За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 104

• 29 776
  • 758
  •   1
Отговори
# 525
Нямам пухкаво бебе и педиатъра и оттопеда виждат количката, като ходим на прегледи. А и педиатъра има история от прегледа ни с ортопед и всички други прегледи на детето. Просто споделям ние как сме процедирали.

# 526
  • до най-прекрасния мъж
littlemuffin, знам, че бебенцето ти е мъничко още. Поне до около 6-7 месеца е добре да стои в кошница или подходящо столче с достатъчно легнало положение. Ние на 4 м пробвахме да я сложим в столче, но тя орева света и се сгъваше напред. На 5 пробвахме отново, същата работа. Едва между 6 и 7 започна да й е удобно. Сега е на 9 и даже си заспива в столчето без проблем. Можете да изчакате да стане около 9 кг и направо да вземете хубаво столче 9-25 кг. Това в случай, че кошницата не е отесняла по-рано. Дъщеря ми е 9 кг, кошницата е до 13, но вече е абсурд да стои в нея повече от 10-15 мин и то ако излизаме по спешност с колата, в която не е монтирано столчето, да заспи пък съвсем. Така че се водете по детето, то само ще си покаже, ако му е тясно или неудобно вече. И за количката е така, и за кошничката също.

# 527
littlemuffin, знам, че бебенцето ти е мъничко още. Поне до около 6-7 месеца е добре да стои в кошница или подходящо столче с достатъчно легнало положение. Ние на 4 м пробвахме да я сложим в столче, но тя орева света и се сгъваше напред. На 5 пробвахме отново, същата работа. Едва между 6 и 7 започна да й е удобно. Сега е на 9 и даже си заспива в столчето без проблем. Можете да изчакате да стане около 9 кг и направо да вземете хубаво столче 9-25 кг. Това в случай, че кошницата не е отесняла по-рано. Дъщеря ми е 9 кг, кошницата е до 13, но вече е абсурд да стои в нея повече от 10-15 мин и то ако излизаме по спешност с колата, в която не е монтирано столчето, да заспи пък съвсем. Така че се водете по детето, то само ще си покаже, ако му е тясно или неудобно вече. И за количката е така, и за кошничката също.
Дали ще пътуваме някъде и бебка ще е в столчето или столчето ще е върху шасито за разходка не е ли едно и също?🤔 Аз лично не съм забелязала на нея да и е неудобно в столчето. Беше и неудобно като нямаше 1-2 месеца, след това доста порасна. И в колата, и на разходка тя си заспива вътре и не съм забелязала да и е неудобно🤔 Но пък реших да използвам зимния кош за разходките, а столчето върху шасито само, когато ходим някъде с колата, за да не я местим постоянно. Особено сега есента и зимата със зимния кош ще и е супер, топличко вътре, а когато ноември месец, живот и здраве, направи 6 месеца, ще си купим вече столче за кола 0-18кг. или както казваш ти - когато и отеснее сегашното. Чувала съм, че 9-25кг. не било препоръчително. Първото столче 0-13кг, след това да се купи 0-18кг. и накрая 18-36кг., но не знам дали това е вярно. Една позната така ми разправяше. Ако някой има по-запознат да сподели.
И благодаря blue.angel за съветите и че сподели. Определено ще те послушам.

# 528
Купува се стол, който позволява максимално дълго детето да се вози обратно на движението, защото за малки деца това е 500 пъти по-безопасно от возене в посока на движението. При малките деца, поради тежестта на главата, ако набиете спирачки и детето е в посока на движението, рискувате сериозна травма на врата, а при ПТП, дори фатална. Обикновено това е стол в категория 0-18кг.

# 529
  • до най-прекрасния мъж
Не знам какво използваш в момента - дали кошница за кола или столче. Предполагам, щом го слагаш на шасито на количката, е кошница. Те са си удобни за бебето без значение дали е на шасито или в колата. Аз имам предвид, че столчетата, които не се монтират на количката, а са си само за автомобил, стават удобни за бебето чак след 6ти месец, когато започват да се слагат седнали. Даже по-скоро към 7 месеца, тогава вече са по-стабилни. Има много малко модели столчета, които действително са предназначени за бебета 0+. Нашето столче не го препоръчвам, защото е 0-36, но такова можем да си позволим на този етап. От новородено беше абсурд да се вози вътре, въпреки че пише, че става. Не, не става, затова ползвахме кошница за кола до малко преди да навърши 7 м и после я преместихме в столчето. То си е само за кола, не става на шасито на количката. Возим я обратно на движението и докато столът позволява, ще я возим по този начин. Доста приятелки ме съветват вече да я обръщам, но за мен на 9 м е твърде рано. Нашето столче става да се ползва обратно на движението до 18 кг, предполагам това е до 4-годишна възраст някъде. За момента ни устройва този вариант. Вече по-натам обмисляме да вземем някакво по-качествено столче за другата ни кола, с която пътуваме извън града.

