Страх ме е че не мога да се оправя сама с бебчо !

• 7 119
  • 165
  •   1
Отговори
# 150
Шерилин, прекалено се доверяват на медицината.
А аз покрай лекар в семейството знам толкова случаи, в които медицината не е могла да помогне (имам предвид при заболявания), че си казвам "Да пази господ..." Въобще не са всесилни днешните лекари.

# 151
Ама това колко са можещи в други случаи няма общо с абортите. Просто казвам, че аборти се правят. Може да не знаете, че съседка, дъщерята на приятелка или снахата са правили аборт. И не е и нужно да се разбира. Майка ми дори не разбра едно време. Процедурата е кратка, дори не спиш в болницата. Пращат те у вас с рецепта за антибиотик и обезболяващо. На следващия ден вече си добре.
Но темата е за друго, да не навлизаме в полемика.

# 152
Не разбрах много как темата де обърна на това кой и дали трябва да абортира, но това, че медицината не е точна наука няма нищо общо. Има случаи, в които медицината не знае какво ти е, защо реагираш така или иначе и това е, защото се основава на има-няма 20-30% от населението на планетата. За това лекарствата имат по два тома изписани възможни странични ефекти. В случай, в който знаят какво ти е, в коментирания пример - бебе, има протокол за действие - медикаментозен, инвазивен... Варианти много.
И в духа на драмите отвъд океана - да, право на избор е. Никой няма право да те насърчава и да ти набива собствените си страхове за нещо, което не искаш по независимо какви причини.

# 153
Aвторката отдавна не е наоколо и темата си плаче за ключ, май.

# 154
Ако аз съм бабата и 20-годишната ми дъщеря е бременна, ще я насърча да ражда не за друго, ами защото един аборт може да я повреди и после като поиска, да не може да има деца.
Не значи, че поемам ангажимент аз да го отгледам.

Напротив, значи. И знаеш ли защо? Защото ти решаваш, че това дете трябва да се роди, значи си готова да поемеш грижите за него. Ако ли не искаш ще си мълчиш. Майката щом не е готова, а бабата се тръшка, ми да си го гледа щом и е мерак.
В моя род има такъв случай преди много години. Забременява се обаче на 16г и бабата се тръшка, че трябва да ражда. Обаче после бабата гледа внуче и дума не казва. Щом е натиснала дъщеря си на 16г да ражда дете,че и да се зажени (защото 'какво ще кажат хората'), да си прекъсне образованието и детството. Ми ще гледа дете после.

Обаче случаят тук не смятам, че е такъв. Все пак говорим за 20 годишно момиче,а не дете на 16 години. На 20 можеш и трябва да си вземаш решенията сам. Ако майка й е казала "роди го маме, ние ще го гледаме" авторката е нормално да очаква, че ще и го гледат. Друг е въпроса колко е редно и колко бабата трябва да се оплаква после.

# 155
“Родих на 20 години и за мое спокойствие с таткото решихме да живеем известно време при майка ми”

Това споменава авторката. Чисто и просто ми изглежда, че тя си има намерението да се възползва от бабите. Никъде не прочетох нещо довеждащо до мисълта, че те са оказали влияние върху избора ѝ, че са ѝ обещали помощ и т.н. А и обещаването не е като даването и човек никога не бива да лежи на тази кълка, че някой си му обещал нещо. Както и да е, стават доста свободни съчинения. Авторката, по представеното от нея, си е просто егоистична и нахална лигла. На 20 год не е дете. Щом е решила, че ще става майка - да бъде майка. И дори някой да ѝ е оказал влияние .. в крайна сметка накрая избора пак  си е нейн.

# 156
Ами... който не е взел достатъчно мерки при секса, е решил, че не е голямата работа да роди и отгледа едно дете. Инак по щеше да внимава.
А аз съм си против абортите по принцип. Някога БНД беше казал, че не е готов за деца и семейство. Аз казах: "Добре, ама да знаеш, че ако стане грешка, аз ще родя детето." Той каза: "Ок, разбирам." И не са ставали грешки. Няколко години след това вече решихме, че ще имаме дете, и почнахме опити.
В смисъл за себе си аз аборти не ща. Да ми е безразлично дали ще прави аборти детето ми - не, не ми е. Нали после ще я гледам как страда, ако не може да има дете и моето сърце също ще се къса?
Обаче бабите следва да помагат, не да отглеждат децата на децата си. Първото няма да откажа, второто - да ми го метнат и да съм пак аз "майка" - аха. Няма такива работи. И то не щото мен ме мързи, ами не е добре за самото дете да не е с майка си.

