако обаче сте готова и да отстраните това, което ви разболява. Пример: лекуваме алкохолик (проблеми с черен дроб например), но той продължава да пие.... Понякога, тъй като хомеопатията не е панацея, се налага работа "на терен" - преосмисляне на грешни, и изграждане на нови адекватни житейски споразумения и т.н.

Аз не разбирам много, но не е ли прекалено да се дават всеки месец такива потенции при положение, че още след първия прием е имало не само подобрения, но и не е боледувал след това.
Точно така. Една-единствена доза ХЛ може да действа месеци наред, може и повече. Когато процесите са задвижени, те си вървят - човек е живо същество, не машина, която трябва на N-брой часове да бъде навивана, тъй като не може сама. Много колеги изписват медикамент при посещение, само защото трябва да "имат очи" да си вземат таксата. Такса се взима за свършената работа. Човек е отделил време, изслушал е, прегледал е, дали ще назначи медикамент няма никакво значение, тъй като за да стигне до преценката "нямате нужда този път от лекарство", също е работил. Впрочем ревизирайте този рус токс....

Здравейте! Вие като родители посетихте ли психолог за вас? Детето в случая (предвид възрастта му) е огледало на родителите, тъй като усвоява мисловни и поведенчески характеристики главно чрез подражание.... Склонна съм и поради това, че всяко едно лекарство бързо изчерпва действието си, да предположа, че в случая става въпрос точно за това - родителски маниер на поведение и възпитание.  С две думи - например ако лекуваме едно дете от последствия от кавги, караници, наказания, но вкъщи продължават кавгите, караниците и суровите наказания, то няма да бъде излекувано, тъй като (според хомеопатията) имаме негативна поддържаща причина, а според психологията (коекс система травматизъм). Тоест ако някой от родителите е твърде страхлив, срамежлив и т.н., няма как детето да усвои модел на адаптивно поведение, тъй като няма от кого да го види и поема.

Последна редакция: нд, 30 окт 2022, 18:49 от MamaVeni987

# 197
MamaVeni987, адмирации!

Не ограничавайте стреса, без стрес няма шанс за адаптация. Ако вие се научите с таткото да бъдете по-смели, решителни, непритеснителни, детето ще бъде същото.

https://www.youtube.com/watch?v=vzHRsjEiFz8&t=62s
Ето за потенциите. Текстът от кратката лекция е като коментар към видеото отдолу.

# 198
MamaVeni987, адмирации!

Не ограничавайте стреса, без стрес няма шанс за адаптация. Ако вие се научите с таткото да бъдете по-смели, решителни, непритеснителни, детето ще бъде същото.

Ето за потенциите. Текстът от кратката лекция е като коментар към видеото отдолу.

Благодаря от сърце! А могат ли да се оправят последиците от сгрешено лекарство или потенция? Имам предвид новопоявили се симптоми.

# 199
MamaVeni987, адмирации!

Благодаря от сърце! А могат ли да се оправят последиците от сгрешено лекарство или потенция? Имам предвид новопоявили се симптоми.
Могат! Но първо е необходимо хомеопатът да направи разбор дали са от лекарството. Понякога на емоционално ниво имаме нужда от освобождаване и лекарството прави точно това. Един човек, който винаги емълчаливо се е съгласявал и се е потискал по този начин, получава вътрешен стимул да се изяви. И не винаги знае как. Отстрани изглежда като скандално поведението му. А реално, той се освобождава от дълго натрупано напрежение. Не казвам, че при вас с детето е такъв случая (дано не обърках постовете). Само, че трябва да се направи подробен разбор от Х, който следи случая. Възможно е и обратното, някой със свръхреакции към действителността, да почне малко да преосмисля случките и да реагира по-спокойно.

# 200
MamaVeni987, адмирации!

Могат! Но първо е необходимо хомеопатът да направи разбор дали са от лекарството. Понякога на емоционално ниво имаме нужда от освобождаване и лекарството прави точно това. Един човек, който винаги емълчаливо се е съгласявал и се е потискал по този начин, получава вътрешен стимул да се изяви. И не винаги знае как. Отстрани изглежда като скандално поведението му. А реално, той се освобождава от дълго натрупано напрежение. Не казвам, че при вас с детето е такъв случая (дано не обърках постовете). Само, че трябва да се направи подробен разбор от Х, който следи случая. Възможно е и обратното, някой със свръхреакции към действителността, да почне малко да преосмисля случките и да реагира по-спокойно.
Разбирам. Отново благодаря!

