Хърватия - Тема 3

• 44 828
  • 783
  •   1
Отговори
# 90
На 2 от касите можеше и кеш, и с карта, на третата каса само с карта. Те са поне 3 каси една до друга на първия вход (от който влизат повечето туристи), опашките са дълги

# 91
Ние си купихме билетите онлайн, но  вътре на местата за почивка напитките и храната в заведенията всичко е с карта.

# 92
Ние си купихме билетите онлайн, но  вътре на местата за почивка напитките и храната в заведенията всичко е с карта.

Здравейте,  аз планирам посещение на езерата този месец. Според вас от кой вход е по- добре да влезем от 1 или от 2. Ще се предвижваме от Загреб до езерата с обществен транспорт. Доколкото рабзбрах автобусите тръгват от автогарата в Загреб. Ако имате информация, дали автобусите спират на вход 2. - четох че от този вход има по - малки опашки.Билети ще си купим онлайн. Насочила съм се към маршут Н. Предполагам че има указателни табели и човек лесно се ориентира, нали? Ако има нещо което трябва да планираме предварително - ще съм благодарна за всяка информация.

# 93
Когато имаш онлайн билет не се чака на входа. Ние бяхме за 10 часа и нямаше никаква опашка на входа. Влязохме от първия  вход и след малко ходене -5 мин.  взехме влакчето от стейшън1/ има табела в ляво за стейшън1/. Като пристигнахме на ст.2 не слязохме от влакчето а продължихме до ст.3 и следвахме маршрут Н. Следвате указателните табели и всичко е ОК. Лесно е за ориентация и няма нищо страшно. Прехода е все по надолнище и е около 6 часа с почивки и кафе.

# 94
От приятелка в момента в Хърватия научавам, че вече по супермаркетите етикетите са двойни - цена в куни и цена в евро. На касовите бележки също имало сметката в евро и в куни.
НЕ може да се плаща още с евро. От 1 януари чак.

# 95
Да, етикетите ще са двойни до 15 януари, то и тука вече няколко книги си купувам, които са с двойни цени, в евро и лева. На много места и тук дават касови бележки с двойни цени.
Ако имате информация, дали автобусите спират на вход 2. - четох че от този вход има по - малки опашки.
Автобусите спират на всички входове, но реално над 80% от хората в автобуса слизат на първия вход и си купуват билет за наобратно още от касите пред първия вход.

# 96
Здравейте, да споделя и аз малко информация за Хърватия:
Крка: Септември месец водопадите не са пълноводни, но все пак красиви. Ние взехме голямото корабче от Скрадин, което ни закара до основната атракция там е красиво и си заслужава има и заведение което ние не пробвахме, а направихме грешката да си купим 4 часово пътуване до острова с манастира и след това до последния водопад. Казаха, че там също има заведение. Оказа се, че последния водопад почти е спрял по това време на годината, а в заведението предлагат само сандвичи на много високи цени или студено нарязани мезета не си заслужава! Бирата беше хубава прясна.
Тоест най- добре е, ако се отиде направо на основната атракция и ако искате да се повозите на лодка 2та часа са напълно достатъчни до манастирчето, когато не са пълноводни водопадите. Ако все пак решите да отидете до последната спирка по-добре си носете сандвичи и разчитайте на заведението само за питиета. Носете си бански и хавлия ако искате там има и плаж.
Сплит:
Взехме екскурзия с лодка 3 острова за окло 60 евро на човек. Блу лагун Трогир и още 2 места за плуване . Не беше нищо особенно. Единствено си заслужаваше Трогир, но там е красиво и бих стояла 1 ден спокойно да го разгледам и да пробвам някое заведение.
Екскурзия с лодка до Брач, Хвар и още 2 места за плуване 120 евро на човек -  цял ден. Тази екскурзия ни хареса много. Сега ако можех не бих взела първата и бих отишла за цял ден до Трогир с друг транспорт...
Game of thrones tour - 70 евро на човек. Ако сте фен заслужава си. С техни транспорт те водят до крепост Клис после те връщат в стария град и те развеждат и там + остатъците от двореца на римския император. Разказват не само за филма и снимките, но и за историята на местата и то с доста подробности. В цената са включени и билети за местата в които влизате. Много, много останахме доволни от този тур!!!
Ако мислите да влизате в музея за Game of thrones и да си вземате и сувенири. Първо сувенири, защото ми дадоха намаление за музея. За съжаление аз вече го бях посетила.
Градски транспорт: Ужас Simple Smile минаха 2 дни докато осъзнаем какво се случва. Включително си почакахме по 50 Мин на спирка за автобус. Та времената на автобусите са дадени само кога тръгват от 1ва спирка. След това трябва да питате някой местен, колко време отнема на автобуса, който ползвате да дойде до спирката, от която искате да го хванете и да сте малко по-рано там.
Хранене:
Konoba Stare Grede
+385 21 643 901
https://maps.app.goo.gl/ftqYD4wivutzB7FN8
Вкусно и много добри цени. Има всички известни местни специалитети. В центъра цените са 2ни. Ако искате наистина вкусно и луксозно изживяване - да си заслужава многото пари които давате..... За нас това беше ресторант в Хвар
Mediterraneo Dine & Wine
+385 91 949 7808
https://maps.app.goo.gl/hKCGhMpjfXjFn68x5
Плажове: Всички са с камъни - трябват си обувки. Ние си взехме квартира близо до един от плажовете които се водят по-хубави, но беше далеч от стария град. И за това съжаляваме. И до стария град има плажове... Не по лоши - пак кристално чиста вода и камъни.Та ако идваме пак ще търсим нещо по средата 10, 15 Мин пеш от града и на толкова от плажа...

