Помощ! Жега! - или 234-та лятна немска тема.

• 25 722
  • 751
  •   1
Отговори
# 585
Случайно да сте имали проточен бойлер Vailland и да е спрял да нагрява водата изведнъж? Нашия от снощи спря да нагрява, а с хазяйна утре ще можем да се свържем.. Някаква идея как се почиства това чудо примерно от котлен камък или да не се занимавам с почистване.. Сигурно нещо се е запушило..

Нашият така спря и купиха нов модел Vailland. Никой не си игра да чисти стария.

# 586
Благодаря за информацията Пипи! Т.е. с един кръвен тест мога да докажа всичките се налични ваксинации? Ако е така още това лято в БГ ще си направя такъв, че тука кой знае колко би струвал.

Няма как с един кръвен тест да се установят всички ваксини. Може да си направиш тест за антитела за морбили и ако имаш достатъчно антитела ще се водиш защитена. В Германия струва около 20евро. Аз бих си го направила в ДЕ, защото не е ясно дали ще ти признаят тест от България.

Точно така е както пише Мони. Наскоро правих заради работата кръвен тест за морбили при хаусарцта и ми струваше 15 евро. Излязоха достатъчен брой антитела и ми го признаха като ваксина.

# 587
Не мога да кажа какъв анализ са правили на кръвта, която ми взеха. Беше венозна.  Просто ми взеха кръв, после не знам как са и баяли, но накрая излезе, че мазерн ми е ок. Нас служебно ни пращат при бетриибсарцт. И продължавам да работя с това изследване, смених 2 градини от тогава.

# 588
Ох, бетрибсарцт ми е болна тема тази седмица. Отказа ми рецепта за очила. Много добре видя, че не мога да чета без очила, 3 пъти й повторих че съм счетоводителка и ако не виждам например IBAN-а ще го въведа грешно и ще стане беля за стотици хиляди евро, обаче тя реши че това е мой ежедневен проблем и не е свързан с работата ми. И ми отказа. И съответно работодателят няма да ми ги плати. А на въпросът ми дали е възможно да ме боли глава от проблемът с очите тя отговори, че не е Господ, за да знае мен от какво ме боли главата. Joy

Ние с мъжо така и не прихванахме Корона от детето. Така че ще се ходи на Вакен. Ама утре ще ходи да си купува гумени ботуши, че в петък го дават да вали, а там станало голям швайнерай като завали. Дъждобран - черен, дебел и дълъг до земята си има.

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 22:44 от мама-ени

# 589
  • Германия
Леле, да ви имам и служебната лекарка! Нашата е точно обратното- сръбкиня, раздава атести наред . И рускините при нас нарочно питат за термин при нея, за да получат атест или направление.

# 590
Как бетрибсарцт ще издаде рецепта за очила? Всеки очен лекар или оптик може да издаде рецепта за Arbeitsbrille. Под определени условия работодателят плаща за стъклата, но все пак има лимит. Моят бивш плати, от очен лекар взех рецепта и то той ми предложи. Служебният лекар има ли най-малкото апаратура за да определи диоптър?

# 591
Ако имам проблем с очите и ме боли глава, бих отишла при офталмолог. Не бих разчитала нито на оптикер, нито на бетрибсарцт. Ако офталмологът не открие проблем, при личния лекар. Главоболието може да е симптом на сто неща.

Нашата бетрибсарцт носи един апарат и преглежда, но след това винаги ходя поне при оптикер, не разчитам много на нея.

Цушус за очила при нас е 20 евро, не поемат цялата сума.

# 592
Ами да. Имаше апаратура. Същата като при очен лекар. Друга тема е колко добре може да я ползва. Аз съм държавен служител и при нас се иска одобрение от бетрибсарцт, за да ти платят очила.
При нас поемат 100 евро на стъкло.

# 593
Съмнявам се да игнорират рецепта от офталмолог или оптик, но ти си знаеш.

# 594
Има нещо такова и при нас, сега се сещам. Ако искам да ми платят очилата, трябва да отида при един конкретен оптикер, който предписва арбайтсбриле. Иначе ако не отида при него - само 20 евро на 2 години май се полагат. Не съм съвсем наясно, досега не съм им ползвала услугите.

# 595
Аз определено ще се пробвам и с рецепта от очен лекар. Даже и официално писмо ще ми напише, ама при нас всичко е в някакви служебни рамки и те се следят до милимунда. Например като се разболя детето от корона работодателят отвори предписанията и каза че по сега действащите правила контактните лица си ходят на работа. И аз си ходя. Колежките ме гледат на криво, ама нищо не могат да кажат.

Отдавна не сме си казвали "Наздраве". Аз вчера си купих от Алди комплект безалкохолно мартини+тоник. Голямо попадение. Така че Наздраве! от мен, макар и с безалкохолен коктейл.

# 596
Нормално е така да каже за контактните.
За Arbeitsbrille рецептата се дава на работодателя и той ме два директно към оптика. Fielmann например имат такава онлайн опция, сигурно и други оптики я имат. Аз занесох рецептата на работа, те се оправиха с оптиката. Купих само рамките. Но става дума за очила за работа, съответно не може да са Gleitsichtbrillen. Тях като поп сама си ги платих. Работните само пред компютър като стоя дълго ги ползвам, за друго при мен не стават. Аз затова ги и поисках. Нищо особено не струват всъщност стъклата за тях, но все файда.

# 597
На мен ми трябват специфични очила. Стъклата трябва да са хоризонтално разделени на 2 - отгоре диоптър 0, защото надписите на компютърната програма ги виждам ясно, а отдолу съответния диоптър за четене, защото не виждам добре надписите на документите. А не мога да слагам и махам очила за четене през 20 секунди. И всичко това отпред със защита от светлината на компютъра. По ясно от това, че очилата са тясно свързани с работата ми няма накъде. Ама на, госпожата ми отказа.

# 598
Ени, досега за читав бетрибсарцт не съм чувала, не и се ядосвай.
Наздраве и от мен, и аз съм с тоник, но алкохолен. Не се бях сещала от години за джин, но миналата седмица в лидъл го бяха сложили точно пред касите и просто ме принудиха да го взема Grinning

Моите очила са полусчупени от две седмици, нося си ги така. Мразя и очилата, и да избирам нови мразя, а тълпата в оптиките най-много. Миналия уикенд влязох във Филман, само обиколих и излязох. Тази събота все си намирах нещо по-важно и не ми остана време да отида, остана за другата. Уф.

# 599
То детето ще изкласи докато се глобяват напред-назад. И аз не мисля, че по този начин ще имат “успех” при родители, които осъзнато са решили да не ваксинират.

Пък и то трябвало покритие от >95% за цялото население. Вярно, сред децата най-често избухват огнища, но явно и възрастните са от значение щом и тях са погнали. И аз нямам представа какви ваксини имам (всички за онова време), но не смятам да се тествам или бода. Пък в ДЕ е пълно с пришълци и не от Европа, при които кой знае какво е положението. Ще трябва да сложат граници и да процедират като други “демократични” държави – ваксинка за “Добре дошли”.
Няма да изкласи детето защото дават срокове от порядъка на месец-два-три. Иначе да, съгласна съм, че който е решил да не ваксинира ще намери решение. Определено ми е интересно как ще работят гезунсхайтсамтовете сега когато срока изтича.
За бежанците знам, че им слагат ваксини вкл морбили, за другите групи явно разчитат да ги обхванат по-важните чрез закона.

Общи условия

Активация на акаунт