За самотата в брака

• 12 571
  • 347
  •   1
Отговори
# 105
В тоя форум най-лесния съвет е - вратата, развод. Но не знам дали винаги е най-добрия съвет.

По принцип си много прав, но... Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него. Желателно да е по-навреме, докато човек е още млад и има повече възможности да се съхрани. А и да уреди живота си.

# 106
Ако има шанс да е обичана, ще се намери начин да се прояви.

# 107
В тоя форум най-лесния съвет е - вратата, развод. Но не знам дали винаги е най-добрия съвет.

По принцип си много прав, но... Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него. Желателно да е по-навреме, докато човек е още млад и има повече възможности да се съхрани. А и да уреди живота си.

Ако е нещо моментно..да е каприз.
Но какво семейство е, когато е по-зле и от съквартиранти?

Факт е обаче, че жените узряваме бавно и до последно опитваме "да съживим умрели работи"
Т.е. търсим отговори и сламка за която да се хванем.

# 108
Само че мъжът ми не е от най-фините
Забелязваш ли как всеки път като се отправи въпрос към теб ти посочваш още някакъв негов недостатък? Но пък не спомена никакви негови положителни качества. Той вероятно е усетил същото. Сега, може и да е мекушав като мъж, но за да живеят двама заедно трябва да се нагаждат към недостатъците си. Пропускаш да споменеш съществени неща от динамиката на вашите отношения, примерно как се опита ти да се включиш към неговите занимания, особено след като казваш че някога сте се занимавали заедно с общо хоби и въобще какви крачки правиш към сближаване, освен "опит да си поговорите", което не звучи особено романтично.

Разбира се, че динамиката е обща, имам и аз пръст, но се опитвам да разбера какво е, за да се оправят нещата евентуално. Със сигурност и аз имам вина, но защо само за мен сегашното положение е проблем? Обидно е, че на него му е все тая.
Ами според мен хич не му е все тая и в момента мисли как да излезе от положението, но е изключил възможността за преговори защото той очаква че ти ще натяква или какъв беше точния там израз от първите постове. Изглежда че той вижда отношенията ви като едностранни и балансът е към твоята страна. Може би иска просто да бъде обичан и оценен, и това да му бъде показано по романтичен начин, не чрез поставяне на изисквания.

# 109
Най добре е да си пита него къв е проблема и как ще я карат. Тук да отгатваме гатанки не виждам много смисъл. Моето мнение е, че не я е харесвал достатъчно поначало, да кажем в началото е имало няква тръпка на новото, както и желание за семейство. Но след 3 години тва вече се е изпарило, досадно му е и направо неприятно, за тва гледа да се разкара на някъде само да не седи вкъщи.
Между другото някои хомосексуални мъже процедират по този начин, като все пак искат да създадат семейство и да имат дете, като резултата е точно този. Никъв секс след появата на детето,  даже и след забременяването. Не е за изключване и този вариант.

# 110
Хехе, голям тарикат ще е този гей.

# 111
  • Далечният изток
Помислих си го, ама викам айде да не съм толкова крайна..

# 112
Лично познавам един, дето го помпеха яко, след тва се ожени за жена. Дали я ощастливява редовно, идея си нямам.

# 113
Мъжът ми има и много положителни качества - добър човек е, грижовен баща.

Колкото до гей.. Бил е насилван като дете от мъж, това няма как да не му е оказало влияние. Не смятам, че е гей в пълния смисъл на думата, но допускам, че може и да има пидобни импулси, но да ги подтиска и да не ги признава пред себе си.

Колкото до мен, аз не съм казала, че съм лекар, а доктор... по психология, с много допълнителни квалификации, включително сексология. И да, животът ми е каша...

# 114
Мда, децата на обущаря ходят боси...
Мъжът ми има и много положителни качества - добър човек е, грижовен баща.
Само това ли можеш да кажеш? И ти си мислиш, че обичаш този човек? Ела питай мен какво мисля за мъжа ми и ще видиш какво е любов. Wink

# 115
Това с насилието като дете много се отразява. Щом си психолог, трябва да знаеш тези неща.

# 116
Това с насилието като дете много се отразява. Щом си психолог, трябва да знаеш тези неща.

Разбира се, че го знам, затова и не зачеквам аз тази тема. Говорим или по-точно говорихме по нея, когато той искаше. Вече не говорим, но в хипотезата за гея, има някаква сянка на съмнение за импулси към хомосексуалност. Той разбира се не го осъзнава, но допускам, че и това е възможно.

