Диета без глутен и казеин-мисия възможна

• 113 001
  • 245
  •   1
Отговори
# 150
  • густо майна Филибето
Да ви поканя и в другата темичка - да разкажем как действа диетата на децата ни, защо сме я започнали, какви грешки правим (ние забравяме хляб на масата, а също и опаковки от вафли,които Наталия старателно облизва), как се справя семейството...
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.0

# 151
Благодаря,много полезна за мен информация.

# 152
  • густо майна Филибето
Поръчахме да ни донесат от София оризови макарони и спагети "Gallo" - имат отметката глутен фри ,това гарантира, че са чисти. Само че са два пъти по-скъпи от нашите Sad Аз рядко ги приготвям, затова мога да си позволя. Наталия пък ги яде още по-рядко, отколкото аз ги приготвям Sad
Катина, как се прие твоята трахана?

# 153
  • София
Моята тархана просто не се прие  Mr. Green .Изобщо не я хареса във вид на юфка.Той по принцип не е фен на този вид закуска.Аз упорито му варя юфка и макарони - просто ми е много ограничен запаса от идеи..........После си ги ям сама #Crazy.
За тези спагети и макарони които споменаваш чувам за първи път.Можеш ли да разбереш откъде се купуват и съответно да информираш цялото гладуващо братство.  Crazy

# 154
Здравейте!
Искам да ви попитам какви са симптомите при непоносимост към белтъка на кравето мляко?Непоносимост към белтъка на кравето мляко,непоносимост към казеина и непоносимост към лактозата едно и също ли означава?
Имам опасение,че синът ми е алергичен към едно от трите неща,но ще изследваме на 16.02.при консултация.Какво се случи-когато му дадох АПТАМИЛ имаше разтройство 1 месец,обрив по лицето и колики,които бяха отминали отдавна.Месец преди това-същата история от НУТИЛОН ОМНЕО,а наскоро от млечна бананова каша на СЛЪНЧО.Сега давам ФРИЗОСОЙ и безмлечни каши,но до кога?ФРИЗОСОЯ не го нахранва,а безмлечните каши са толкова ограничени-ориз,царевица и някви плодово-зърнени.
Това ли са симптомите?
Благодаря

# 155
..........
За тези спагети и макарони които споменаваш чувам за първи път.Можеш ли да разбереш откъде се купуват и съответно да информираш цялото гладуващо братство.  Crazy

FlutterОризови спагети и макарони, а също така и фиде съм купувала от Пикадили. Има щандове с китайски продукти. Но и иначе се намират. Аз съм вземала, но обще взето той не ми яде макарони и спагети и не ги приема. Единствено в супичките дето слагам фиде.  Party

# 156
  • густо майна Филибето
Тази марка я има в Пикадили в Бургас ( от там ми е информацията). Ако търговския мениджър е един за цялата верига, трябва да ги има навсякъде.

# 157
Свекърва ми е виждала оризови спагети и в Пловдив. Само че не знам каква марка и къде  newsm78
Ще я питам и ще пиша.

# 158
Свекърва ми е виждала оризови спагети и в Пловдив. Само че не знам каква марка и къде  newsm78
Ще я питам и ще пиша.

Утре съм в Кауфланд, ако не забравя Confused ще проверя за тези спагети и също ще пиша Peace

# 159
Опитах се да избегна употребата на мая и царевица и направих доста сполучливи оризови питки със сода. Ето рецептата:

chef Содени питки
1 яице, щипка сол, 1 с.л. "шарлан"( или друго олио-сусамово, ленено...), 50мл. вода,
около 150 гр. оризово брашно, 1с.л. млян сусам, 1 равна ч. л. сода, 1/2 ч.л. пектин( размесват се добре)
Яйцето, олиото и солта се разбиват, добавя се водата и  брашнената смес, до получаване на тесто с гъстота на кексово.
Разпределих сместа в 3, може и 4 гюведжета(с дебелина не повече от 1,5 см.), намазани с олио и поръсени с оризово брашно . Може да използвате и формички за крем карамел или други съдове. Важното е да не слагате голямо количество от сместа, за да се изпекат  добре питките.
Аз направих малко количество тесто, което ми стигна за 3 питки. За проба в едната добавих малко чубрица, във втората сложих една малка скилидка счукан чесън, третата оставих така. Поръсих със сусам и изпекох на 200 градуса за 20 мин. Малко потъмняват, вероятно от содата и яйцето. Стават бързо и са подходящи за закуска, могат да се нарежат надлъжно и да се намажат с нещо (например зехтин и меродийка -"циганска баница"  Wink ).
Излишно е да казвам, че детето не прояви интерес към тях  Cry  Но това е защото не приема нови храни, в по-различна форма и консистенция от тази с която е свикнал.
Naughty Ноооо, аз не се отказвам и от време на време го "атакувам" newsm29 с нови храни, с тайната надежда да хапне нещо различно.

Иначе станаха вкусни и аз си ги ....   eat   

Последна редакция: сб, 10 фев 2007, 16:13 от nadejda.v.l

# 160
   Не съм внимавал в час ли? Защо бягате и от царевица?

# 161
ДИЕТА БЕЗ- КАЗЕИН И БЕЗ- ГЛУТЕН ПРИ БОЛНИ С АУТИЗЪМ И ШИЗОФРЕНИЯ

Изследователи от Университета във Флорида съобщават през месец март 1999 г. резултати от проучванията си, които подсказват възможността аутизмът и шизофренията да бъдат свързани с индивидуална невъзможност за разграждането белтъците на млякото. Като резултат се получава повишено образуване на екзорфини ( морфино- подобни продукти ), които се натрупват в участъци на мозъка, за които е известно, че са увредени при тези заболявания. При 95 % от изследвани 81 деца, са намерени 100 пъти по- високи от нормата нива на млечни протеини в кръвта и урината. Голяма част от децата поставени на безмлечна и безглутенова диета са показали изчезване на проявите на заболяването си.
  Бета- казоморфин- 7 е една от съставките на млякото, за която изследователи от САЩ и Европа са намерили най- солидни доказателства за съучастието й в патогенезата на аутизма и шизофренията. По подобен начин се коментира и ролята на глутена, съдържащ се в пшеницата, ръжта, овеса и ечемика.
  Допуска се възможността основният (начален ) орган , отговорен за развитието на тези заболявания, да са тънките черва. Вероятният механизъм е образуването в тях на антитела към храни, към които болните са чувствителни. В подкрепа на тази теза се посочва високата инцидентност на наличие на антитела, както и на прояви на диария при болните с аутизъм и шизофрения.
  Най- разумният подход преди започване на без- казеин и без- глутенова диета, е на децата Ви да се направят някои тестове, чрез които да се определят нивата на казеинови и глутенови антитела в кръвта (това е възможно да се извърши в Клиниката по детска гастроентерология- София ), както и на морфин- подобните продукти в урината. Последното изследване може да се направи в Норвегия от Dr. K.L. Reichelt.
Неговият адрес е:

Karl Reichelt, M.D., Ph.D., Director
e- mail
Clinical Chemistry Section
Dept. of Pediatric Research
Rikshospitalet-The National Hospital
Pilestredet 32 N 0027
Oslo, Norway
По същия начин можете да се обърнете към Dr. Shattock във Великобритания:

Autism Research Unit
Dr. Paul Shattock/ Paul Whitely
School of Health Sciences
University of Sunderland, Sunderland SR2 7EE UK
Tel:+44 0191 510 8922/ FAX: +44 0191 567 0420
Urine test for urinary peptides
URL адрес на тази клиника
За по- подробна информация моля посетете страницата на Autism Dietary Therapy.

