Мнения за гимназии в Пловдив - 3

• 50 604
  • 734
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив
С най-висок бал са графиката и СП, другите паралелки са далеч след езиковите, в смисъл влиза се с по-нисък бал.
10-тото място е за второ ДЗИ, но очевидно е заради МАТ, която не можем да сравним с изпита по английски явно.

# 511
  • Пловдив
А на мен ми струва, че търсите провокация с тези си постове. Регистриран потребител преди 48 часа с 15 поста за МГ?

# 512
  • Пловдив
Според вас защо МГ, дето уж е на 10-то място в националното класиране, в пловдивската класация на проведените ДЗИ е обикновено на 3-то място след ЕГ и ЕГИВ? Слаби преподаватели? Недобра организация на учебния процес? Новият директор, за който слушам само негативни мнения напоследък?

3-то място не ти се струва достатъчно престижно ли?

Ами при положение, че децата влизат с най-висок бал там, при положение, че софийските МГ са винаги по първите места в класациите, нещо ми се получава дупка за МГ - Пловдив... струва ми се, че като че ли училището не напредва с темповете на другите класни училища, ако и да си е ТОП и средата да му е добра.

Влизат с най-висок бал обикновено е паралелката СП или КГ. При положение, че това са общо 3 паралелки, няма как в 10 паралелки в ЕГ Пловдив минималният бал да не е по-нисък. А и балообразуването е различно.
Това не е критерий. От друга страна на голяма част от учениците на МГ никак не им е нужна висока оценка на ДЗИ. И не се ходи чак толкова много на уроци по БЕЛ. Виж в ЕГ, където за немалка част от учениците ДЗИ по БЕЛ е вход за Право и куп други желани специалности в СУ/ПУ например, нещата стоят по различен начин.

А на мен ми струва, че търсите провокация с тези си постове. Регистриран потребител преди 48 часа с 15 поста за МГ?
Жената си търси причина да откаже детето си от КГ. Не разбира, че не е важно да не похабиш бала, важно е детето ти да се чувства добре в училището, в което ще отиде да учи. И да учи това, което то иска, без значение дали гимназията е на първо или на десето място.

И още нещо, не е важен средният успех на ДЗИ на училището, важен е резултатът на моето дете. Дреме ми на мен, че някой не иска да продължи във ВУЗ и ДЗИ му е проформа, колкото да си вземе дипломата. Такива деца има във всяка една гимназия, МГ и ЕГ включително.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 14:51 от dundi73

# 513
Жената си търси причина да откаже детето си от КГ. Не разбира, че не е важно да не похабиш бала, важно е детето ти да се чувства добре в училището, в което ще отиде да учи. И да учи това, което то иска, без значение дали гимназията е на първо или на десето място.

И още нещо, не е важен средният успех на ДЗИ на училището, важен е резултатът на моето дете. Дреме ми на мен, че някой не иска да продължи във ВУЗ и ДЗИ му е проформа, колкото да си вземе дипломата. Такива деца има във всяка една гимназия, МГ и ЕГ включително.
[/quote]

Абсолютно НЕ си търся причина да си откажа детето от КГ. Търся най-доброто за него, това е, и според мен е съвсем нормално да питам и да разпитвам и то тези, които имат деца  в това училище сега, за да ми дадат реално и адекватно мнение от първа ръка, а не ЕЖК. Нали като никога не сме били в това училище е съвсем нормално да се интересуваш що за училище е, дали славата му не е от "едно време", а сега положението да е съвсем друго. Затова и ми направи впечатление статистиката, че явно не е на първо място сред пловдивските училища, както си мислех. Но това САМО ПО СЕБЕ СИ, не е причина да откажа детето си, но и много други важни за мен и нея фактори ако има, бих!

И също така съм регистрирана САМО от 48 часа защото ни минаха НВО и сега си търсим училище, а тук в бг мама се коментират много неща на тази тема....какво толкова странно видяхте в това, и какво провокативно видяхте? Темата е за мнение за гимназиите, не за това как да сготвя супа, не виждам неуместни въпроси от моя страна.

avia, много ви моля, не се изказвайте толкова категорично, твърдението ви е  без аргументи, даже смятам за обидно, понеже грам не отговаря на истината.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 15:35 от dasheva.t

# 514
  • Пловдив
dasheva.t, най-добро за детето е това, което то иска. Повярвай, с едно средно образование изборите в живота и шансовете му не приключват. Когато човек силно желае нещо, ще го постигне.
Само се моли да попадне в читав клас с читави деца, да си намери добра среда. Че и в най-елитните паралелки има издънки.