# 530
  • Sofia
Защо 9-25кг да не е препоръчително? Столчето на каката беше в тази категория, но обратно на движението и се води за едно от сигурните и добри столчета. Колкото по-дълго се вози обратно на движението, толкова по-безопасно за детето.

# 531
До колкокото помня от каката, като купувахме стол, консултантът каза, че се вози обратно поне докато детето проходи.

# 532
  • Sofia
Да, до една годинка е задължително возенето обратно на движението. Затова всички столчета/кошници 0-13кг се монтират обратно.
След това е въпрос на избор на родителите. Но е доказано, че возенето обратно на движението е в пъти по-безопасно и след една годинка. На децата главите им са по-големи (пропорциите с тялото не са като на възрастен), а пък шийните мускули слаби. И както написа Radeva, когато столчето е монтирано обратно на движението се намалява рискът от травма на врата.
Голямата ми дъщеря я возихме до 5г обратно на движението. Сега смятам да купим пак такова столче за малката.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2022, 13:03 от Brin de muguet

# 533
До 15м е задължително возене то обратно на движението.

# 534
Като гледам колко бебета и малки деца въобще нямат столчета... мен ме питаха наистина ли ще сложа детето в този стол вместо да си го гушкам.
По въпроса на литълмъфин: чела съм (не претендирам да е вярно), че наклонът на кошницата на шасито не е същият като наклонът на кошницата, когато е монтиран е колата, което още повече съкращава времето, което детето прекарва в него на шасито. Не е много удачно за разходки.

# 535
Мисля, че вече не е толкова често срещано да се вози дете без стол за щастие, но все още има такива "особени случаи". На мен ми се е случвало само веднъж преди 4 г на една почивка в провинцията да ме питат не може ли да оставя бебето да спи в зимния кош и така да си го натоваря на задната седалка и да седна до него. Оттогава не ми се е случвало някой да ми задава такъв въпрос Grinning А и баткото като стана на 1 г. свекървата предложи да вземели столче Лорели за тяхната кола, когато е при тях, но им обясних, че ще ползват нашето, когато изобщо детето остане там някой уикенд, то и къде ще ходят. За второто вече не питат Grinning

# 536
  • Германия
Аз друго се чудя за столчетата… купили ги, монтирали ги в колата, а детето седи вътре или без да е обезопасено с коланите изобщо, или пък са хлабаво преметнати през раменете, или пък само през кръста минават, а тези на раменете висят до детето. Ми то в такъв случай можеш да си го държиш детето в скута, същата работа 🙄

# 537
На тези и аз им се чудя. То в такъв случай в скута даже ще е малко по-безопасно. Явно не са гледали краш тестове. Или като моя съсед - забравил да върже стола и набил спирачки на един светофар, защото му отнели предимството, столчето го ударило по главата и паднало на седалката до него. Та от тогава не забравя коланите, дори да няма бебе в стола Simple Smile

Аз друго се чудя за столчетата… купили ги, монтирали ги в колата, а детето седи вътре или без да е обезопасено с коланите изобщо, или пък са хлабаво преметнати през раменете, или пък само през кръста минават, а тези на раменете висят до детето. Ми то в такъв случай можеш да си го държиш детето в скута, същата работа 🙄

# 538
Аз пътувам ежедневно и виждам постоянно деца без стол и колан. Вчера дори един господин на видима възраст около 6 години пътуваше прав до шофьорското място. Редовно са не само без колани ами дори на предната седалка. В квартала има едни родители, които засичам постоянно, детето е в скута на майката на предната седалка.
Това за мен са някакви супер безумци, просто не осъзнават как едно набиване на спирачки може да им осакати детето, че и по-лошо 🤷‍♀️ Виновни са от КАТ, че няма контрол. Защо няма акции за това? Честно казано не разбирам как ти ще седнеш и ще си сложиш колан, но ще оставиш детето без, но някои хора се сещат като стане лошото, имаме такъв пример в обкръжението.

# 539
Радева, ама ти мислиш, че тези родители си слагат колан на себе си? Оптимистка Grinning

Nova, то не е смешно, обаче ми стана смешна ситуацията. На това се казва да те фрасне акъла в главата, буквално Joy Добре, че детето не е било в стола.

Общи условия

Активация на акаунт