# 162
Добре дошла Donna  Hug

Хубаво е че ни припомняш тази информация от сайта на  Клиниката по Детска Гастроентерология.
http://www.angelfire.com/ak3/aaaaaa5/index.html

За съжаление нещата не стоят точно така както се твърди тук. Визирам следното изречение : "Най- разумният подход преди започване на без- казеин и без- глутенова диета, е на децата Ви да се направят някои тестове, чрез които да се определят нивата на казеинови и глутенови антитела в кръвта (това е възможно да се извърши в Клиниката по детска гастроентерология- София ).
Февруари месец 2005 г. , когато ни поставиха диагнозата и започнахме диетата исках да направим тези изследвания и се обадих в Клиниката по Детска Гастроентерология. От там ми отговориха, че се правят, но са много скъпи и трябва консултация с гастроентролог, който да прецени дали това се налага. Тогава никой не беше чувал за тази диета и аз реших, че сигурно няма да успея да убедя лекаря в тази необходимост, и не отидох( за което съжалявам). Направих го малко по-късно - ноември месец 2005г. Имах "късмета" в кабинета при д-р Пантелеева( при която бяхме на преглед, и която знаеше за тази диета) да присъства и д-р Желев. Той ми каза, че той е писал публикуваната от Donna информация.
За моя голяма изненада, той започна да ми обяснява как това е недоказана теория (тогава защо изобщо е писал за нея  newsm78). Когато му казах, че при нас има голям ефект, той ме попита: "Ами като сте толкова доволни, защо искате да правите тези изследвания?" #Crazy След което ме посъветва да се свържа с въпросната клиника и да си изпратя изследванията, а те щели да ми съдействат с изпращането на кръвта...
Явно не съм много умна, защото така и не разбрах каква е случката. Правят ли се тези изследвания в  Клиниката по детска гастроентерология- София или не. Май НЕ! Тогава защо го е написал, че се правят  Thinking
Или се правят, но са много скъпи и не го правят на всеки, а се бяха появили доста желаещи....Thinking

За мен в момента е безмислено да ги правя, защото детето ми повече от две години не е "близвал" казеин, а глутен последно е ял преди година (половин филийка хляб). Така, че дори да направя някакво изследване, то няма да е реално. За  целта трябва да го "натоваря" със съответните храни, както ми обясниха, а аз не съм съгласна да му нарушавам диетата.

За това , моят съвет към тези, които започват диетата е да си вземат направление за гастроентролог, да отидат в клиниката и ОТНОВО да ги попитат  в крайна сметка правят ли се тези изследвания за непоносимост към глутен и казеин или не.
Последната ми информация от майки, които са ходили там е, че правят само за глутенова непоносимост, като я бъркат с друго заболяване - цилеакия, което е нещо различно. Изследването струва 30лв.

Но нищо не ви пречи да ги попитате пак. Все пак трябва да са наясно какви точно изследвания могат да направят.
Успех!  Peace

# 163
  • густо майна Филибето
Аз преди време се свързах първо чрез електронна поща и получих този отговор:

Здравейте,
тестовете за глутен се извършват в нашата клиника. Необходив Ви е талон ? 3- за детски гастроентеролог- от Вашия личен лекар.Цената за тестовете е 30 лв. Извършването им е на долния адрес.

Dr. Christo Zhelev MD, PhD
University Pediatric Hospital
Clinic of Gastroenterology and Hepatology
Bulgaria
1612, Sofia
Acad. I. Geschev str. 11
Tel. / Fax: +3592 952 00 51
e mail: christo.zhelev@gmail.com.

После с големи трудности намерих и телефон (не е този от мейла, в момента не мога да го открия), където ми казаха същото и казаха, че мога да отида по всяко време, не е от значение детето яло ли е или не.
Не съм правила анализи. Интересно, че в интернет по този въпрос се говори и за пептиден анализ на урината, а не на кръвта. И от писмото става ясно, че се говори само за глутен.

Не съм внимавал в час ли? Защо бягате и от царевица?

Смята се за много силен алерген, повечето от децата имат непоносимост към нея, затова тя се избягва превантивно.

Последна редакция: сб, 10 фев 2007, 20:32 от ljuboznatelna

# 164
Вероятно наистина правят изследване само за глутен.
Пептиден тест, за наличие на морфиноподобните вещества в урината не се прави в България. Тогава д-р Желев така ми каза. Съмнявам се нещата да са се променили от тогава.
Но и изследването за непоносимост към глутен пак е нещо. Не съм сигурна обаче ако резултатът е отрицателен , това означава ли , че може да се консумира ( без пептидния тест) newsm78

Общи условия

Активация на акаунт