Диета без глутен и казеин-мисия възможна

  • 113 010
  • 245
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 126
Ние сме правили изследване за глутенова ентеропатия в Клиниката по детска гастроентерология в Института по педиатрия на "Гешов". По препоръка на д-р Е. Пантелеева. Резултатът беше отрицателен, но някак си не мога да разчитам на неговата достоверност.  Rolling Eyes

# 166
  • Мнения: 485
Имам идея, майчета без глутен и казеин  Wink
Защо не съберем всички успешни рецепти в една малка /може и голяма/ книга, в която да има и теория /защо без глутен и казеин, защо при аутизъм, при какви други състояния и т.н./. Има толкова много родители /а и специалисти!!/, които нямат достъп все още до интернет или не знаят как да търсят информация, или нямат кураж, за които това би било безценно.
С мен или без мен - добре ще е да го направите това. Готова съм да помагам, но не и с рецепти - те са ваши!  Laughing
Заинтересовани ли сте?

# 167
  • Мнения: 3 205
За оризовите спагети - свекърва ми ги е видяла в Т-Маркет - при ресторант "Стадиона".

# 168
  • Мнения: 126
Мила Зара, радвам се, че след дълго отсъствие отново те виждам на страниците на форума.  Hug
Идеята ти е страхотна! Една подобна книга би била много полезна и информативна. С теоретичната част (за смисъла и ползата от диетата) е по-лесно - в нета има изобилие от публикации, които може да се преведат. Колкото до практическата част - май повечето майки все още сме в процес на експериментиране и трупане на опит. Може би е добре да поизчакаме, докато се съберат повечко рецепти. Рускоговорящите мами от сайта на Елина вече са реализирали подобна идея за кулинарна книга, но във виртуален вариант -  "Поваренная книга для мамы аутенка"
 

# 169
  • Пловдив
  • Мнения: 1 428
Да ви се оплача - ние нямаме никакъв апетит. На всичко отгоре изкарахме и грипа - пет дни яде като мишка и пи вода колкото да не умре от жажда. Обезводни се, на косъм се разминахме със системата, излезнаха му авти, които чак сега заздравяха. След като"прояде" отново бяхме съгласни да яде всичко, само и само да е нахранен. Но въпреки това апетита му е просто никакъв. Яде само намазани филийки, пие НАН НА, яде безглутенови палачинки, картофки пържени и това е. Супи и манджи - не ги поглежда, а като почна да го преследвам с лъжицата, почва да пищи  и истеричничи.Отказва и месото, което преди доста добре похапваше. Втори ден му давам "Киди фарматон" - в опътването пише, че повишава апетита по естествен начин, но още няма разултат. Иначе вчера попаднах на нов сок - на куинс - без добавка на захар и консерванти, съхранява се до48 часа в хладилник - от портокал. Преценявам, че е"естествен" по това, че е доста по-кисел от другите и някак си не е толкова рафиниран вкуса му.

# 170
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 617
mama mariana , а антибиотик пихте ли?
Аз  правя сок от 1 лимон(малък), 300мл вода и 1 препълнена лъжица фруктоза. Ако беше газиран, щеше да има точно вкуса на бялата фанта.
На моята дъщеря Киди навремето не й помогна, само я направи по-нервна.

# 171
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 617
Чета мненията на Бърди - един недолюбван от много хора лекар (дори се спори дали е такъв), но според мен добър теоретик. Искам и вие да видите това, става дума за захранване на бебета : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=160982.msg3170915#msg3170915
И аз съм давала отвара от овесени ядки за запека на детето, докато беше бебче, мамка му #Cussing out
А ето какво проверяват за непоносимост към глутен и казеин, това са изследвания от 15 януари на едно дете, което от 25 ноември е на диета:

Casomorphin (Milk) норма 34 у нас 60 норма <.95 у нас 1.76 уровень H
Gliadorphin (Wheat) 34 43 <.95 1.26 H

Последна редакция: пн, 12 фев 2007, 02:41 от ljuboznatelna

# 172
  • Мнения: 549
Ох, това с овеса направо ме разби!
Добре, че не съм му давала поне до годинка, а и след това рядко се случваше.

Любознателна, къде са правени тези изследвания? В България ли? И това в урина ли е? Моля те разясни "като за мен", в какви граници е нормата на Casomorphin (Milk) и Gliadorphin (Wheat), какъв е резултатът на детето, и съответно има или няма завишени нива? Съжалявам, че не рзбирам, но явно не съм се събудила още... Embarassed

# 173
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 617
Копирах го от руския форум. Пептиден анализ е - за мляко и пшеница.
От това, което виждам, и за двете нормата е 34, а резултата е 60 и 43. Онова ниво Н не ми е ясно, но нормата му е по-малко от 0,95, а резултата е 1,76 и 1,26. Какво означава - не знам newsm78 Предполагам, че е направено тук Струва 99 долара и се прави анализ на 5мл сутрешна първа урина.

