Мнения за гимназии в Пловдив - 3

• 50 640
  • 734
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте, майка съм на седмокласничка и гледам че тук се коментират гимназиите в П-в, та  да попитам - някоя майка има ли преки впечатления за ОМГ - Пловдив, чувам от минус до плюс безкрайност мнения /че добрите учители си отишли, че нивото много било паднало, че нямало добри учители по математика освен за първите две паралелки.../. Моята иска КГ там, но се колебаем и между СП и МА. Върви й рисуването, както и математиката. Чувала съм, че СП не било добре за момиче, тежка професия била. А като погледнах програмите на Мат с англ. - там много математика и много английски се учи, това добре ли е?
Как е нивото на училището, средата?
Тъй като има голяма вероятност да ни стигнат точките за МГ, то бих се радвала на всяко реално мнение, би ми помогнало да се ориентираме къде е в крайна сметка истината и ще съм ви благодарна!
Също като училище след МГ мисли за английската с английски. Дали пък това не  е по-доброто училище, вече и аз се чудя.....

# 481
  • Пловдив
dasheva.t, ако си върнеш малко по-назад, ще прочетеш информация за МГ.
Няма училище, в което да е това, което е било преди. Навсякъде има добри учители и не чак толкова добри учители.
Плюсове и минуси има за всички училища.
Няма как да ти кажем дали компютърната графика е по-добра от ЕГ /по принцип, без значение на езика/. Това са много различни неща. Да сравняваш професионална паралелка с езиков профил е малко трудна работа.
СП е пракрасно за момиче с интерес в тази област. Не виждам какво е тежкото, все пак не пренасят камъни. Искат се умения и мислене. Познавам достатъчно жени, работещи в IT сферата.
Аз лично съм фен на Компютърната графика, на моята дъщеря малко не ѝ достигна за там, но преди 8 години се кандидатстваше с изпит по рисуване освен резултатите от НВО.

# 482
dasheva.t, ако си върнеш малко по-назад, ще прочетеш информация за МГ.
Няма училище, в което да е това, което е било преди. Навсякъде има добри учители и не чак толкова добри учители.
Плюсове и минуси има за всички училища.
Няма как да ти кажем дали компютърната графика е по-добра от ЕГ /по принцип, без значение на езика/. Това са много различни неща. Да сравняваш професионална паралелка с езиков профил е малко трудна работа.
СП е пракрасно за момиче с интерес в тази област. Не виждам какво е тежкото, все пак не пренасят камъни. Искат се умения и мислене. Познавам достатъчно жени, работещи в IT сферата.
Аз лично съм фен на Компютърната графика, на моята дъщеря малко не ѝ достигна за там, но преди 8 години се кандидатстваше с изпит по рисуване освен резултатите от НВО.

много ти благодаря за мнението, дунди, но именно защото и аз, и детето не знаем какво точно е СП като работа, като много/или умерено/ учене, затова и питам и се интересувам още сега, преди да напишем каквото и да е било като желания. Аз лично съм завършила Търговска гимназия и колко пъти й казах, че е прекрасно училище, но не ще и да чуе, явно не е нейното. Обаче за МГ нищичко не знам, и от програмиране нищичко не разбирам, нито тя.
Затова и много бих искала майки на учещи там деца да споделят. Също средата в училище как е, това е твърде важно нещо, няма как да го проумея от четене на учебния план на КГ или СП, или който и да е друг в друго училище.
ИЗчела съм инфо от форумите тук, но пак казвам - от плюс до минус безкрайност мнения, ясно ми е, че ще има и доволни, и недоволни винаги, но като цяло как е. Имам позната, която ми каза че откакто е новата директорка, нещата не вървят на добре, но тя не работи там, тази информация не знам откъде я има и дали е точно така....

# 483
[quote author=dundi73 link=topic
Затова и много бих искала майки на учещи там деца да споделят. Също средата в училище как е, това е твърде важно нещо, няма как да го проумея от четене на учебния план на КГ или СП, или който и да е друг в друго училище.
ИЗчела съм инфо от форумите тук, но пак казвам - от плюс до минус безкрайност мнения, ясно ми е, че ще има и доволни, и недоволни винаги, но като цяло как е. Имам позната, която ми каза че откакто е новата директорка, нещата не вървят на добре, но тя не работи там, тази информация не знам откъде я има и дали е точно така....
Бях писала малко по-назад, че средата в МГ е абсолютен плюс. Средата по принцип в у-щата с най-високи балове е супер! Аз не мога да кажа нищо лошо за директорката , а и честно казано не можем да виним един човек за цялата ситуация в нашата образователна система. Кадри няма Simple Smile и все пак учителите , с които сме срещали досега в МГ си вършат страхотно работата. Наистина трябва са прецените с какво точно й се занимава на девойката и има желание да учи Simple Smile това е най-важното

