Мнения за гимназии в Пловдив - 3

• 50 652
  • 734
  •   1
Отговори
# 465
  • Пловдив
На дете, на което се удава учене на езици, за дъщеря ми испанският беше удачен вариант. В семейството имаме традиции с френски и испански. Дали ще се ползва е трудно да се каже, но ученето на още един изик развива умения и в други насоки. Аз съм много доволна от учителите, които се паднаха. В две паралелки испански подходът беше различен при усвояването на езика и съм доволна, че при дъщеря ми нямаше хамалско наизустяване на думи. Спокойно, с това което знае може да води смислен разговор. Но пак казвам, тя говори свободно английски, нямаше проблем и с испанския. Важно е детето да учи това, което му се удава, защото другото е мъка и последваща демотивация. Дори да няма приложение, навика да учиш език, ще ти е от полза за всеки нов чужд език. Езици се учат във всеки следващ помент от животата ти според потребностите. Тя иска профил математика след 10 клас. Изненада ме с това, но предвид това да пише и МГ след седми клас, не съм толкова очудена.

# 466
  • Пловдив
Аз съм майката на момчето в руската с испански 11 клас, профил математика. Той го записа с голям мерак, това му беше желанието от ден 1 на 7 клас. Като никой не му е повлиял, в смисъл приятели нямаше. Искаше да учи нов език, защото му вървеше много английския. Аз мислех, че испанския е по-лесен от немския, но съм се лъгала...Та се опитвах да пробутам италианския, че съм учила като втори език. Но той беше категоричен и аз го оставих, За зла участ тях ги завари дистанционното в 8-ми клас, и учителката по испански имаше първокласничка и седмокласничка....В резултат, испанския рязко зазля, интусиазмът право надолу....Учи там, колкото да не е без хич. В 10 клас нова учителка, постара се да направи жената каквот можа..И пробивът дойде сега в 11 клас- 18 часа с испанец който не говори бг...Напреднаха доста, но все ще няма смелост за матура по испански. Иначе езикът още много го харесва, английският вървеше паралелно 10 и 11 клас, чви се за сертификат. Той за сега се е насочил към бг уни, но с тази комбинация от езици, си мисля, че ще има предимство за програмите за обмен за Испания например.
Но ето брат му току-що завърщил 6 клас, мат паралелка, неориентиран...Големия казва, мамо за нищо на света не му сменяй английския, но той ми е по-мързелив, и тоя напън с толкова езици не знам дали ще издържи.
Иначе като цяло Руската мнооооого ми харесва, както и на детето!

# 467
За мен математиката е навсякъде и е в основата на специалности, които никога не съм се замисляла, че са толкова свързани. Племенницата ми в Англия завърши психология, която в България се брои за хуманитарна наука. В Англия също в колежа не е учила математика, за да кандидатства психология (там предметите са свързани с това, което уж в последствие ще учиш). Мога да кажа, че толкова математика и статистика, която тя учи, аз в моята икономика сигурно не съм учила. В момента работи с Психологията си във фирма, в която анализира резултатите от различни изследвания и разни проучвания и изискването, за да започне там беше да е завършила Психология.

# 468
  • Пловдив
Руската  беше най-предпочитано училище - с най-голям брой деца, посочили я като първо желание. Като резултати от ДЗИ обикновено е след ЕГ Пловдив. Като бал заприем след 7 клас МГ от години държи първото място, а на ДЗИ е обикновено след ЕГ.
А как стои въпросът с избор на 4 ДЗИ в професионалните паралелки- може ли освен БЕЛ и професионалните, да се държи по желание и друг ДЗИ?