# 515
dasheva.t, най-добро за детето е това, което то иска. Повярвай, с едно средно образование изборите в живота и шансовете му не приключват. Когато човек силно желае нещо, ще го постигне.
Само се моли да попадне в читав клас с читави деца, да си намери добра среда. Че и в най-елитните паралелки има издънки.

точно това искам, дунди - читав клас и читава среда! А ако в най-елитните паралелки тия неща липсват, значи и мястото й не е там, въпреки желанието. Затова тя реди желанията си, а аз разпитвам за другите неща - от загриженост.

# 516
  • Пловдив
Не можеш да предвидиш всичко. Няма идеални училища, нито идеални паралелки.

# 517
Не можеш да предвидиш всичко. Няма идеални училища, нито идеални паралелки.

Всичко не мога, но което мога - ще го направя, за да не съжалявам, заради липсата на информация, която просто с питане е можело да разбера!

# 518
  • Пловдив
Понеже много страници изчетох наведнъж, не помня кой задаваше въпросите. Имаше въпрос защо дете в ЕГ ще избере профил мат. Защото много университети в Европа искат определено количество часове и ако ги нямаш е проблем кандидатстването. Има университети, които категорично не признават дипломи от профилиращите училища.
Имаше въпрос за матурата по химия и биология. Никаква логика няма да вложиш усилие в нещо ,което не ти се признава за приемен изпит, а даже материала е различен и това допълнително може да те обърка. Но пък има логика да го избереш за профилиран предмет, тъй като учителите помагат, а и хорариумът също може да ти трябва.
Миналата година го дискутирахме в седмокласната ни тема. За съжаление изборът на гимназия трябва да бъде направен и по предметите след  10 клас. Трябва известна прагматичност в избора, особено ако има вероятност детето да иска да учи навън.

# 519
Аз много исках едно време да имам профил МАТ в ЕГ... Просто си обичах мат, ама нямах избор много къде да уча, според родителското тяло така традиционно трябваше да е 😁
Клоня, обаче, да запиша и щерката в професионална паралелка, както сина...
Много се пише тука за ТОП-а, не знам някой дали може да сподели мнение за нещо по-различно 😁

# 520
  • Майничка
Един плюс от мен - професионалните гимназии имат много повече проекти по Еразъм с ученически мобилности.

# 521
Чета темата последно време и мога да кажа, че като човек, завършил МГ, мисля, че най-ценното на това училище не са преподавателите или изучавания материал, а средата. По мое време (уж силните години на училището) също имаше и слаби, и силни преподаватели (нашият клас бяхме програмисти и по математика изредихме към 10-на учителя), но да си заобиколен от будни, амбициозни, искащи да се развиват деца е само по себе си много стимулиращо.
Иначе и по мое време имаше деца, които не искат да учат - тях дори най-добрите учители не можаха да ги накарат. Имаше и такива, които въпреки кофти учители научиха много и се реализираха добре. Така че добри и лоши учители навсякъде ще има, но социалната среда и контактите, които се завързват, са много ценни.
Сега във фирмата, в която работя, идват чат-пат кадри, завършили в МГ компютърна графика.. Ами.. аз лично не съм очарована от знанията и уменията им в областта - много базови и повърхностни, поне що се отнася до сферата, в която ние работим. Така че само с това образование без някакво надграждане не виждам каква реализация биха имали (по мое време дори не беше още отделна специалност това, а допълнителен курс).
За системното програмиране нямам преки наблюдения, разгледах им програмата и на  пръв поглед има доста излишни неща, предполагам за запълване на хорариум (и по наше време беше така). Предполагам за някакви базови основи става, но в съвремието тях и един курс може да ги постави.

# 522
Извинете ме за невежеството, но кои са профилиращите училища? И кои професионалните гимназии? Да разбирам ли, че КГ и СП например са профилиращи, които някъде в чужбина не ги признават?

# 523
  • Майничка
Има профилиращи предмети, не училища. В училищата има профилирани паралелки, които учат с по-голям хорариум определен(и) предмет(и).
И има професионални гимназии и паралелки.

# 524
Няколко пъти май вече се повтори Компютърна графика и Системно програмиране са ПРОФЕСИИ в профилирана гимназия. Те НЯМАТ право на профили, имат си професионални предмети и учениците от тези специалности държат задължително второто си ДЗИ по професията. Излизат с документ за професионална квалификация и диплома за средно образование. В много от университетите в Нидерландия, които не са приложни (т.е. не са академично ориентирани) се изисква хорариум по математика/физика или нещо друго, което няма как да се получи, защото в 11 и 12 клас въпросните две професии, както и всички професии в другите училища НЯМАТ възможност да го набавят чрез допълнителен профил, т.к. те си учат в 11 и 12. клас професионалните си предмети.

Общи условия

Активация на акаунт