# 484
Синът ми е СП, 11 клас. до 10 клас по специалните предмети не научи особено нещо, което до момента не знаеше (ходи от 4 клас на Телерик, отделно си щрака онлайн курсове, пробва си сам разни проекти.. ). В 11 да кажем една идея по-бива, макар че редовно деца от класа съпортват преподавателите по време на час Simple Smile Но то професионалното в тая сфера ако не е самообучение, е доста остаряло и бавно във всеки следващ випуск все повече. Да учат се фундаменти, ама все пак.. Да не говорим, че даже и код на лист пишеха по едно време по един предмет, та да се смееш ли да плачеш ли беше на родителската Simple Smile Simple Smile
Деца, които не се справят и не им идва особено, просто не се справят. Не са особено обяснителни (преподавателите) - поне такова ми е усещането по родителски и разговори с хлапетата.
Да не кажа може и демотивиращо да ти се получи в един момент - след толкова голяма засилка при НВОтата и максимални балове за паралелката, вече в 11 клас на доста деца леко им е скучно и досадно по начина, по който се развиват нещата.
По останалите предмети... съм със смесени чувства Simple Smile Като цяло по родителските срещи чат-пат примрънкваха майки, че не било на ниво обучението тук-таме. Но от моя син оплаквания не съм чула. Като цяло си е енергоспестовен и освен това, което го интересува, друго не го интересува. Отличник е, но не се е престарал - освен по специалните предмети, където си го влече, всичко е по най-малкото съпротивление.
Проблеми с кадирите - определено. 11 клас започнаха с липса на преподаватели по основни специални предмети. Кърпят малко .. не особено добре като цяло Simple Smile Имат и готини учители! Не е съвсем след работата. НО няма цялостна идея, всичко на парче и на кръпки ми изглежда. Стажовете са им супер неорганизирани.. Директорка и тя е нея си... Вдига рамене за неща, които зависят само и конкретно от нея най-вече... Абе Simple Smile Да завършва догодина и приключваме с тая сага Simple Smile
Така че ако има афинитет и умения - да. Ако ще го учи от нула, по-добре да си похаби бала за нещо по-традиционно..
В паралелките МАТ + език не бих записала дете. Макар че от малка мат много обичам, макар че учих в езикова Simple Smile
За мен топа са си анлгийската и руската, в тоя ред, макар да съм пристрастна Simple Smile

# 485
Благодаря ви много, супер подробно е. Точно да не стане "хабене на високия бал" се притеснявам. Да, не са излезли резултатите още, но отговорите излязоха, и там всичко й е точно. Един преразказ да й оценят й остана....
А нейното желание е Компютърна графика и то защото й се получава рисуването, освен че й върви математиката. /но на нея също й вървят и българския, и езиците/ Обаче като прочетох уч.план на КГ - ами много тясна специалност, ако един ден няма да работи точно това си е чиста загуба на 5 години...а дали езика поне се учи като хората там? Виждам, че не е интензивно, а разширено, знам че това значи по-малко часове, но научава ли се добре?
Все още имаме време да наредим желанията....тръпка си е....

# 486
  • Пловдив
Моята дъщеря завърши преди 3 години системно програмиране. Класът беше супер. В голямата си част бяха амбициозни и учещи деца. Моята в началото едва драпаше след тях, и тя беше енергоспестяваща. За самата паралелка СП господинът по МАТ /Симеонов/ още в 8 клас каза така : "Не знам ние на какво ще ги научим в тази паралелка, но те сами много ще научат един от друг". Да, пограмирането е основа, която малко или много могат да им дадат в МГ, и много, много самообучение.
Не всички продължиха с програмиране, включително и тя. Сега си начесва крастата с инженерен дизайн, където падна голямо рисуване, но това, което научи в СП, ѝ е само от полза. Да не говорим, че има и документ за професионална квалификация. Може да не ѝ отвори вратата, но пък може да я открехне.
Щом не знаете какво е програмиране, по-добре не се захващайте.
Пак казвам, че много съжалявам, че дъщеря ми не влезе в графиката.

Последна редакция: пн, 19 юни 2023, 12:35 от dundi73

# 487
Ако никога не се е занимавала с програмиране, поемате голям риск. Може изобщо да не се окаже нейното. За графика вижте добре какво се изучава и дали тя проявява интерес.