# 201
Имам чувството, че след последния прием на Туберкулинум 1М станаха доста зле нещата. Уж се оправи от последния вирус, пуснах го на градина и на третия ден - отит. Всякаш имунитета му както беше добре, изкара цели 8 седмици здрав, всякаш изведмъж нещо се случи.

# 202
НЕ виждам нищо лошо в това, че сте качили Т. Това, в крайна сметка е правилната реакция на организма да се справи с вируса/болестта. Само Т, извадена от контекста на цялостната картина не означава нищо.

# 203
Тук няма кой да ви разкъса Simple Smile...
След като подобното се лекува с подобно, това предписание на 5 отделни монопрепарата в един и същи ден определено противоречи на този принцип. Принципът на индивидуално предписание също не е спазен. Начинът ви за антидотиране определено е от най-"лесните", но и не дава гаранция. Рискувате с толкова медикаменти да извратите допълнително жизнената сила. В този ред на мисли да предписвате кофея на общо основание за...приспиване, в същото време твърдите, че пулсатила и беладона не били универсални и т.н. мен лично откровено ме загубихте още с влизането си. Няма универсални и не универсални лекарства, има правилно подбрано ХЛ за съответното състояние, в правилна потенция и доза, и неправилно.

Всеки нозод ( или саркод и т.н.) има смисъл в лечението, ако е необходим и показан. Всяко едно лекарство има дълбоко действие, няма никакво значение дали е нозод, или не. И да, определено работят, имат своя смисъл и понякога без тях просто НЕ може, особено ако работим миазмично.

Няма такова нещо като универсален хомеопатичен антибиотик! И ако трябва да сме честни, има по-добри "хомеопатични антибиотици" от алое и календула. Най-добрият имуномодулатор е конституционалното лекарство. Елементарно: конституцията има слаби места и съответно произвежда симптоми;  работим с тези слаби места чрез подходящо конституционално, етиологично, миазмично и т.н. лечение.

П.п. Зад словото стои мисъл, която го ражда. Не знам кой ви е налазил и тъй като в темата хомеопати лекари не пишат отдавна, предполагам, че глаголът се отнася за останалите пишещи. Бива да си отработите агресиите, тук хлебарки няма! Simple Smile

Д-р Иван Кацаров, д-р Румен Стойчев и още няколко са прекрасни лекари-хомеопати в БГ. Генерализациите (обобщение и слагане под общ знаменател) вредят и са основно когнитивно изкривяване.

Камфора, Кофея и Календула НЕ СЕ РАЗБИРАТ, тоест не е добре да следват едно друго. Камфора и Карбо вега би могло, ако човек е на смъртен одър! Останалото е поредната злоупотреба.

Поздрави!

(ако жизнената сила е силно повлияна от твърде високи за личността потенции и лекарства, може да се опита Теукриум, върши чудеса)

Последна редакция: нд, 06 ное 2022, 20:15 от Мечка Малинарка

# 204
  • София
Аз съм майка, чието дете успешно се лекува от класически хомеопат вече 5 години и благодарение на това лечение детето ми не прави бронхити, а преди да започнем лечението на 8 месеца беше направило вече два и беше на косъм да бъде обявено за астматик. Целта ми не е да величая хомеопатията, а да подчертая, че в началото на лечението и по-точно първата година детето беше почти постоянно болно, дори направи още един бронхит, но нещата се овладяха постепенно. Най-важното е вярата в хомеопата и търпение. Хомеопатията не е магия и няма как да има светкавични резултати.
Към майката по-горе, която се притеснява за Туб - за всяка болест звънете на хомеопата си, тук няма как някой да Ви посъветва, какво да се направи, а подобни "нахлувания" и предписания от по 5 лекарства наведнъж, са объркващи и грешни.
Успех!

Последна редакция: нд, 06 ное 2022, 22:41 от denizara

# 205
Добринка, след беладона обикновено температурата още малко се покачва и после разко спира.
Направо съм в потрес как предписвате ликарства тук и в тема за Класическа, а не за "модернизирана" хомеопатия.
Този инфлуенцинум на кой миазъм  е нозот, че не знам?

И да вметна, че туберкулинум може да се предписва и не в качеството на нозот, а като симилимум за конкретна картина към настоящия момент.