# 117
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Колкото до мен, аз не съм казала, че съм лекар, а доктор... по психология, с много допълнителни квалификации, включително сексология. И да, животът ми е каша...

Това обяснява много неща.

Излез емоционално от ситуацията и помисли:
1. Възможно ли е да си се омъжила за него, защото професионално те е заинтересувал (има сериозна травма от детството). Помисли за подсъзнателните ти мотиви.
2. Егото ти ли те кара да стоиш в тази връзка? Би ли било за теб провал или слабост да признаеш пред себе си и другите, че дори с тази професионална квалификация, не си успяла да създадеш стабилна връзка?
Препоръчвам ти vulnerability на Brene Brown, има го в тубата.
3. Какво би посъветвала твой клиент в тази ситуация? Седни и напиши на лист, преспи и тогава го прочети от сегашната ти позиция.
Раздели работата и личните проблеми. Едва, когато разделиш двете позиции, ще можеш и осъзнато да реагираш.
4. Щом си психолог, трябва да си наясно, че можеш да помогнеш, само ако другият желае да му бъде помогнато. А мъжът ти май не желае сега и от теб да му бъде помагано.
Има ли приятели? Може разговор с близък приятел да му отвори нови хоризонти.

# 118

Това обяснява много неща.

Излез емоционално от ситуацията и помисли:
1. Възможно ли е да си се омъжила за него, защото професионално те е заинтересувал (има сериозна травма от детството). Помисли за подсъзнателните ти мотиви.
2. Егото ти ли те кара да стоиш в тази връзка? Би ли било за теб провал или слабост да признаеш пред себе си и другите, че дори с тази професионална квалификация, не си успяла да създадеш стабилна връзка?
Препоръчвам ти vulnerability на Brene Brown, има го в тубата.
3. Какво би посъветвала твой клиент в тази ситуация? Седни и напиши на лист, преспи и тогава го прочети от сегашната ти позиция.
Раздели работата и личните проблеми. Едва, когато разделиш двете позиции, ще можеш и осъзнато да реагираш.
4. Щом си психолог, трябва да си наясно, че можеш да помогнеш, само ако другият желае да му бъде помогнато. А мъжът ти май не желае сега и от теб да му бъде помагано.
Има ли приятели? Може разговор с близък приятел да му отвори нови хоризонти.

Не стоя в тази връзка, заради това, че ме е страх да призная провала в отношенията ни. Не мисля, че и травматичното минало ме е привлякло.
Като психолог, аз не давам съвети, задавам въпроси, следвайки нишката на мисълта на клиента.
Напълно съм наясно, че в семейството ми не съм специалист, а партньор, равностоен.

Мислила съм и да отидем на фамилна терапия, но се съмнявам да пожелае.

Ами.. Остава ми да изчакам тези ден-два, да видим кога ще е готов да говори и какво ще ми сервира. Ще ви държа в течение.

Благодаря на всички!

# 119
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Като психолог, аз не давам съвети, задавам въпроси, следвайки нишката на мисълта на клиента.
Напълно съм наясно, че в семейството ми не съм специалист, а партньор, равностоен.

Мъжът ти явно не ти дава да му следваш нишката на мисълта, щом отказва да говори с теб.
Мъжът ти възприема ли те като равностоен партньор?

Разбираш ли, ти може да искаш да си равностоен партьор, но той да си мисли, че ти се държиш като психолог и да те блокира.
Тук трябва да разбереш дали тази динамика идва от теб или от него. Съща като специалист знаеш как да я релативираш, макар да съм убедена, че в лични отношения е много по-трудно, отколкото в професионални.

Можеш да пробваш да седнеш и да пишеш. В акта на писане се активират различни мозъчни центрове и се стига до различни нива на осъзнато и неосъзнато, тогава ще ти се появят въпроси, които сега не "виждаш".

Общи условия

Активация на акаунт