# 469
  • Пловдив
Моята дъщеря завършва 9-ти клас в РГ с немски. Ще напиша  личните си впечатления за гимназията.
Първо да кажа, че дъщеря ми искаше само немски и само Руската. Имаше си някакви планове за Германия и не й се учеше втори език английски. Испански, италиански и френски изобщо не бяха в желанията й от гледна точка на това, че си нямаше идея как може да се реализира с тях в България.
Изкара високи точки на НВО, които й стигнаха и за Английската, но тя не е от най-амбициозните и предпочете да не ходи в гимназията, в която неминуемо ги натискат да учат много и прецени, че няма да "устиска".
Започна миналата година в РГ с голямо желание, но към Коледа вече нещата рязко се промениха. Прецени, че немският не е нейния език и не може да се справи. В 8клас бяха с 3 госпожи по немски, но нито едната не обърна внимание, че това дете и половината клас не се справят и им е много трудно. Преподават си урока и това е. Така беше и тази година в 9 клас. Дъщеря ми е с много двойки по предмета, едва ще й пишат тройка за срока, но никой не се зае индивидуално да работи с нея и с останалите деца, на които им е трудно.
Ученето като материал, според моето мнение, не е чак толкова много и не е чак толкова натоварващо. Даваха им думи по 30-40 на седмица, само в деня, в който взимаха нов урок. През следващите дни се упражняваха тези думи и съответно граматика. Това, което се пишеше по-назад в темата за 100-150 думи на ден не е вярно. При нас беше 30-40 думи на седмица + още 10глагола в трите им форми например, което изобщо не е много и не е непостижимо да се научи. Някои беше писал назад, че това е твърде малко, но аз не смятам така - все пак това са около 2000думи на година, а и те 8 клас завършват А1-А2.
Освен това не ни се падна опитен учител по немски. Госпожата е след майчинство, съвсем млада, без никакъв опит и не знае какво да прави с тези деца, които не успяват. Най-лесно е да се работи с най-амбициозните и тези, на които ученето на езиците им се отдава.
Друг минус е, че нямат свестни учители по БЕЛ. Миналата година господина не беше ок, нищо не научиха. Тази година госпожата е някакво недоразумение. Не знам 10-ти клас как ще изкарат ДЗИ. Този срок се наложи да пратя детето на няколко урока по български, за да може да направи класната.
Госпожата по Химия и Биология на немски не става. Не може да им предаде уроците изобщо. Нашата е ходила на консултации, казва, че изобщо не може да й обясни урока и да й помогне със задачите.
С Историята на немски език се справя, защото учи наизуст уроците.
Руският й харесва, отдава й се, госпожата го преподава много добре. Мисля, че всички учители по руски са на ниво.
Останалите предмети са добре, нямаме забележки за учителите и за преподаването.
Децата в класа са страхотни. Изключително важно е, че няма гаменчета, които да ги дърпат назад, както в другите училища с по-ниски балове. Тук комуникацията между децата е на съвсем различно ниво.

Като цяло сме доволни от избора си. Очевидно няма да използва немския в живота и в работата си, макар че никога не се знае, но смятам, че това беше най-добрият избор за нея.

# 470
Немският е **** език 😁 Учила съм като 2ри в английската и общо взето 8 и 9 клас (бяхме с подготв.) учихме целият клас главно и масово само немски. Останалите предмети някой не се впечатляваше (може би само физиката го конкурираше). Г-та беше яката фюрерка и на ден сме взимали по 20-30 думи. Не на седмица... Всеки час изпитваше, нямаше отпускане и за ден... не ми беше особено трудно като цяло, в интерес на истината. Като завърших 11 клас, с много от съучениците ми взехме сертификати по немски и доста заминаха за Германия (пак казвам, бяхме английска паралелка). Аз не съм го ползвала след това и много го забравих, но още разбирам почти всичко, когато говорят 😁 виж аз да го проговоря зорно ще ми дойде....много мисля 😊
Та все тая за какво ти късат шортите в училище, после няма ли практика язък за целия юр..
Затова преди да искат децата много да учат кой да е език, пратете ги на някой кратък курс, даже и онлайн... Ей така опознавателно... После да няма такива загубени години с много гърч и накрая нищо практично като резултат.
Моята щерка езиците са й много далече .. изобщо не бих я натискала с такива сложнотии. Хич изобщо. Ако ще и най-похабения бал да се получи един ден (иска в ТОХа... аз още се боря със себе си 🤣🤣🤣)

# 471
Момичета, прощавате ама аз пак не разбраха.Ако запишем МГ с математика(говорим само за това ,не програмиране ,не математика с немски и т.н.) ДЗИ ще има по бъл., но другият трябва да е по математика или може и друг да е?
На него му се отдава английски и то доста ,както  и математика и това е причината да се чудим Мг или друг език.Може би е рано да питам, с оглед изненади в точките, но искам добре да премислим как да ги подредим,пък където му е късмета.Самият той се лута и не знае.
Тези,на който децата учат друг език в РГ, какво правят с английския?

# 472
  • Пловдив
Може да разгледаш учебните планове за тази година. Отваряш 11а клас например (математика с английски) и там се виждат какви профили се предлагат след 10 клас.
https://omg-bg.com/index.php?option=com_content&view=article&id= … temid=119&lang=bg
ДЗИ по български е задължителен. А матурата по избор е един от профилите, които изберете.