Към майката, задала въпроса - не е казано, че след започване на лечение с хомеопатия, дето автоматически спира да боледува, според Вашите очаквания и разбиране за болест.
Доколкото следя, детето се справя добре, въпреки честите боледувания. От кога детето е на хомеопатия?  Защо очаквате, че хомеопатията ще бъде вълшебна, а традиционната медицина с купищата сиропи и имуностимуланти има право да не дава желания от нас резултат...Търпение.
Трябва си време. А междувременно, помислете за някои фактори, които може да разболяват детето ви, външни, емоционални, които разстройват жизнената сила и детето реагира с чести вируси.

Последна редакция: пн, 07 ное 2022, 13:51 от unabella

# 206
  • Бургас
+ бих добавила много е важна визията на родителите, особено на майката за живота и здравето или както казват руснаците какъв "образ жизни" имаш .На прагматични хора, които гледат само материалното измерение на нещата и искат научно обяснение за всичко им е трудно да се адаптират към холистични лечения и подходи.

# 207
Добринка, след беладона обикновено температурата още малко се покачва и после разко спира.
Направо съм в потрес как предписвате ликарства тук и в тема за Класическа, а не за "модернизирана" хомеопатия.
Този инфлуенцинум на кой миазъм  е нозот, че не знам?

И да вметна, че туберкулинум може да се предписва и не в качеството на нозот, а като симилимум за конкретна картина към настоящия момент.

Към майката, задала въпроса - не е казано, че след започване на лечение с хомеопатия, дето автоматически спира да боледува, според Вашите очаквания и разбиране за болест.
Доколкото следя, детето се справя добре, въпреки честите боледувания. От кога детето е на хомеопатия?  Защо очаквате, че хомеопатията ще бъде вълшебна, а традиционната медицина с купищата сиропи и имуностимуланти има право да не дава желания от нас резултат...Търпение.
Трябва си време. А междувременно, помислете за някои фактори, които може да разболяват детето ви, външни, емоционални, които разстройват жизнената сила и детето реагира с чести вируси.

Благодаря Ви за коментара. Имам търпението да го лекувам с хомеопатия и до сега наистина да не казвам голяма дума, мисля че се справя много добре. Просто забелязах някакви неща след Туберкулинума, но те може и да са някаква случайност. Всичко ще обсъдя с хомеопата като се видим. Просто писах в темата за мнение. Също така и знам, че има т.нареченото влошаване преди оздравяване , при него често се случва. Като беше веднъж с конюнктивит, деня преди да оздравее беше по-зле от първите дни на болестта. Тогава смени с Арсеникум албум и сутринта детето се събуди с чисти, отворени очи 😅 там е работата, че  Вярвам много повече в хомеопатията, отколкото в традиционната медицина.  Често пиша в темата, защото детето ми е малко, на 3 год и просто искам да чуя мнение. Към момента вярвам на хомеопата ни. Лекувам го с хомеопатия от началото на месец Май. Simple Smile

# 208
Не е задължително да има влошаване. С времето ще го видите. Но, да, ако се случи влошаване и то е за по-кратко и не толкова силно, нещата в общия случай вървят на подобряване.
Пример - предписано ми е ХЛ, след втория прием извади нещо хронично. След като то размина (в слаба форма) усетих много силен  прилив на енергия.
Мечка Малинарка, от приятел споделено за Румен Стойчев - системно ниски потенции на гранули, а дори за мен беше видно, че няма развитие. Търпеливо изчака пациента повече от половин година и нещата почнаха да се подобряват при следващия хомеопат.

# 209
  • Бургас
Не е задължително да има влошаване. С времето ще го видите. Но, да, ако се случи влошаване и то е за по-кратко и не толкова силно, нещата в общия случай вървят на подобряване.
Пример - предписано ми е ХЛ, след втория прием извади нещо хронично. След като то размина (в слаба форма) усетих много силен  прилив на енергия.
Мечка Малинарка, от приятел споделено за Румен Стойчев - системно ниски потенции на гранули, а дори за мен беше видно, че няма развитие. Търпеливо изчака пациента повече от половин година и нещата почнаха да се подобряват при следващия хомеопат.

Аз и цялото ми семейство сме пациенти на д-р Стойчев и при нас нещата се развиват отлично, съжалявам че при вашия приятел така са се стекли нещата.

Общи условия

Активация на акаунт