Нашите цветя - обща тема 17

• 33 770
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
Днес гледах, че много теменужки купуват хората, но пише че цъфтят октомври-ноември. Аз сякаш имам спомен, че моите оцеляха миналата зима, но след пролетта вече за нищо не ставаха.

Слагах нови стойки на тези две хои, че много пораснаха, а уж са бавнорастящи.

Последна редакция: нд, 25 сеп 2022, 20:36 от Анонимен

# 646
  • Мадрид / София
Африканските теменужки цъфтят няколко пъти в годината. След като прецъфтят почиват известно време и после пак цъфтят. Само трябва да са на светло, но не на пряко слънце и да се поливат умерено в чинийката.

# 647
Така и не разбрах защо поливате в чинийката. Правилното е да полееш пръстта и да оставиш излишната вода да се изтече в мивка например. С метода на чинийката хем могат да загният корените, хем всъщност растението не е полято.

# 648
И аз нищо не поливам в чинийките. И слагам камъчета за по-добър дренаж.

# 649
Добри, много обичам колеус за пълнеж в саксиите. Аз никога не слагам едно растение в саксия, винаги слагам по няколко, защото обичам цветята да преливат от саксията. Колеусът е перфектното растение за тази цел - нептетенциозно, прави много листна маса, а пък е и шаренка. Красота Heart Eyes

# 650
  • София
Най-доброто поливане за сентполиите и за всички гаснериеви е чрез фитили.

# 651
  • на острова на мечтите

Точно традесканция sillamontana(cero di Sila). Dobri Joy
 Много красиви цветя показвате отново!
И моите от дъжда се съвзеха. Най-сетне заваля и захладня.

# 652
  • Мадрид / София
Слага се вода в чинийката, защото листата загниват от водата, когато се поливат от горе. Когато се слага вода в чинийката, субстрата я поема постепенно и овлажнява от долу на горе. Така корените поемат необходимата влага, а листата остават сухи.

# 653
Намислила съм за пресаждам тези дни. Чудя се дали ще им е добре заедно в голяма саксия на нолина, калатея и шарената драцена с широките листа. Правили ли сте такива комбинации?

# 654
  • Бургас
Мушките и сакъзите,кога ги начупвате и слагате в пръст ?
Мисля,че им е рано още.
Много от миналата година не ми се хванаха,та сега се чудя...

# 655
Карзз,защо да е рано? Чела съм, че септември е точното време, за да могат да пуснат коренчета преди да застудее.

Софт, на цветята с мъхести листа не трябва да се мокрят листата, защото загниват, съхнат, развиват гъбични и пр. Трудно е да се опазят като се полива отгоре, затова в чинийката. При някои клубенови също, Добри беше обяснявала за грудковите бегонии например, че имат ямичка в средата на клубена. Ако попадне вода там, изгнива. За по-сигурно, пак в чинийката.
Толкова на теория. На практика аз не се справям като хората с това поливане в чинийките. Точно така ми се получава - сухи отгоре, мокри отдолу

# 656
  • на острова на мечтите
Мушките и сакъзите,кога ги начупвате и слагате в пръст ?
Мисля,че им е рано още.
Много от миналата година не ми се хванаха,та сега се чудя...
през ноември. Или март.

# 657

Софт, на цветята с мъхести листа не трябва да се мокрят листата, защото загниват, съхнат, развиват гъбични и пр. Трудно е да се опазят като се полива отгоре, затова в чинийката.

Не е нужно да се мокрят листа като се полива. Вода се налива в пръстта, не върху листата. Но и не е вярно, че загниват, дори и мъхестите листа. Имам доста мъхести филодендрони, антуриуми алокасии и всяка вечер им пръскам листата. Като ги вали дъжд навън да не загниват? Ако загниват растенията от нещо, то е корени във вода, което може лесно да се случи с вода в чинийката.

Всеки както иска си полива цветята, само питах каква е причината, защото такова нещо никой никъде освен тук не съветва. Навсякъде съветват отцеждане на водата след поливане и пропусклива почва за да не задържа вода.

# 658
Като ги вали дъжд навън да не загниват?
Да, някои си заминават, или едва кретат. Глоксинията, колерията, сейнтполията например не издържат на дъжд. Все пак се водят стайни.
Но могат да се гледат на открито при подходящи температури, стига да не ги вали.

# 659
....... се сетих, че искам африканска теменужка за прозореца в кухнята.
Ако си в Бг.,мога да те уредя с бебе теменужка.
Благодаря, далеч съм, ще си намеря тук. Точно бебе искам, а вчера видях само големи и не в цвят, който ми харесва.

Красиви лилави орхидеи с висящи корени във висящи саксии видях:
Скрит текст:

И една алоказия зебрина
Скрит текст:

Купих си две готови кошнички с циклами, теменужки, бръшлян и други неща. По-големи са от на съседката, обаче нейните са по-хубави.Sad  Имаше смокиня в саксия, но дъщеря ми не я хареса, но ще отидем някой ден без нея и тогава ще си купя.

Общи условия

Активация на акаунт