# 174
  • Мнения: 549
Това детенце е започнало диетата на 25 ноември, което означава, че са минали 2 месеца от монента, от който се предполага, че е чисто от глутен и казеин. Въпреки това нивата на морфиноподобните в урината са високи. Доколкото знам глиадорфините и казоморфините присъстват в урината до шест месеца след началото на диетата, което означава, че ако детето 6 месеца е спазвало стриктно диетата, може би е безмислено да се прави това изследване ( какъвто е нашия случай).
Но за всички, които сега започват има смисъл, защото това може би ще докаже необходимостта от премахването на глутена и казеина. Така ще отпаднат част от колебанията относно необходимостта от диетата.
Дали да не проверим как стоят нещата в Норвегия? На адреса посочен от д-р Желев  newsm78

Karl Reichelt, M.D., Ph.D., Director
e- mail
Clinical Chemistry Section
Dept. of Pediatric Research
Rikshospitalet-The National Hospital
Pilestredet 32 N 0027
Oslo, Norway

Тези, които се интересуват може би е добре да се свържат с д-р Желев, Любознателна е посочила координатите му. Може би той може да съдейства за изпращането на урината  newsm78

# 175
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 617
Можеш да направиш изследвания и в посочената лаборатория. Те ти пращат банки, от теб се иска материала и разни разрешения за да изнасяш биопродукти. Иначе ДАН!  не ги правят, искат детето да е на такава диета задължително. Правят се само по искане на родител.
Казеина се чистел за месец, но ние не знаем това дете на доколко чиста диета е било, нямало ли е нарушения. За глутена казват, че за изчистване са нужни от 4 до 8 месеца.
Този адрес откъде го взе?

# 176
  • Мнения: 549
Този адрес и още един във Великобритания е посочен от д-р Желев на страницата на Клиниката по Детска Гастроентерология тук .

Когато говорих с него той ме посъветва ако искам да изпратя кръв за изследване , да се свържа с адреса, който е посочил във Великобритания и понеже наистина за да изпратиш кръв, като частно лице се изисква някакво разрешително, той щял да ми съдейства да вземат кръв на детето в тяхната лаборатория и да я изпратят. Думите му бяха "  Вие се свържете с този университет и се разберете с тях. Взимането на кръв е най-лесната работа." За изследването на урина не знам дали трябва разрешително. Това обаче беше края на 2005г.  и не знам как стоят нещата сега.

За това си мисля, че е най-добре да се говори пак с него. Вероятно би могъл да съдейства за изпращането на пробите и да не се наложи да се вади разрешително.

# 177
  • Мнения: 549
Ето малко информация за  НАХУТА

Нахута се накисва от вечерта. Сварява се добре, така че да могат до се отделят люспите от зърната. След което, може да се приготви по различни начини. Ето няколко рецепти:
 
  chef Крем-супа от нахут
1 морков, 1 гл. лук или 1 стрък праз се задушават в зехтин. Долива се вода и се добавя 1 ч.ч от сварен и пасиран нахут. Ври няколко минути. Сервира се с кротони.

  chef  Кюфтета от нахут
2ч.ч. сварен нахут, 1 яйце, 1 главичка лук, 3с.л. зехтин, 2 скилидки чесън, джоджен, сока на половин лимон, 1/2  ч.л. сода. всичко това се пасира добре. Оформят се кюфтенца и се пържат в сгорещена мазнина. Аз ги изпекох в добре намазнена тава, защото е по-здравословно! Тази рецепта я модифицирах от рецепта за фалафели, съобразявайки се с нашата диета. По принцип фалафелите се пържат, така че може да опитате да ги изпържите.

А ето това е абсолютно моя измислица.

  chef Соленки от нахут
1 ½ ч.ч. сварен нахут, 1 яйце, 1/2ч.л сол, 2с.л. сусам, сока на половин лимон, 1 равна ч.л сода, 3с.л.зехтин или друго олио.
Всичко това пасирам с пасатора.
Тавата се намазнява и поръсва със сусам. Със шприц за украса на торти правя соленките във вид на солети и поръсвам със сусам. Пека на 180-200 градуса около 15 мин. Когато се пекат по-бавно стават хрупкави. Може вместо сусам да сложите чубрица.

А ето тук може да видите резултата.
Имат вкус на истински солети, особено ако са по-тънички, но с по-тънките имах проблем с отлепането от тавата, защото са малко ронливи.

Доколкото знам, в турската кухня  нахута се приготвя много успешно с месо. Аз попаднах на някои рецепти които предстои да изпробвам.

# 178
  • Мнения: 549
  chef Токущо чух Ути да казва, че варивата т.е боб, нахут... трябва да се киснат преди варене между 5 и 8 часа. Ако се киснат повече от 8 часа се губело от хранителната им стойност! Аз това не го знаех  Embarassed . Винаги съм готвила боб, като предварително го кисна поне една нощ  newsm78

# 179
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 617
Силно съм впечатлена от соленките! Изглеждат страхотно! Тия дни ще ги пробвам, имаше дни, в които Наталия ядеше само солети. Много ще съм облекчена, ако й харесат.

Eто какво представляват италианските оризови макарони и спагети :


кликни върху снимката

В Пловдив ще се зареждат в магазини САНИ.

Последна редакция: чт, 15 фев 2007, 16:28 от ljuboznatelna

Общи условия

Активация на акаунт