# 157
Абортите в днешно време са много по-лесни, достъпни и безопасни. Майките и бабите ни просто не го знаят. Методите са различни от едно време.

Не ги мислете майките и бабите си за чак толкова задръстени.
Моята майка (43-ти набор) веднъж се изтърва, че от всичките ѝ приятелки само тя не е правила никога аборт. Силно се впечатлих. Беше ми неудобно да питам дали преди, или след брака си са правили абортите, предполагам, че след.
В онези временна бременните моми се женеха и раждаха, а нежеланите бременности след брака ги абортираха. То неслучайно на омъжените жени им разрешаваха аборт само ако вече са родили 2 деца. Но имаше начини да се заобиколи и това.

# 158
Баба ми е правила, ама спонтанни. За такива може би иде реч...

# 159
Разбира се, че не става въпрос за спонтанни аборти. А съвсем планирани, в болница, извършени от лекари.

Като каза спонтанен аборт, последният ми беше през 1994 г. Понеже отказах да влизам в отделението, наложи се да мина с групата жени, които правеха аборт по желание. От десетина жени имаше само 2 млади момичета, останалите бяха омъжени жени с деца. Най-възрастната беше на 56 години, имаше вече внуци.

# 160
Като разправяте за аборти на времето, една дала данни на друга жена, случило се другата да   прави аборт след нея и  не и позволяват ,че преди месец правила.Не знам как е сменила самоличност, вероятно с пари.
Трудно си беше ,комисии, квартални лелки подписват,  и цяло село те знае, аз с второто, че първото на 6 месеца и се изплаших  и аз ще се справя ли, исках, но не издържах да ходя по мъките - родих. Аз бях виновна , рекох че няма да стане нищо на тази дата. Стана от раз.
То ми е наградата в този живот, това дете.

# 161
Аз не казвам, че едно време не са правили. Казвам, че сега е по-достъпно. И 10 аборта да имаш, няма кой да те спре да направиш 11-ти. Никой не гледа колко деца имаш, партията ще разреши ли, кварталните лели кво мислят. Само да имаш 18, отиваш, плащаш си таксичката и готово. И въпреки това изместихме темата. Май вече сме за ключ тука, авторката изчезна.

# 162
И аз мисля, че несправедливо се обвиняват бабата и прабабата. Изглежда, че младите са се натресли при бабата и като че ли не смятат да се махат, та бабата тактично ги подсеща да си поемат вече отговорностите.

# 163
Евче, как може някой да се натресе в дома ти, без твоето съгласие?

# 164
Уиш, да си призная, имам опасенията, че е възможно да се озова някога в позицията на бабата... Ако съм възпитала глезена дъщеря, която дойде да ми реве с големия корем колко я е страх или нещо подобно, вероятно бих я приела, все пак съм майка и ми се полага да ме въртят на шиш... Но ако младите удобно забравят, че уговорката е била "временно", да кажем докато свикнат да къпят, хранят и обличат или докато зарасне секциото, ако е имало такова, ако започнат да гледат на мен не като на помощник на добра воля, а като на главно действащо лице в отглеждането на собственото им бебе, също щях да започна да изразявам недоволство с цел да ги подканя вече да си идат у дома и да си поемат ангажиментите. Предполагам, че бабата е имала идея помощта да е за няколко седмици или месец и сега като вижда как е вързана с дългосрочна перспектива, гледа да се откопчи.
Признавам, че моята майка също много ми помагаше, но не за да имам време да се вихря по кръчми, а за да отделя малко време за себе си или за здравето си. Не ми се струва редно да гърча майка си, за да купонясвам аз.
Затова се учудвам как за два месеца тези млади излизат редовно вечер и на авторката чак ѝ се струва странно как може майка ѝ да негодува.

Общи условия

Активация на акаунт