Мнения за гимназии в Пловдив - 3

• 50 734
  • 734
  •   1
Отговори
# 330
  • Майничка
Бройката нови думи седмично е съвсем относителна. През първите седмици или при въвеждане на някои теми (храна, облекло) е логично броят да е много по-голям, но с течение на времето не е необходимо всичко да се отбелязва като "нова" лексика. Да кажем, учиш нов глагол, покрай него можеш да образуваш сегашно и минало причастие, но не ги "броиш" като нови думи. Същото и с прилагателно - наречие, местоименията и т.н.

# 331
Това за 150 думи на ден в Езиковите,че дори и за 80 думи на ден не е вярно. Миналата година на дъщеря ми,която е в немска паралелка в Руската им даваха по около 30 думи на седмица. Не всеки ден се взимат нови думи,а се упражнява и много граматика,правят се по три теста на седмица. Думи им се даваха веднъж в седмицата и през останалите дни се работи с тях,за да ги затвърдят.
Подобен е методът и за другите езици.
Наше приятелче е в Английската с немски-по 100-150 всеки ден им даваха в 8 кл.

# 332
Това за 150 думи на ден в Езиковите,че дори и за 80 думи на ден не е вярно. Миналата година на дъщеря ми,която е в немска паралелка в Руската им даваха по около 30 думи на седмица. Не всеки ден се взимат нови думи,а се упражнява и много граматика,правят се по три теста на седмица. Думи им се даваха веднъж в седмицата и през останалите дни се работи с тях,за да ги затвърдят.
Подобен е методът и за другите езици.
Наше приятелче е в Английската с немски-по 100-150 всеки ден им даваха в 8 кл.

При всички учители ли е така в подготвителна?

# 333
Нямам представа да ви кажа.

# 334
На дъщерята ми в осми клас ЕГ Пловдив с немски, се е случвало по 100-150 думи да им дават, но не всеки ден. Средно по 50-60.

# 335
  • Пловдив
При моят, 9кл.в ЕГ Пловдив с немски не съм броила думите нито в 8ми,нито в 9ти. Но определено се учи доста в училището. Не само по езиците. В 9ти клас като ги подхванаха биология, химия, физика, история...шестици изобщо не се пишат лесно.
Има много приятели - наборчета в НТГ и твърди, че там изобщо не учели, особено с тези 30-минутни часове тази уч.година. Не зная доколко да му вярвам-нали знаете, тревата винаги е по-зелена от другата страна на оградата.
😉

# 336
   https://www.mediapool.bg/vsichki-zrelostnitsi-ot-pl … i-news348506.html
Ето едно пловдивско училище, което яко се е издънило.

Последна редакция: сб, 10 юни 2023, 17:23 от Mia Rulana

# 337
  • Пловдив
Mia,
Линкът е неотваряем...

# 338
  • Пловдив
Племенничката ми е 10 клас в НТГ. Още от 8 клас си учи доста сериозно, както и приятелките й. От края на март са с часове по 35 минути, за сметка на малките междучасия. Преподава се сериозно и учителите изискват, а и оценки също не се пишат току-така. Дъщерята на моя колежка е в 9 клас и също казва, че учат, но винаги има деца, които минават между капките.

Училището от линка е СУ "Братя Миладинови".

# 339
Mia,
Линкът е неотваряем...
Редактирах го. Благодаря.

# 340
  • Пловдив
Племенничката ми е 10 клас в НТГ. Още от 8 клас си учи доста сериозно, както и приятелките й.....
....
Както казах по-горе, мнението е субективно и не е от първо лице.
Такива, дето са между капките има навсякъде.
Hands Thumbsup

# 341
Наистина си е до дете. Племеницата ми завърши НТГ и мога да споделя мнение от нея. В нейния клас не се учеше определено. Знам й възможностите, не са никак големи, беше отличничка. Последната година дори учителите не си даваха зор да им преподават. Но знам, че има паралелки, в които се влиза с много висок бал и предполагам, че там положението е по-различно.
Синът ми е в ЕГ Пловдив в 8 клас с немски. Ами доста се учи по определени предмети. Учителската по БЕ им е доста слаба и не им преподава нищо. Той споделя, че това което знае го знае от заместниците, когато тя боледува. Но немският се учи стабилно, имат по две изпитвания седмично на гараматика и лексика и думите , които взимат са доста- по спомен над 4000, тъй като той си ги номерира

# 342
Моят син също е 10 клас в ЕГ Пловдив и мога да кажа, че се учи и то много. Няма как без много учене там да си отличник. Моя е от по-мързеливите и съответно тази година успеха му за първи път ще е около 5.50. Досега винаги е бил доста по-висок
 Но тъй като всички учители са с високи критерии при оценяването трудно се получават 6-ци. Друг е въпроса, че не всички са на ниво в преподаването. Не знам защо така се получава, но и аз хич не съм очарована от нашата учителка по български. Утре например са на НВО, а те дори не са взели две от произведенията, при все, че точно едното миналите години се е паднало да му направят резюме.

# 343
  • Пловдив
В момента сравняваме ябълки и круши, защото НТГ и ЕГ са си коренно различни гимназии като профили. При избор на гимназия много зависи и какво се търси като някаква перспектива за след 5 години. За племенничката ми НТГ си беше цел, а другите училища бяха резервен вариант, ако не успее да влезе.

# 344
  • Пловдив
Не знам какво се случва с тези учители по БЕЛ, но и нашата в Руската е ужас - не ги научи на нищо, само глупости им говори през часовете. Наложи се да пратим дъщеря ни на няколко урока, за да може да направи класната втория срок.
На родителската среща и на нас ни говореше само глупости - как децата не ставали, били най-лошите, най-слабите, живеели във фалш. А това изобщо не е вярно, защото по другите предмети не са никак зле. Ние останахме много учудени как е възможно учител да говори по този начин. Ако и в 10-ти клас е същата, не знам какви матури ще направят догодина.

Общи условия

Активация на акаунт