Дано съм полезна на някого.

# 97
От приятелка в момента в Хърватия научавам, че вече по супермаркетите етикетите са двойни - цена в куни и цена в евро. На касовите бележки също имало сметката в евро и в куни.
НЕ може да се плаща още с евро. От 1 януари чак.
Преди дни се върнах от Загреб .Цените са в куни и евро и навсякъде може да се плаща и с двете !
Никъде не отказаха да вземат евро ,нито куни .Плащах според случая ,с която валута ми е по удобно Simple Smile
Загреб е прекрасен град,заслужава си да се види !
За тези ,които държат да разгледат забележителностите споделям,че Катедралата и църквата "Свети Марко" са в ремонт и не се влиза вътре .
На мен лично ми бяха интересни музея на илюзиите и музея на разбитите връзки.
Зоологическата градина също е хубава,но не може да се сравни с Белградската .Белград си е Белград ! А аз съм пристрасна,защото Белград е голямата ми любов Simple Smile

# 98
На мен лично ми бяха интересни музея на илюзиите и музея на разбитите връзки.
Иди и в софийския Музей на илюзиите, близо до Халите Wink

Ех, хърватите кога влязоха в ЕС (8 години след нас), кога в Еврозоната, браво на тези хора. Май няма да ги стигнем никога. През война минаха в началото на 90-те, изтърпяха всички бомбардировки на сръбската армия (в градчето Млини край Дубровник, където бях, още стоят избушени и изоставени хотели от войната)... и се възстановиха, и влязоха в Нато, Еврозона, а скоро и в Шенген,  вече им дават директно туристически визи за САЩ. Ние ще почакаме още няколко десетилетия за всички тези неща. С дивия Балкански, клептократичен и русофилски манталитет... скоро няма да отлепим дъното.

# 99
  • София
Здравейте, иска ми се да посрещнем Нова година в Загреб с моя приятел. Букнахме си апаратамент, но се опитвам да намеря ресторантче,   което да работи и да предлага новогодишна вечеря. Всичките ми търсения досега удрят на камък. Изобщо не попадам на такива ресторанти, дори и към хотелите. Не търсим ресторант с програма, а по-скоро да хапнем нещо вкусно, след което да отидем на Ban Jelacic  square, за който четох че е много популярно място за посрещане на новата година.

# 100
Здравейте! Планирала съм да посетим Загреб по време на Коледния базар. Дали  има някъде потвърдена информация тази година от кога до кога ще е?
И още един въпрос - ако имаме само евро, като плащаме, в евро ли ще ни връщат рестото? Знам че въпросът е много тъп, но се замислих. Не искам да си усложнявам живота с валутите и като цяло в евро ще ми е много по-лесно Grinning

# 101
  • София
Рестото е в евро, да.

# 102
ако имаме само евро, като плащаме, в евро ли ще ни връщат рестото? Знам че въпросът е много тъп, но се замислих. Не искам да си усложнявам живота с валутите и като цяло в евро ще ми е много по-лесно Grinning
Усложнявате си живота, като плащате в брой по принцип. Какво ви пречи просто да плащате с карта? Отивате в нормална, цивилизована европейска държава, където картовото плащане е най-нормалното нещо. Носете си малко евро, за всеки случай, плащайте си с карта навсякъде и това е. Какво значение има в какво ще ви върнат? Никога не бих питал за подобно нещо, ще разбера на място, не е нещо толкова важно. Ако пък някой ви даде куни, просто ще си ги обмените на връщане в Тавекс, Никар и т.н. в левове. Да влизаме най-накрая и ние в Еврозоната, че да се свършва с тези обмени.

# 103
Естествено, че ще плащам предимно с карта. Но понякога се случва даден търговец да не приема карта или просто устройството за плащане с карта да не работи. Случвало ми се е в Париж, Барселона, Рим и други туристически дестинации. Освен това не обичам да си губя времето с излишни дейности, като например, обмяна на валути по няколко пъти. За Вас може да не е важно, за мен е. Попитах и ми отговориха. Смятам въпроса за приключен.

# 104
Никой няма да ви връща в Куни. Толкова ли е важно? А ако някой ви върне в куни някаква драма ли ще стане? Още същия ден ще намерите начин как да си ги изхарчите на място и това е. Чак пък отделно запитване за такова нещо…

Общи условия

Активация на акаунт