# 488
Как така преподавателите по английски да не се коментират? Моля за пояснение.

Класиране на езиковите гимназии може да се направи евентуално според резултатите от ДЗИ. Не си спомням, откакто следя тези класации, Руската да е била преди Английската. Друг е въпроса, че има деца, които целенасочено си избират и търсят език различен от английски и немски, тогава избора е само Руската и евентуално Френската. Ако има влечение към математика е МГ, но там пък езиците не са им сила.
За ниво на преподаване мога да кажа, че като цяло в ЕГ Пловдив е стабилно, естествено и там си има слаби звена. В осми клас например БЕЛ ни беше тотално разочарование, в 9 и 10 една идея по-добре, но пак не мога да кажа, че съм доволна. А за преподавателите по английски, които досега се паднаха дори не си струва да се коментират.

# 489
Синът ми е СП 9 клас
Въпреки, че по бел и математика ударихме греда, нито той ,нито аз съжаляваме за избора на училище
Много свестни и амбициозни деца са целия клас, 5.85 е средния успех на класа и то от първия срок, дори и в 5-7 клас не беше толкова висок
Относно програмирането, синът ми също се е занимавал доста в Телерик и Софтуни и се справя много добре, но деца ,които никога не са се занимавали виждат доста зор. В 8 и 10 не учат специални предмети, в 9 малко, най-вече 11 и 12 клас.
Но наистина много им се променят желанията-моят от детската градина се заяви ,че ще става програмист, но от тази година откри физиката , даже се яви и на областен кръг
Сега е подал документи за летните лагери на "Тео", но едва ли ще се класира

# 490
Как така преподавателите по английски да не се коментират? Моля за пояснение.

Класиране на езиковите гимназии може да се направи евентуално според резултатите от ДЗИ. Не си спомням, откакто следя тези класации, Руската да е била преди Английската. Друг е въпроса, че има деца, които целенасочено си избират и търсят език различен от английски и немски, тогава избора е само Руската и евентуално Френската. Ако има влечение към математика е МГ, но там пък езиците не са им сила.
За ниво на преподаване мога да кажа, че като цяло в ЕГ Пловдив е стабилно, естествено и там си има слаби звена. В осми клас например БЕЛ ни беше тотално разочарование, в 9 и 10 една идея по-добре, но пак не мога да кажа, че съм доволна. А за преподавателите по английски, които досега се паднаха дори не си струва да се коментират.
Най-общо казано не сме доволни. И пак подчертавам, че това важи за тези, които досега са му преподавали. Доста учители /4-ма/ се смениха за две години и с всеки следващ положението ставаше по-зле. Сега имат една 20-тина годишна девойка, която на РС ми изглеждаше толкова притеснителна и несигурна, че направо ми е ясно какво е в часовете и.

# 491
Invisible, А СП не  е ли предимно "момчешки" клас, колко са момичетата?
Аз много харесвам идеята за програмиране, но наистина никога не се е захващала или гледала как се прави това.
И езикът научават ли го /без доп. частни уроци/?

# 492
СП - момичета 6 са в нашия, 4 в съседния
КГ - 2 момчета Simple Smile

# 493
Invisible, А СП не  е ли предимно "момчешки" клас, колко са момичетата?
Аз много харесвам идеята за програмиране, но наистина никога не се е захващала или гледала как се прави това.
И езикът научават ли го /без доп. частни уроци/?
По 8 момичета има в двете програмистки паралелки-сравнително много
мисля, че с всяка изминала година ще стават повече
КГ-5момчета
Английският зависи за какво трябва, ако е за сертификат и образование в чужбина, без курсове няма да се размине
Моят съвет е който иска паралелка СП да пробва някой курс в Софтуни, началните нива са безплатни, за да разбере дали това е неговото нещо

# 494
  • Пловдив
Не разсъждавайте така за "похабения бал". Хубаво е, че дъщеря ви се е справила отлично и балът ѝ би стигнал за всички училища и паралелки. Сега просто имате избор и не сте притиснати от смятане на точки.
Според мен, ако не се е занимавала с програмиране, ще ѝ бъде трудно, може и да ѝ стане скучно. Има деца, които са много напред с програмирането, още от 5 клас.
В нашия набор КГ са 3 момчета.
В СП момичетата са повече от 3 Simple Smile
Ако иска да учи език, МГ не е точното място.
Иначе средата е много добра.

Общи условия

Активация на акаунт