# 473
  • Пловдив
В МГ в профилираните паралелки АЕ/Не е от профила т. е. би трябвало да може да се държи ДЗИ по първи чужд език.

# 474
Ученето като материал, според моето мнение, не е чак толкова много и не е чак толкова натоварващо. Даваха им думи по 30-40 на седмица, само в деня, в който взимаха нов урок. През следващите дни се упражняваха тези думи и съответно граматика. Това, което се пишеше по-назад в темата за 100-150 думи на ден не е вярно. При нас беше 30-40 думи на седмица + още 10глагола в трите им форми например, което изобщо не е много и не е непостижимо да се научи. Някои беше писал назад, че това е твърде малко, но аз не смятам така - все пак това са около 2000думи на година, а и те 8 клас завършват А1-А2.
Освен това не ни се падна опитен учител по немски. Госпожата е след майчинство, съвсем млада, без никакъв опит и не знае какво да прави с тези деца, които не успяват. Най-лесно е да се работи с най-амбициозните и тези, на които ученето на езиците им се отдава.
30-40 думи на седмица са много малко за езикова гимназия с 18 часа седмично. С 2000 думи не може да водиш дори елементарен разговор, а как се очаква в 9. клас от тези деца да учат три разказвателни предмета на език даже не мога да си го представя. Как ще ми напишат учебник по биология с 2000 думи (изключвам терминологията) ми е много непонятно. Едно време в ЕГ имаше един предмет от 2рия срок на първата година, в който се учеха само термини, за да можеш в следващата година да имаш представа от терминологията по разказвателните, ама граматиката в основите си се приключваше в края на 8. клас и натрупаните думи бяха между 6000 и 8000 думи на места. Сега явно няма как да са толкова много, но в 11 клас трябва да се подготвят за ДСД, което е ниво В2/С1. В 9 и 10 клас има по 4+2  часа седмично май, което и при най-голямо желание няма как да се достигне до В2.1, за да може в 11 клас, когато са 5+2 часа да го докарат като лексика за този изпит. Интересно колко деца в 12 клас от тези паралелки успяват да си вземат сертификата.

# 475
Има учители, при които в 8 клас завършват със 7-8000 думи, което пак е около 50 думи на ден. Много упорито се говори за тези прословути 150 думи на ден, а това не знам дали е изпълнимо темпо в рамките на цяла една година.

# 476
  • Майничка
AsitaNew, счита се, че 800 до 1000 леми (базови форми, без променливи за мн.ч, род и т.н.) са достатъчни, за да води човек ежедневен разговор, стига да са от съответната сфера. Боравенето с ок.3000 леми се счита за постигнато В1 ниво по европейската езикова рамка.
Да, навремето се даваха повече "думи" (пазех си доскоро речника от подготве с близо 10 000 думи), които ни караха да пишем и номерираме. Докъм края на първи срок ги записвахме така: инфинитив на глагола + 6 форми (според лице и число) в сег.вр. = 7 думи. Сега за нова дума се счита само инфинитива, другото отива в граматика.
Същото с прилагателните: м.р, ж.р.,мн.ч - 3 или 4 думи. Сега са максимум 2 думи, ако ж.р. е неправилен. Така че бройката е относителна.

# 477
  • Пловдив
Човек в ежедневието си борави с доста по-малко думи от 2000 и то на майчиния си език. Тези 6000 са количество в тетрадката-речник. Ученето на език не е само зубрене на думи. Иска се да се изградят и други умения. Затова сертификатните изпити имат по 4 елемента.
Взимат децата ДСД, защото учителите се стараят да ги подготвят за С 1, иначе унито в Германия остава мираж. И на уроци се ходи също така.

# 478
  • Пловдив
Последните 1-2 години не взимат много деца ДСД. Освен това в 8 клас са само ниво А1 и донякъде А2. 2000 думи смятам, че за това ниво са ок.
Биология и Химия не се учат на немски, макар че така са обявени. Госпожата не е с добра подготовка по езика.
Историята обаче си и е изцяло на немски, но те няма време да учат терминология и думи, защото имат всеки ден История, всеки ден им се преподава нов урок, и за седмицата трябва да са научили 5 урока, което им е трудно дори да назубрят, камо ли да учат и думите.

# 479
  • Майничка
Не, в 8 клас достигнатото ниво при интензивно изучаване следва да е В1.1, което е малко измислена степен, но да кажем, А2+. А1 приключва прибл. преди Нова година, чистото А2 - около април.

Общи условия

Активация на акаунт